Auto terapie – atacul de panică și anxietatea, tratate prin scris

Atacul de panică și anxietatea tratate prin scris, ca formă de auto-terapie

Atacul de panică și anxietatea sunt două dintre minunile lumii moderne de care, cu siguranță, ne-am fi putut lipsi. Tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu ele. Din păcate, doar cei care le-am experimentat sau le experimentăm știm ce înseamnă cu adevărat. Anxietatea și atacurile de panică ne fac rău fizic și psihic, ne afectează enorm și chiar pe termen lung starea emoțională, ne scad calitatea vieții în general. Am spus-o și o repet. Mă confrunt cu anxietate din facultate, din 2005, de pe vremea când diagnosticul ăsta nu era deloc la modă și medicii preferau să te numească pacient închipuit.

Mi-a fost greu, tare greu. Ani de zile m-am izolat în casă. Nu m-a ajutat cu nimic. Evident că mai rău mi-am făcut. Pe atunci nu știam exact cu ce am de-a face, câți oameni se confruntă cu aceleași simptome îngrozitoare și ce măsuri pot lua eu însămi pentru a mă simți mai bine. Tratamentul de specialitate, medicamentos, l-am început târziu și am mers mulți ani cu el, în doză mică, ce-i drept. Am trecut și prin Xanax și tot ce înseamnă renunțarea la el.

Din fericire, cu timpul, am acumulat mai multă informație, din articole online și câteva cărți tare faine, am priceput că nu sunt singura în situația asta și că e nevoie de mai mult decât o pastilă dacă vreau să redevin măcar parțial omul care am fost, să nu-mi mai fie frică de tramvai, de mall, de oameni, etc. Chiar simt că am ajuns în punctul în care să-mi permit să dau sfaturi altor anxioși. Există diverse tehnici și metode care pot ajuta în gestionarea anxietății și a atacurilor de panică și promovarea stării de bine. V-am povestit despre suplimentele care mă ajută, despre primii pași în contra-atacul asupra anxietății și atacurilor de panică, despre cât m-a ajutat cititul în tot acest proces, ba chiar și despre cum am transformat telefonul mobil în aliat.

Încearcă scrisul ca metodă de terapie pe cont propriu!

Azi, a venit vremea să vorbim despre scris ca formă de auto terapie în gestionarea anxietății și a atacurilor de panică. Este una dintre cele mai eficiente și vă provoc din start să o încercați. Scrisul a fost considerat întotdeauna o formă de terapie, nu e ceva nou. Punerea gândurilor pe foaie este o modalitate de eliberare, de aducere la suprafață, conștientizare a emoțiilor și gândurilor. Funcționează foarte bine și în anxietate și atacuri de panică. A pune pe hârtie ce simți și ce gândești este o formă de terapie care nu necesită bani sau timp cu vizite la psiholog. Scrie ce te supără și deja te vei simți mai calm și mai eliberat!

După ce vei învăța să fii sincer și deschis cu tine însuți/însăți, poți merge mai departe și spune toate lucrurile astea unei persoane care știi că este dispusă să asculte și să te ajute. Face parte din procesul de vindecare.

Ce să scrii?

Ar fi un bun început să pui pe foaie toate fricile tale. Ți-e frică de moarte, ți-e frică să nu te faci de râs, să nu leșini când ți-e rău, să nu se prindă ceilalți că ai problemă, să nu afle colegii că ai mers la psihiatru, etc. Scrie care sunt cele mai negre gânduri ale tale. Nu ești încă destul de curaosj ca să vorbești cu voce tare despre ele, dar e un pas important să le recunoști în scris. Scrie tot ce-ți vine la mână și în gând. Nu te cenzura și nu te preocupa de faptul că ai putea fi incoerent sau avea greșeli de exprimare. Scrii pentru tine, scrii pentru vindecare și eliberare, nu pentru a te publica o editură.

Spune-ți tot ce simți atunci când ți-e rău. Încearcă să identifici ce a generat acele stări de rău și notează cauza posibilă pe foaie. Este foarte important să recunoaștem factorii care ne declanșează anxietatea și atacurile de panică. Probabil că pe cei mai mulți dintre ei nu-i vom putea evita, dar, identificându-i, putem lucra cu noi înșine și învăța să reacționăm altfel când ne ies în cale. Știu că e greu, dar…

Scrie tot ce-ai făcut azi, scrie despre lucrurile care te-au făcut să te simți bine și despre momentele mai grele. Notează tot ce-ai aflat nou despre problema asta. Poate că cineva ți-a recomandat cititul ca formă de terapie. Poate ai citit un articol despre câte de mult te pot ajuta tehnicile de respirație să gestionezi atacul de panică. Poate altcineva ți-a povestit despre cât de benefice i-au fost grădinăritul sau pictura pe numere. Orice soluție sau strategie de luptă împotriva anxietății și atacurilor de panică trebuie notată. E musai ca în însemnările tale să ai și soluții, nu doar probleme înșirate.

Notează-ți acolo și fiecare mic pas pe care reușești să-l faci în direcția corectă. Poate azi n-ai mai fugit din supermarket când te-a luat amețeala. Poate ieri n-ai mai plâns de teamă. Poate că atacul de panică de azi a durat mai puțin și n-a fost așa puternic. E el mai slab sau ești tu mai tare? Cum ai făcut să fie mai bine? E musai să scrii.

Ce faci cu ce ai scris?

Păstrezi și scrii mai departe. E un jurnal personal de auto-reflecție. E metoda ta de terapie. E ca o spovedanie scrisă la care poți reveni oricând pentru a trece din nou în revistă ce te face anxios și panicat, ce te ajută să depășești mai ușor aceste stări, dar și să vezi mai bine progresele pe care le faci de la o perioadă la alta. O evoluție trebuie să existe după ce decizi să faci ceva, să nu mai stai ascuns după ușă așteptând atacul de panică să vină. Nu uita că tu nu te lupți cu el, ci înveți cum să-i faci față mai bine în acest moment!

Recomand scrisul de mână

Deși poate fi mai tentant pentru mulți să scriem pe un calculator sau pe o tabletă, din punctul meu de vedere scrisul de mână este de preferat. Este un exercițiu excelent pentru creier. Apoi, este dovedit științific că scrisul de mână este terapie nu doar pentru minte și suflet, ci și pentru trup. El contribuie la o mai bună circulație sangvină, reglează tensiunea și ajută inima și plămânii spre o mai bună funcționare. Scrisul de mână este parte a terapiei de recuperare după accidente vasculare cerebrale. Asta spune multe, nu?

Concluzie

Sigur că un psiholog sau un terapeut te pot ajuta mai mult, dar costă. Și, ca să nu plătești degeaba acele ședințe, trebuie să fii foarte deschis și să crezi în capacitatea lor de a te ajuta. Eu nu am mers la terapie pentru că nu cred în ea. Cel mult, poți găsi un terapeut bun, care să-ți arate calea, dar restul tot de tine depinde în viziunea mea. Nu zic să faceți ca mine. Suntem diferiți și fiecare decide pentru el.

Scrisul nu face magie. Nu dispare atacul de panică peste noapte doar pentru că îi e frică de pix. Scrisul nu te vindecă, doar te ajută să conștientizezi mai bine ce se întâmplă cu tine, ce-ți face rău, ce îți priește și cum ai evoluat. Importante nu sunt cuvintele, ci încărcătura lor. Important este să fii sincer și deschis în tot ce scrii, să așterni gândurile așa cum vin, fără cenzură.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Cum mă ajută cititul să previn atacurile de panică - Caietul Cristinei

  2. Pingback: 6 metode de a reduce anxietatea și a scăpa de atacurile de panică - Caietul Cristinei

    • Valeria Chertes
    • 06/10/2023
    Răspunde

    Sfaturi foarte importante, mulțumim.

    • Loredana Cereces
    • 07/10/2023
    Răspunde

    Și eu mă confrunt cu unele probleme de genul și pe mine mă ajuta mult sa vorbesc cu prietenele,mama mea și soțul meu!!Mulțumesc frumos de sfaturile date!!!

      • Cristina Dragomir
      • 08/10/2023
      Răspunde

      Faptul ca poti vorbi deschis despre ce ti se intamplta te ajuta foarte mult.

    • Ionela Simona Monea
    • 10/10/2023
    Răspunde

    N-ar fi rea ideea unui jurnal… Cred ca m-ar ajuta.. Mersi pentru sfaturi… Foarte util articolul

      • Cristina Dragomir
      • 13/10/2023
      Răspunde

      Pe mine m-a ajutat si ma ajuta. Poate va fi si altora de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares