Sfaturi de la un începător în materie de pictură pe numere

pictură pe numere

Pe la jumătatea anului trecut, am primit cadou primul meu kit de pictură pe numere. Am fost foarte entuziasmata, dar doar pentru o vreme. Nu am reușit să termin încă acel tablou. Este un model pentru avansați, greu de pictat când nu ai experiența necesară și când… nu vezi prea bine. Recunosc că nu mai fusesem de mulți ani la oftalmolog. Am ajuns pe final de an, tocmai datorită acestor picturi. Zic datorită pentru că e de bine. Am aflat că aveam nevoie de ochelari de mult. Mai bine mai târziu, decât prea târziu, nu? Buba nu era că nu vedeam unele numere, prea mici. Unele chiar nu se văd. Problema era că aveam dureri de cap și îmi lăcrima ochiul stâng după vreo oră de stat concentrată asupra pânzei.

Între timp, am reușit totuși să termin un tablou. De data aceasta, am ales unul mai simplu de făcut. Poți alege dintre picturile pe numere pentru începători, cele pentru nivel intermediar și cele pentru avansați. Cele mai simple, pentru un începător, sunt acestea. Eu am optat pentru o vază cu bujori dintre cele pentru nivel mediu. Mă gândisem că, fiind mai simplu, măcar pe el să-l termin până în mai, de ziua mea, că tot sunt eu fană bujori. L-am dat data într-o lună. Dacă pictam zilnic, într-o săptămână sigur nu mai rămânea nimic de el.

De ce îți recomand să încerci pictura pe numere? Pentru că o să-ți placă să vezi ce iese din mâinile tale stângi. Pentru că te relaxează dacă nu exagerezi. Pentru că îți cultivă răbdarea. Pentru că îți fac bine culorile. Pentru că merge mână în mână cu meditația. Pentru că… te las pe tine să descoperi alte beneficii ale acestei forme de artă-terapie.

Ce sfaturi am pentru tine, dacă ești începător în materie de pictură pe numere?

  • nu te arunca direct la cele mai complexe picturi! Începe cu ceva mai simplu, ca pentru școala pregătitoare. Cât îl pictezi pe acela, vei descoperi care este cea mai bună tehnică de pictat pentru tine.

  • ai grijă de pensule! Nu lăsa prea mult pensulele necurățate sau scufundate în recipientul cu apă. Devin foarte greu de curățat sau iau o formă care îți va îngreuna lucrul apoi.

  • aplică prima dată culorile mai deschise. Am observat că, dacă lucrezi întâi cu cele închise și depășești liniile, este mai greu de acoperit greșeala. Unii preferă invers.

  • nu te stresa din pricina micilor greșeli! Așa eram eu la început, ca un copil care abia atunci învață să coloreze. Orice ieșire peste linie poate fi corectată și nu se va vedea în pictura terminată.

  • nu face economie de culoare! Pare puțină vopseaua din pastilele alea mici din kit, dar crede-mă că este suficientă. Nu te apuca să întinzi culoarea la infinit sau să o diluezi. N-o să-ți placă aspectul.

  • nu aplica vopseaua într-o singură direcție! Te apuci să pictezi o petală, de exemplu, și faci asta mergând mereu cu pensula de la stânga la dreapta. Dacă te uiți spre dreapta, se vede bine. Dacă schimbi unghiul, vei vedea că ai mici puncte albe de pânză rămase nepictate. Fie, pe spațiile mari, treci cu pensula din mai multe direcții, fie, pe porțiunile mai mici, tamponezi de mai multe ori cu vârful pensulei.

  • ascunde bine numerele! Atunci când lucrezi cu o culoare deschisă, cum ar fi alb sau roz pal, orice ai face, numerele nu sunt perfect acoperite de vopsea. Folosește un creion alb moale pentru a le acoperi înainte să le pictezi. Sau, dacă vrei să o faci cu vopsea, atunci nu insista să aplici mai multe straturi din prima. Lasă să se usuce primul strat și abia apoi mai pune unul!

  • dacă ai aplicat o culoare greșită într-un spațiu, nu e tragedie. Lasă să se usuce, apoi vino cu nuanța corectă! Se va acoperi destul de bine.

  • ține telefonul la îndemână, dacă nu ai o lupă. Unele numere sunt greu de văzut cu ochiul liber. Fă o poză clară și dă-i zoom!

Asta îmi vine în minte acum. Dacă îmi mai amintesc ceva important sau mai descopăr alte trucuri pe parcurs, revin cu update.

Nu e greu de pictat pe numere, dacă alegi ce trebuie pentru nivelul tău și ții cont de câteva sfaturi. Acum mă simt mult mai pregătită să reiau pictura aceea mai grea, abandonată anul trecut. Știu ce am de făcut cu pensula. Știu de ce îmi apăreau punctulețe albe pe pânză, știu că nu e tragedie dacă depășesc și multe altele.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares