Ce facem cu glandele perianale la câine? Le vidăm manual sau nu?

glandele perianale le vidăm manual sau nu

Sunt posesor de câine de 12 ani. Până să-l am pe Piki nu știam ce sunt glandele perianale. Abia după vreun an de la momentul intrării lui în viețile noastre, când am schimbat medicul veterinar, am aflat. Tot atunci mi s-a spus cât de iresponsabilă fusesem și cât de important este să avem grijă să vidăm glandele perianale periodic.

Foarte pe scurt, aceste glande sunt situate de-a stânga și de-a dreapta anusului, atât la câini, cât și la pisici. În acest glande se formează un lichid urât mirositor cu ajutorul căruia animalele își marchează teritoriul. Ele ar trebui să se videze singure, în mod natural, odată cu scaunele. Din păcate, mi se pare că veterinarii noștri înclină prea mult spre vidarea manuală programată periodic a acestora.

Ce mi s-a spus mie? Că la fiecare 3 luni ar trebui să mergem cu câinele la cabinet pentru operațiunea de vidare a glandelor perianale. Nu m-am gândit niciun moment la costuri, acestea nefiind nici foarte mari, dar mi-am pus din start problema dacă este un lucru bun sau rău să-mi supun câinele la procedura asta deloc plăcută, de 3-4 ori pe an. Articolele de specialitate vorbesc despre o manipulare delicată a acestor glande de către medicul veterinar. Judecând după fața câinelui în timpul respectivei manipulări, îmi dau seama că acel delicat nu poate fi suficient de delicat.

Care zic medicii că sunt riscurile dacă nu vidăm glandele perianale periodic?

Problemele de comportament – Atunci când glandele perianale nu se mai videază în mod natural, singure, poate apărea starea de disconfort și chiar durerea. Acestea duc, în mod normal, la o modificare a comportamentului câinelui. În primă fază, îl veți vedea tot mai des târându-se pe fund pentru a scăpa de disconfort, încercând să se lingă sau să se scarpine disperat în zona problemă. Apoi, pe măsură de durerea crește în intensitate, animalul poate deveni anxios și chiar agresiv.

Constipația – se pare că aceleași glande, atunci când sunt supra-pline, pot provoca sau agrava constipația. Ele pun presiune pe intestine care nu mai lucrează atât de bine pe partea de împingere spre exterior a materiilor fecale. De aici apare disconfortul imediat al câinelui și tot acesta poate fi și punctul de pornire pentru multe afecțiuni, unele chiar foarte grave.

Chisturile – când glandele nu se golesc la timp și lichidul continuă să se acumuleze în ele, pot apărea inclusiv chisturi. Chisturile nedepistate și netratate la timp dau în primul rând disconfort și, mai apoi, se pot infecta.

Infecțiile – o altă belea cu care ne putem alege dacă nu vidăm glandele perianale periodic. Evident că substanța aceea uleioasă și urât mirositoare, care se tot adună în glande și uită să mai fie eliminată este un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. O infecție a glandelor perianale este greu de tratat și greu de dus de către câine.

Dar ce se întâmplă dacă vidăm glandele manual periodic?

Ăsta-i lucrul pe care nu mi l-a spus nimeni. Că, de fapt, la un animal sănătos, glandele astea ar trebui lăsate în pace. Pentru că Dumnezeu ne-a creat bine pe toți, inclusiv animalele. Atunci când câinele are scaun normal (asta înseamnă solid), acesta apasă pe glande în drumul lui spre ieșire și elimină câte puțin și din acumularea aceea urât mirositoare.

Odată ce ai trecut pe vidare manuală, după câteva intervenții de genul acesta în cabinet, deja glandele respective încep să-și piardă din tonus și elasticitate și nu mai pot să-și facă treaba singure. Din acel moment, sunteți dependenți de mersul la medic pentru golirea lor periodică, asistată. Nu vă gândiți să faceți asta acasă! Este o anumită tehnică și e bine să o facă cineva cu experiență. O presiune prea mare poate face mult rău.

Care-i concluzia? Vidăm glandele perianale manual, la veterinar, sau lăsăm totul în voia naturii?

Pentru mine nu mai există opțiune. Am apucat pe drumul vidării la cabinet de ani buni, din lipsă de informație la acel moment. Acum îmi pare rău. Repet, nu de bani sau pentru că e nevoie de timp pentru mers la cabinet. Pur și simplu, pentru că aș fi putut scuti câinele de disconfortul stoarcerii acelor glande.

Dacă încă nu te-ai apucat să-ți duci câinele la medicul la veterinar pentru asta, îți recomand să mai aștepți puțin, să te mai informezi. Doar dacă nu sunt deja probleme!

Ce înseamnă probleme? Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze și să te trimită rapid la medic pentru vidarea manuală a glandelor? Târâtul periodic pe fund, scaunele mai moi pe perioade lungi de timp, constipația, ținutul cozii între picioare, tendința câinelui de a se linge, scărpina sau chiar mușca de zona respectivă. Și un miros urât al câinelui, neobișnuit, poate fi un semnal de alarma. Aș recomanda să verificați starea glandelor și prin palpare periodică, în timpul sesiunii de periat. În mod normal, câinele nu ar trebui să aibă reacții urâte când atingeți zona. Dacă glandele sunt inflamate și dau disconfort, comportamentul câinelui vă va spune asta. Atunci veți ști că este cazul să apelați la ajutor pentru o vidare forțată.

Nu ignorați glandele perianale, dar nici nu vă grăbiți să le duceți la doctor! E important să știți de ele, să știți ce probleme pot da dacă nu sunt vidate corespunzător în mod natural, să recunoașteți semnele care indică probleme în zonă și să vă prezentați la medic când ceva dă cu semnul întrebării.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 05/10/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

      • Cristina Dragomir
      • 05/10/2023
      Răspunde

      Mi-as fi dorit sa stiu lucrurile astea acum 12 ani.

    • Asaftei Simona
    • 05/10/2023
    Răspunde

    Habar nu aveam de așa ceva ,acuma te-am auzit ,dar am avut un câine care a murit de bătrânețe și acuma mi-am dat seama că avea ceva probleme de acest gen din tot ce am citit in acest articol .Mulțumim pentru informații !

      • Cristina Dragomir
      • 05/10/2023
      Răspunde

      Spre batranete cam toti eu probleme cu glandele. Atunci,da, trebuie mers la medic pentru vidarea lor. Musculatura nu isi mai face cum trebuie treaba pentru a goli in mod natural acele secretii.

    • Ionela Simona Monea
    • 05/10/2023
    Răspunde

    Chiar nu aveam habar… Bine de stiut… Mersi pentru informații… Prețioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares