Cum mă ajută cititul să previn atacurile de panică

ajuta-te singur in caz de atac de panica cum previi atacurile de panică

Nu vreau să devin plictisitoare pentru cititorii mei fideli care nu se confruntă cu astfel de probleme, dar am decis ca, de acum încolo, să scriu ceva mai des despre lupta mea cu atacurile de panică, tocmai pentru că știu că sunt mulți oameni care au de-a face cu ele. Multă vreme mi-a fost greu să vorbesc despre asta, dar acum am puterea să o fac. Atacurile mele de panică nu au dispărut, dar mă vizitează mai rar. O parte din strategiile care mă ajută să previn atacurile de panică le-am descris aici. Pe mine mă ajută foarte mult cărțile, dar și scrisul.

Cum erau nopțile mele atunci când nu citeam?

După facultate, obosită de lecturile în avalanșă și nu toate pe gustul meu, mi-am luat o pauză de lectură extrem de lungă. Abia de anul trecut am reluat această activitate.

Nu știu cum este la alții, dar la mine nopțile erau cele mai grele. După ce mă puneam în pat, începeau să apară tot felul de gânduri. Ba îmi aduceam aminte că mi se făcuse rău în cursul zilei, ba că a doua zi trebuia să mă duc la cumpărături și mi-era teamă să nu-mi fie rău pe acolo, ba mă frământau alte probleme. Începeam să simt că mă sufoc, că nu pot să respir, că am palpitații și de aici mai era un singur pas până la teama de moarte.

Transpirație, senzația că nu mai vezi și nu mai auzi, că pierzi contactul cu realitatea… experiențe destul de urâte. Uneori aveam nevoie de 2 ore să-mi revin dintr-un astfel de atac de panică și să adorm. Alteori mai mult. Chiar și după ce stările trec, rămâne ideea că ceva e neregulă și că ceva rău o să ți se întâmple. Te pui în pat la 10 și adormi la 3. Asta nu te ajută cu nimic.

Ce s-a schimbat după ce am început să citesc seara?

Totul. Foarte rar mi se mai întâmplă să am atacuri de panică înainte să adorm. Nu mai am timp să le fac. Nu mai am timp să mă gândesc la ale mele, să-mi aduc aminte de probleme și frici. Creierul meu este ocupat cu alte chestii.

Îmi iau cartea și citesc, atât cât îmi permit ochii. Uneori citesc jumătate de oră, alteori două ore, în funcție de cât de obosită sunt. Condiția este să-ți placă să citești, să nu iei activitatea asta ca pe ceva ce trebuie făcut. Dacă pornești la drum așa, poate chiar o să-ți facă mai mult rău decât bine cititul. Pe mine mă relaxează foarte mult, ori relaxarea este cea care ne lipsește nouă, anxioșilor, foarte mult. Am înțeles asta după ce am citit câteva cărți despre atacurile de panică. Noi suntem tot timpul încordați și speriați, în așteptarea atacului, iar asta e ca o invitație pentru toate stările descrise mai sus.

Citind, atenția mea se concentrează pe acțiunea cărții, pe problemele și trăirile personajelor. Atunci când sunt prea obosită ca să mai continui, închid cartea, o pun pe noptieră, sting lumina și nu mai strâng încordată pleoapele poruncindu-mi să adorm înainte să vină atacul de panică. Îmi spun o rugăciune scurtă, mă mai gândesc puțin la cartea mea, la ce să mă aștept în continuare de la ea, și adorm în mai puțin de 5-10 minute. Contribuie la treaba asta și o lenjerie bună din bumbac precum cele de aici.

După o noapte în care dormi bine, scad șansele de atac de panică și pe parcursul zilei.

Nu spun că o carte este de ajuns să te vindece. De fapt, de atacuri de panică nu ne vindecăm niciodată. Doar învățăm să nu le mai invocăm și să le facem față mai ușor atunci când apar. Mie mi-au trebuit ani de zile ca să înțeleg asta, ani de zile să pricep că anxietatea nu e totuși cel mai mare rău care ți se poate întâmpla. Sper ca voi să ajungeți mai repede la starea asta de acceptare și să nu ratați toate lucrurile pe care le-am ratat eu. Capul sus!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Nu m-am confruntat cu atacurile de panica, insa am cunostinte care au avut parte de asa ceva. O prietena destul de buna mi-a spus exact ca tine, citeste seara inainte sa adoarma si ii face foarte bine! Ma bucur ca ai reusit sa treci peste aceste stari!

    1. Nu am trecut definitiv, Diana, dar le am mai rar.

  2. E bine săț- distragi atenția de la problemele tale. Cititul ajută la deconectare, relaxare! Alegerea cărții contează mult!

    1. Stii ca eu merg pe primul imbold si rar dau gres.

    • Roman Nicoleta
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Mulțumesc pentru articol ? am trecut prin așa ceva ? și te înțeleg,mai trec din când în când dar fetița mă ține pe linia de plutire!

    1. Trebuie sa fii tare pentru ea, de-aia te ajuta.

  3. Răspunde

    Nu am asa atacuri de panica cum ai tu insa si eu am obisnuinta asta de a citi inainte de a adormi. Si adorm mai bine dupa aia 🙂
    Cumva ma detasez de problemele vietii de zi cu zi si evadez in lumea personajelor iar asta imi face bine. Ma relaxeaza, cum zici si tu 🙂

    1. pacat ca nu mi-am dat seama mai devreme cat ma poate ajuta aceasta activitate.

    • Toma Tantica
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Super articol..chiar nu stiam..Esti cea mai tare!

    1. Eu? Deloc. Sunt foarte slaba de inger.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Un articol interesant,am trecut prin asa ceva,stiu cum e,adevarat ,cititul ori ascultarea unei muzici relaxante fac mult bine.

    1. La mine muzica nu prea functioneaza.

    • Anda Stanciu
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Nu m-am confruntat pana acum cu atacuri de panica

    1. Nici nu doresc asa ceva nimanui.

    • Nicolae Claudia
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Multumim pentru sfaturile tale

    1. Sper sa ne tragem de maneca una pe alta sa facem ce trebuie.

    • ghelbere elena
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Am destule hibe, dar nu fac atacuri de panica. M-am autoeducat, daca pot spune asa, incat si in cele mai stresante situatii raman calma.

    1. E foarte greu sa controlezi, crede-ma!

    • Happy Gabii
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Și eu mă confrunt cu atacuri de panică, iar seara, într-adevăr, e cel mai greu. Ador să citesc, iar de ceva timp am început să citesc și seara și mă ajută enorm de mult să adorm liniștită. Mă bucur că și tu te simți mai bine!

    1. Suntem fete mari, trebuie sa trecem si peste asta.

  4. Răspunde

    Pana acum n-am avut atacuri de panica. M-a ferit Dumnezeu. Bine ca nu am parte de așa ceva. Eu ma bucur pentru tine ca ai rezolvat așa problema asta

  5. eu cred ca cititul face bine in orice situatie. iti ocupa mintea, te tine antrenat, iti dezvolta imaginatie, vorbire, absolut tot.

    1. Da,da, ne ajuta din mai multe puncte de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares