Tu îți îngrijești corect tenul? Top 3 greșeli de evitat

față frumoasă

Stiu că nu plângi din cauza unui rid. Există lucruri mult mai rele decât o piele îmbătrânită, e adevărat, o știu și eu, dar asta nu înseamnă că nu te afectează imaginea ta din oglindă, care nu mai seamănă atât de mult cu cea de acum 10 ani. Da, timpul lasă urme pe unde trece, dar de noi depinde cât de vizibile sunt.

De ce spun asta?

Sunt conștientă că mai contează și moștenirea genetică a fiecăruia, dar mult mai important este cum alegem să avem grijă de ce ne-a oferit natura. Degeaba ai premise bune, dacă tu nu îți îngrijești corect tenul. Mănânci prostii, nu dormi cât trebuie, nu bei suficientă apă – sunt doar câteva motive pentru care tenul tău îmbătrânește prematur și arată mai rău decât al altor femei de vârsta ta.  Iată un top 3 al greșelilor pe care foarte multe dintre noi le facem în relația cu tenul nostru.

1. Credem că tenul gras nu are nevoie de hidratare

Aici mă dau pe mine exemplu la categoria așa nu. Multă vreme am evitat cremele hidratante crezând că ele sunt doar pentru persoanele care au tenul uscat. Mare greșeală!

Problema tenului gras o reprezintă excesul de sebum/lipide, nu excesul de apă.

De hidratare avem nevoie toate. Fără hidratare pielea devine lipsită de luminozitate, uscată, își pierde elasticitatea. Ridurile apar mai devreme decât ar trebui și senzația de încorsetare nu ne dă pace. Asta ca să nu mai zic de produsele de machiaj care nu fac treabă prea bună pe un ten deshidratat.

Îți  recomand să citești articolul semnele unui ten deshidratat pentru a înțelege mai bine care sunt factorii care usucă pielea și cum să îți îngrijești corect tenul pentru a evita toate urmările neplăcute descrise mai sus.

2. Nu curățăm corect tenul

Și la acest capitol răspund prezent. Știți de câte ori m-am culcat machiată când eram în liceu? În lipsa demachierii și curățării zilnice a tenului, nu te poți aștepta la nimic bun. Tenul devine încărcat, ofilit, porii se astupă cu machiaj și impurități, punctele negre se înmulțesc, apar coșurile și ridurile. Produsele de îngrijire (toner, cremă) aplicate pe o o piele murdară nu au nicio valoare.

Ce înseamnă curățare corectă?  

Să îndepărtăm orice urmă de machiaj sau impurități. De exemplu, la doamnele și domnișoarele care se machiază, simpla ștergere a feței cu o dischetă demachiantă, cu apă micelară sau lapte demachiant, nu este suficientă. Trebuie curățat de cel puțin două ori cu discheta, prin mișcări blânde, apoi spălată fața cu un gel de curățare potrivit tipului de ten. Nu uitați nici de exfolierea care trebuie făcută de 1-2 ori pe săptămână.

demachiere
Dacă vă confruntați cu probleme speciale precum acneea, petele sau riduri pronunțate, puteți apela la astfel de tratamente cosmetice care curăță în profunzime fără a provoca leziuni sau iritații. Sunt mult mai eficiente decât tratamentele cu tot felul de produse minune pe care le găsim peste tot în reclame.

3. Nu știm să ne alegem corect cosmeticele

Păi, dacă prieteni mele i-a făcut bine o cremă sau o mască, nu e cazul să mi-o cumpăr și eu? Nu neapărat. Tu nu ești colega ta. Sunteți diferite. Și tenurile voastre sunt diferite și nevoile lor nu coincid. O apa micelară care i-a făcut bine ei, s-ar putea să nu-ți priască ție. Crema care a scăpat-o pe ea de iritații, posibil să le agraveze pe-ale tale. Nu așa îți alegi produsele dacă vrei să îți îngrijești corect tenul.

alegerea produselor cosmetice cumparaturi

Dar cum? 

Sigur că ținem cont de părerile prietenilor și ale cunoscuților, dar înainte de asta trebuie să ne cunoaștem tenul și să știm care sunt ingredientele care-i fac bine și care sunt cele care-l supără. Un ten uscat are nevoie de ceva, un ten gras de altceva. Nici măcar tenurile gras și mixt nu trebuie tratate la fel.

De unde știu ce tip de ten am?

Varianta cea mai sigură este mersul la un dermatolog sau la un centru care oferă servicii de diagnoză facială. Altfel, acasă este mai greu să stabilim exact care sunt problemele tenului nostru. Se poate totuși folosi metoda șervețelului pentru a ne lămuri ce tip de ten avem.

Cum procedăm?

Curățăm bine fața și o lăsam aproximativ 1 – 2 ore să respire, fără să aplicăm vreun produs de îngrijire, După această pauză, luăm un șervețel de hârtie și îl așezăm pe toată suprafața tenului presând ușor. Un șervețel pe care nu sunt deloc urme de grăsime indică un ten normal. Câteva puncte de grăsime pe un șervețel curat sunt semne de ten mixt. Urme grase peste tot, e clar: ten gras. Tenul uscat este ceva mai greu de identificat, dar, dacă șervețelul iese curat și ai senzația de față care te strânge, e clară treaba și aici.

Sigur că nu sunt acestea singurele greșeli pe care le facem în materie de îngrijire. Ordinea greșită a aplicării produselor, mișcări incorecte când ne dăm cu cremă, folosirea unor produse prea agresive pe un ten sensibil, folosirea unor produse vechi sau celor fără factor de protecție – sunt la fel de dăunătoare tenului nostru.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Eu am un ten gras și încerc sa îl ingrijesc corespunzător

    1. Iti tin pumnii sa si reusesti.

    • Valeria Chertes
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Am sa tin cont de aceste sfaturi.

    1. Pupici.

    • Oana
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Si eu fac greseli si am ten cu tendinta acneica??

    1. Tocmai tu? Nu te-as fi crezut in stare.

    • Toma Tantica
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Si eu mai fac greseli..in ultima vreme mi-am cam neglijat dar incep sa recuperez!!!Frumos articolul ca de fiecare data!!!

    • Cristina
    • 24/03/2018
    Răspunde

    M-a amuzat când ai spus de nedemachiat. Mi-am dat seama că acum două seri era 3 dimineața, venisem din oraș, leșinată de somn și eram toată lată pe pat, dar cu loțiunea micelară și niște dischete lângă mine și mă demachiam. Acum 10 ani m-ar fi durut la bască. Acum e altă treabă :)) Eu nu-mi mai spăl fața după loțiune micelară sau dacă o fac, o fac doar cu apă și atât.

    1. Acum 10 ani nu ne imaginam ca putem avea riduri, nu?

    • ghelbere elena
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Mereu am acordat o atentie sporita ingrijirii tenului dar si a mainilor. Am acest obicei sfatuita de mama care a avut mereu un ten foarte frumos si luminos.

    1. Probabil ca a si mostenit=o de la mama ei?

    • Lamiita Petre
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Si eu credeam ca un ten uscat este acelasi lucru cu un ten dezhidratat, dar se pare ca m-am inselat. Uite, daca nu citeam acest articol, nu as fi stiut. Am dat acest exemplu fiindca eu ma confrunt cu un tip de ten uscat dar se pare ca e si dezhidratat.

    1. Fiecare cu problemele lui. Rar cine nu are niciuna.

  1. Eu am tenul gras si sa fiu sincera, inainte credeam ca doar tenul uscat are nevoie de hidratare. Dar bine ca am revenit pe calea cea buna.

    1. Ma bucur ca macar nu sunt singura.

  2. Îmi aleg greu produsele de îngrijire, am și eu un ten cu probleme, dar merg pe mâna cosmeticienei mele care imi cunoaște bine tenul.
    Demachierea, exfolierea, folosirea de măști potrivite, dar și un stil de viață/alimentație sănătos ajută mult!

    1. Este super faptul ca te consulti cu cineva care se pricepe.

    • Serban Elena
    • 24/03/2018
    Răspunde

    scurt si concis

    • Nicolae Claudia
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Sunt convinsa ca si eu fac multe greseli..dar incerc pe cat posibil sa imi mentin tenul curat si hidratat

    1. Cine nu face oare greseli?

  3. Răspunde

    Și eu ma chinui sa am grija cât mai bine de tenul meu. Ar trebui sa merg mai des la saloane ca sa-mi fac tratamente profesionale

  4. Răspunde

    Deocamdata ma bucur ca nu am riduri. Eu nu acord o atenție deosebita îngrijirii tenului, dar promit sa încep sa fac și asta, ca doar e spre binele meu.

    • Stefania Claudia Dabuleanu
    • 02/04/2018
    Răspunde

    Total de acord cu tine. Acum tin cont ce de ai scris tu aici, insa pana prin clasa 10 a nici gand, si cand ma cand ce produse foloseam sau cum ma trezeam cu ochii negri a doua zi fiindca nu ma demachiam… mi e rusinica dar acum respect ce este de respectat, atat cat pot si incerc sa fac tootul cat mai bine si corect!

    • Diana Pascu
    • 02/04/2018
    Răspunde

    Foarte drăguț articolul! Știu că este greșit să adormi cu machiajul pe fata , dar o mai pățesc când mă uit la un serial.
    Mi ar placea sa faci un articol despre niște creme pentru fiecare ten ❤️ o zi frumoasa

    • Monica
    • 03/04/2018
    Răspunde

    La capitolul asta mai am mult de lucrat.

    1. Niciuna din noi nu e perfecta, te asigur.

  5. Răspunde

    In ultimul timp am tot fost la dermatolog pentru probleme ușoare, dar apelez la el ori de câte ori simt ca am o problema. Cred ca na voi duce și eu la Nomasvello după Paste sa ma rasfat un pic

    1. Sa ne povestesti cum a fost, daca ajungi acolo.

    • Maria Aghinitei
    • 02/07/2019
    Răspunde

    NU AM STIUT NICI EU CA TENUL GRAS ARE NEVOIE DE CREMA HIDRATANTA SI NICI CA TREBUIE SA LAS 2 ORE TENUL SA RESPIRE,DUPA CURATARE! (CAM GREU, DIMINEATA, PENTRU PERSOANELE ACTIVE CARE MERG DIMINEATA LA LOCUL DE MUNCA)

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      In fiecare zi invatam lucruri noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares