Atacuri de panică? 7 sfaturi pe care ți le pot da după 10 ani de luptă cu ele

viața cu atacuri de panică

Ai avut episoade în care te-ai simțit rău în contextul în care rău înseamnă transpirație, senzație de greață, palpitații, senzația că te sufoci, impresia că nu mai vezi bine, că îți pierzi echilibrul, că pierzi conctactul cu realitarea, că ești în pericol de moarte? Da, ai avut un atac de panică. Click pe atac de panică pentru mai multe detalii despre simptomele și cauzele apariției acestor stări.

Din păcate, rareori un atac de panică vine singur. Vor urma altele. Vin, pun stăpânire pe tine, te domină timp de câteva minute și pleacă. Dar teama de un nou atac de panică s-a instalat. Ori teama este cea care provoacă atacurile de panică și astfel intri într-un cerc cauză-efect din care nu mai poți ieși dacă nu iei măsurile care se cuvin. Ce ai de făcut cât mai repede în momentul în care începi să ai atacuri de panică?

1. Mergi la medic

Faptul că ai atacuri de panică nu te transformă în nebun, dar vizita la psihiatru și/sau psiholog este obligatorie. Ei sunt singurii oameni care pot înțelege stările tale și îți pot explica ce se petrece cu tine. Îți spun din experiență că mersul la cardiologi și neurologi care-ți spun că ești bolnav închipuit nu-ți va face deloc bine. Mie mi s-a spus abia după 3 ani că stările mele se numesc atacuri de panică și că trebuie să merg la psihiatru. Nu te aștepta ca cei din jur, care nu au avut niciodată un atac de panică, să te înțeleagă și să te ajute! Nu vor putea.

2. Fă analize

Asta în cazul în care nu le-ai făcut deja, ceea ce majoritatea persoanelor anxioase fac imediat ce încep să se simtă rău. De multe ori atacurile de panică au legătură cu problemele hormonale sau cu un nivel scăzut al calciului, magneziului și B-urilor din organism. Administrarea suplimentelor ajută. Mie mi s-a recomandat un supliment cu magneziu, calciu și zinc.

De calciu și magneziu știam că-mi fac bine. Eram curioasă de ce și zinc. Am aflat că un deficit de zinc poate cauza insomnie și probleme cu tiroida. Ulterior, am citit într-o publicație din afară despre un studiu făcut de americani care arată clar că atacurile de panică au legătură cu scăderea nivelului de zinc și creșterea celui de cupru în organism.

3. Informează-te

Este ca atunci când pleci la război. Ai nevoie de o strategie și pentru asta trebuie să știi cât mai multe lucruri despre dușmanul tău. Citește cărți sau materiale online care să te ajute să înțelegi mai bine ce se întâmplă în corpul tău în timpul unui atac de panică, de ce apar tulburările de panică și cum poți trata această problemă care ți-a dat viața complet peste cap. Important este să înțelegi că nu e o boală, că nu te transformă în persoană cu handicap! Sunt multe cărți și articole despre atacurile de panică și suficiente în limba română.

4. Învață să respiri

Spuneam că unul dintre simptomele atacului de panică este senzația de sufocare. Oricât de profund ai respira, simți că aerul nu ajunge acolo unde este nevoie de el. Este greșit să inspiri haotic atunci când vine atacul de panică, încercând să introduci cât mai mult aer în plămâni. Un aport prea mare de oxigen și o cantitate prea mică de dioxid de carbon nu fac altceva decât să înrăutățească starea. Trebuie să înveți să respiri pe numărătoare (expirat mai lung decât inspiratul) sau să folosești metoda respiratului într-o pungă de hârtie.

5. Nu te izola

Cea mai mare greșeală. Am făcut-o. De teama de a nu pica pe stradă și a mă face de râs, de teamă că voi muri, m-am izolat în casă. Credeți că în casă nu aveți atacuri de panică pentru că acasă înseamnă siguranță? Nu faceți altceva decât să restrângeți cercul activităților, să constatați că niciun loc nu este sigur pentru a vă ascunde de atacul de panică.

6. Implică-te în activități relaxante

Trebuie să înțelegi că statul linișitit în pat nu te va ajuta. Va fi ca o invitație pentru noi atacuri de panică. Trebuie să încerci să fii cât mai activ și nu mă refer aici la activitate la job și apoi venit acasă, cuibărit pe canapea și gândit la momentul când vei muri. Citește o carte, scrie ceva, ieși și joacă-te cu nepoții, plantează niște flori, ajută-te singur! Fă lucruri care-ți plac pentru a-ți ține corpul și mintea ocupate!

7. Ai grijă la alimentație și vicii

Nu cred că-ți poate spune nimeni clar care este cauza atacurilor tale de panică. La unii este vorba despre traume psihice rămase netratate sau de un episod cu impact emoțional puternic. La alții despre prea mult stres și prea multe cerințe de la ei înșiși. Cert este că alimentația joacă un rol important în prevenirea și tratarea tulburărilor de panică.

Cafeaua, alcoolul, țigările, dulciurile în exces nu fac casă bună cu atacurile de panică. Trebuie să te orientezi spre o alimentație corectă, echilibrată, care să-ți asigure tot necesarul de proteine, vitamine, minerale, fibre pentru o bună funcționare a organismului.


Nu sunt sfaturi din cărți și tocmai de aceea te rog să ții cont de ele. De toate. Am atacuri de panică de mulți ani. Știu exact cum te simți în acele momente, știu cum e să ți se spună că poți dar nu vrei, știu că simți că moartea e aproape în acele momente, dar uite că au trecut aproape 10 ani și nu am murit.

La început aveam atacuri de panică chiar de mai multe ori pe zi. Acum rar mă mai vizitează câte unul. Aș minți dacă ți-as spune că m-am vindecat complet sau că nu-mi mai e frică. Atacurile de panică sunt ca poluarea, dacă vreți. Nu le puteți face să dispară. Trebuie să învățați să trăiți cu ele. Cu cât vă este mai frică de ele, cu atât mai des vor veni. Cu cât vă înarmați mai bine, cu atât vă veți teme mai puțin.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Sfaturi foarte utile! Cred ca societatea a devenit din ce in ce mai indiferenta la anumite probleme iar cei care au aceste atacuri de panica daca nu si le gestioneaza corect (sau nu este ajutat) pot ajunge in situatii extrem de critice.

    1. la mine s-a agravat treaba pentru ca am tras prea mult timp de mine crezand ca nu am nimic si ca sunt nebuna.

  2. Răspunde

    Am trecut si eu prin asta, insa la mine a fost o perioada scurta de timp, asa ca inteleg perfect. La mine a fost doar perioada din timpul trimestrului 2 de sarcia, desi am mai avut rare antecedente si inainte. Dar nu atat de intesnse. Cauza zic eu a fost O RACEALA NETRATATA CORESPUNZATOR de medicul care ma urmarea, care s-a agravat si de aici si starile. Insa dupa ce am schimbat medicul, implicit si tratamentul si am inceput sa imi revin si starile mele s-au diminuat pana au disparut. Am mai avut unul mai apoi dupa ce am primit o veste socanta despre sanatatea mea, insa dupa ce m-am documentat si am discutat si cu medici, si cu familia, cu altii ca mine chiar si cu un preot, am acceptat situatia si am scapat de atac de panica. Deci vizita la psiholog este obligatorie daca atacurile de panica nu dispar dupa ce „cauza” care le-a provocat a disparut. Nu am ajuns pana acolo. Chiar daca pentru scurt timp am avut atacuri de panica, eu te pot intelege perfect.

    1. Eu nu stiu de unde au venit. Am facut greselile mele. eu am refuzat psihologul pentru ca este scump si pentru ca nu simteam ca ma poate ajuta. El iti arata calea, dar tot de tine depinde.

  3. Din fericire eu nu am astfel de probleme, insa pe sora mea o banuiesc. Are uneori stari din acestea si spune ca se simte rau. Am sa ii arat articolul si oricum dupa ce vine in tara o sa mearga la medic. Are o perioada de timp de cand nu a mai avut probleme insa in perioadele de sesiune intampina des problema asta.

    1. Sper sa nu fie vorba de asa ceva. Dar cel mai bine ar fi sa vorbeasca cu cineva despre ce simte.

    • Valeria Chertes
    • 26/08/2018
    Răspunde

    Am trecut si eu prin asa ceva dupa ce un hot a intrat la noi in casa si eu eram singura acasa. M-am speriat si din acel moment am inceput sa am atacuri de panica dar cu multa rabdare si ajutata de cei din jurul meu am trecut cu brio peste aceasta perioada.

    1. Asta clar este un episod care produce un soc. Este bine ca ai vorbit despre problema si ai primit ajutor la timp.

  4. Răspunde

    Din fericire nu am trecut prin asta până acum. Însă am întâlnit persoane, vizita la psiholog i-a ajutat foarte mult. Au descoperit problema și au putut să o trateze!

    1. Ca in orice alt caz, ce tratam din timp, tratam mai bine.

  5. cred ca este o problema destul de delicata, dar vorba ta, tine de tine daca vrei s-o ameliorezi. eu nu am avut asta, de ce sa zic…

    1. Sper sa nici nu ai.

  6. Am si eu o prietena care face atacuri de panica si s-a izolat din cauza asta. Nu merge la doctori, nu vrea sa iasa cu nimeni si nu stiu cum sa o ajut. O sa-i dau sa citeasca articolul tau.

    1. Stiu exact ce face si de ce face asta. Ii e teama ca i se face rau de fata cu voi si se face de ras.Sau va face sa suferiti.

    • Nicolae Claudia
    • 28/08/2018
    Răspunde

    Din fericire pana acum nu am avut probleme. Multumim de sfaturi

    1. Iti doresc sa nu ai parte de asa ceva.

    • Catalina Sora
    • 28/08/2018
    Răspunde

    Foarte utile sfaturile pentru cineva care se confrunta cu astfel de probleme

    1. M-as bucura daca articolul asta ar ajuta cateva persoane sa vada viata altfel.

      • Anghelina Irina
      • 10/07/2019
      Răspunde

      Din fericire nu am trecut niciodată prin aceste stări

        • Cristina Dragomir
        • 14/07/2019
        Răspunde

        Nu doresc nici dusmanilor mei sa treaca prin ele.

  7. Ma bucur ca ai avut curajul sa scrii despre asta. Cu cat povestim mai multi experientele avute cu atat ii intarim mai mult pe ceilalti.

    1. Stii ca tu m-ai facut cumva sa ma deschid in privinta asta, nu?

  8. Răspunde

    Esti minunata, Cristina. Sa ai curaj sa expui asa experienta ta si ce ai invatat din ea…. eu am ind draft un articol destul de intim, zic, cu greselile mele si efectele secundare si inversul lor, si tot nu am curaj sa il public.

    Altfel, am inteles (nu folosit serviciul, deci e de verificat) ca in ultimii ani doctorul de familie poate da trimitere la psiholog si consultatia dedusa de la CAS. Daca merge careva zilele urmatoare, sa intrebe si sa scrie cum se face …poate ajuta pe cineva!

    1. Eu recunosc ca nu as merge. La cum sta treaba cu medicii de stat, imi imaginez de ce consiliere as avea parte gratuit. Da, asa sunt eu, pesimista si neincrezatoare in serviciile medicale romanesti.

    • Lucica Lazar
    • 02/09/2018
    Răspunde

    Din fericire pentru mine n-am avut asemenea probleme…la cate probleme am cu sănătatea asta imi mai lipsea ?
    Dar niciodata nu stii ce se poate intampla…In momentul acela, credca, e bine sa fii deschis, sa comunici cu cei din jur daca te închizi intr-o carapace mai rau iti faci…eu de obicei sunt mai retrasa, abia cand ajung la capătul puterii vorbesc despre mine sau despre ce ma doare.
    Multumim pentru articol, e foarte util! ?

    1. E greu sa vorbesti despre tine, dar e singura metoda de a te face inteles, de a primi ajutorul de care ai nevoie. te ajuta.

  9. Răspunde

    Pana acum jumatate de an … as fi zis ca nu inteleg atacurile de panica. Sotul meu a suferit de o problema de genul si s-a simtit foarte prost. Cel mai probabil s-a speriat foarte rau de o problema medicala si ii era foarte rau de am ajuns la urgente cu el. Dupa ce i-a zis medicul ca este perfect sanatos si nu are motive de ingrijorare, i-a disparut si starea de disconfort, lesin, ameteala, etc

    • Maria Aghinitei
    • 09/07/2019
    Răspunde

    NU AM AVUT PANA LA VARSTA ASTA . STIU CA ESTE GREU, DAR MA BUCUR CA ESTI PUTERNICA SI AI INVINS! <3

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Multumesc. Ma mai apuca uneori, dar imi revin repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares