Locuri întunecate, Gillian Flynn

Locuri întunecate, Gillian Flynn

Când Kindle-ul tău îți scoate în cale o carte a unei autoare care te-a cucerit cu roman anterior, nu ai cum să treci cu vederea. Gillian Flynn a făcut treabă foarte bună cu Fata dispărută, deci nu puteam rămâne indiferentă la o altă copertă pe care stă numele ei. De data aceasta, este vorba despre Locuri întunecate, un thiller care am sperat că va fi cel puțin la fel de bun ca primul.

Locuri întunecate, scurt rezumat

Libby este o tipă trecută de treizeci de ani, care până acum a trăit cum a știu mai bine, vânzându-și povestea de groază din copilărie. Când avea doar șapte ani, mama și cele două surori ale sale au fost ucise, într-o noapte. A fost un adevărat măcel. Printr-o minune, ea a supraviețuit și a putut depune mărturie împotriva fratelui ei, Ben, pe atunci un adolescent cu probleme și cunoscut ca având înclinații spre satanism. El a fost găsit vinovat și de atunci stă la închisoare.

Acum, Libby cea are riscă să rămână fără publicul care îi devenise sursă de venit pătrunde într-un club al unor pasionați de crime celebre. Oamenii nu cred că Ben a fost vinovatul și vor să afle adevărul. Libby trebuie să-l afle dacă vrea să câștige ceva bani pe urma lor. Dar banii vin la pachet cu niște semne noi de întrebare. Ea nu l-a văzut pe Ben comițând faptele de care a fost acuzat. Oare chiar el să fi fost vinovatul sau altcineva trebuie să plătească pentru acele crime?

libris.ro
Oferta zilei la carti


Fuseseră o familie mai mult decât săracă. Ipoteza unui jaf însoțit de omor iese din calcul. Dar Libby își aduce perfect aminte că mama și tatăl ei (care divorțaseră de ceva timp) se tot certau. El nu voia să plătească pensie alimentară. Dacă el le-a ucis ca să scape de povara asta? Cum de a scăpat ea? Poate totuși Ben este vinovatul. Era un puști ciudat, asculta o muzică dubioasă și își făcuse prieteni despre care lumea nu prea avea nimic bun de zis. Dar el le iubea. De ce nu s-a apărat? Dacă nu el le-a ucis, atunci ucigașul este liber. Oare Libby este în pericol?

Poți descărca această carte, în format PDF, de pe Scribd. Cu 9 dolari pe lună, ai acces la mii de cărți. Și, dacă te înscrii pe acest link, ai 60 de zile gratuit. Plătești abia începând cu a treia lună.

Locuri întunecate, gânduri de după

Aș descrie cartea ca fiind o poveste bună, spusă din mai multe puncte de vedere, destul de bine scrisă, deși pe alocuri cam întunecată și călcând într-o zonă prea tulburătoare și vulgară pentru mine. Totul în legătură cu viața lui Ben de dinainte de închisoare. Despre cum și-a ales anturajul nepotrivit, iubita nepotrivită, drumul nepotrivit. Detalii oribile despre crime, despre ritualurile satanice de ucidere a unor animale, dar și paragrafe porcoase. Se poate, totuși, sări peste ele.

Intriga este clar, cred, din rezumat, că este una care incită la lectură. Avem o mamă singură care face absolut orice pentru a-și crește cei patru copii, trei fete care știu ce sunt lipsurile, un tată care nu plătește pensie alimentară, dar vine să cerșească bani la fosta soție, și un fiu care își găsește refugiul în ceva ce societatea condamnă fără să înțeleagă.

Personajul principal nu prea e Libby, din punctul meu de vedere. Ben este. El este în mijlocul a tot și cheia de care Libby are nevoie pentru a afla adevărul. Problema este că doar cheia știe care este ușa la care ar trebui să bată… Poate că e mai bine așa: Libby nu prea mi-a plăcut. Mi-a părut rău pentru copilul Libby, dar n-am rezonat deloc cu adultul care a devenit.

Deznodământul pot doar să-ți spun că are legătură cu predilecția lui Gillian Flynn spre personajele feminine diabolice. O să afli singur/ă de ce spun asta. Din păcate pentru mine, eu am intuit destul de devreme cine este adevăratul criminal. Sper să nu o faci și tu.

Cu siguranță avem de-a face cu un thriller. Este unul destul de bun, care te prinde și nu te lasă să-l abandonezi, dar nu la fel de strălucit ca Fata dispărută. Acolo, surpriza a fost de proporții. Nici n-am știut ce m-a lovit când a fost dezvăluită. În Locuri întunecate, finalul este predictibil, cel puțin parțial, iar suspansul nu mi se pare că atinge același nivel. Aș zice că este mai slab și decât Obiecte Ascuțite.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post
0 shares