Obiecte ascuțite (Gillian Flynn) – rezumat și impresii

Obiecte ascuțite (Gillian Flynn)

Cartea de azi – Obiecte ascuțite– vine tot din noutățile de pe Libris și este un roman semnat de Gillian Flynn, autoarea celebrei cărți Fata dispărută. O carte citită într-o singură zi, o lectură foarte captivantă (dacă vă place genul thriller), un roman care a fost și ecranizat. Am fost foarte curioasă să văd și filmul (îl găsiți pe HBO GO, sunt 8 episoade) și l-am dat gata și pe el în ziua de Crăciun. Dezamăgitor, prin comparație cu ce oferă cartea, mai ales că în serial este ușor de intuit cine și ce va face. Eu recomand cartea și v-o și prezint, pe scurt, mai jos.

Obiecte ascuțite – scurt rezumat

Camille are în jur de 30 de ani și este jurnalistă. La 9 luni de la găsirea cadavrului unei fetițe în orășelul ei natal, o altă fată este dată dispărută. Șeful ei intuiește o oarecare legătură între cele două cazuri și o trimite pe Camille acolo pentru a investiga. Vestea nu o bucură prea tare pentru că nu are o relație prea bună cu familia ei care locuiește acolo.

Ajunsă în Wind Cap, Camille trebuie să se concentreze pe ce are de făcut, dar nu poate ignora toate amintirile care se trezesc la viață în casa în care a copilărit și în care sora ei a murit în adolescență. O mamă (Adora) care nu a iubit-o niciodată, o femeie obsedată să dețină controlul, un tată vitreg despre care nu știe mai nimic, o soră vitregă (Amma) în vârstă de 13 ani, cu un comportament cel puțin ciudat. La toate acestea adaugă problemele psihice ale Camillei și dependența de alcool! Nu va fi deloc o perioadă ușoară.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Fata dată dispărută este găsită ucisă și ea, iar detaliile indică faptul că avem de-a face cu un criminal în serie. Ies la iveală detalii șocante (morți violente și dinții scoși post-mortem) despre cum au fost ucise fetele. Apare în peisaj un băiețel care declară că a fost de față când o femeie îmbrăcată în alb a luat-o din parc pe cea de-a doua fetiță, dar nimeni ține cont de povestea lui. Autoritățile sunt sigure că numai un bărbat putea comite acele crime. Principalii suspecți sunt tatăl primei fete ucise și fratele celei de-a doua victime. Și parcă nimeni nu caută adevărul în altă parte.

Nimeni în afară de Camille care, deși nu este un jurnalist grozav, decide că trebuie să facă lumină în acest caz. Din aproape în aproape, punând întrebările corecte la momentul potrivit, va descoperi cine este criminalul. Dar, mai mult decât atât, în timpul petrecut în orășel, o va ajuta să-și răspundă și propriilor întrebări legate de trecutul ei, de relația cu mama ei și de comportamentul surorii vitrege.

Finalul te va surprinde, poate la fel de mult ca cel din Fata dispărută. Nu-ți rămâne decât să comanzi și să citești cartea pentru a descoperi cu ce probleme psihice se confruntă Camille, de unde vine titlul cărții, cine le-a ucis pe cele două fete, de ce le-a scos dinții și de ce și ce secrete ascund propria familie și propria ei casă.

Obiecte ascuțite – impresii de după

Este un thriller psihologic destul de reușit, deși, din multe puncte de vedere, mie mi-a plăcut mai mult Fata dispărută. Totuși nu se poate spune că este o carte plictisitoare. Dimpotrivă. Misterul te învăluie la fiecare pas, semnele de întrebare nu mai contenesc să se ridice și sunt mai mulți candidați la titlul de criminal în serie.

Camille este un personaj pe care îl detești la început și ajungi să-l apreciezi pe parcurs. O tipă superficială, iubitoare de alcool, o ziaristă deloc strălucită, cu un parcurs… ciudat. Camille iubește obiectele ascuțite. Veți afla din carte la ce anume mă refer. Și, când vezi cum arată casa mamei sale și afli că aceasta este practic patroana orășelului Wind Cap, te întrebi, pentru scurt timp, de ce a părăsit Camille confortul material de acolo pentru a trăi viața aproape mizerabilă pe care o trăiește acum.

Apoi începi să o cunoști pe Adora și înțelegi. Ai răspunsurile la toate de ce -urile legate de viața Camillei. Obsesia mamei pentru control, ipohondria ei, faptul că le iubise întotdeauna mai mult pe Marian (sora moartă cu ani în urmă) și acum pe Amma, decât pe ea, faptul că în familia lor problemele se îngroapă și nu se rezolvă niciodată cu adevărat, faptul că nu a aflat niciodată cine este tatăl ei adevărat, primele experiențe sexuale, deloc normale… așa se explică alegerile lui Camille. Relația mamă fiică a fost și rămâne nu rece, ci ostilă. Adora nu o vrea pe Camille aici.

Nici relația cu sora vitregă nu este mai bună, deși la un moment dat mi-am făcut speranțe că s-ar putea schimba. Amma este copilul răsfățat al familiei, o puștoaică de 13 ani cuminte și îmbrăcată decent, când este mama prin preajmă, și vulgară și plină de vicii, când iese cu prietenele ei. Seamănă destul de mult cu mama ei, din multe puncte de vedere.

Pe un plan avem alergătura lui Camille după dovezi și mărturii care să ajute la descoperirea criminalului. Pe celălalt, o descoperire sau redescoperire a secretelor unei familii care a pierdut un copil și l-a determinat pe al doilea să-și facă rău în repetate rânduri.

Este un roman captivant, palpitant, cu sare și piper. Unii sunt de părere că este prea violent. Pe mine nu violența și detaliile despre dinți scoși sau obiecte care crestează pielea m-au șocat, ci mințile diabolice din spatele poveștii. Și, dacă asta e șocant, stai să vezi finalul! Să vezi cum cei pe care îi credeai victime devin călăi.

Cu riscul de a mă repeta, serialul este foarte prost, comparativ cu romanul. Asta ca să nu se uite cineva la el și să-mi reproșeze că recomand tâmpenii!

Tu cine crezi că este criminalul?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. mie gillian flynn imi place maxim! am citit obiecte ascutite prin liceu, cartea e de foarte mult timp aparuta, si intr-o oarecare masura, m-am indentificat cu Camille, ca tot ziceai de titlu.

      • Cristina Dragomir
      • 03/01/2019
      Răspunde

      Nu stiam ca e asa veche. Eu am gasit-o la noutati, fiind probabil editie noua.

    • Anghelina Irina
    • 03/01/2019
    Răspunde

    Interesant. Nu am mai citit o carte…nici nu mai țin minte

      • Cristina Dragomir
      • 03/01/2019
      Răspunde

      si eu am neglijat multa vreme lectura

    • Valeria Chertes
    • 03/01/2019
    Răspunde

    Mi se pare o carte interesanta,mulțumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Pupici!

  2. Răspunde

    Hm, mai, cred ca e buna cartea. Si mai prost filmul. Nu ar fi prima situatie de acest gen. Totusi … parca nu as avea curaj sa ma apuc de citit asa o carte. Am imbatranit :))))

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Hai ca nu e chiar asa grava cum zic unii.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 03/01/2019
    Răspunde

    Interesanta cartea,nu am citit-o dar dupa rezumat pare interesanta,multumiri.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      CU drag.

  3. Răspunde

    Am văzut filmul dar nu voi spune cine este criminalul, lăsăm să descopere și alții.

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Foarte frumos din partea ta!!!

    • Lisac Raluca
    • 03/01/2019
    Răspunde

    Cine e criminalul?Nu mai pot de curiozitate

      • Cristina Dragomir
      • 04/01/2019
      Răspunde

      Nu o sa iti spunem. Trebuie sa citesti cartea!

        • Lisac Raluca
        • 05/01/2019
        Răspunde

        Bine:))Încerc

  4. Si eu vreau sa aflu cine e criminalul asa ca am pus-o pe lista cu carti pentru luna februarie. Aceasta carte e inca o dovada in plus ca problemele de familie au radacini adanci si ne afecteaza vietile mai mult decat am vrea. Si totusi, cine e criminalul? 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 08/01/2019
      Răspunde

      Pai mai bine afli tu singurica, daca tot ai pus cartea pe lista, nu?

  5. De multe ori filmul este prost regizat si actorii gresit alesi, insa eu prefer mereu cartea.

      • Cristina Dragomir
      • 09/01/2019
      Răspunde

      si scenariile devin trase de par cand se lungesc mai mult decat este cazul.

  6. Răspunde

    Cu toate scenariile din minte nu pot sa intuiesc crimunalul. Am sa caut cartea pentru ca m-ai convins ca este o carte buna care meritatoata atentia

      • Cristina Dragomir
      • 19/01/2019
      Răspunde

      Atentia sigur o merita. Timp sa ai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares