Cărți recomandate – Trei coroane întunecate, de Kendare Blake

3 coroane intunecate

Coperta neagră și imaginea celor 3 coroane împodobite cu elemente cel puțin ciudate la prima vedere, dar și promisiunea de pe coperta spate că ultima regină rămasă în viață primește coroana, acestea sunt elementele care au dus la adăugarea acestei cărți în coșul de cumpărături de pe edituracorint.ro. Citisem, cu ceva timp în urmă, pe un blog o recenzie la Trei coroane întunecate și mă atrăsese oarecum ideea cărții. Acum, la final, încă nu mi-e clar dacă am făcut bine că am ales-o. O să vedeți de ce zic asta.trei coroane intunecate de Kendare Blake

Scurt rezumat Trei coroane întunecate

Mirabella, Katherine și Arsinoe sunt surori triplete, fiice ale fostei regine de pe insula Fennbirn (o insulă guvernată de femei, izolată, la care continentalii ajung rar și greu). Le numim regine, dar n-au încă acest statut. Sunt potențiale regine. S-au născut pe un domeniu, au copilărit împreună, apoi au fost despărțite, educate și antrenate pentru lupta finală, fiecare de către o familie/un clan. Fiecare dintre surori posedă un dar, o putere magică.

Mirabella este regina elementalilor. Marea și cerul ascultă de ea. Poate stârni o furtună pe mare, un uragan sau o ploaie oricând poftește. Ea este susținută de preotesele templului care știu că, odată ce Mirabella va câștiga coroana, ele vor conduce de fapt insula.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Katherine este regina toxicilor. Oamenii ăștia nu sunt fericiți dacă nu mănâncă și nu beau otravă. Însăși Katherine se otrăvește și este otrăvită periodic cu otrăvuri tot mai puternice pentru a deveni imună la ele. Numai că imunitatea asta se obține cu destulă suferință.

Arsinoe este susțină de naturaliști. Despre ea se spune că ar avea puteri asupra plantelor și animalelor, adică ar putea face o floare să înflorească într-o clipită sau ar putea porunci unui urs sa danseze samba, dacă mi se permite o glumă.

Pentru ca una din ele să devină regină a întregii insule trebuie să-și ucidă surorile.

trei coroane întunecate copertă spate

Fiecare tabără se pregătește și-și pregătește regina pentru asta. Preotesele elementale se ocupă de distribuit zvonuri despre puterile nemaiîntâlnite ale Mirabellei. Familia lui Katherine urzește planuri prin care regina lor să-și otrăvească surorile, iar naturaliștii o susțin cum pot pe Arsinoe(prin magia joasă), deși puterile ei întârzie să se arate.

Uciderea celor 2 surori nu se va face oricum, ci există un întreg ritual. Vorbim niște obiceiuri care trebuie respectate, de primirea de către regine curtezanilor veniți de pe continent(din care să-și aleagă regele-consort), de o noapte de vânătoare în care cele 3 tabere să-și etaleze măiestria și de o petrecere finală căreia doar una din ele îi va supraviețui.

Se întâmplă tot felul de lucruri. Aflăm despre Arsinoe că vrusese să fugă de pe insulă în copilărie, dar fusese prinsă, iar Mirabella va încerca și ea o fugă la un moment dat (pentru că i se impune să-și omoare surorile și ea simte că nu poate pentru că nu i-au dispărut încă amintirile din copilăria petrecută împreună). Se țes tot felul de intrigi, dar punctul culminant cred că intervine când preotesele Mirabellei decid că au de-a face cu o generație specială, în care puterile a două dintre surori sunt mult prea slabe pentru a  le permite o confruntare directă cu sora lor mai puternică (Mirabella). Conform unui obicei parcă doar de ele știut, consideră că este un An Sacrificial și au dreptul să le ucidă ele pe Arsinoe și Katherine pentru a fi sigure că Mirabella va câștiga coroana, urmând ca ea să devină Regina cu Mâinile Albe.

Rămâne de văzut dacă planul lor ca reuși, dacă Arsinoe și Katherine vor fi ucise. Oare Katherine s-a antrenat degeaba în toți anii aceștia? Oare Arsinoe chiar nu are nici un dar? Atât vă spun, că protectorii lor vor afla de planurile elementalilor și nu vor sta cu mâinile în sân. Cine va câștiga coroana și cine va conduce insula Finnbirn de acum încolo?

Da, sunt rea și vreau să vă instig la lectură. Găsiți cartea aici dacă sunteți curioși cum se termină povestea.

Părerea mea despre Trei coroane întunecate

Cam greu de lecturat la început cartea asta, cel puțin pentru mine care nu prea am experiență cu genul fantasy. Totul e o născoceală: numele insulei, numele domeniilor pe care trăiesc cele trei tabere, puterile magice. Până te lămurești ce sunt familiarii, ce e Beltane, care-i treaba cu Debarcarea, durează ceva. Totuși povestea te prinde treptat.

Acțiunea în sine nu mi se pare cine știe ce, ca sa fiu sinceră, adică Trei coroane întunecate nu e cea mai provocatoare carte, dar odată ce prinzi firul, nici nu e de lăsat, ca s-o zic pe cea dreaptă. Mă așteptam la un ritm mai alert, dar nu pot zice că m-am plictisit.

Greu și cu trecutul de la un tărâm la altul, de la povestea unei regine și a clanului ei la alta. Genul ăsta de 3 povești într-una pe mine mă obosesc și le citesc mai greu. Acum o lași pe Arsinoe în coadă de pește și treci la Mirabella. Brusc, se taie și aici macaroana, o lași în pădure, fără să știi dacă va fi prinsă sau nu, și continui cu Katherine.

Este uimitoare lumea construită de Kendare Blake. O insulă izolată și străjuită de o ceață densă dincolo de care nu poate trece oricine, guvernată de femei, unde bărbații sunt mai degrabă unelte în mâna doamnelor (asta în cazul în care ele sunt mână de fier, căci în cazul lui Katherine Pietyr chiar va reuși să-i schimbe destinul).

Te intrigă lumea toxicilor, parșivenia lor și plăcerea pe care o simt atunci când consumă otravă. Te dezgustă clanul elementalilor, preotesele acelea atât de avide putere și manipulatoare. Lor nu le pasă absolut deloc ce se întâmplă cu Mirabella, decât în măsura în care pot deveni stăpâne prin ea. Ești atras de lumea naturaliștilor care au un soi de animal de companie (familiar) pe care-l primesc odată cu puterea magică dăruită de zeița care guvernează insula.

Care dintre personaje mi-a plăcut cel mai mult? Oscilez între Mirabella și Arsinoe. Katherine mi-e cam indiferentă. Cred că ea e cea mai slabă și mai ușor de manipulat. În schimb, Arsinoe și Mirabella sunt mai cerebrale, mai rebele, mai curajoase. Dacă stau bine să mă gândesc, cred că de Arsinoe nu-mi place chiar așa mult, ci mai mult solidarizez cu ea, mi-e milă de ea pentru că nu are puteri și va fi ucisă sigur (sau nu 😛 ) A rămas Mirabella care, deși este cea mai puternică dintre ele, pare cea mai umană. Nu i s-a urcat puterea la cap, nu visează să-și strivească surorile pentru coroană și mi se pare că iubește cel mai sincer și cel mai cuminte.

Finalul m-a enervat la culme și știți de ce? Pentru că nu mi-a zis nimeni că finalul cărții Trei coroane întunecate nu reprezintă de fapt sfârșitul poveștii. Urmează cel puțin încă un volum. Unii zic că ar fi o serie de 3 cărți, alții că ar fi patru. Singura certitudine este că următorul volum (nu se știe dacă va fi și ultimul) va apărea abia în septembrie. Am de așteptat…

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pare destul de interesanta. O am si eu pe lista, dar daca e vorba de o serie atunci mai astept sa apara toate cartile. Urasc sa astept 3-4 ani dupa o carte 😀

    • Tatiana Sorina
    • 07/07/2017
    Răspunde

    Frumoasa,mi-ar placea sa o citesc,dar nici mie nu imi place sa astept pana va aparea alta.

    • Valeria Chertes
    • 07/07/2017
    Răspunde

    Este interesanta dar nu cred ca am sa o pot citi.

  2. :)))))))), chiar nu stiam daca o sa-ti placa sau nu, mie una mi-a placut, eu sigur voi astepta continuarea. Nu am rabdare sa le strang pe toate :))))). tind sa cred ca urmatorul volum va fi mai frumos, mai elaborat si poate un pic mai dark :))). pup!

  3. Răspunde

    Chiar eram curioasa daca o sa iti plac. Sincera sa fiu pe mine nu m-a impresionat exact din acelasi motiv, saltul de la o poveste la alta mi s-a parut enervant.
    Mai degraba ultimul sfert din carte l-am citit cu interes si m-a enervat la culme cum s-a terminat pentru ca acum voi vrea sa mai citesc si continuarea :))))

    • Sandy Bell
    • 08/07/2017
    Răspunde

    Merge,deci putem citi.Mi se pare un lucru minunat ca citesti si ne recomanzi si noua ce ti a placut sau nu

    • Iacob Elena
    • 08/07/2017
    Răspunde

    Super! Si pe mine ma enerveaza povestile care se intind pe nu stiu cate volume! Sunt prea curioasa din fire si daca imi mai si place ce citesc nu pot astepta atat!

    • Tudose Oana Alexandra
    • 08/07/2017
    Răspunde

    Povestea pare frumusica , asa fantastica cum e ea . poate o sa i acord o sansa 😉

    • Angelica Popa
    • 08/07/2017
    Răspunde

    Captivanta cartea, dar stilul „va urma” de final, te face să amâni lecturarea ei.

    • Lamiita Petre
    • 08/07/2017
    Răspunde

    Lista e atat de lunga cu ceea ce as vrea sa citesc incat nu stiu cand le va veni randul. Inchipuie-ti ca pana si eu ma plang de timpul scurt, eu cea fara responsabilitati. Mi-a fost imposibil insa, cat am stat 5 zile in spital sa ma pot concentra sa citesc ceva, abia am citit 30 de pagini ? Am zis ca rup cu cititul, bine ca nu am luat 2 carti la mine ?

    • ghelbere elena
    • 10/07/2017
    Răspunde

    Desi nu-mi plac SF-urile mi-ar place sa o citesc, dar pentru ca ai spus ca exista o serie astept sa apara toate si apoi voi incerca sa le citesc.

  4. au inceput sa ma tenteze cartile de genul, asa ca nu exclud s-o citesc si p-asta. mai ales ca face parte dintr-o serie. singurul inconvenient ar fi asteptarea pana la urmatorul volum…

  5. Răspunde

    Eu stiu ca momentan sunt doua carti asa cum apare si pe site-ul autoarei. A doua carte a aparut anul acesta. Exista inca o novela (o carticica mai mica) care este un fel de prolog al seriei.
    http://kendareblake.com/books/three-dark-crowns-series/
    Celelalte doua volume vor fi scrise in anii urmatori, posibil in 2018 amandoua.
    https://www.goodreads.com/series/136654-three-dark-crowns
    Eu evit sa citesc carti care fac parte dintr-o serie si inca nu sunt gata publicate. Am facut o singura exceptie cu seria scris de Oana Arion care va publica ultimul volum in aceasta toamna.
    Dar prefer sa nu ma incurc citind serii. Se intampla la unele serii ca autorul sa renunte dupa un timp sa mai scrie ori sa ma plictisesc eu de serie asa ca nu consider ca merita sa ma incarc citind ceva ce nu e gata…inca.
    Despre aceasta carte am citit numai lucruri interesante, ma tenteaza mai ales ca e genul sf

  6. Răspunde

    Mmm nu cred ca este genul meu. Asa cum ai zis si tu este cam întortocheata si nu știu daca ca fi pe placul meu. Ma Multumesc cu ce am citit la tine 🙂

  7. Răspunde

    Si pe mine ma atrag personajele mai cerebrale si mai curajoase. Merg pe ideea ca in viata reala imi cam lipseste curajul uneori, iar de la astfel de personaje as cam avea de invatat una alta :D. Nici eu nu ma omor cu genul fantacy, insa cartea asta suna bine. Ma atrage totodata si coperta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares