9 lucruri pe care le-ai înțeles greșit despre protecția solară

sfaturi și greșeli protecție solară

Când eram copii nu ne mai ardea soarele… M-am gândit și eu la asta. Numai că, pe atunci, alimentația noastră era alta, nivelul de poluare nu era așa ridicat, stratul de ozon încă își mai făcea treaba. Se lăsa cu arsuri solare și pe atunci, doar că nu așa de repede, iar incidența cazurilor de cancer de piele nu era crescută ca acum. Produsele de protecție solară sunt printre cele pe care chiar le consider indispensabile și utile. Dacă de o cremă antirid te poți lipsi și o poți considera un moft, despre protecția solară nu poți spune asta. Nu ne-o fi frică de deshidratare, uscăciune, pete pigmentare, arsuri solare, riduri, dar cancerul chiar ar trebui să ne sperie.

Din păcate, chiar și în rândul celor care vor răspunde cu DA la întrebarea dacă folosesc produse cu SPF găsim mulți care și-au făcut niște idei greșite în ceea ce privește utilizarea lor. Care sunt acestea?

Ai nevoie de ea doar vara

Numărul celor care cumpără și folosesc genul acesta de produse de protecție solară doar în sezonul cald este foarte mare. Oamenii încă mai cred că au nevoie de ele doar atunci când afară este foarte cald, că expunerea la soare la 5-10 grade Celsius nu este o problemă. Să le spuneți asta și celor care se aleg cu arsuri solare la ski, când afară nu sunt mai mult de câteva grade peste zero! Protecția solară este necesară în orice anotimp.

Când este înnorat nu are sens sa o folosești

Apoi avem categoria celor care își imaginează că dacă cerul este acoperit de nori sunt în siguranță și fără SPF la purtător. Faptul că razele solare nu te ating și nu simți căldura lor nu înseamnă că radiațiile sunt în vacanță într-o zi noroasă. Ele sunt acolo, în atmosferă, și pot provoca tot atâta rău ca și pe vreme însorită. Primele care au de suferit sunt buzele, să știți, așa că nu uitați de ele!

protecția solară pentru buze balsam SPF30 Piz Buin cu Aloe Vera

Irită pielea sensibilă

Am auzit și scuza asta: nu pot folosi produsele cu SPF pentru că am pielea sensibilă și nu le suport. Este drept că unele produse din această categorie pot pune probleme dermatologice în cazul unui sensibilități ridicate, dar există și game speciale pentru piele sensibilă. Și eu am o piele destul de ușor de supărat, dar am grijă ce pun pe ea și este ok. Recomand gama Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin în acest sens. O să vă placă. Le găsiți sigur pe parfimo.ro. Au prețuri bune și transportul costă doar 9,9 lei la plata cu cardul.

Loțiune de corp SPF 50 Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin 400 ml

Poate provoca/agrava acneea

Și la capitolul ăsta mă recunosc. Tenul meu nu este doar sensibil, ci și predispus la acnee. Da, unele produse cosmetice, nu doar cele responsabile de protecția solară, pot provoca sau agrava acneea. Doar cele care nu sunt potrivite tenurilor grase. O cremă sau o loțiune prea grasă, prea densă s-ar putea să creeze probleme. Nu ai motive de stres când alegi un produs mai lejer, cu textură non-grasă și non lipicioasă, care nu blochează porii. Și din punctul acesta de vedere, produsele Piz Buin din gama mai sus menționată sunt o binecuvântare.

Piz Buin Allergy Sun Sensitive Skin cremă de față cu SPF 50

Risc să fac cancer

Sunt și persoane care se tem că tocmai protecția solară va duce la o formă de cancer, din cauza anumitor ingrediente din compoziția lor. Nu-mi propun acum să vorbesc despre ele, că nu-s chimist, nici dermatolog. Eu atâta știu: că la ce am ajuns să mâncăm și să respirăm, chimicalele din loțiunea mea cu SPF sunt apă de ploaie. Și, la faza cu studiile care au indicat o creștere a incidenței cancerelor de piele la persoanele care folosesc regulat și intens produse pentru protecție solară, mă gândesc că e cam greu de dovedit că ele sunt cauza. Dacă ne gândim logic, cine face abuz de ele înseamnă că face abuz și de expunere la soare. Deci…

Nu este necesară dacă stai la umbră

De ce m-am ales cu arsuri pe piele dacă eu toată ziua am stat la umbra unei sălcii sau a unei umbrele? Aceasta este întrebarea unui soț mare iubitor de pescuit, dar certat cu produsele cosmetice. Nu este singurul care crede că umbra înseamnă protecție. În realitate, radiația este acolo și intră în contact cu pielea. Chiar și sub o umbrelă cu protecție UV. Este o simplă umbrelă, nu un dom…

Este rezistentă la apă deci nu reaplic după baia în piscină/mare

Mare. Plajă. Soare. Ne dăm frumos și corespunzător cu crema de plajă, masăm bine și peste 15 minute ne vine cheful de o baie în mare. Doar nu o să aplicăm iar protecția solară, nu?! Mai ales că folosim un produs rezistent la apă! Ei bine, vestea proastă este că trebuie reaplicat. Faptul că pelicula de loțiune nu s-a luat complet la sesiunea de înot nu înseamnă că ea ne mai oferă aceeași protecție. Rezistența la apă se referă mai degrabă la capacitatea produsului de te proteja și cât ești în apă (că și acolo pătrund radiațiile). Rezistent la apă nu înseamnă waterproof.

Nu este necesară dacă nu stai mult afară

Petrec maxim 10 minute în aer liber. În rest, stau în casă, în mașină, la birou. N-am nevoie de SPF. Cine zice? Află că radiațiile trec prin ferestre și că ar fi bine să folosești protecția solară chiar și în aceste situații. Se pare că ea te poate feri inclusiv de efectele nocive ale luminii emise de ecrane (monitor, laptop, tableta, telefon). În mașină ești mai mult decât expus. Prea puține sunt mașinile al căror parbriz oferă protecție UV.

Nu te poți bronza din cauza ei

Ei, aici avem o problemă cu doamnele și domnișoarele care vor să aibă pielea bronzată. Cum să se dea cu cremă de protecție solară? Nu se vor mai bronza. Parțial, au dreptate. Nu se vor bronza la fel de repede și intens. Totuși, loțiunile și cremele cu SPF nu oferă protecție totală, deci pielea tot va capta câteva raze de soare și radiații. Este drept că sunt necesare mai multe zile pentru a schimba nuanța pielii când folosim SPF, dar avantajul este că un bronz astfel obținut va fi mult mai rezistent. Este decizia fiecăruia dacă merită să riște arsuri sau cancer pentru un bronz rapid și intens.

Recunosc că eu în casă nu mă dau cu protecție solară. Nici iarna nu o folosesc zilnic, dar am o scuză: nu prea stau afară. În rest, îmi place să cred că pielea mea nu s-ar putea plânge că nu o protejez destul de soare. Am învățat (din propriile greșeli) că deși afară e frig, bate vântul, este înnorat și soarele pare absent, am nevoie de SPF. De câteva primăveri mă confrunt și cu alergie solară. Și simt clar că pielea îmi este atacată inclusiv prin haine…

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Tudorel Gurgu
    • 28/04/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi.

    • Valeria Chertes
    • 28/04/2023
    Răspunde

    Sfaturi foarte importante,mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares