4 motive să-ți faci singur mici reparații la mașină

reparație mașină bară Logan

Mașina este făcută să mănânce bani. Așa spunea bunicul meu. Avea dreptate, nu zic nu, doar că uneori este indispensabilă. Cum toacă ea bani? În toate modurile posibile. Pe benzină, asigurare, rovinietă, consumabile, revizii, ITP, reparații, etc. Partea bună este că, atunci când ai un soț care se pricepe cât de cât, unele reparații la mașină sau lucrări de întreținere se pot face și pe cont propriu.

Îmi amintesc când, în urma unui ușor accident, produs din vina soțului meu, ne-am ales cu bara din față și capota Loganului nostru afectate. Evident că nu aveam CASCO. La service ne costa enorm reparația. S-a apucat al meu soț să caute pe la secțiunea piese logan și a găsit rapid o bară față ca nouă, fix în culoarea mașinii noastre, deci nu mai necesita nici vopsire.

Capota era doar puțin ondulată pe o porțiune de vreo zece centimetri pătrați, deci nu avea sens să o schimbăm. A îndreptat-o, a chituit-o și a vopsit-o cu genul acesta de spray auto. Mașina arăta ca nouă după aceste intervenții.

La fel am procedat și cu aripa dreaptă față când a fost nevoie.

Ai câteva avantaje când faci singur anumite reparații la mașină

Economisești bani

Nu-mi amintesc exact care au fost costurile reparației mașinii în cele două cazuri, dar pot spune sigur că am ieșit mult mai ieftin decât estimaseră cei de la service că ne-ar duce lucrările. Nu doar că piesele sunt mult mai scumpe la ei, dar și mâna de lucru, manopera costă foarte mult. Și măcar de ar fi toți meșteri buni! Dar unii nu sunt.

Te trezești cu banii luați și cu mașina tot cu probleme. Am pățit-o și pe asta. Am plătit câteva sute de lei pentru o reparație la sistemul de direcție. Soțul zisese că o face singur, dar eu l-am îndemnat să meargă la service, la profesioniști, în ideea că nu e o simplă aripă de înlocuit, că e periculos dacă faci ceva greșit și că-i ia timp. La ieșirea din service, mașina scotea niște zgomote tare ciudate la viraje. Când a pus-o pe rampă și a luat-o la verificat, mare ne-a fost surpriza să constatăm că băieții uitaseră să prindă niște șuruburi pe acolo. Din ce mi-a explicat soțul, roata noastră ar fi putut să plece oricând la plimbare…

Salvezi timp

Deși o reparație la mașină te costă niște ore din timpul tău liber, este foarte posibil să câștigi zile. Când depinzi de programul și disponibilitate service-urilor auto, s-ar putea să fii nevoit să aștepți săptămâni până să te programeze. Sau, și ai grav, să te sune să duci mașina la reparat și să te țină și o lună fără ea, sub pretextul că sunt aglomerați sau că nu au sosit piesele la timp.

Poți avea garanția unui lucru mai bine făcut

Rateul dat la reparația aceea la sistemul de direcție nu este singurul episod de genul acesta prin care am trecut. Undeva prin al doilea an de viață al mașinii, am avut un eveniment în trafic produs din vina altui șofer. Omul avea asigurare, s-a făcut amiabilă, nu ar fi trebuit să fie probleme. Dar au fost. Pe lângă faptul că le-au luat prea mult timp niște reparații minore, au mai făcut și treabă de mântuială cei de la service. Ori s-au grăbit, ori au folosit produse de proastă calitate, doar ei știu. Cert este că se vedea vopseaua scursă pe la ușă și, la doar câteva săptămâni de la reparație, pe o porțiune destul de mare sărise lacul.

Eviți lucrări inutile

N-ați pățit niciodată să mergeți la service pentru una și să plecați de acolo cu o listă mare de lucruri considerate urgent de făcut? Sunteți norocoși dacă nu vi s-a întâmplat. Din păcate, sunt destule garaje, ateliere sau cum vreți să le numiți care încearcă să recomande reparații nu neapărat necesare, dar care să le aducă un ban în plus. Se prind destul de repede dacă te pricepi sau nu la mașini. Nu spun că toți fac asta sau că nu trebuie luate în calcul recomandările, dar uneori puțină atenție sau o a doua opinie nu strică.

Nu pot decât să spun că mă bucur mult că am soț care se pricepe să facă singur anumite reparații la mașină. Lucrează în domeniu, pe partea de electrică. Unde nu știe, îl îndrumă colegii și prietenii. Unde chiar nu poate interveni el însuși, măcar are idee despre ce e vorba și la ce să fie atent când duce mașina la service. Dacă aveți cunoștințe minime și ceva îndemânare, anumite reparații le puteți face și voi singuri. Mă gândesc la schimbat un bec, înlocuit o aripă, vopsit o bară, lucrări nu foarte complicate, la care să riscați să dați greș sau chiar să stricați ceva în plus.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 26/04/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares