Apare tot mai des întrebarea: ce este mai bun, mai sănătos: un lapte vegetal sau cel animal? Pentru bunicii noștri, întrebarea nici nu exista. Ea a apărut odată cu apariția laptelui vegetal pe rafturile magazinelor și în recomandările nutriționiștilor. Care dintre cele două tipuri de lapte este mai sățios și mai benefic organismului? Ce să alegem? Care este alegerea potrivită? Următoarele criterii te vor ajuta să alegi rațional.
Vârsta de introducere în alimentație
Evident că, pentru bebeluși, laptele matern trebuie să fie de bază. El este primul aliment introdus în viața copilului și singurul recomandat de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății în primele 6 luni de viață. El este capabil să protejeze sistemul imunitar al nou-născutului împotriva infecțiilor și inflamației, scade riscul mortalității și conține grăsimi, calciu, vitaminele A, B și C. După vârsta de un an, laptele de vacă poate fi introdus în alimentație. Tot atunci se poate face loc și laptelui de migdale.
Alergii și digestie
Microflora intestinală se stabilizează în primii 2 ani de viață. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul nostru digestiv se maturizează, se schimbă și poate ajunge să digere mai greu lactoza. De aici intoleranța la lactoză de care se plâng tot mai multe persoane. Intoleranța la lactoză face ca laptele de vacă să fie foarte greu digerat, apărând astfel tot felul de probleme la nivel abdominal.
Da, laptele matern conține și el lactoză, doar că în primele luni de viață sistemul nostru digestiv o poate digera fără probleme. Ce se întâmplă pe parcurs? Corpul uman începe să producă o cantitate mai mică de lactază (enzimă necesară digerării lactozei), caz în care digerarea laptelui de origine animală se lasă cu dureri abdominale, balonare, reflux gastroesofagian, diaree.
Pentru cei cu intoleranță la lactoză, un lapte vegetal este cea mai bună soluție. Există multe sortimente din care pot alege. Cercul se restrânge dacă persoana care are intoleranță la lactoză se confruntă și cu alergii. În acest caz, laptele din diverse nuci sau alune iese din calcul. O variantă bună pentru aceștia ar fi laptele de orez.
Număr de calorii
Laptele vegetal este soluția și pentru persoanele care au probleme cu greutatea și doresc să slăbească. Acesta are mai puține calorii. Evident că trebuie apelat la un lapte neîndulcit cu zahăr. De asemenea, laptele de cocos este de evitat, acesta fiind mai bogat în calorii.
Laptele de migdale este cel mai recomandat pentru cei care sunt la dietă. Acesta are un aport caloric de doar 20 de calorii/ 100 ml de lapte, față de 60 kcal/ 100 ml, cât are laptele de vacă. Una dintre cele mai bune variante este laptele de migdale. La un pahar de 200 de ml de lapte consumat, deja avem o economie simțitoare de calorii în timp. Ai toate motivele să încerci acest lapte de migdale îndulcit în mod natural, pe care îl poți cumpăra și online, la un preț excelent. Și nici nu vei mai fi nevoit să renunți la cafeluța cu lapte, nici măcar pe timpul postului!
Necesar de proteine
Nimeni nu ar putea afirma că laptele de vacă nu este un aliment nutritiv. Dar nici laptele vegetal nu este mai prejos. Ambele tipuri de lapte conțin proteine, vitamine și minerale, doar că – desigur – în proporții diferite. Laptele de vacă este cel care vine cu cel mai mare aport de proteine, dar și băutura de soia se apropie foarte mult. Un studiu al Universității McGill din Montreal demonstrează că o ceașcă de lapte de vacă are 8g de proteine, iar una de lapte de soia conține 7g.
În schimb, laptele de soia are mult mai puțin colesterol decât laptele de origine animală, așa că cei care au probleme asociate unui nivel crescut al colesterolului ar trebui să-l consume mai des. Grăsimile din laptele de soia sunt în cea mai mare parte nesaturate, ele scăzând riscul de boli cardiovasculare. Cea mai bună alegere este un produs cu îndulcitori naturali, precum acest lapte de soia eco fără zahăr.
Eco friendly
Ce poate fi mai natural decât laptele de vacă? Cum ar putea ceva natural să nu fie prietenos cu mediul? Ei bine, studiile arată că laptele animal nu este deloc un produs eco friendly. Se estimează că pentru producerea a 1 litru de lapte de vacă se folosesc 1.020 litri de apă! Ba mai mult, se pare că și cantitatea de energie electrică folosită pentru procesarea laptelui este una uriașă. Să mai punem la socoteală și metanul eliminat de bovine, care este mult mai dăunător mediului înconjurător decât dioxidul de carbon, și fertilizatorii și apa folosite pentru a crește hrana de care au nevoie vacile? Poate că ar trebui să ținem cont și de asta!
Ei bine, cu toate aceste informații, acum poți face alegerea potrivită stilului tău de viață. Alege să fii sănătos în felul tău! Alegând să consumi lapte vegetal nu mai riști disconfort abdominal, ai aportul necesar de proteine și calciu și te ferești de anumite boli. Plus că-l poți consuma oricând, chiar și cânt ții post.
Foarte buna recomandare!
Noi folosim și lapte de mama grape,ne place foarte mult.
Nu am intoleranță,consumăm lapte de origine animală,dar imi place si cel de migdale.Cel de soia nu l-am încercat încă, parca nu îmi place numele lui?
Eu crescui la tzara la coada vacii asa ca laptele de vaca asa, gras cum era, a intrat in viata noastra imediat dupa laptele matern. Mai recomandat este cel de capra – astazi ne luam din cand in cand de la o ferma (iau mai mult si congelez, am cateva sapt) . Daca e ceva sa recomand din laptele de vaca, atunci e iaurtul (facut in casa e simplu) sau lapte acru (fiert si lasat in borcane la cald) – se recomanda la copii de la 7-8 luni.
Pt cei cu spectru auto-imun, laptele (ca si zahar si faina) sunt un mare NU asa ca fiecare face ce poate.
Altfel eu am dezvoltat o alergie la proteina de vaca asa ca s-au terminat cu laptele, branzele, smantana si unt (unt mai consum, cantitati mici, din ala f. gras, cu 80-85% grasime). Am incercat si lapte de soia (bleah), si de migdale, si de ovaz (pe asta mi-l fac singura – ovaz, apa, las la inmuiat, pun a 2a zi in blender cateva minute si apoi filtrez), laptele de cocos nu m-a cucerit. Oricum consum rar si putin, nu imi place ideea de a cauta surogaturi cu orice pret: NU e NU.
Eu consum de ambele, si vegetal si animal. Din categoria lapte vegetal, cel mai mult imi place cel din caju. Pe cel din soia il cam evit pentru ca e controversat din cauza estrogenilor.
eu merg pe lapte vegetal. nu de alta, dar am dezvoltat o intoleranta la lactoza si nu prea mai am alte solutii.