Materialele sintetice nu afectează DOAR pielea!

pericolul din materiale sintetice - nu afectează doar pielea

Sunt ani de zile de când militez pentru materiale naturale. Când pot și pe unde pot. Eu, în special, mizez pe bumbac. Este cel care se pupă cel mai bine cu nevoile mele. Poate că aș fi poftit și eu uneori la diverse articole vestimentare din nylon, poliester și alte materiale sintetice de genul acesta, dar creierul și pielea mea sunt mai deștepte decât ar crede unii și mi-au zis mai mereu NU. Și știu ele de ce!

Nici când eram copil nu suportam materialele sintetice. Bine măcar că pe atunci nu erau așa răspândite! Îmi aduc aminte cu groază de o nuntă la care m-a obligat mama să port o rochie din ceva material oribil. Deh, lucrurile mai plăcute ochiului erau, și pe atunci, și sunt, și azi, din sintetic! În toate pozele am ieșit tristă. Nimic nu îmi intra în voie din cauza acelei rochii. Nu croiala, nu modelul erau de vină. Doar materialul. Mă mânca pielea îngrozitor din cauza lui.

Ar fi bine să realizăm că aceste materiale nu afectează doar pielea. Oricât ar recomanda unii microfibra, poliesterul, nylonul pentru avantajele pe care le prezintă, ele nu sunt bune pentru sănătatea noastră. Dacă le purtăm, sunt de părere că ar trebui măcar să le ferim de contactul direct cu pielea. Ai un pulover sintetic care-ți place? Poartă-l, dar peste un maiou sau un tricou din bumbac.

Aceste fibre nenaturale ar trebui evitate complet când vine vorba de lenjeria intimă. Dacă o să vă uitați pe orice articol cu sfaturi pentru o bună igienă a zonei intime, veți vedea că una din primele recomandări este purtarea lenjeriei din bumbac. Bine, aici putem începe o nouă discuție, despre calitatea bumbacului, dar… mai bine nu azi. Dar, în principiu, bumbacul este cel mai bun. El te ferește de infecții, nu irita, permite pielii să respire și, cu siguranță, conține mult mai puține substanțe periculoase care pot pătrunde în organism.

Mai nou, multe femei se mândresc cu faptul că au renunțat la absorbantele cu înveliș dubios la contactul cu zona intimă și au trecut la cele cu înveliș din bumbac. E un pas înainte, dar să nu uităm că absorbantele le purtăm 4-5 zile pe lună. Lenjeria intimă, zilnic. Dacă este din fibre sintetice nu face cam același lucru?

Cine crede că ce este pe piele rămâne la suprafața pielii să se mai informeze! Tot ce punem pe piele, fie că este o cremă, un deodorant sau un articol vestimentar din poliester, ajunge la un moment dat în corp. Să ne gândim că mergem la alergat într-un tricou din material sintetic. Pielea se încălzește și transpiră. Materialul preia din căldura corpului și particule mici din toate prostiile folosite la fabricarea lui se desprind din țesătură. Prin contactul cu pielea transpirată, cu porii deschiși, acestea pătrund direct în corp. Caută singur și vezi ce chimicale sunt prin acel material! O fi bine?

Pe lângă alergii și dermatite, materialele sintetice precum nylonul, acrylul, poliesterul, elastanul pot crea și dezechilibre grave în corp. Mulți îți spun că sunt mai bune pentru că nu mențin umezeala. Să fim serioși! Nu o rețin pentru că o resping. Unde se duce? Înapoi, pe piele. Un mediu sigur pentru dezvoltarea bacteriilor și a fungilor.

Mai ușor cu sinteticele, în special la copii! Sunt unul dintre motivele apariției dermatitelor atât de greu de tratat.

Nu zic și nu zice nimeni că bumbacul, lâna, inul sau mătasea sunt perfecte și virgine, nepătrunse de chimicalele pe care le găsim peste tot. Și ele sunt tratate cu diverse substanțe înainte de a ajunge la noi, dar sunt mult mai puține și mai puțin nocive. Dacă s-ar putea ca măcar pentru lenjeria intimă să ne rezumăm la alb, să evităm vopselurile, ar fi perfect. Ce au chiloții ăștia? Și găsiți acolo și tanga, și brazilieni din bumbac. Numai să căutați! Hai, or avea un 5% elastan, înțelegem. Râdem noi de chiloții tetra, dar din multe puncte de vedere erau mai buni. Să mai zic și de lenjeriile de pat? Știți câte dintre problemele tenului nostru sunt date și agravate de frecarea pielii de o față de pernă din microfibra și finetul atât de promovate?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Ce dezavantaje ai când alegi haine din bumbac? - Caietul Cristinei

    • Valeria Chertes
    • 21/10/2023
    Răspunde

    Eu port numai bumbac nu suport sinteticul.

    1. sunt total de aceeasi parere, altceva ma irita

    • Ionela Simona Monea
    • 23/10/2023
    Răspunde

    Si eu tot cu bumbacul sunt… Nu prea ma impac cu alte materiale…chiar îmi dau senzația aceea de mâncărime…si piticului tot bumbac ii dau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares