Verdețuri la congelator sau uscate? Ce prefer eu și de ce

verdețuri la congelator

Suntem o familie mare consumatoare de verdețuri. Cele mai folosite la noi în casă sunt leușteanul, pătrunjelul și mărarul. Este adevărat că ele se găsesc acum și iarna, proaspete, în supermarketuri, dar sunt și mai scumpe și nu au nici aroma acelor verdețuri de grădină pe care le găsești vara în piață, la preț de nimic. Prin urmare, trecem la metode de conservare a acestor verdețuri. Le putem conserva în sare, în oțet, uscate sau congelate. La sare și oțet eu nu am pus niciodată. Am folosit doar metoda uscării sau a congelării. Care îmi place mai mult?

Uscarea verdețurilor o practica și bunica. Ani de zile am folosit doar această metodă de conservare. Leușteanul, pătrunjelul și mărarul se spală, se usucă, se mărunțesc (fie în robot, fie simplu, ca pe vremuri, prin frecare între palme) și se păstrează în recipiente închise ermetic. Practic, ai verdețurile pe care ți le vând unii la plic, doar că ești foarte sigur de ce pui în ciorbă sau mâncare.

Când au început să fie la modă congelatoarele, tare supărată eram că nu aveam unul și nu puteam pune verdețuri la congelator. Îmi imaginam că trebuie să fie mult mai bine păstrate aroma și proprietățile, că e mult mai bine să pui un leuștean congelat în locul unuia uscat. De doi ani mi-am luat și eu congelator. Anul trecut am pus pentru prima data verdețuri la congelator și… surpriză, nu mi-au plăcut așa de mult cum credeam.

bottegaverde.ro

Asta probabil și pentru că am făcut o greșeală majoră – am tocat verdețurile ude. Se pare că ele trebuie zvântate mai mult decât bine după ce au fost spălate. Apa aceea rămasă pe ele, odată congelată, transformă verdețurile în ceva care nu mai are același gust, același miros când este adăugat în mâncare. Deși alesesem verdețuri, bune, aromate, când le-am folosit luate din congelator, aveau miros și gust de buruieni. Nu erau deloc ce trebuie. A fost o mare dezamăgire pentru mine. Abia mai apoi am aflat unde greșisem.

Anul acesta am zis să pun fifty-fifty, o parte congelate, o parte uscate. De data asta, am procedat mai bine la capitolul verdețuri la congelator. Le-am uscat cât de bine s-a putut și abia apoi le-am tocat. Sunt puse de aproximativ două săptămâni, am folosit deja din ele și par mult mai ok decât cele de anul trecut. Cel puțin pentru moment, își păstrează bine aroma. Vedem ce va fi pe viitor! Se pare că nici de data asta nu am procedat ca la carte. Eu am folosit pungi din plastic resigilabile și prin târg umblă vorba că s-ar păstra mai bine în cutii de plastic închise ermetic.

Dacă trag linie, mie mi se par mult mai bune verdețurile uscate. Dacă le usuci corect, obții ce trebuie. Deși uscate, cu coloritul schimbat, când sunt adăugate în mâncare culoarea merge din nou spre verdele din stare crudă. În schimb, pe cele congelate, le pui verzi și se cam înnegresc. Cel puțin, așa e la mine. Poate fac eu ceva greșit, deși nu cred. Le adaug congelate, direct în mâncare. Și mirosul mi se pare mai intens, și gustul mai bun la cele uscate, decât la cele congelate. Cu alte cuvinte, la anul adio pierdut timp cu tocat verdețuri. Sunt mai simplu de uscat și mai bune.

Tu ce preferi: varianta congelată sau pe cea uscată?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Maria Ancuța Dobrișan
    • 06/10/2020
    Răspunde

    Eu sunt cu cele congelate. Poate pentru că îmi este mai ușor ?,dar la anul o sa fac ca tine, o parte uscate, altele congelate și o să observ diferențele. O zi frumoasă și mulțumesc pentru sfaturi.

    • Valeria Chertes
    • 06/10/2020
    Răspunde

    Mie îmi place mai mult de la congelator iarna,pun de obicei cam tot ce se poate pune.

    • Oana
    • 06/10/2020
    Răspunde

    Noua ne plac proaspete, acum se gasesc si iarna. Mama punea mereu la congelator.

      • Simona Asaftei
      • 06/10/2020
      Răspunde

      Și eu le pun numai în congelator ,în punguțe .Așa este că gustul nu mai e la fel ca atunci când îl pui proaspăt din grădină în mâncare ,dar eu cred că este din cauza congelării își pierde gustul .Uscat cum zici exact așa face bunica mea ,îl pune la uscat sau cu sare multă ,un rând pătrunjel ,un rând sare .

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 06/10/2020
    Răspunde

    Si uscate si la congelator le pun si stau bine.Depinde de fiecare cum ii place sa le puna,principalul e sa punem ceva.

    • Anghelina Irina
    • 06/10/2020
    Răspunde

    Eu am o problema cu verdeturile uscate,mi se pare ca mâncarea capătă un gust ciudat,de iarba gen, nu ca as fi mancat?.Eu le toc și le pun la congelator.Un raft de la congelator e deja plin?

  1. Prefer uscate!

      • Paraschiva Mariana
      • 08/10/2020
      Răspunde

      EU pun si in congelator si am si uscate..

  2. eu merg pe variante la plic. nu ma ajung cu timpul ca sa le mai usuc eu si sa le pun pentru iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares