Frontul de acasă – Kristin Hannah (recenzie)

Frontul de acasă - Kristin Hannah

TitluFrontul de acasă (Titlu original Home Front)
Anul apariției în România 2020
Editura Litera
Autor Kristin Hannah
Traducere Alexandra Axinte-Cristea

Pe Kristin Hannah am evitat-o multă vreme, chiar dacă titlurile ei mă atrăgeau de fiecare dată când puneam cărți pe wishlist. Am bănuit-o de povești cu tentă siropoasă și presărate cu clișee. Am început, acum ceva timp, să citesc A doua șansă și am abandonat. Nu m-a prins. Poate n-a fost momentul pentru ea atunci. Am zis să-i mai dau o șansă și mi-am luat Frontul de acasă.

Frontul de acasă – scurt rezumat

Jolene a crescut pe front, în mijlocul luptelor și al certurilor dintre părinții ei. A rămas singură pe lume cu puțin timp înainte de a împlini 18 ani. A trebuit să învețe să fie tare, să nu-și arate sentimentele. Asta se potrivește perfect și cu job-ul ei. Jolene este pilot de elicopter în armata americană. Este căsătorită cu Michael, un avocat care nu o înțelege și nu o susține în meseria ei și care tocmai i-a spus că nu o mai iubește, și are două fete. Ziua pentru care Jolene s-a tot pregătit a venit: trebuie să plece la război în Irak. Cu inima frântă de faptul că acasă n-o va aștepta un bărbat care o iubește.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Jolene pleacă și Michael, cel care nu știuse mai nimic, până atunci, despre pregătirea fetelor pentru școală și grădiniță, problemele lor, administrarea casei, trebuie să facă multe lucruri singur acum. El se împarte între birou, unde lucrează la cazul unui tânăr veteran acuzat că și-a ucis soția, și casă, unde lucrurile nu merg prea bine.

Jolene scrie rar și niciodată adevărul despre pericolul și groaza pe care le trăiește în fiecare zi. El o urăște pentru că a plecat. Vorbește cu ea doar despre casă și fete. Fetele au numai reproșuri la adresa ei. Singurul care știe adevărul despre Jolene este jurnalul ei. Asta până în ziua în care Michael este sunat și i se spune să elicopterul în care era soția lui a fost doborât.

Ce s-a întâmplat cu ea? Ce se va întâmpla cu ei și cu familia lor? Prin ce trec mii de militari și familiile lor, atât în perioada în care servesc pe front, cât și la întoarcerea acasă? Trebuie să citești cartea ca să ai răspunsurile.

Frontul de acasă – gânduri de după

O să fiu sinceră cu voi și o să vă spun că nu e chiar genul meu de carte, ca începutul nu mi s-a părut wow, că, așa cum am bănuit, siroposul există pe aici, și la fel și clișeele. În schimb, m-a prins al naibii de mult povestea de după plecarea lui Jolene de acasă. Devine mai mult decât povestea unei familii. Devine povestea multor familii americane în care există cel puțin un membru care a cunoscut adevărată față a războiului.

Ce poate fi mai rău decât să pleci la război? Să pleci la război cu inima frântă. Lași în urmă un soț care ți-a spus că nu te mai iubește și două fiice care au nevoie de mama lor în fiecare zi. Nu era mai simplu să nu plece? Opțiunea aceasta nu există odată ce ai intrat în Garda Națională Americană și te-ai pregătit luni de zile, poate ani, pentru război. Am fi tentați să credem că mulți o fac pentru bani. Poate chiar așa e. Alții o fac din patriotism, alții, ca Jolene, pentru că datorează asta familiei pe care și-au găsit-o în sânul armatei. Onoarea este prețioasă.

Nu este o femeie neînfricată. Se teme pentru viața ei, dar nu poate da înapoi pentru că asta ar însemna să-și trădeze colegii și cea mai bună prietenă și pentru că ar merge la închisoare. Asta mi-a plăcut mult la cartea asta, că nu a vorbit despre dragostea de patrie, apărarea democrației și alte porcării de genul ăsta, în care nimeni nu mai crede de mult. Ea nu e loială unei cauze, ci unor oameni.

Cât de tare trebuie să fii să stai în mijlocul războiului, să te pui în patul de campanie neștiind dacă vei mai deschide ochii de dimineață, să aduni și să transporți rămășite ale altora ca tine, dar să nu le spui nimic celor de acasă despre asta! Dar la fel de greșit în același timp. În felul ăsta, soțul continuă să te urască pentru că l-ai lăsat să se lupte cu problemele casnice, iar fetele să-ți reproșeze că ai plecat să te plimbi cu elicopterul.

Michael înțelege treptat, pe măsură ce își construiește cazul la care lucrează, ce înseamnă războiul pentru cei care sunt parte din el și că Jolene trece prin momente foarte grele și nu va mai fi niciodată aceeași. Îi scrie o scrisoare. Jolene nu va apuca să o citească. Mai mult moartă decât vie, ajunge într-un spital din Germania. Într-adevăr, ea nu va mai fi niciodată la fel, din niciun punct de vedere. Nu-ți spun mai multe.

Frontul de acasă este singura carte la care am plâns, după Singur pe lume. Am citit Înainte să te cunosc a lui Jojo Moyes și n-am dat o lacrimă, asta ca să înțelegeți că nu plâng ușor. De data asta am plâns, nu pentru un personaj sau două, ci pentru toți acei oameni care trăiesc dramele lor, indiferent că cel plecat la război este soțul sau soția, fiul sau fiica, fratele sau sora. În război e groaznic pentru că există doar prezent și trecut. Acasă este înfiorător pentru că de fiecare dată când sună telefonul te temi să nu vină vești rele. Uneori vin, alteori nu. Oricum ar fi, cei întorși acasă sunt schimbați pentru totdeauna. Puțini sunt cei care reușesc să redevină ei, cei de dinainte, cu adevărat. Mulți doar mimează asta de dragul familiei.

Ce le rămâne la final? Doar speranța. Cum sunt tratați de țara pe care au servit-o în război? Din păcate, dacă lucrurile sunt cum le descrie Kristin Hannah și cum am mai văzut prin filmele americane, doar rănile fizice le sunt tratate. Pentru ajutor psihologic trebuie să aștepte luni de zile, timp în care se pot întâmpla atât de multe… Doar iubirea i-ar putea vindeca, dar nu toți au parte de ea.

Oare Jolene a avut?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Stan Bianca
    • 07/10/2020
    Răspunde

    Mie îmi place aceasta scriitoare și o sa pun cartea aceasta pe wish list

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 07/10/2020
    Răspunde

    Interesanta cartea,subiectul,multumiri de recenzie!

  1. Răspunde

    Multumesc pentru recenzie , o poveste interesanta , am sa citesc cu drag cartea in timpul meu liber !

    • Valeria Chertes
    • 08/10/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie.

    • Anghelina Irina
    • 08/10/2020
    Răspunde

    Eu sper ca Jolene nu a pățit nimic, ca nu se afla in acel elicopter atunci când a fost doborât. Frumoasa povestea

  2. Foarte frumoasa!

  3. pe mine tot nu ma prinde gagica asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares