Ladă frigorifică sau congelator vertical? 6 aspecte de luat în seamă pentru o alegere corectă

ladă frigorifică sau congelator

Probabil că unii dintre voi se gândesc de ce am avea nevoie de un congelator sau de o ladă frigorifică, de vreme ce bunicii noștri au trăit chiar și fără frigider. Tocmai pentru că s-au schimbat atâtea lucruri de-a lungul vremii, pentru că tendințele și nevoile noastre alimentare sunt altele suntem tot mai dependenți de aceste electrocasnice frigorifice.

Bunicii noștri nu mâncau legume congelate pentru că le țineau îngropate sau la borcan, cu sare. Chiar și porcul, când îl tăiau, o parte se punea la canistre și restul stătea agățat pe prispă până spre primăvară. Și iernile erau altele atunci. Noi sigur n-am putea scoate porcul agățat pe balcon, mai ales că, în iarna aceasta, am avut mult zile cu temperaturi pozitive mult trecute de 0 grade. Avem nevoie de un aparat frigorific în care să păstrăm porcul, legumele congelate de cu toamnă sau pe cele cumpărate în cantități mai mari când sunt reduceri. Dar ce alegem? Ladă frigorifică sau congelator vertical? Să vedem ce avantaje și dezavantaje prezintă fiecare dintre ele.

Prețul

Nu sunt obsedată de prețuri, dar știu că la ele ne uităm prima dată când vrem să cumpărăm ceva. Din punctul acesta de vedere, balanța înclină clar spre varianta unei lăzi frigorifice. La un preț de 700-800 de lei, la congelatoarele verticale te-ai alege cu un produs cu volum mic, chiar dacă l-ai găsi la ofertă. În schimb, la același preț, orientându-te spre lăzi frigorifice chiar bune, de tipul celor de pe acest site, ai volum de depozitare aproape dublu. Clar ieși mai ieftin cu o ladă frigorifică.

Eficiența energetică

Vorbim aici despre consum. Facturile mari la energie electrică ne sperie pe toți, deci nu putem să nu ne întrebăm care din cele două produse consumă mai puțin curent electric. Din analizele mele, reiese că cel mai mic congelator, de 66 l., din clasa A+, consumă în jur de 170 kWh/an, în vreme ce o ladă frigorifică de 136 l. (spațiu dublu de depozitare), din aceeași clasă energetică, consumă cam tot pe acolo, 170-180 kWh/an. Nu trebuie să mă credeți pe mine pe cuvânt, puteți vedea aici cât de bine stau, la capitolul consum, lăzile frigorifice.

Capacitatea de stocare

Dacă luam două produse, un congelator și o ladă frigorifică, ambele cu un volum brut de 100 de litri, în care putem păstra mai multe alimente? Nu e o întrebare capcană. Deși avem aceeași capacitate de stocare, vă spun din experiență că în lada frigorifică încape o cantitate mai mare de alimente, mai ales dacă ne referim la pachete mari și cu forme neregulate, care în congelator ar ocupa singure un sertare întreg și ne-ar permite să-l închidem cu mare greutate.

Organizarea

Aici intervine primul dezavantaj al unei lăzi frigorifice. Deși în ea încap mai multe alimente, ba chiar și o pulpă de porc întreagă, la capitolul organizare pierde ceva teren. În congelatorul vertical ai rafturi și sertare și găsești mult mai ușor produsul sau pachetul pe care îl cauți. În ladă e mai dificil, mai ales dacă vrei să scoți o pungă din legumele care au apucat sub pachetele mari de carne. Totuși, cu puțină atenție, atunci când așezăm produsele în ladă, sigur ne putem descurca folosindu-ne de tava separatoare și de coșurile metalice.

Spațiul ocupat

Volum mai mare de depozitare înseamnă și volum exterior mai mare. Aici am bilă neagră pentru lada frigorifică. Bine, depinde și din ce punct de vedere privim lucrurile. Dacă ai o casă spațioasă, o cămară mare, nu e nici o problemă, ai loc și pentru ea. Dacă trebuie să înghesui frigorificele în bucătărie, congelatorul vertical sigur o să-ți placă mai mult pentru că ocupă mai puțin spațiu.

Menținerea produselor congelate în caz de pene de curent

ladă frigorifică sau congelatorÎn lipsa unei surse de energie electrică timp de mai multe ore, cele două aparate frigorifice se comportă total diferit. Congelatorul începe să de dezghețe după doar câteva ore. Lada frigorifică rezistă mult mai bine, putând păstra alimentele congelate până la 3 zile. Dacă, în București, există pene de curent de 20 de ore, se poate și în restul tării sigur!

Cam acestea ar fi aspectele pe care vă sfătuiesc să le analizați cu atenție înainte de a alege unul dintre cele două produse.

Deși, din toate punctele de vedere, aș fi preferat să am o ladă frigorifică, eu a trebuit să merg pe varianta congelatorului pentru că doar pentru el aveam spațiu în bucătărie. Sunt curioasă ce ați ales sau ce ați alege voi, dintre cele două tipuri de aparate frigorifice, și dacă mai știți și alte criterii în funcție de care să le fie mai ușor și altor prieteni să aleagă produsul care li se potrivește mai bine.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Interesanta chestia cu pana de curent in cazul lazilor frigorifice. Insa eu tind mai mult catre congelatorul vertical pentru ca am apartamentul mic, deci duc lipsa de spatiu, dar si pentru ca imi place faptul ca ma organizez mai bine cu el. Si chiar incep sa iau in serios achizitionarea unui astfel de produs, avand in vedere ca nu-mi mai ajunge deloc spatiul de congelare al frigiderului. Sunt o nebuna, eu vreau sa am mereu in casa tot ce trebuie :)). Inclusiv inghetata cand sunt -20 de grade afara ^_^. Sunt o pofticioasa si trebuie sa am in casa cat mai multe chestii dintre cele pe care le iubesc 😀

    1. Nu esti singura indragostita de inghetata. De fapt, la noi, asta a fost motivul principal pentru care am cumparat congelatorul asta vara. bagau la lidl inghetata in promotie si eu nu aveam loc in congelatorul frigiderului pentru mai mult de o cutie.

    • Ungureanu Lidia
    • 16/01/2017
    Răspunde

    Eu am congelator vertical…dar nu exclud posibilitatea de a-mi lua si o lada frigorifica…niciodata nu-mi ajunge spatiul pentru depozitare.

    1. Si congelator si lada? Asa multe lucruri ai de congelat? 😀

    • Daniela
    • 16/01/2017
    Răspunde

    O lada frigorifica,sunt multumIta și nu consuma mult.Are spațiu mai larg,le pun pe categorii și nu las prea mult produsele congelate.

    • Valeria Chertes
    • 16/01/2017
    Răspunde

    Eu am congelator si sunt multumita cu el.

    1. sa il stapanesti sanatoasa!

  2. Răspunde

    Spatiul mama lui de spatiu e primul care ne-a dat inapoi sa luam o lada frigorifica. De cand ne dorim una…

    1. primul lucru cand iti faci vila, iti cumperi lada.

    • ghelbere elena
    • 17/01/2017
    Răspunde

    Am lada frigorifica si acum e plina cu pungi de legume si zarzavat, de vinete si ardei copti de fructe.

    1. asa avem si noi, vinete, ardei, legume cumparate, tot felul de lucruri congelate

  3. Noi am ales lada. In ceea ce priveste organivarea, eu le pun pe categorii – legume, carne, branza. Si laditele de sus ma ajuta.

    1. daca ar avea mai multe ladite, ar fi si mai bine 😀

  4. Răspunde

    Eu prefer combinele frigorifice avand in vedere ca noi suntem o familie destul de mica, dar momentan am un frigider vechi pe care mi-am propus sa-l inlocuiesc anul asta.

    1. vechi sau nou, nici nu mai conteaza. Important e sa functioneze.

    • nicolae claudia
    • 17/01/2017
    Răspunde

    eu am ales tot congelatorul, tot din lipsa de spatiu. si in plus de asta, eu stand la bloc, porc nu tai..nu prea as avea ce face cu o lada frigorifica..imi este suficient spatiul congelatorului

    1. la bloc nu prea ai unde pune lada, e adevarat. Nici eu, la curte, nu am avut spatiu pentru ea.

    • Barbalata Mirela
    • 17/01/2017
    Răspunde

    Eu sunt cu frigiderul. Nu am spatiu dar nici nu pun multe produse la congelat. De carne de porc la noi nu se pune problema ( rar mancam) asa ca nu isi are rostul. In acest moment.

    1. nici legume nu pui la congelat? 😛

    • stoica claudia
    • 17/01/2017
    Răspunde

    Am frigider mare cu congelator ,incape destule produse in congelator

    • Dana Lalici
    • 17/01/2017
    Răspunde

    Eu am o combina frigorifica cu 2 sertare mari de congelator in aprtea de jos. cand le-am cumparat, nici nu magandeam ca o sa ajung sa le umplu,, dar, totusi, inainte desarbatori, cand fac aprovizionarea, gem de pline ce sunt sertarele mele. Daca as avea loc in bucatarie mi-ar placea o lada frigorifica. Aveam niste rude la tara care isi cumparasera asa ceva special pentru cand taiau porcul.

    1. eu mi-am cumparat congelatorul mai mult pentru legume pentru ca au uneori promotii in LIDL si imi fac aprovizionarea cu legume congelate pentru 2-3 luni.

    • Lamiita Petre
    • 18/01/2017
    Răspunde

    in punctul meu de vedere depinde de necesar. Pentru o familie mai numeroasa cred ca e ideala o lada frigorifica, pe cand pentru o persoana , doua un congelator cred ca este suficient. Acum , fiecare isi stie necesarul, spatiul si bugetul.

    1. la o singura persoana cred ca ajunge si congelatorul combinei, zic si eu.

  5. Răspunde

    Candva aveam lada frigorifica mare, din cea pe orizontala . Acum am renuntat la ea si avem congelator pe verticala si combina frigorifica. E suficient. Congelatorul in umplem toamna mai ales cu legume din gradina iar partea de la combina o folosim pentru diverse produse congelate pe care le mai cumparam uneori sau pentru conservarea carnii.
    Nu poti oricand sa mergi sa iti faci aprovizionarea si asa ai la indemana ingrediente pentru gatit, fara probleme.

    1. mai ales pentru tine, care gatesti tot timpul, cred ca e foarte util sa faci aprovizionarea cand sunt oferte si sa pastrezi produsele congelate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares