Ce dezavantaje ai când alegi haine din bumbac?

fabrică haine bumbac

In proporție de peste 80%, garderoba mea cuprinde haine din bumbac. Este materialul meu preferat, fiind cel în care pielea mea se simte cel mai bine. Printre puținele, de altfel. Tolerez cu greu și doar pentru timp scurt cam tot ce înseamnă material sintetic. Și bine fac, la câte pericole ascunde în el! Bumbacul de calitate este moale, lejer, hipoalergenic, nu se electrizează (urăsc asta!) și permite pielii să respire. Dar, dincolo de aceste beneficii, trebuie să recunosc că bumbacul vine și cu câteva dezavantaje despre care mi-am dat seama că nu am vorbit până acum.

Este mai scump

Poate nu întotdeauna, dar în general, bumbacul este mai scump. Cel puțin, dacă vorbim de unul bine țesut și atent prelucrat. Hainele din poliester sunt mai ieftine. Bine, nu și dacă vorbim de haine cu etichete care atârnă greu… Din punctul acesta de vedere, nu pot decât să-i invidiez pe cei a căror piele le tolerează.

Poate intra la apă

Acest lucru se întâmplă frecvent la articolele din bumbac, mai ales la cele care sunt spălate și/sau uscate la temperaturi prea înalte. Te poți trezi cu un tricoul XL că devine L după prima spălare. Nu se întâmplă întotdeauna, probabil depinde de tipul de bumbac și de cum a fost tratat anterior vânzării.

Se șifonează

În general, fibrele naturale se șifonează mai tare decât cele sintetice. Un tricou din poliester sau unul care are în procente egale poliester și bumbac va arăta mult mai bine după ce a fost spălat și uscat. Nu necesită atenție deosebită sau călcare. Hainele din bumbac trebuie spălate, uscate și tratate cu atenție pentru a evita mototolirea lor excesivă. Am scris aici despre asta.

Reține umezeala

Dacă ești genul care transpiră mult, mai ai un dezavantaj când alegi haine din bumbac: rămâi transpirat mult și bine dacă nu ai posibilitatea să te schimbi. Materialele sintetice se usucă mult mai repede pentru că nu rețin umezeala la fel de tare ca cele din bumbac.

Devine incomod când este ud

Te-a plouat vreodată când erai îmbrăcat în haine din bumbac? Sau poate ai purtat vreodată bumbac la sală și ai transpirat la greu? Cu siguranță ai simțit că materialul ud a devenit incomod. Se simte greoi, parcă îți limitează mișcările. De asta materialele sintetice sunt preferate când vine vorba de echipament sportiv.

Se degradează mai repede

E natural, e biodegradabil, deci se va uza mai repede decât țesăturile sintetice. Un tricoul din poliester poate arăta ca nou ani de zile. Unul din bumbac nu va rezista niciodată atâta. Se decolorează și se pătează mai repede, nu este la fel de rezistent, nefiind așa de elastic ca un poliester sau un elastan, țesătura se subțiază și cedează.

Nu e sustenabil

O fi el natural, dar nu e deloc sustenabil. Culturile de bumbac sunt pline de pesticide și cer multă apă. Bumbacul este încadrat la clasa E, cea mai proastă, la capitolul sustenabilitate. Dacă vrem ceva mai bun, atunci musai să alegem bumbacul bio, din clasa B. Stăm prost și în ceea ce privește reciclarea bumbacului…

Chiar și știind toate astea, tot spre haine din bumbac mă îndrept, în majoritatea cazurilor. Bumbacul rămâne printre puținele și cele mai accesibile materiale care nu îmi dau mâncărimi de piele și nu îmi provoacă iritații. Ține de cald iarna, este răcoros vara, este ce trebuie. Ce îmi trebuie mie.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/07/2022
    Răspunde

    Eu prefer bumbacul .

  1. Răspunde

    si eu prefer bumbac. Acum sunt si fabrici ce recupereaza haine de bumbac si recicleaza si fac haine din el, dar in general cel mai ecologic e sa cumparam inteligent: putin si bun. Mai cumpar si de la mana a 2a sau cu defecte (de ex am luat in weekend o rochie gen camasha lunga ce noua costa 100 euro dar am platit 10% din pret. Avea un tiv desfacut, dar cum am masina de cusut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares