5 motive să nu porți sutien

femeie liberă, cămașă fără sutien, motive să nu porți sutien

Sutienul este o minune pentru multe femei. Unora le asigură susținerea de care bustul generos are nevoie. Altora, dimpotrivă, le este aliat în încercarea de a face sânii să pară mai mari sau de o anumită formă, promovată de media ca fiind aproape de perfecțiune. Dar medicii sunt de acord că nu ar trebui să purtăm acest accesoriu sau piesă de lenjerie intimă (cum vreți să o numiți) pe toată durata zilei. Cu atât mai puțin să dormim cu ea. Sigur că sunt excepții, cazuri în care sutienul este neapărat necesar, dar nu vorbim despre acelea. Din punctul meu de vedere, dar și ca o concluzie a multor studii făcute de-a lungul vremii, ai avea multe motive să nu porți sutien dacă nu îți este absolut necesar.

Confortul

Eu nu l-am suportat niciodată și știu sigur că sunt femei care se simt la fel de inconfortabil purtând sutien, dar aleg să și-l pună zilnic din diverse motive (multe dintre ele greșite). În lipsa sutienului, pe care îl dau jos când ajung acasă, se simt cu adevărat libere, relaxate și experimentează o stare de bine. Chiar merită să renunți la asta pentru a fi pe placul celor din jur? Poate fi atât de bine să nu porți sutien! Chiar dacă ești obișnuită cu el și pentru o vreme s-ar putea să te simț expusă dacă nu-l poți în public, te vei obișnui.

Pentru femeile cu sânii de dimensiuni mici sau medii, care nu au nevoie neapărat de această susținere din partea sutienului, renunțarea la el poate avea ca efect și diminuarea sau dispariție durerilor de ceafă, spate, coaste.

Aspectul natural al sânilor

Un alt motiv să nu porți sutien este aspectul natural al bustului de care te bucuri (și se bucură și alții) în lipsa lui. Ce dacă sânii tăi sunt mai mici sau orientați spre exterior, nu rotunzi și amplasați perfect? Ăsta-i farmecul lor. Asta îi face unici. Măcar sunt naturali. Nu se va întreba nimeni dacă sutienul este cel care le dă forma și volumul. Se caută naturalul mai mult decât ai crede.

Sâni fermi pentru mai mult timp

Dacă-i ai fermi, păstrează-i așa! Nu merge pe principiul că sutienul oferă susținere și, în felul acesta, în timp, sânii nu se vor lăsa prea mult. E doar un mit. De fapt, s-ar putea ca purtarea lor să aibă efectul invers, să slăbească musculatura și să reducă circulația sângelui în zonă, ducând în timp la pierderea fermității țesuturilor. Un studiu mai vechi a arătat că femeile care nu poartă sutien au, în medie, sânii poziționați cu 7 mm mai sus. Sutienul poate afecta și forma sânului, nu doar tonusul lui.

Dacă-l porți, măcar asigură-te că ai ales și forma corectă, nu doar măsura! Pentru sânii rotunzi, merg mai bine sutienele push-up ca acestea sau balconette (vezi aici modele!). Pentru sânii în formă de pară, alege sutiene balconette sau sutiene cu semi-cupă. Sânii orientați spre exterior au nevoie de sutiene cu susținere laterală care să-i centreze puțin. Sânii căzuți cu mamelonul orientat în jos vor arăta cel mai bine în sutiene cu cupă cu acoperire completă, cu sunt cele de aici.

Risc de cancer redus

Există anumite voci care susțin că incidența cancerului de sân a crescut odată cu apariția sutienelor cu armătură, cele cu sârme. S-au făcut ceva cercetări și medicii au concluzionat că această armătură s-ar face vinovată de o proastă circulație a limfei, dar și de leziuni, atât interne, cât și externe, ceea ce ar putea crește riscul dezvoltării cancerului mamar. Dacă o fi un mit sau nu, noi nu prea avem de unde știi. Cert este că se poate și fără armătură.

Piele mai sănătoasă

Deși unul dintre motivele pentru care multe femei aleg să poarte sutien este tocmai evitarea petelor de transpirație de sub bust, ar trebui să fim conștiente că transpirația aceea care nu se mai scurge rămâne îmbibată în sutien. Dacă mai avem și cupe buretate, umiditatea se păstrează pe tot parcursul zilei, ducând la iritații și dezvoltarea bacteriilor. Și ciupercile se simt bine în acel mediu. Este mai bine fără sutien sau măcar cu unul din materiale potrivite și fără bureți.

Ai câteva motive serioase să nu porți sutien, nu crezi? Nu zice nimeni să-l dea jos toate femeile. Sunt conștientă că multe au nevoie de el. Unele, doar pentru o perioadă (sarcină, alăptare, menopauză, intervenții), altele, pentru toată viața. Dar aceste cazuri sunt puține. Majoritatea poartă sutien pentru că în mintea lor există niște legi nescrise care dictează cât de mari ar trebui să fie sânii, care este forma perfectă, cum ar trebui să fie orientat mamelonul, vârsta de la care e musai să porți sutien și alte bazaconii.

Dacă trăim în lumea în care nimeni nu îi poate impune unui bărbat să moarte un tricou mai lung, care să-i acopere burta, sau un pantalon cu talie mai înaltă, din care să nu i se mai vadă fesele când se apleacă, dacă sunt permiși pantalonii scurți pe jumătate de bucă și altele asemenea, ție cine îți interzice să renunți la sutien dacă te simți mai bine fără el?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 17/10/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru informații, eu port mai mult burtiera.

    • Ionela Simona Monea
    • 17/10/2023
    Răspunde

    Port foarte rar sutien… In rest atunci când plec de acasă port bustiera…iar pe acasă nu port nimic ????????… Mersi pentru recomandări… Am aflat multe lucruri noi

    • Asaftei Simona
    • 17/10/2023
    Răspunde

    Port sutien ,dar așa cum sunt obișnuită cu el aș putea și renunța foarte ușor cred eu .Nu știam de aceste lucruri .

    • Corina Cosa
    • 18/10/2023
    Răspunde

    Eu port bra , din acelea pentru sportivi , pentru ca imi sustin sanii mai bine , dar acasa mai stau si fara !!! nu mai spun cand dorm !!! stii ca sunt persoane care si dorm cu sutien ??? cunosc eu :)))

  1. eu am si al 6 lea motiv :)) sunt baiat

      • Cristina Dragomir
      • 18/10/2023
      Răspunde

      eee, sa stii ca sunt si baieti care ar cam avea nevoie, daca o luam asa 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares