Cele treisprezece motive, de Jay Asher

Cele treisprezece motive Jay Asher

Ups, încă o carte pe tema sinuciderii! Nici n-am știut că asta e subiectul, atunci când am ales-o dintre ofertele de la editura Leda Edge. V-am mai zis că nu citesc descrieri și-mi place ca totul să fie surpriză. Tendințe sinucigașe n-am avut până acum, dar cărțile pe tema asta cam trag la mine. De ce? Numai ele știu.

Cele tre1spr3zece motive, ca să respectăm titlul de pe copertă, m-a atras prin ilustrație. Poate tocmai pentru că e alb-negru? Nici asta nu știu. De notat că romanul se înscrie pe lista bestseller-urilor New York Times și Publishers Weekly și că a fost și ecranizat de către Netflix, în caz că vă tentează mai mult filmele decât cărțile.

Scurt rezumat Cele treisprezece motive

Hannah Baker, elevă de liceu, s-a sinucis. Nu mai e. Dar Hannah nu s-a mulțumit să plece pur și simplu și să-i lase pe ceilalți să meargă rapid mai departe. Înainte să moară, ea a înregistrat niște casete, 7 la număr. Pe fiecare parte a unei casete există o poveste. O poveste despre ea și unul dintre colegii sau prietenii ei. O poveste care ascunde lucruri pe care respectivul sigur nu le-ar vrea dezvăluite publicului. Sunt 13 povești în total, fiecare reprezentând un motiv al alegerii lui Hannah de a părăsi această lume.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Casetele au fost expediate către prima persoană de pe listă, iar aceasta a primit indicații să o trimită mai departe. În cazul în care cineva ar rupe lanțul, există copii de pe casete care vor fi făcute publice. Nimeni nu riscă, toți urmează instrucțiunile lui Hannah. În acest moment casetele au ajuns la Clay Jensen.

Clay se plimbă toată noaptea prin oraș ascultând casetele de adio și vizitând locuri cheie din viața lui Hannah. Cu fiecare poveste pe care o ascultă, devine tot mai dezamăgit de oameni. Dar încă nu înțelege ce caută el pe casete, de ce ar putea fi el unul din motivele pentru care Hannah s-a sinucis. Restul îi făcuseră rău, o răniseră, într-un fel sau altul, dar el nu făcuse altceva decât să o iubească, ce-i drept mai mult în taină, neavând curajul de a se apropia de ea.

Curioși care sunt motivele pentru care Hannah s-a sinucis și de ce are și Clay o parte din vină, deși el nu i-a făcut rău niciodată? Vă promit că, la finalul celor 315 pagini veți avea toate răspunsurile. Veți ști secretele murdare ale tuturor celor care au contribuit la nașterea unei proaste reputații care nu reflecta nici pe jumătate adevărul despre caracterul și sufletul Hannahei.

cele 13 motive carte

Păreri despre Cele treisprezece motive 

Tema și modul în care autorul a ales să o trateze sunt mai mult decât interesante. A urmări ce se întâmplă după moartea unei fete, care a lăsat în urmă casete pe care povestește momentele cheie ale vieții ei și dezvăluie motivele care au făcut-o să ia decizia de a încheia socotelile cu viața, este mai mult decât interesant. Se vrea a fi mai mult decât literatură, poate o lecție și un semnal de alarmă ridicat discret din spatele poveștii.

Începutul cărții te atrage ca un magnet, ca și coperta ei. Ești curios să afli cine sunt nemernicii care au împins-o pe Hannah la acest gest extrem. Îi cunoști treptat și le afli poveștile. Colegul pe care l-ai sărutat și care apoi a lăsat să circule zvonuri neadevărate despre moralitatea ta, colega care doar se folosește de tine, consilieri și profesori care văd lucruri pe care se fac că nu le văd, lași care nu sunt capabili să-și exprime sentimentele – sunt câteva dintre cele treisprezece motive. La final, parcă ești cumva dezamăgit pentru că nu găsești nimic atât de grav care să-i justifice gestul.

Recunosc că nu e o carte care să-mi fi plăcut în mod deosebit ca poveste, mai ales că, văzute cu ochii și mintea unui adult, motivele de sinucidere ale lui Hannah nu sunt atât de puternice. Chiar am fost tentată să spun că mi s-a părut o porcărie să te sinucizi pentru atât de puțin – pentru că cineva nu te bagă în seamă sau pentru că altcineva te-a dezamăgit sau vorbește de rău despre tine. Oamenii nu pot fi așa lași și slabi! Apoi mi-am adus aminte de când eram și eu de vârsta personajelor noastre și am înțeles. Am înțeles și că e o carte mai mult pentru adolescenți.

Poate tocmai de aceea stilul este unul foarte simplu, prea simplu după părerea mea. Intenția cărții mi se pare bună. Ideea e bună și ea, numai că modalitatea asta de abordare, rece, în care lucrurile sunt pur și simplu înșirate, fără a descrie minuțios stări, nu prea m-a prins pe mine. Aș fi vrut să mi se spună mai pe scurt povestea despre ce-au făcut X și Y și să aflu mai multe despre trăirile lui Hannah. Până la urmă, nu faptele lor au împins-o la sinucidere, ci modul cum s-a raportat ea la ele, nu?

Chit că și el e laș, dintre personaje mie mi-a plăcut mai mult Clay. E drept că n-are inițiativă, că e timid și cum o mai fi el, dar măcar are un suflet bun și, din toată povestea asta, și-a cam învățat lecția. Vedeți voi la final de ce spun asta.

Hannah mi se pare că dramatizează prea mult. Da, toți am fost la un moment dat în situații asemănătoare cu ale ei. Pe tine nu te-a dezamăgit nicio colegă? Nu ai fost părăsită și ținta răutăților colegilor? Da, nu e ok atitudinea lor, dar nici să te sinucizi din atâta lucru.

Pentru mine rămâne o carte pe care am citi-o pentru că eram curioasă cum se termină. Atât.

Pe tema sinuciderii la adolescenți mai poți citi Inima mea și alte găuri negre și 50 de zile înainte de sinucidere.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/03/2018
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

    • Roman Nicoleta
    • 22/03/2018
    Răspunde

    O carte frumoasă și interesantă pentru părinți și adolescenți!

    1. O poti recomanda mai departe.

    • Toma Tantica
    • 22/03/2018
    Răspunde

    Chiar trebuie sa o citesc..multumesc!

    1. Lectura placuta!

  1. Pare interesanta cartea din recenzia ta, insa doar citind-o as putea sa spun daca mi s-a parut buna sau nu. Totusi, cred ca lucrurile astea insirate nu sunt motive intemeiate de sinucidere, niciunul nu e. La urma urmei, toate se pot rezolva, mai putin moartea..

    1. Asta mi-am zis si eu.

  2. Răspunde

    Cuvintele rănesc, iar adolescenții nu au puterea noastră de a gestiona sentimentele. Sa nu mai spun de cei de au o fire sensibila, care sunt mai slabi, acei oameni sunt mai ușor de rănit. Eu continuu ii explic lucrurile astea Maiei și sper sa se comporte asa cum trebuie cu cei din jur.

    1. Mie mi-e totusi greu sa inteleg pentru ca si eu am fost sensibila, am plans de multe chestii, dar nu mi-a dat prin cap sa ma sinucid.

  3. am citit-o de curiozitate, era destul de mediatizata. proasta decizie…

    1. 🙂 nu pot sa te contrazic

    • ghelbere elena
    • 23/03/2018
    Răspunde

    Nu suport sa citesc si sa aud de sinucideri. Cand este o stire de acest fel la televizor imi vine sa arunc cu ceva in cei care dau asemenea stiri.

    1. Sunt foarte mediatizate cazurile de sinucidere, ai dreptate.

  4. Seamănă cu povestea din cartea ”Tot ce nu ți-am spus” , ți-o recomand cu drag!

    1. O am, dar nu am ajuns inca la ea.

  5. Răspunde

    Mda, e tare greu cu adolescentii astia… Si mare grija trebuie sa avem de ei in cazul in care exista unul in familie. Pun prea multe la suflet. Dar ce sa zic? Imi aduc aminte si de mine cum eram asa ca…

    1. Hai, mai, chiar asa eram si noi?

  6. Răspunde

    Cred ca multi dintre adolescentii din ziua de azi se gandesc la sinucidere ca la o solutie si recunosc ca in adolescenta am avut momente de revolta cand m-am gandit si eu la asta, dar firea mea puternica nu m-a lasat sa-mi duc gestul pana la capat, s-au poate lasitatea, cine stie…

    1. Nu e lasitate. E curaj. Ai nevoie de curaj sa alegi sa traiesti.

  7. Răspunde

    Noua ni se pare un fleac, dar vorba ta, atunci când ești adolescenta vezi diferit lucrurile. O simpla cearta cu părinții te face sa te gândești la extrem!

    1. Eu nu am fost asa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares