4 posibile motive pentru care vecinul tău plătește mai puțin pentru căldură

barbat caciula de iarna

Stă în firea noastră să punem întrebări, să facem comparații și să căutăm răspunsuri. Ne uităm cu jind la capra vecinului și să ne întrebăm de ce e mai grasă. Răspunsuri posibile sunt mai multe, dar nu despre asta vorbim azi, ci despre o altă problemă care ține tot de comparația cu ograda vecinului: de ce el plătește mai puțin pentru căldură, deși amândoi aveți centrală termică și cam aceeași suprafață de încălzit?. Ar putea fi mai multe motive de dezbătut, dar iată care sunt principalele 4 la care ar trebui să te gândești.

1. Folosește un combustibil mai ieftin

Centrală la tine, centrală la el. De ce tu ieși în fiecare lună mai scump?

Întreabă-l ce tip de centrală are, pe ce combustibil funcționează! Este normal să ai costuri mai mici la o centrală pe gaz decât la una electrică. Gazul este mai ieftin decât energia electrică. Mulți specialiști declară că este mai puțin costisitor să ne orientăm spre centrale pe lemne de tipul celor de aici. Posibil ca vecinul tău să fi ales varianta acesta.

Nu-l invidia foarte tare!

Nu e așa confortabil să ai centrală pe lemne! Trebuie să spargi lemne, să le cari, să te duci să le bagi în centrală când alții stau la căldură în casă. Plus că ai nevoie de un spațiu special pentru lemn.

2. Are o centrală mai eficientă

Un alt motiv pentru care vecinul plătește mai puțin pentru căldură ar putea fi acela că a ales să investească mai mult la început, cumpărând o centrală mai bună care dă randament maxim.

Ce înseamnă asta?

Că nu irosește combustibil deloc. Tot ce arde se transformă în căldură și apă caldă.  Dacă tu ai o centrală pe gaz simplă și el are una în condensare, cum sunt aceste centrale termice Viessman, avantajul este la el pentru că el consumă mai puțin gaz.

Mai exact?

Tu folosești 7m³/zi pentru a încălzi 50 de mp pătrați la 22 de grade, iar el folosește cu 2mc mai puțin pentru aceeași suprafață și temperatură pentru că centrala lui recuperează și refolosește căldura latentă care la tine se pierde pe coș.

3. Are termostatul setat la o temperatură mai mică

N-ai termostat deloc?

Atunci ce te mai miri că plătești mult!? Termostatul nu costă deloc mult, dar este foarte util când vrei să faci economie. Îl setezi la o anumită temperatură și, când nivelul respectiv este atins, centrala intră într-un soi de stand-by. Momentele astea de pauză, până când temperatura scade și centrala pornește din nou, scad consumul și se traduc în facturi mai mici.

Chiar contează un grad în plus?

Da, chiar dacă ambii aveți termostat montat, unul poate plăti mai puțin pentru că nu e așa friguros și setează temperatura la o treaptă mai joasă. O diferență de 2-3 grade pentru 7-8 ore (pe timpul zilei) se poate traduce într-o economie de până la 5%. Vrei să stai la 23°C? Plătește!

4. Are casa mai bine izolată

Hai să mergem până la capăt și să presupunem că aveți același model de centrală și termostatul reglat la aceeași temperatură! Aici cum se mai explică factura lui mai mică la încălzire?

Prin izolația mai bună

Casa nu e ca o sticlă de plastic căreia îi pui dopul și reține aerul în ea. Casa respiră și pierde căldură prin pereți, uși, ferestre, acoperiș. În funcție de calitate materialelor folosite pentru izolație, pierderile sunt mai mici sau mai mari și consumul variază și el în funcție de gradul pierderilor.

Acum înțelegi de ce vecinul X sau Y plătește mai puțin pentru căldură? Posibil să fie unul din motivele de mai sus sau să fie vorba de alte trucuri și metode de a obține căldură cu un consum mai mic. De ce nu-l întrebi direct despre sistemul lui de încălzire? De ce să-ți moară capra de foame până te lămurești cu ce-o hrănește vecinul pe-a lui?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Toma Tantica
    • 21/03/2018
    Răspunde

    Multumim..utile idei…

    1. Multumesc

    • Nicolae Claudia
    • 21/03/2018
    Răspunde

    Cum am caldura de la Radet, si vecinul la fel..nu am sa mor de curiozitate 🙂 dar voi tine cont de sfaturile tale

    1. :)) Si cum iese la intretinere?

  1. Noi am avut grijă la toate detaliile. Deși vecinul nostru cu șemineu cred că ne invidiază tare mult și e supărat că nu a ținut cont de recomandările noastre.

    1. Deh, a vrut semineu, acum sa se incalzeasca la bec!

    • Valeria Chertes
    • 21/03/2018
    Răspunde

    Sfaturi bune, am sa tin cont de ele.

  2. Răspunde

    Nu stiu cat plateste vecinul la gaze, dar la mine termostatul este setat la 24 de grade, asa ca platesc mai mult cu siguranta. Daca il setez mai mic, mi se pare frig…ne-am obisnuit cu temperatura asta. Am izolat peste tot, a fost primul lucru pe care l-am facut cand ne-am mutat 😛

    1. Uite unul din avantajele de a fi gras este ca nu ai nevoie de atata caldura.

    • ghelbere elena
    • 22/03/2018
    Răspunde

    Am centrala Ariston pe gaz. Nu stiu cat platesc vecinii dar eu sigur platesc mai putin decat daca as fi conectata la reteaua de distributie.

    1. Da, cand te incalzesti pe cont propriu cred ca iesi mai ieftin.

    • Lamiita Petre
    • 22/03/2018
    Răspunde

    La mine, in proportie de 90 % sunt racordati la reteaua de termoficare a orasului si suferta unul pentru toti si toti pentru unu. De ieri, iarasi ne-au luat caldura ca nu mai au combustibil, ca bla, bla, bla, ca au mancat banii cu alte cuvinte si ca dorm in izmene. Dupa ce i-au bestelit astia pe la tv aseara putin, primarul a promis ca vor da iarasi caldura incepand de azi. Frectii la piciorul lui Prigoana.

    1. Incalziti-va la lumanare!

  3. Oh. nu, termostat nu am dar au ai mei si intr-adevar este diferenta. Unde mai pui ca eu tin si geamul de la bucatarie deschis aproape toata ziua…e clar ca aici e baiu’

    1. Cu ferestrele si eu am o problema, sa stii. Cresc consumul, dar vreau aer.

  4. Dar nu avem d eunde sa stim daca vecinul plateste mai putin sau nu, doar daca se lauda :))
    Una peste alta, cam asa e. Toate motivele enuntate cumulate duc la o economie bunicica.
    Centrala pe lemne totusi nu mi se pare asa avantajoasa, mult de munca, bani pe lemne, timp pierdut cu spartul lor…

    1. Nici eu nu as vrea centrala cu lemne ca e mult de munca.

    • Adriana Ivan
    • 22/03/2018
    Răspunde

    Cred ca izolația ma pune la cheltuială. Poate anul acesta reușim sa rezolvam și aspectul acesta. Vecinul a reușit vara trecuta ?

    1. Deci sunteti cu ochii pe el 😀

  5. stii ce mai conteaza? daca ai lume pe langa apartamentul tau. daca tu il ai numa pe vecinu, dar el e inconjurat de apartamente incalzite…si asta face diferenta

    1. La asta nu m-am gandit, sa stii.

  6. Răspunde

    Titlul pus de tine m-a facut tare curioasa sa citesc articolul si … da, ai dreptate in ce spui. Uite ca nu m-am gandit niciodata din perspectiva asta.
    Iar un termostat si un grad in plus sau in minus da, chiar fac diferenta!

    1. eu stiu mai bine pentru ca platesc mai putin decat varu-miu si avem acelasi tip de centrala si cam aceeasi sufrafata, dar e maai gerila asa.

  7. Răspunde

    Eu am termostatul reglat pe 21,5 și pana anii trecuți îmi veneau 600 lei facturile in perioada de iarna. Anul asta a fost excepție. Mi-a venit mult mai puțin și nu înțeleg de ce. N-am plătit facturi mai mari de 300 lei și am exact aceeași centrală

    1. A fost si iarna mai blanda, zic eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares