50 de zile înainte de sinucidere, de Stace Kramer

50 de zile inainte de sinucidere corint

Nici eu nu știu de ce au început să-mi placă aceste cărți despre sinucidere. Zău că nu am niciun gând!

50 de zile înainte de sinucidere este o carte aparte, despre adolescență și dramele ei. Ba chiar a fost scrisă de o adolescentă. Stace Kramer a scris-o la vârsta de 16 ani. Cartea a apărut la noi anul acesta, la editura Leda Edge, parte a Grupului Editorial Corint. Interesant este faptul că unele publicații fac legătura între cele 50 de sarcini ale jocului teribil Balena Albastra și această carte. Pe coperta spate avem un fragment din Adevărul, din 15 martie 2017 – o mamă psiholog, a cărei fiică a jucat Balena Albastră și s-a sinucis, a descoperit că diverse călăuze promovau pe grupurile online o carte intitulată 50 de zile înainte de sinucidere, un bestseller scris de Stace Kramer. 

50 de zile înainte de sinucidere editura leda edge coperta spate

libris.ro
Oferta zilei la carti


Cineva a scornit o cu totul altă poveste pornind de la titlul romanului sau l-a ales drept biblie a sinuciderii fără a-l fi citit măcar. Cartea urmărește aventurile unei adolescente, Gloria, care într-adevăr dorește să se sinucidă, dar mesajul final din 50 de zile înainte de sinucidere sigur nu este cel al jocului ucigaș.

Gloria se confruntă cu tot felul de probleme. Relația dintre mama și tatăl ei este mai tensionată ca niciodată (tatăl are o amantă, chiar pe una dintre profesoarele ei, iar mama ajunge într-un spital de psihiatrie), bunica ei este pe cale să-și ia un soț care i-ar putea fi nepot, iar ea nu mai suportă ca cea mai bună prietenă a ei (Tezer) să se sărute zilnic cu băiatul pe care ea îl iubește în secret (Matt). Sunt suficiente motive ca Gloria să-și dorească să se sinucidă, dar pentru a fi sigură că a luat decizia corectă, își alocă de 50 de zile de gândire. Cartea este scrisă sub forma unui jurnal, un fel de AMR (au mai rămas), o numărătoare inversă a zilelor până la sinucidere.

50 de zile înainte de sinucidere Stace Kramer

În cele 50 de zile înainte de sinucidere se întâmplă tot felul de lucruri, dar nu toate bune. Pentru început, Gloria află că Matt este atras și el de ea, ceea ce o încântă enorm. Asta-i partea frumoasă. Deși nici ea nici el nu vor să o rănească pe Tezer, fix asta se va întâmpla la bal, când comisia decide ca titlul de regele și regina balului să se acorde cuplului care va oferi cel mai frumos sărut al serii și Gloria și Matt sunt surprinși de fotograf sărutându-se afară pe furiș. Relația cu Tezer se strică, bineînțeles (deși Tezer fusese prima care-l înșelase pe Matt și Gloria știa asta). Confruntarea care are loc între cele 2 fete, odinioară prietene, îl face pe Matt să părăsească Florida. Nici nu-l câștigase bine, că Gloria deja l-a pierdut. Nu mai are pe nimeni.

Da. Tata are o nouă iubită, așa că pentru el nu sunt decât o povară. Poate o să fie trist o săptămână, dar după asta o sa își reia viața obișnuită. Mama e bolnavă și timp de 16 ani a spus mereu că mă urăște și regretă că nu a scăpat de mine din ziua în care a aflat că e însărcinată. Bunica se căsătorește și mă bucur pentru ea, căci asta o s-o ajute să mă uite. Cât despre prieteni, aș putea spune că nu prea am. Fosta mea ce mai bună prietenă ar fi fost în stare să mă îngroape de vie. Iată, nu există niciun suflet pentru care să vreau să trăiesc în continuare. 

Lucrurile merg din rău în mai rău: note tot mai proaste, certuri cu tatăl ei, lipsa unei prietene – totul o împinge în brațele tocilarului de care până acum doar se folosise pentru a obține note mai bune. Brusc Chad devine mai mult decât drăguț. E destul de indecisă Gloria. Ba dă semne că-l place pe Adam, prietenul ei din copilărie, ba suferă după Matt, ba se îmbată și-și pierde virginitatea cu Chad. Dar nici cu el nu va avea o relație fericită pentru că va afla că a mințit-o și că el fusese în spatele unor bilețele care o speriaseră de-a binelea la un moment dat. Dezamăgirile dor la orice vârstă, dar parcă cel mai tare rănesc în adolescență.

Doamne, cât o să mă mai înșel asupra oamenilor? Ar fi trebuit să știu până acum că omul e lup pentru om și că toți cei cu care ne încrucișăm în drumurile noastre sunt gata să ne folosească pentru a-și atinge propriile scopuri. 

Gloria este exmatriculată. Se împrietenise însă cu Rebecca, o colegă nouă, destul de cumințică, și împreună vor ieși la un concert al unei trupe rock, de unde se vor trezi pur și simplu răpite de băieții din trupă, 3 la număr. Ceea ce începe ca o relație răpitori-răpite va evolua în povești de iubire. Nici de data asta Gloriei nu-i este clar pentru cine îi bate inima mai tare – pentru Alex, liderul trupei, un băiat ceva mai serios, sau de Steve, golănașul care o tachinează. Nici Matt și Adam nu dispar definitiv din cărți, iar indecizia naște o dramă.

În primul rând, ceea ce a fost între Matt și mine ținea mai mult de domeniul dorinței, decât al iubirii împărtășite. Da, sigur că l-am iubit ani de-a rândul, dar când sentimentul pe care îl ai pentru cineva nu e reciproc, el începe, încetul cu încetul, să pălească. Cât despre Steve, asta e o adevărată calamitate! Pentru el nu însemnam nimic, nu face decât să-și urmeze instinctele. Cu Chad, în schimb, ai dreptate. Cred că e singurul om care chiar a simțit ceva pentru mine. 

În decursul acestei aventuri Gloria va experimenta lucruri cu totul noi: vânzare de droguri, crime, urmăriri ca în filme, alcool, dar și episoade foarte frumoase. Călătoria aceasta va fi decisivă pentru gândurile ei sinucigașe. Va câștiga ceva, dar va și pierde ceva pentru care nu se poate ierta. Va afla că în viață există lucruri mai rele.

Zâmbesc, dar în același timp mă încearcă o ușoară durere, pentru că și eu credeam că sfârșitul unei idile înseamnă sfârșitul lumii. Acum știu ce înseamnă necazurile adevărate. Moartea unui apropiat, de pildă, sau pierderea familiei. Și sentimentul ăsta cumplit, pe care nu-l doresc nici celui mai crunt dușman, care te încearcă atunci când ești respins de toată lumea.

Oare ce va decide Gloria la finalul celor 50 de zile de gândire? Răspunsul îl aflați în cartea pe care o găsiți aici.

Stilul autoarei este unul simplu (să nu uităm că avea 16 ani când a scris cartea!), poate prea simplist pentru cei dornici de descrieri ample. Stace Kramer este pe repede înainte. 50 de zile înainte de sinucidere este foarte ușor de citit. Deși are peste 600 de pagini, fontul mare, cantitatea impresionantă de dialoguri și ritmul alert, fac posibile parcurgerea ei în 2-3 zile. Plictisitoare nu este această carte, doar că are unele episoade care par cam trase păr, mai ales în partea a doua.

Este o carte pentru adolescenți, dar și pentru cei care vor să înțeleagă mai bine cum merge mintea unui adolescent. Nu vă speriați că este despre sinucidere, nu este deloc o carte deprimantă! Voi decideți dacă îi veți acorda câteva ore din viața voastră.

Pe tema sinuciderii la adolescenți mai poți citi Inima mea și alte găuri negre și Cele treisprezece motive.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Seamana cumva cu Inima mea si alte gauri negre. Acea carte mi-a placut cu toate ca asteptam, cumva, alt final.
    De ceva vreme vreau sa citesc aceasta carte, dar am zis ca o voi cumpara la finalul lunii septembrie .

    1. Pe aceea nu am citit-o eu, recunosc.

      1. Răspunde

        Am citit-o in engleza, dar exista tradusa la Editura Herg Benet.

    • Dolce Sandra
    • 04/09/2017
    Răspunde

    Multumim pt recenzie.Pe mine tot ma deprima titlul,citesc doar carti vesele

    1. Nu e o carte deprimanta, asta ti-o spun sigur.

  2. 🙂 Este o diferență enormă de gusturi în materie de beletristică între persoanele de sex opus.

    1. Nu stiu daca pot spune ca gusturile mele inclina in directia asta.

  3. Răspunde

    Nu stiu de ce, dar nu prea mai am rabdare sa citesc carti despre elevi, despre problemele adolescentilor. Totusi, recenzia ta e imbietoare… 😉

    1. Tu ai experimentat mult mai mult la nivel de lectura. Eu abia acum incep.

  4. Răspunde

    Din descriere tind sa cred ca e o carte despre problemele cu care se confrunta azi adolescentii si cred ca trebuie sa o citesc ca sa fiu in tema chiar daca Dragos mai are vreo 8 ani pana acolo. Dar e mai bine sa sti decat sa nu sti, nu? 🙂

    1. Nu neaparat pentru Dragos, nu cred ca toti adolescentii au problemele Gloriei.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 04/09/2017
    Răspunde

    Gata, mai convins trebuie să-mi iau cartea! Îmi place ca este scrisa de o adolescenta, pare interesanta! ??

    1. Daca vrei o lectura usoara, ia-o!

  5. Răspunde

    Uite de asta nu ma iau eu dupa descrierile de pe coperta cartii. De cele mai multe ori vorbesc despre cu totul altceva decat esenta cartii.

    1. Eu le citesc destul de rar pentru ca prefer ca totul sa fie surpriza.

  6. Răspunde

    Mi se pare interesanta cartea, nu am auzit de ea pana acum. Vreau sa o citesc, multumim de recenzie!

    1. Ma bucur ca ti-am starnit interesul.

    • Oana
    • 04/09/2017
    Răspunde

    Multumim pentru recomandare si recenzie 🙂

    • Valeria Chertes
    • 04/09/2017
    Răspunde

    Multumim pentru recenzie.

  7. Răspunde

    Eu o gasesc tare interesanta si chiar imi doresc sa vad ce este in mintea unui adolescent. Cred ca ei gandesc usor diferit fata de cum gandesc eu.

    1. gandesc cum gandeam noi acum 15-18 ani, faptul ca X nu te place e deja o tragedie.

  8. Interesantă recenzie, te indeamnă să cauți cartea! Cred ca e o lectură aparte.

    1. Nu e o lectura grozava, dar e relaxanta.

  9. deja m-ai pus pe ganduri si chiar este o carte pe care o s-o caut neaparat!

    1. sa nu bati pe mine, daca nu o sa-ti placa!

    • ghelbere elena
    • 05/09/2017
    Răspunde

    Imi este destul sa citesc titlul si sa resping aceasta carte.

    1. 🙂 Chiar nu e ce crezi tu.

  10. Răspunde

    Chiar si pe mine m-a dus gandul la Balena Albastra. Trist este ca sunt multi adolescenti care traiesc adevarate drame si au nevoie de sprijin pentru a le depasi. Finalul nu mi-a starnit curiozitatea…. ma gandesc ca Gloria va vedea partea plina a paharului si va alege sa infrunte problemele, nu sa fuga de ele si sa se bucure de viata. Pana la urma ar trebui sa fie o lectie pentru adolescenti pentru ca mai mult ca sigur sunt multi cei care au avut astfel de ganduri.

    1. Iti zic doar atat: nu o sa le infrunte. Mai mult… nu pot.

    • Catalina Coman
    • 05/09/2017
    Răspunde

    Mă tentează tot mai mult cartea asta.

    1. sa te astepti la ceva simplu de tot, uneori chiar sec.

  11. Răspunde

    Desi preferatele mele sunt cartile mai alambicate, pe locul 2 se afla cartile pentru adolescenti. E diferenta mare intre cele doua stiluri, stiu, insa chiar imi plac ambele foarte mult. Iar catea asta, „50 de zile inainte de sinucidere”, pare sa fie exact una care sa ma prinda, desi ai mentionat ca stilul este mai simplist. E firesc, de altfel, romanul fiind scris de o adolescenta, insa pare totusi o publicatie buna. Cred ca mi-o iau dupa ce termin cu legislatia 😀

    1. Ioana, eu sunt incepatoare intr-ale cititului, si tot m-au plictisit unele chestii la cartea asta. Am vazut cam ce citesti tu. Nu stiu daca e pentru tine, zau.

    • Angelica Popa
    • 06/09/2017
    Răspunde

    Îmi place recenzia ta. Dai un suflu nou, educativ pentru tineretul din ziua de azi, care face o tragedie din orice, dar ar fi bine să citească o asemenea carte care să le deschidă ochii asupra adevăratelor probleme…

    1. nu cred ca o carte poate schimba felul de a fi al adolescentilor, sincer, dar nu se stie.

    • Elena
    • 07/09/2017
    Răspunde

    Subiectul pare interesant ,doar ca din ce zici e cam trasa de par. Daca o sa dau peste ea la biblioteca, o sa o rasfoiesc totusi.

    1. nu te contrazic. Inceputul e chiar misto, dar devine trasa de par de la jumatate incolo, dupa ce inepe aventura cu rockerii.

  12. Asta da titlu tentant! O carte atractiva pentru puberi si adolescenti, mai degraba. Din ce citesc in recenzia ta…
    P.S.: Imi place cum iti aranjeaza tema citatele, asa vizibil. De fapt na, de mult imi place tema ta (tema blogului) 😀

    1. Merge si pentru adultul care vrea o lectura usoara si relaxanta. Multumesc pentru aprecieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares