Inima mea și alte găuri negre, Jasmine Warga (rezumat și impresii)

Inima mea și alte găuri negre, Jasmine Warga

Biata carte! De când tot stă ea acolo, pe raftul de sus, din bibliotecă, așteptând o mână de care să se agațe! Cred că-și pierduse speranța că va fi citită. Cred că și eu îmi pierdusem speranța că o voi citi. Totuși, iată că a venit și ziua ei. Nu m-a atras niciodată, dar într-un moment de nebunie, am scos-o dintre celelalte cărți și m-am apucat să o citesc.

Inima mea și alte găuri negre – rezumat

Aysel are 17 ani (sper că nu greșesc), este elevă la liceu, lucrează la un soi de call center și este o adolescentă nefericită. Mama și tatăl ei sunt origine turcă. Tatăl este la închisoare pentru crimă. Mama s-a recăsătorit. Aysel mai are o soră și un frate vitregi. Peste tot, lumea o primește ciudat. Nu nici cea mai arătoasă fată, mai este și pasionată de fizică, dar cea mai mare problemă rămâne faptul că este fiica unui criminal.

Ce-ar putea face altceva decât să se sinucidă ca să scape de toți și de toate? Dar nu poate face asta singură. Tot intră pe un grup, Parteneri de sinucidere. Trebuie să găsească pe cineva din zona ei și să facă asta împreună. Așa îl cunoaște pe FrozenRobot, pe numele lui adevărat, Roman. Roman e un tip bine făcut, destul de popular, bun la baschet. Nu pare genul despre care, dacă l-ai vedea pe stradă, ai crede că ar putea avea motive să se sinucidă. Dar uite că vrea! De ce? Te las pe tine să descoperi.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Aysel și Roman nu au nimic în comun în afară de dorința de a se retrage din această lume. Își aleg modalitatea prin care vor să se sinucidă, locul și data. De aici începe numărătoarea inversă. Însă, pe măsură ce petrec mai mult timp împreună, par să se apropie în mod magic, iar asta face ca Aysel să bată puțin în retragere. Parcă viața nu mai e chiar așa urâtă. De ce să n-o trăiască până la capăt?

Ziua 0 se apropie. Aysel se teme tot mai tare că nu-l va putea convinge pe Roman să renunțe la planul pe care le-au făcut împreună. Oare se va sinucide Roman fără partener sau va descoperi lucruri care contează mai mult decât rănile trecutului? Astea sunt întrebările. Cartea nu prea o mai găsiți în stocurile librăriilor online, poate doar prin anticariate. În schimb, este disponibilă pe Scribd.ro.

Inima mea și alte găuri negre – gânduri de după

Simplu de la un capăt la altul. Ca poveste, ca stil, ca orice. Nu am prea multe lucruri de spus despre cartea care nici ea nu mi-a spus prea multe.

Dacă Aysel sau Roman sau amândoi trăiesc sau mor, îmi este indiferent. Nu m-am atașat de ei suficient ca să-mi pese. Sunt doar doi adolescenți ca oricare alții. Nu zic că nu au trecut sau trec prin perioade dificile, dar… nu pot fi niciodată alături de personaje care cred că doar moartea le poate aduce liniștea și și-o grăbesc. Am fost și eu adolescentă. Știu că în perioada aia hormonii nebuni și lipsa experienței de viață te fac să vezi tot cerul negru atunci când doar un norișor este deasupra ta, dar…

Nu-mi place mai deloc tema asta a depresiei și a sinuciderii. N-am apreciat prea mult nici cărți precum Cele 13 motive sau 50 de zile înainte de sinucidere. Am senzația că în mileniul 3 ne lăsăm deprimați prea ușor. Ni se pare tragedie că EL sau EA n-a răspuns la mesaje de ieri. Cum o fi fost pentru bunica, să nu știe nimic timp e trei ani de zile despre bunicul plecat pe front și luat prizonier? N-avea timp să fie deprimată și să facă planuri de sinucidere. Avea pământul de muncit, copiii de crescut. Azi prea dramatizăm totul și clacăm ușor.

Totuși, am apreciat că Inima mea și alte găuri negre nu este scrisă într-o manieră deprimantă și oferă de multe ori chiar zâmbete. Dacă vreți o carte super haioasă pe tema asta, vă recomand Sinucidere fericită și la mulți ani.

O consider o lectură potrivită atât pentru adolescenții care imediat ce dau de greu tind să clacheze, dar mai ales pentru părinții de copii aflați la vârsta adolescenței. Pe primii îi va convinge că sinuciderea nu este singura soluție. Pe ceilalți îi va ajuta să înțeleagă cei duce pe copii în pragul sinuciderii și de este este nevoie pentru ca ei să se simtă cu adevărat prețuiți și importanți în sânul familiei.

Până la urmă, finalul lui Roman și al lui Aysel este unul fericit. A fost un noroc că o dorința de sinucidere și un grup numit Parteneri de sinucidere au adus împreună doi oameni care au reușit să se salveze reciproc. Au împărțit o povară și, din dorința de a înțelege fiecare mai bine motivul pentru care celălalt vrea să se sinucidă, au ajuns să se cunoască mai bine, să-și găsească susținerea de care nu au avut parte până acum.

În mod clar nu vei găsi cartea asta într-un top al celor mai bune cărți pe care le-am citit. Cu toate astea, nu o pot trece nici pe lista dezamăgirilor. Dezamăgirile apar doar acolo unde există așteptări și eu nu mi-am făcut iluzii în privința acestui roman. Am știut de la început că este young-adult, un gen care nu prea mă prinde.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: 50 de zile înainte de sinucidere, de Stace Kramer - Caietul Cristinei

  2. Pingback: Cele treisprezece motive, de Jay Asher - Caietul Cristinei

    • Asaftei Simona
    • 09/09/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie ! Chiar m-ai făcut curioasă de această carte ce se va întàmpla până la urmă …

      • Cristina Dragomir
      • 19/09/2023
      Răspunde

      E destul de previzibila…

      • Ionela Simona Monea
      • 20/09/2023
      Răspunde

      Mie imi plac romanele young-adult…chiar dacă de multe ori imi dau seama cum se vor termina…. Câteodată ma ajuta sa inteleg mai bine gandirwa puștilor ????

        • Cristina Dragomir
        • 22/09/2023
        Răspunde

        Pe partea asta sunt grozave sa stii. Daca toti parintii ar citi cate ceva din genul asta…

    • Valeria Chertes
    • 09/09/2023
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie!

      • Cristina Dragomir
      • 19/09/2023
      Răspunde

      Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares