Nas înfundat tot timpul? Treci și pe la alergologie!

test de alergologie

De vreo 2 ani, domnul Dragomir se plângea mereu de nas înfundat. La început, nu a fost așa deranjant. Am zis că trece. Că o fi răceală, că o fi alergie. Dă-i cu apă de mare, dă-i cu Bixtonim și cu Claritine. S-a îngroșat gluma pentru că nu mai putea trăi fără Bixtonim. Depedendență din aia nasoală!

A fost pe la vreo 3 medici în timpul ăsta. Unul la policlinica Malcoci, unul la AIS și unul la Institutul Profesor Doctor Dorin Hociotă de la Panduri. Unul i-a zis că deviație de sept, l-a ținut 3 luni pe tratament și i-a dat cu șutul în fund. Al doilea, l-a ținut pe tratament vreo 4 luni, că cică de vină ar fi cornetele nazale. Când a venit vorba de operație, a zis că nu se poate că e gras.

Din fericire, a treia oară se pare că a fost cu noroc. Doctorița de la Panduri i-a dat să facă mai multe investigații. Printre ele și niște teste de alergologie. A sunat la Victor Babeș, și-a făcut programare (peste 2 luni abia au avut loc pentru că e foarte aglomerat), deși a cam bombanit, zicându-și că sigur nu de la alergie, că el nu a avut problema asta până acum 2-3 ani, și a așteptat ziua testului.

Ieri a fost ziua decisivă. Programare la alergologie. S-a prezentat acolo la ora 8 și jumătate. Programarea era la 9. Totul bine organizat și civilizat. Te duci la recepție, ți se verifică programarea, primești un bon și intri în cabinet la ora la care ai fost programat, nu peste 3 ore, ca în alte părți.

După un șir de întrebări, s-a trecut la testul propriu-zis. De menționat că, deși avea trimitere și este asigurat, a plătit o diferența de 150 RON pentru că CASMB decontează doar o parte dintre teste. Oricum, nu e o sumă mare și am preferat să plătim ca să se facă testul complet.

Cum se face testul alergologic cutanat? Pe antebrațul sau antebrațele pacientului (dacă se face setul complet), se pun cu o pipetă substanțele alergene, notându-se care și unde s-a pus. Apoi, cu un ac foarte fin, mai fin decât cele folosite pentru măsurarea glicemiei, se înțeapă pielea în locul unde s-au aplicat alergenii. În scurt timp vei ști dacă și la ce ești alergic. Dacă locul respectiv nu se înroșește și nu se inflamează, nu ești alergic la acea substanță. Dacă apare roșeață și umflătură, acolo avem o problemă. Rezultatul pe loc.

După cum puteți vedea, domnul D. e alergic la mai multe chestii. Nu stau acum să le enumăr (mai ales că nu le știu pe dinafară), dar umflăturile alea mari, pe care le vedeți pe antebrațul lui, zic că e alergic bine de tot, nu glumă. Norocul nostru că nu e alergic la câini sau praf! În linii mari, e vorba de polen de la diverse plante (frasin, ambrozie, gazon și alte câteva).

Ce facem mai departe? O să luăm tratamentul recomandat de doamna doctor și vom vedea dacă dă rezultate. Din spusele dânsei, toate problemele lui vin de la aceste alergii și nu are ce căuta la ORL să-l scape de veșnicul nas înfundat. În proporție de 90% e sigură că-și va reveni cu acest tratament.

Nu știu încă dacă va funcționa sau, dacă se va simți mai bine cu acest tratament, ce se va întâmpla după ce-l va termina. Oare simptomele care dispar în timp ce-ți iei medicația repar după ce întrerupi administrarea tratamentului? Oare va fi nevoie de tratament pentru toată viața? Sunt întrebări încă fără răspuns. Abia acum încep să mă documentez în domeniu, să văd ce l-ar ajuta să facă față mai ușor contactului cu respectivii factori alergeni, dar tot simt că suntem pe drumul cel bun. Măcar acum avem certitudinea că e vorba de alergie. E mai ușor să te lupți cu dușmanul, când știi cum îl cheamă, nu?

Prin urmare, dacă vă confruntați cu simptome precum nas înfundat, nas care curge, ochi care lăcrimează sau vă mănâncă, simțiți că nu puteți respira, treceți și pe la alergolog, chit că ORL-istul sau medicul de familie nu v-au trimis acolo. Uneori medicii ăștia… nu mai zic.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 12/07/2018
    Răspunde

    Este foarte pacatoasa alergia asta, eu stiu ca noi avem probleme in familie.

    1. Eu sper sa fie mai bine de acum.

    • Denisa
    • 12/07/2018
    Răspunde

    Cristina, si eu m-am confruntat cu ceva asemanator in perioada liceului. Imi curgea nasul foarte des si aveam impresia ca e vorba de raceala. Pana cand m-a trimis medicul de familie la alergolog, fiind sigura ca e vorba despre rinita alergica, pentru ca raceam mult prea des. Mi s-au facut testele si nu a iesit nici o alergie. Dar medicul a insistat ca despre asta e vorba, am mers la alt alergolog si a iesit ca sunt alergica la praf si la inca 2-3. Am facut vaccinuri primavara si toamna timp de 2 ani si pe deasupra am primit si 2 feluri de medicamente, pe care ar fi trebuie sa le iau dimineata si seara pe termen lung. La medicamente am renuntat dupa cateva luni, desi medicul imi spunea ca nu e bine ceea ce fac. Au trecut cativa ani de atunci si nu am mai avut probleme cu nasul infundat. Cine stie…

    1. Nu stiam ca exista vaccinuri pentru asa ceva. Trebuie sa ne documentam serios.

      1. Răspunde

        de fapt nu sunt vaccinuri ci e un set de desensibilizare, principiul e ca la homeopate: expune corpul la alergen, in dilutii mici, in speranta ca corpul reactioneaza si invata. La mine nu a mers, pt ca eu sunt alergica la prea multe substante (la mine a mers un detox dar si scos din casa si din alimentatie anumite lucruri cu un raspuns histaminic mare).

  1. Răspunde

    Am auzit de curând la radio ca f tîrziu se pune diagnosticul de alergie, multi cred ani de zile ca sunt raciti.
    Si am vazut la o emisiune ca eliminand aditivii din alimentatie, unii se vindeca de alergii.
    Si eu am fost o vreme, pe la 20 ani , dependenta de bixtonim. Apoi mergand pe la doctori mi s-a spus ca am deviatie de sept. Cand am venit in Franta m-am dus pe la Orl : mi-au cauterizat un cornet,urmand sa merg mai incolo pentru al doilea, dar cum cauterizarea primului n-a rezolvat nimic, nu m-am mai dus. Cu vremea mi s-a desfundat nasul de la sine 🙂 Cred ca nu perfect, o fi de la deviatia de sept, dar imi ajunge.
    De curand am vazut ca de fapt respiram doar pe o nara si tot la ceva timp, nara cealaltă functioneaza, tot asa alternativ. De-aia cand racim ni se infunda doar o nara. Asa ca am dedus ca si nasul meu e usor mai infundat cand ii vine randul narii afectata de deviatie de sept 🙂

    1. Sa stii ca e ceva in legatura si cu alimentatia si stilul de viata, si eu ma gandeam la asta. Altfel cum se declansa alergia asta asa, din senin, desi inainte el a stat la tara si acolo nu a avut niciodata simptome. Cred ca e vorba si de sistemul imunitare slabit de porcariile pe cale le consuma.

    2. Răspunde

      10 ani am primit tratamente – multi ani dupa diagnosticul corect eram nervoasa contra medicilor din bucuresti ce mi-au dat pana si antibiotice, si medicamente dure gen sirop mucosolvan (asta din urma mi-a redeschis ulcerul de am ajuns sa vomit sange) etc. Eu tot ‘racita’ eram la 2-3 saptamani. Unu nu a dat analize….
      Am astm, am alergii, am cornee cauterizata cu laser. Fiind polipii mariti, se aseaza pe o parte/cealalta cand dormi. Incearca alimentatia anti-inflamatoare, cica mai calmeaza (de „low histamine response” stii, da? 😀 )

      1. Daca ai niste linkuri pe unde sa ma documentez, le astept cu drag.

  2. Răspunde

    Cris, draga mea, si sotul meu e la fel ca si al tau cu nasul infundat mereu si i-a zis un doctor sa faca teste de alergologie. Serios, nu exagerez cu nimic, mereu isi sufla naul si stranuta si i-au pus o multime de diagnostice, dar aproape nici un tratament nu a dat rezultate. Multumesc din suflet ca ai explicat ce si cum, si pasii si progrmarea si pretul si rezultatele, acum stim exact ce avem de facut! Tocmai l-am chemat din bucatarie ca sa citeasca si el articolul asta. PS O sg chestie i-a mai ameliorat putin sisimptomele: a mers l adentist s ii-a facut toata dantura, ca avea mult dinti stricati. Nu vreau in sa spun cat a costat asta in total, la un dentist de cartier, ca pici in fund sa citesti suma, dar de atunci e putin mai bine, desi nu rezolvat de tot. Sotul tau are si probleme cu dantura? Poate ca si refacerea acesteia i-ar ajuta.

    1. Hello, Dana. Imi para rau sa aud ca si pe partea asta se aseamana sotii nostri. Al meu nu are nicio problema cu dintii, are o singura plomba micuta si nicio carie la orizont dupa ultima vizita la stomatolog, in primavara. Eu sper sa fie mai bine cu tratamentul dat de doctorita asta. Promit sa revin cu update dupa o luna de tratament. Va incepe tratamentul de la 1 august ca asa i-a recomandat, nu stiu de ce.

      1. Răspunde

        Am un motiv in plus sa te urmaresc, desi o faceam oricum, tu stii. Abia stept sa vad cum reactioneaza sotul tau si apoi sa il trimit si pe al meu. Numa’ bine ca termina al meu cu dentistul pana termina al tau cu tratamentul. In august, din ce stiu eu, e maxima explozie de ambrozie, la care sotul meu e alergic, dupa cum am constatat vara trecuta.

        1. Promit ca va tin la curent.

  3. Răspunde

    Zi-i welcome in the club. Si ca e mare chestie ca a indentificat cauza. 10 ani am fo la dr pana alergia s-a agravat. Fiind simptome de raceala (nas curgand, stranut, dureri de cap, jena in gat, tuse de la secretii) am primit zeci de tratamente (cu reteta, eu nu iau nimic fara reteta) pana s-a agravat. Si de la bixtonim amvui nevoie si interventie pe corneele nazale…

    Teste mai confidente sunt cele de sange: igE uri. Cele de piele dau si rezultat fals pozitiv, el posibil sa fie alergic la mai putine.
    Nu se trateaza, alergiile intra la boli cronice. Unele se desensibilizeaza cu tratament adecvat.
    Preventia insa face minuni, de aceea am un stil de viata pe care il am. Si costa putin:zero. De la 3 4 crize pe sapt. si cu juma din venit la farmacie, astazi ajunsei la 3-4 pe an iar la farmacie…zero lei.

    1. Exact cum ziceam si mai sus, si eu am banuiala ca e vorba de stil de viata in treaba asta. vom incerca sa facem mofificari si pe partea asta in paralel cu tratamentul prescris, sa vedem ce si cum.

      1. Răspunde

        Crede-ma ca merita. Corpul stie sa strige ca e ceva in neregula, noi nu stim sa ascultam, boala e un simptom al unui dezechilibru.

    • Cristina Barbieru
    • 12/07/2018
    Răspunde

    Si eu am perioade cand strâng încontinuu si imi curge nasul. Mai mult primăvara zi toamna, sigur am alergie la ceva dar încă nu am fost sa.mi fac teste pt ca nu sunt dese. Alerhii mai fac la unele cosmetice ce conțin ingrediente cd nu.mi fac bine, dar nici acestea u stiu carr sunt. De aceea, orice imi cumpăr, testez înainte pe o porțiune de piele.

    1. Cu pielea am vazut ca ai probleme. Cu nasul, daca nu e deranjant si nu se extinde pe o perioada indelungata, zic sa stai linistita.

    2. Răspunde

      din motive asemanatoare am renuntat la toate cosmeticele. Tin un sampon cu care mi-e ok, am un sapun de maini facut in casa, sur gras, fara coloranti si parfumuri, si doaaaaaaamni ce bine mi-e cu banii in buzunar si nu la dermatolog :)))

      1. Răspunde

        Mai e ceva, care n-are legatura neapărat cu alergiile : s-a facut un studiu f serios care zice ca femeile care fac menajul inhaleaza substantele din produsele folosite, care le degradează in timp plamanii exact ca la un fumator inrait. Culmea ca numai femeilor, la bărbați nu s-a observat. Deci atentie la produsele de menaj.

        1. Răspunde

          apa este minunata in menaj. Altfel pt calcar, otet si bicarbonat, o data pe sapt..
          Am alergie la parfumuri. Asa ca iti confirm, cand foloseam substante de curatat faceam crize alergice.

          Gandeste -te la copilasii care sunt mici si aproape de dushumele/covoare, cu plamanii nematurati (la 7 ani sunt suficient de maturi) si inhaleaza toate chimicalele folosite de mama obsedata de dezinfectat. E deja identificat un tip de astm de la asta!!

          1. Oricum, eu nu cred ca poate cineva sa stearga zilnic la modul asta. Sau poate?

        2. El nu face curat, iar eu nu am probleme.

    • Hacman Mariana
    • 13/07/2018
    Răspunde

    Bună! Lavinia este și ea alergică la unele produse…praf…polen…din pacate….cică nu se tratează de a lungul timpului…odată ce ai devenit alergic e pe viață….așa ni s a spus….

    1. Exact de asta ma temeam.

  4. Din păcate, mulți adulti dezvolta alergii în timp, la chestii banale, am devenit atât de sensibili asta din cauza alimentației, stresului, oboselii. E greu de trăit cu alergii, dar poate in timp se va ameliora.

    1. Numai noi suntem de vina pt ce ni se intampla. Noi si alegerile noastre…

  5. Răspunde

    Stiam ca bixtonimul da o oarecare dependenta. Recunosc ca atunci cand racesc apelez si eu la el pentru ca nu pot dormi noaptea daca am nasul infundat.
    Interesanta faza cu alergia si nu m-as fi gandit ca ar fi o problema de acest gen. I-am facut si fetitei mele un test de genul doar ca i-a luat sange si din sange i-a facut nush ce chestii. Mi-a zis ca la polen este cea mai alergica si pe locul 2 ar fi cartoful

    1. cartof? Interesant. Nici nu stiam ca exista alergie la cartofi.

    • Nicolae Claudia
    • 14/07/2018
    Răspunde

    Si eu cred ca am o alergie, pentru ca stranut destul de des si nu cred ca este ok.

    1. Si medicul ce-a zis? Ca esti racita, nu?

  6. nu stiu cum sa iti zic, dar am fost dependenta de bixtonim mult mai multi ani. ce ma seaca e ca la mine stiu ca e deviatie de sept si mi s-a zis ca la un moment dat o sa ma impiedice sa respir calumea si trebuie sa fac operatie, dar mi-e frica de crap, nu las eu pe nimeni sa dea cu dalta in nasucul meu. acum nu mai scapam de bixtonim, de obicei vara luam o pauza, dar anul asta ciuciu. si mi-am pus eu ser fiziologic in sticluta lui si am dat vreo 2 zile, acum nu mai am nic si nici nu mai simt nevoia de el. sper sa se mentina si iarna,,.,

    1. Bafta sa scapi de el! la operatie nu te pot trimite ca si mie mi-ar fi frica.

  7. Articolul tau a venit la fix pentru ca tocmai ma gandeam zilele astea ca Dragos sufera de alergii pentru ca de vreo doua luni nu-i mai dispar anumite simptome ca de raceala: nas infundat, stranut, ii lacrimeaza ochii. Si mi-am zis ca o simpla raceala nu poate sa tina atat. Acum citind ce ai scris cred ca la mostenit pe tatal lui si e alergic la diverse substante asa ca nu-mi ramane decat sa merg la medic sa aflu la ce. Eu sunt alergica la vant si la polen.

    1. Multe alergii mai sunt pe lumea asta, zau. la vant?

  8. Răspunde

    De vreo trei ani tot zic ca imi fac si eu un test pentru alergii si tot nu mi-am facut. In zona in care locuiesc eu am auzit ca se fac la spitalul judetean, dar si la unele clinici private (insa aici preturile sunt ceva mai mari, cheltuiala pe care nu prea mi-o permit). Poti sa-mi spui cum sunt intepaturile? Eu sunt terifiata de ace (lesin la analize, ca sa iti faci o idee). Cat de mult se simt? Ma gandesc ca zona bratului e destul de sensibila si mi-e frica sa nu lesin pe acolo dupa prima sau a doua intepatura… Domnul Dragomir are frica de ace?

    1. Domnul Dragomir nu are frica de nimic. Ba, pardon, de gura soacra-sii. Oricum sunt niste ace fine de tot si se inteapa superficial, mai mult pielea, nu mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares