Alergie la praf? 7 sfaturi utile pentru a reduce numărul acarienilor care o produc

strănut alergie la praf

Alergia la praf înseamnă mai mult de un strănut sau un acces de tuse atunci când faci curat într-un loc cu mult praf și necurățat de mult timp, așa cum este podul casei. Alergia la praf înseamnă să ai ochii roșii și înlăcrimați, să strănuți frecvent, deși nu ești răcit, să simți că nu poți respira, într-o încăpere în care faci frecvent curățenie. Responsabili de aceste reacții sunt acarienii, niște insecte microscopice care se dezvoltă în mediu cald și umed, viețuiesc în jurul nostru, se hrănesc cu resturi de piele moartă și dau tot felul de probleme: alergii, rinite, dermatite, astm.

Alergie la praf? Ce e de făcut?

Nu prea putem scăpa definitiv de acarieni și de această așa-zisă alergie la praf, dar putem lua unele măsuri pentru a reduce numărul lor și a scăpa de tot felul de reacții și simptome care ne distrug cheful de viață. Iată câteva lucruri pe care le putem face în acest sens!

1. Să schimbăm salteaua la 10 ani

Dacă salteaua ta este deja foarte veche, nu cred că vrei să știi câți acarieni are în ea. Poate că nu știai, dar tocmai din cauza prafului depus și a acarienilor acumulați salteaua devine tot mai grea pe fiecare an. Salteaua și canapeaua sunt cele mai bune gazde pentru acarieni. Restul lucrurilor le spălăm, le schimbăm periodic, dar pe ele nu avem cum. Soluția este să le aspirăm cât de des se poate și să le schimbăm la câțiva ani.

Pe partea de saltele, vă recomand să apelați la una cu structură și husă îmbogățite cu extract de Aloe Vera. Această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antiseptice. Căută printre aceste saltele pentru pat una care să aibă structură celulară deschisă care să nu favorizeze acumularea umezelii!

2. Să tratăm termic textilele

Temperaturile extreme ucid acarienii. Iarna, când e ger, e bine să scoatem pături, pilote, covoare la aerisit. De asemenea, spălatul la temperaturi de peste 50 de grade se pare că le vine de hac acestor mici și enervante organisme. Pentru că, în general, țesăturile din materiale sintetice nu prea pot fi spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade, eu aș sugera să vă orientați spre astfel de lenjerii pentru pat (vedeți că majoritatea sunt din bumbac) care se pot curăța la 60 de grade în mașina de spălat. Călcatul ajută și el foarte mult.

Se poate și invers: prin punerea textilelor la congelator pentru 48 de ore, într-o pungă, dar mie mi se pare puțin peste mână și ciudat să fac asta. Totuși puteți apela la această metodă pentru jucăriile celor mici.

Nu uitați să schimbați lenjeriile o dată pe săptămână și fețele de perne chiar mai des!

3. Să alegem cu grijă pernele și pilotele

Perne, pilote, pernuțe decorative – toate acestea au diverse umpluturi. Nu toate sunt la fel de prielnice dezvoltării și înmulțirii acarienilor. De evitat sunt umpluturile din puf. Cel mai bine funcționează pernele pe bază de latex și spumă de memorie și pilotele cu umplutură dim bumbac supus unor tratamente speciale antiacarieni. Pernele și pilotele trebuie curățate cel puțin o dată pe an, iar perna ar fi bine să fie schimbată la 2-3 ani, potrivit medicilor dermatologi.

4. Să nu mai facem patul imediat cum ne trezim

Așa ne-a învățat mama că e frumos să facem, să ne aranjăm patul imediat ce ne dăm jos din el, dar e mai bine să ne schimbăm acest obicei dacă avem alergie la praf/acarieni. Așternuturile sunt calde și transpirate și, dacă le lăsăm strânse în starea asta, acarienii vor tropăi de fericire.  Corect este să le lăsăm întinse pe pat și să aerisim bine camera, cu ferestrele larg deschise sau chiar să le aerisim zilnic afară, dacă se poate.

5. Să aspirăm mai des

Știu că nu se poate zilnic, dar măcar la 2-3 zile ar trebui să ne facem timp să punem aspiratorul. Aici ar fi mai multe de discutat pentru că nu orice aspirator are capacitatea de aspira bine. Unele trag pe o parte și elimină pe alta, deci muncim cam degeaba. Trebuie investit într-un aparat bun, cu filtre performante și suficient de puternic pentru a aspira tot ce trebuie dat afară.

6. Să renunțăm la covoare și tapițerii textile

Un alt loc în care acarienii se ascund bine și de unde nu ai cum să-i scoți prea ușor este covorul. Și mocheta este mediu la fel de prietenos pentru ei. Ideal ar fi să renunțăm complet la ele, dar și la piesele de mobilier cu tapițerie textilă (canapele, fotolii, scaune). În locul lor putem folosi tapițeriile din piele sau piele ecologică, materiale care nu permit pătrunderea prafului și a acarienilor în profunzimea piesei de mobilier.

7. Să ștergem praful cu o lavetă umedă

Indiferent că alegi să ștergi praful cu o cârpă din bumbac sau cu o lavetă din microfibră, ar trebui să ai grijă ca aceasta să fie umezită înainte de a te apuca de treabă. Praful se lipește de materialul umed și nu se mai împrăștie înapoi în casă. Scutură laveta din când în când pentru a te asigura că praful de pe un raft nu este doar plimbat pe un altul!

Cu cât ai mai puțin praf și umiditate în locuință, cu atât simptomele alergiei la praf te vor supăra mai puțin. Este groaznic să ai mâncărimi de piele, să nu poți respira sau dormi, să strănuți sau să tușești și să te sufoci întruna. De-asta trebuie să iei toate măsurile de prevenire a înmulțirii acarienilor. Altfel, orice tratament vei lua, simptomele vor reveni în scurt timp.

Sursă foto Flickr

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Din păcate, praful e peste tot și trebuie să facem mereu curățenie. Mă bucur că nu sunt alergică la praf la cât de obsedată sunt de curățenie.

    1. si eu ma bucur ca nu ma confrunt cu asa ceva. La mine cred ca sotul o are, dar nu e confirmata de medic.

  2. Eu nu am alergie la praf insa am momente cand ma apuca sa stranut si ma mananca nasul groaznic. E alergie, dar nu stiu de la ce..

    1. Iti trebuie multa rabdare pana sa afli la ce esti alergica, crede-ma.

  3. Răspunde

    Nepoata mea are alergie la praf si este groaznic. Pitica mea a avut si ea o serie de alergii, dar la praf nu…acum am scapat si de celelalte, slava Domnului.

    1. da, am inteles ca cei mici fac tot felul de alergii care trec pe masura ce inainteaza in varsta.

  4. Fiica mea este alergica la praf și a trebuit să renunțăm la covoare.Pe strada strănută mai tot timpul.

    1. Eu am renuntat la covoare de vreo 8 ani, fara un motiv anume. E asa bine fara ele!

  5. Răspunde

    Eu sunt alergica la praf. Si la chimicale… asa ca spal lenjeria sapt la 60grade , deseori numai cu apa, mop ud peste tot , covor nu in dormitor. Am pus draperie ca aici vara rasare soarele la5, fix in ochi. O spal des doar cu apa.
    Pt saltea sunt cerceafuri antiacarrieni, cu elastic. Si aspirat salteaua iar ajuta.

    Desi nu am alergii alimentare (testate), am remarcat ca fara gluten , zahar, chimicale mi e muult mai bine – practic corpul se descurca mai bine in crize…

    Si inca o chestie ce mi a zis dr. Alergiile au si cauze psihologice. Inca nu rumeg bine asta…

    1. Sa stii ca si eu cred ca am ceva cu chimicalele astea, dar sunt perioade si perioade. Uneori nu am nimic, alteori am mancarici si parca simt ca nu sunt clatite suficient hainele. Poate fi si pentru ca uneori baga mama la spalat si ea pune detergent sa fie… nu pricepe cum sa puna doza minima.

  6. cred ca e destul de nasol sa ai problema asta, dar sa stii ca am observat in ultima vreme mult mai mult praf in atmosfera decat in mod normal. si nu-mi dau seama pe unde naiba intra-n casa, ca am site la geamuri!

    1. Poti sa ai tu ce site vrei, asta intra si prin tricou.

  7. Din fericire nu am probleme cu praful, însă e bine de știut anumite lucruri! Mulțumim pentru sfaturi! ? ?

    1. Sa nici nu aveti!

  8. Răspunde

    Am aflat informatii importante din articolul tau. Cu un lucru pot sa ma mandresc si eu … ca nu fac patul imediat ce ma trezesc. Acum ca am aflat ca este bine sa-l las un tip la aerisit, imi voi face un obicei practic pentru mine

    1. Eu il las si toata ziua la aerisit uneori, ca sa fiu sigura :))

  9. Nu stiam ca au lenjerii atat de faine la Praktiker!!!! In alta ordine de idei…eu nu fac patul imediat cum ma trezesc si de acum o sa pot sa aduc si argumente de ce aleg asta :)))

    1. Tu nu stiai ca le au, eu nu stiam ca le pot comanda online. Suntem chit.

    • Denisa
    • 17/04/2018
    Răspunde

    Mie imi spui, Cristina, au fost cativa ani in care faceam vaccinuri in fiecare primavara si toamna. De atunci am grija sa apir si sa aerisesc des. Aveam eu ceva cu mocheta de la mama de acasa, acum imi dau seama ca nu ma inselam.

    1. Sunt multe alte chestii de prin casa care acumuleaza praf, dar doar experienta te invata ce sa faci.

    • Catalina Sora
    • 17/04/2018
    Răspunde

    Nu am probleme cu prful in schimb cred ca fac alergie la hartii care au stat prin arhive (lucrez cu multe dosare ), cred ca in conditii de umezeala sau ceva de genul

    1. Probabil ca tot ceva acarieni și pe acolo.

    • Tatiana Sorina
    • 18/04/2018
    Răspunde

    Auuu ma termina alergiile astea de primavara. Eu tusesc,imi curg lacrimile de nu se mai opresc. E aiurea rau.

    1. Nu vreau sa imi imaginez cum este, sincer.

    • ghelbere elena
    • 18/04/2018
    Răspunde

    Desi nu am fost la medic ca sa-mi confirme stiu ca sunt alergica la praf.

    1. Bine macar ca stii de ce sa te feresti.

  10. Răspunde

    Mi se par super interesante informațiile despre tratarea termică a textilelor, fiind prima oară când aud de chestia cu băgatul diferitelor lucruri în congelator. Are sens ce spui. Îmi amintesc de când eram barman că m-a văzut managerul când mă chinuam să îmi pun mereu mănuși din latex ca să iau gheața pentru cocktail-uri… și mi-a zis să nu mă mai chinui degeaba, că gheața nu ia microbi de pe mâini, ci îi distruge, temperatura fiind foarte scăzută încât ei nu au capacitatea de a rezista.

    1. Ai fost barman? Nu pot sa cred. Cu fata asta angelica te-au primit acolo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares