4 sfaturi utile în amenajarea unui dormitor matrimonial care să susțină armonia în cuplu

amenajarea unui dormitor matrimonial armonie in cuplu

Tocmai v-ați mutat împreună tu și iubitul tău? Partea cea mai grea a relației voastre de acum începe. Abia de acum încolo vă veți cunoaște cu adevărat, veți descoperi unul tabieturile și defectele celuilalt, veți împărți casa, patul, tacâmurile și… toaleta. Ziceam ceva de pat? Care-i camera cea mai importantă din casa unui proaspăt cuplu? Ați ghicit – dormitorul. Unii zic că orice ceartă începută, pe hol sau în sufragerie, se încheie pașnic în dormitor, dar asta depinde și de dormitor, aș zice eu. Contează mult ca ambii parteneri să găsească acolo liniște, confort, propriile alegeri și să resimtă siguranță. De-asta mi se pare important ca, în amenajarea unui dormitor matrimonial, să se țină cont de câteva sfaturi, dacă țineți să păstrați armonia în cuplu și să nu vă certați după o săptămână din motive banale.

1. Puneți-vă de acord asupra stilului

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să îți impui alegerile fără a ține cont și de părerea partenerului. Gândește-te că o pătură roz sau o blăniță pe post de covoraș nu vor fi tocmai pe gustul lui. De câte ori le va vedea în dormitor, își va aminti că nu i-ai dat de ales când le-ai adus acolo. Cel mai bine este să vă așezați într-un weekend la o cafea sau un ceai și să studiați aceste idei pentru amenajarea casei, să notați de acolo ce stil sau elemente îi plac fiecăruia dintre voi și să încercați să le combinați pentru ca fiecare să se regăsească în dormitorul rezultat.

2. Luați un pat mare

Ați fost obișnuiți să dormiți singuri până acum? Pozele de pe net sau scenele din filme, în care el și ea dorm îmbrățișați și fericiți într-un pat de 1 metru lățime, sunt mituri. În realitate, fiecare are poziția lui de somn și nu se va putea odihni dacă nu are spațiu suficient pentru a o adopta. Un pat mare rezolvă o parte din problemă. Ar mai fi ceva – patul de perete este de evitat. Nu e plăcut nici pentru cel care doarme la perete, să se simtă închis acolo, dar nici pentru cel de la margine, dacă celălalt are nevoie la baie, de exemplu. Evitați acest motiv de ceartă!

3. Respectați dreptul celuilalt la confort termic

Temperatura din dormitor s-ar putea să fie din nou o problemă. Unora ne place mai cald, altora mai răcoare. Nu-i cere să doarmă la 30 de grade în dormitor, pe timp de iarnă, și n-o să-ți ceară nici el să dormi cu fereastra rabatată în noiembrie!

La capitolul lucruri de învelit, atunci când aveți opinii diferite despre ce înseamnă confortul termic, eu aș recomanda ca, în locul unei pilote de pat matrimonial, să alegeți 2 astfel de pilote pat mai mici. Cel mai friguros o să-și ia una mai groasă, celălalt una mai subțire. Plus că unuia îi place să doarmă cu mâinile și picioarele afară, iar altuia înfofolit ca un bebeluș. Asta vă scapă și de certurile pe pilotă (știți voi momentul ăla când el sau ea se dă pe marginea opusă a patului și ia toată pilota cu el).

4. Alegeți împreună materialele

Alte discuții se pot naște în cuplu pe tema textilelor pentru dormitor alese de partener sau parteneră. Ea vrea lenjerii de pat satinate, el are alergie de piele și nu poate dormi decât pe bumbac. El vrea plapuma de la mama, el preferă o pilotă pentru că este mai ușoară. El preferă pernele tari, înalte, ea le vrea cât mai mici și din puf.

Niciunul nu trebuie să impună celuilalt ceva, totul trebuie ales împreună. Ea poate renunța la satin și pot opta pentru un bumbac foarte fin. Pernele pot fi diferite fără nici-o problemă. E dormitorul în care voi trebuie să vă simțiți bine, nu dormitor de hotel care să dea bine în poze.

Ține cont de aceste sfaturi când te ocupi de amenajarea unui dormitor matrimonial și vei evita multe certuri! De ce să nu existe armonie, dacă există soluții pentru orice? Importante sunt implicarea ambilor parteneri în procesul decizional și micile compromisuri. Nu poate lăsa doar unul de la el, mereu se va alege calea de mijloc.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Popa Oana-Gabriela
    • 11/11/2017
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi. Chiar ai dreptate trebuie sa decidem împreună pentru a fi armonie și înțelegere intre noi.

    1. E cea mai sigura cale sa nu te trezesti cu reprosuri.

    • Ursu Loredana
    • 11/11/2017
    Răspunde

    Cel mai corect este ca sa se decida impreuna. Multumim de sfaturi. Foarte utile

  1. Răspunde

    In esenta, comunicare in cuplu este esentiala. Daca nu spun exact ce vor, ce simt, ce nu vor, ce nu isi doresc, pot sa apara probleme din motive aiurea. E important sa invete sa comunice, sa ia decizii impreuna si sa isi asume responsabilitatea de fiecare data 😉

    1. uite aici e problema ca unii nu se implica si nu isi asuma responsabilitatea, dar comenteaza dupa.

    • Valeria Chertes
    • 11/11/2017
    Răspunde

    Cel mai important lucru sa comunicam si sa luam o decizie impreuna.

    1. Asa este. Este solutia ideala.

  2. Sfaturi perfecte pentru intelegere in familie. Noi le.am luat pe toate 4 in calcul.

    1. Sunteti o familie norocoasa.

    • Popa Angelica Stela
    • 11/11/2017
    Răspunde

    Sfaturi înțelepte, indicate pentru toți, chiar și pentru cei cu vechime în relațiile serioase, unde comunicarea scârțâie.

    1. din pacate problemele de comunicare si coordonare exista chiar si in relatii lungi pe care am tinde sa le credem perfecte.

    • ghelbere elena
    • 12/11/2017
    Răspunde

    Ai mare dreptate. Eu am probleme cu caldura, el este mai friguros si daca nu am avea un pat mare unde fiecare sa foloseasca o pilota potrivita cred ca s-ar lasa cu scandal.

    1. eu iti spun ca noi ne certam grav pe treaba asta in primul an al relatiei noastre.

  3. Chiar am fost curios, speram ceva mai condimentat! 🙂 Oricum, utile sfaturi, venite probabil din experiență.

    1. Ma feresc de condimente, Radu. Am probleme cu stomacul.

  4. Răspunde

    Eu ma bucur foarte mult ca noi ne-am inteles bine in privinta fiecarui lucru cumparat de cand locuim impreuna. Ba chiar relatia a devenit mai frumoasa vazand ca avem aceleasi pretentii, amandoi fiind iubitori de ordine si curatenie. Am cam trecut testul mutatului impreuna, care admit ca inainte ma speria un pic, stiind multe persoane care s-au despartit din cauza neintelegerilor vizavi de locuinta si tabieturi.

    1. Te poti considera o mega-norocoasa ca va potriviti asa bine pe toate planurile.

  5. M-am regasit in faza cu patul mare cat despre confort termic suntem la antipozi: eu vreau 22 de grade, el 30 asa ca eu dorm dezbracata si el imbracat.

    1. Imi si imaginez: tu in pantaloni scurti, el in costum de ski.

    • Elena
    • 12/11/2017
    Răspunde

    Ieri am vazut la un tirg un pat acoperit cu blanuri de miel cusute impreuna ca un cearceaf, iar patura tot din blanuri de miel. Cine le vindea, spunea ca el asa are patul. Eu cu sotul am fi de acord sa avem asa ceva, doar ca ar costa o avere. Miroase a oaie ( ca nu sunt tratate f tare si a ramas lanolina in ele), dar ce placut trebuie sa fie

    1. la asa asternut si patura nici nu mai ai nevoie de centrala termica, nu? Sa stii ca nu e chiar asa grav mirosul ala. Avem si noi la tara cojoace din alea din piei de oaie, cu prelucrare minima home-made si nu gasesc mirosul chiar asa neplacut.

    • Aghinitei Maria
    • 13/11/2017
    Răspunde

    Cel mai bun sfat : sa ai 2 pilote!

    • Valentina
    • 13/11/2017
    Răspunde

    Ha-ha-ha! Parca ai scris stiind experienta mea!Da,am mobilat dormitorul cu destula grija (si la bani,ca eram proaspat casatoriti,in casa noua si complet goala)Cu patratele si dreptunghiulete desenate si mutate de colo-colo prin patratul mare al dormitorului.Am facut patul,noptierele+lada de asternut de comanda,sa se incadreze bine.Pat de mijloc. Ei,de aici problemele…1.sotul friguros,nu-i priia catre fereastra,dar nu-i placea catre perete,ca nu era lumina. 2.Eu dorm in camera mai racoroasa,dar invelita pana la barbie,evident „furand” toata plapuma. 3. Singura solutie,transformarea in pat de perete. 4.Evident sotul nu vrea decat la margine. 5.Cand vine pe lume copilul urmeaza escaladare sot de 3-4 ori pe noapte pentru ca scanceste copilul,iar el trebuie sa doarma (asa crede). 6.Cu materialele si culorile nu am avut probleme,el nu a avut nici o opinie.

    1. nu vreau sa-mi aduc aminte cum era cand aveam pat de perete si trebuia sa sar peste el sa ma dau jos din pat. Uneori il mai pacaleam sa doarma el la perete. Atunci ma simteam minunat.

  6. Răspunde

    Uite ca nu stiam ca pana si alegerea materialelor poate avea importanta. Mi-ai dat de gandit :p

    1. Vrei sa te mariti iar? 😛

  7. Noi am ales totul impreuna pentru casa, mai ales pentru dormitor. Am pus mare accent pe dormitor, pe pat si pe culori!

    1. La fel si noi am ales impreuna, doar ca al meu s-a simtit obligat, n-a facut-o cu prea mare placere, ca nu iubeste shoppingul.

    • nicolae claudia
    • 14/11/2017
    Răspunde

    noi am ales impreuna dormitorul. iar acum amandoi suntem multumiti si ne adoram dormitorul

  8. Decizii impreuna??? mereu ajungem sa ne ciondanim, el nu cedeaza nici in ruptul capului cu toate ca eu poate am dreptate…

    1. daca ai plecat de la ideea ca tu ai dreptate si vrei ca el sa cedeze, deja e o problema.

  9. Răspunde

    Comunicarea intr-o familie este baza. De aceea,trebuie sa fim atente la nevoile jumatatii noastre, sa ii intrebam, sa le aratam si sa „le cerem” sfaturile…oricum intr-un final al meu imi spune „nu stiu, iubi, ia-o pe care crezi tu ca arata mai bine” :))) Insa dac nu l-as intreba, s-ar bosumfla…ca lui nu ii cer parerea 🙂

    1. cam asa fac barbatii…

    • Livia Rada
    • 18/11/2017
    Răspunde

    Mi se pare foarte corect tot ce ai scris si ne-ai recomandat! Da, fiecare avem tabieturile si gusturile noastre si trebuie sa le respectam, dar mai ales avem nevoie si de spatiu sa ne putem odihni. Foarte instructiv articolul tau si bun de pus in practica!

    1. pai multe din chestii le-am invatat pe pielea mea, Livia.

  10. Răspunde

    Nu stiu cum se face, dar din punctul asta de vedere ma inteleg bine cu iuby. La capitolul dormitor nu se baga si cand ma vede fixata pe-o problema, o lasa asa cum vreau eu decat sa intre in gura nebunei 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares