5 reguli de aur în utilizarea telefonului pentru a evita accidentele în trafic

sfaturi utilizare telefon pentru a evita accidentele în trafic

Ne-am obișnuit să spunem că principalul vinovat pentru numărul mare de accidente rutiere este starea proastă a drumurilor. Nu contestă nimeni că este și acesta un factor, dar cred că mult mai numeroase sunt accidentele provocate de manevrele greșite și desfășurarea în paralel cu șofatul a altor activități care distrag atenția. Cea mai grea provocare este aceea de a nu folosi telefonul mobil, când ești la volan, pentru a evita accidentele în trafic. Toți suntem dependenți de el și nu rezistăm tentației de a vorbi la telefon, de a verifica noutățile de pe Facebook sau Instagram, de a răspunde la mesajele text sau de a căuta melodiile preferate pe Youtube. Putem folosi telefonul și în trafic, cu mult mai puține riscuri, dacă respectăm aceste 5 reguli.

1. Căști sau difuzor pentru apeluri voce

Eu sunt perfect de acord cu amenzile date celor care țin o singură mână pe volan pentru a vorbi la telefon. Dacă vrei neapărat să vorbești la telefon în timp ce conduci, n-ai decât să-ți cumperi astfel de căști pentru telefon. Unele sunt cu fir, altele sunt wireless, conectabile prin Bluetooth. Când te sună cineva, cu o simplă apăsare de buton preiei apelul și poți vorbi la telefon păstrând ambele mâini pe volan.

Sigur că există și acele dispozitive car kit, dar vă spun, din experiența proprie, că pe car kit nu te bucuri de aceeași claritate și calitate a sunetului ca pe o pereche de căști. În căști mai ai vocea interlocutorului clară, în ureche, nu mixată cu nebunia sonoră din trafic.

Se poate folosi foarte simplu și difuzorul telefonului, fără investit în alte accesorii. Singura condiție este să ai un telefon bun, ca acesta, cu specificații foarte bune pe partea de sunet. Nu toate telefoanele se aud la fel de tare și de clar, când convorbirile sunt mutate pe difuzor.

2. Niciodată căști în ambele urechi

Am văzut mulți șoferi care utilizează căști cu fir și au ambele urechi acoperite de un astfel de dispozitiv, lucru care nu mi se pare normal și responsabil. Oare de ce căștile cu bluetooth, cele mai utilizate la nivel mondial în timpul șofatului, se folosesc pe o singură ureche? Pentru că șoferul trebuie să fie atent și la sunetele din trafic sau la zgomotele produse de propria mașină. Dacă ai geamurile închise, afară plouă tare și-ți mai și țipă cineva în telefon, n-ai să mai auzi un claxon mai slab sau o turație ciudată a motorului.

3. Evitarea discuțiilor lungi și/sau aprinse

Chiar și în condițiile utilizării difuzorului sau a accesoriilor hands-free, nu trebuie să lungim prea mult o discuție la telefon. Una este să răspunzi un minut, să-i spui unui prieten ce mai faci și când treci pe la el, și alta este să te aventurezi în discuții ample în care să încerci, de exemplu, să rezolvi diverse probleme apărute la birou. Sigur creierul nu va mai funcționa la capacitate maximă pe partea de atenție la volan. Cu atât mai mult trebuie evitate discuțiile aprinse. Este de ajuns să te enervezi o clipă, să iei piciorul de pe frână și ai făcut deja accident.

4. Aplicații care transformă vocea în text

Nu doar pentru apeluri voce folosim telefonul. Mesajele scrise sunt și ele foarte utilizate, indiferent că vorbim despre SMS-uri sau mesaje pe Whatsapp sau alte aplicații și rețele sociale.  Sigur că orice secundă contează și ar fi bine să lăsați citirea mesajelor pentru momentul în care opriți la semafor, dar e greu să rezistăm tentației, știu. Cititul mesajului este rapid. Mai greu este cu răspunsul la mesajele text.

Pentru a evita accidentele în trafic, încercați să folosiți o aplicație care transformă vocea în text, adică să scrie mesajul după dictare. Tu vorbești și telefonul scrie. Sunt câteva aplicații foarte bune gratuite, chiar și pentru iPhone.

5. Accesorii păstrate la îndemână

Când te știi utilizator de telefon în timp ce conduci, nu pui niciodată accesoriile în torpedo ca să fii nevoit să le cauți acolo în trafic. O să ai nevoie de încărcător, de exemplu, de cablul de conectare la sistemul audio al mașinii (dacă nu ai unul modern, conectabil prin bluetooth) sau de un adaptor pentru mufa jack pentru căști, dacă ești posesor de iPhone 7. Păstrează-le la îndemână pentru a evita accidentele în trafic! Orice secundă de neatenție, în care tu îți iei ochii de la drum pentru a căuta ceva, poate ucide.

Cea mai sigură treabă este cea cu închisul sau datul pe silențios al telefonului când ne suim la volan, dar cine ar respecta asemenea regulă? De-asta mi se pare important să nu interzicem complet utilizarea lucrurilor devenite indispensabile, așa cum este telefonul mobil, dar să oferim sfaturi care să minimizeze șansele de accident în timpul folosirii lor.

Sincer, știți voi vreun șofer care să nu folosească telefonul mobil atunci când conduce?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Mai, drept sa zic, eu una as interzice de tot vorbitul la telefon in timp ce se conduce. Mi se pare ca iti distrage atentia destul de mult. Chiar si o banala discutie.
    Acu na, vorbeste un sofer caruia ii e frica sa conduca. :))) Asa ca ….

    1. Stiu ce zici ca si eu gandesc tot ca tine, dar stim ca este imposibil de pus in practica o asemenea lege.

    • Ursu Loredana
    • 13/11/2017
    Răspunde

    Foarte utile sfaturi pt cei care conduc. De tinut minte. Nu cunosc persoane care nu vorbesc la tel in timp ce conduc.

    1. Poate cei care nu mai au baterie si incarcator la ei 😛

    • Valeria Chertes
    • 13/11/2017
    Răspunde

    Mie nu imi place deloc persoanele care vorbesc la telefon la volan, eu as interzice.

    1. Cam greu cu interzisul.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 13/11/2017
    Răspunde

    Sincer toată lumea sa întâmplat ca măcar odată sa vorbească la telefon în timp ce conducea. Mulțumim pentru sfaturi, voi tine cont.

    1. de azi o sa te vedem si pe tine in trafic vorbind la telefon? 😛

  2. Răspunde

    Eu tot vreau sa folosesc talk back, dar uit. De obicei, pun telefonul pe difuzor ca sa nu il tin la ureche, dar mi-ar trebui casti ca sa evit situatii grele.

    1. e bine daca te descurci pe difuzor, dar vezi ca daca te prind politistii cu mainile ocupate, tot te ard daca sunt pusi pe amenzi.

      1. Răspunde

        Da, de stiu. E pe difuzor, dar sta pe suport 😉 Nu il tin in mana 😀

  3. Răspunde

    Stiu soferi care folosesc hands free si cred ca e ok 🙂
    Chiar zilele astea am stat mai mult in trafic (cu autobuzul eram) si m-am amuzat uitandu-ma la soferi… fara exceptie foloseau telefonul si am vazut chiar pe cineva care scria de zor in timp ce conducea…

    1. pe mine ma amuza cel mai tare tipele care isi fac sefie la semafor si le moare motorul.

  4. Eu, eu, eu! Eu nu folosesc telefonul la volan, am car kit pe masina. Suna in boxe si am microfon incorporat langa volan. Incerc sa nu vorbesc foarte mult la volan, doar daca e necesar. Se conduce foarte prost si trebuie sa fiu atenta.
    Din pacate, prea multa lume vorbeste si sta pe telefon, de parca in acele minute ar castiga milioane de euro.

    1. Nici nu m-as fi asteptat la altceva de la tine. Si mie mi se pare ca, atunci cand te concentrezi pe o discutie telefonica nu mai esti asa de atent la trafic.

  5. Aplicația care transformă vocea în text ar fi tare faină. Mi-ar plăcea să-mi scriu articolele de pe blog în timp ce conduc. 🙂

    1. cred ca cele gratuite sunt limitate. Te lasa sa dictezi doar mesaje scurte.

    • nicolae claudia
    • 14/11/2017
    Răspunde

    atunci cand vorbesti la telefon, e destul de greu sa iti pastrezi toata atentia si la drum.Eu cand sunt la volan, nu raspund. Daca e ceva important si suna prea insistent, trag pe dreapata si raspund.

    1. trasul pe dreapta sigur este o solutie buna, dar cei mai multi nu au timp de asa ceva.

    • ghelbere elena
    • 14/11/2017
    Răspunde

    Conduc cu telefonul inchis si toata lumea stie. Daca uit sa-l inchid si suna il las sa sune ca si asa am oroare sa vorbesc la telefon.

    1. te felicit pentru cat tii la viata ta si a celor din jur.

  6. Răspunde

    Chestia cu aplicatiile care transforma vocea in text am aflat-o de curand, cand o prietena discuta cu mine prin mesaje in drum spre munca. Eu nu stiam ca e in masina, altfel nu-i mai scriam, ca sa n-o deranjez in trafic, insa mi-a zis ea intr-unul din sms-uri sa o scuz pentru eventualele greseli, dar nu scrie ea, ci aplicatia care ii transforma dictarea in text. Mi s-a parut o chestie foarte smechera :D.

    1. din pacate se intampla ca programul sa nu scrie corect 100%, dar este bun, oricum.

    • Valentina
    • 14/11/2017
    Răspunde

    Eu sunt tipul de sofer extraordinar de atent la regulile de circulatie,in sensul ca nu le incalc cu buna stiinta,asa incat e de la sine inteles si ca nu folosesc telefonul.Am hands free din cel wireless,dar nici pe acela nu-l folosesc, decat la maxima nevoie.Stiu din experienta ca atunci cand sunt atenta la conversatia telefonica nu mai am aceeasi concentrare.Am probat asta si acasa,vorbind la telefon si incercand sa urmaresc ceva la televizor.Nu merge.In ceea ce priveste daca 1 sau 2 casti, de la sofer foarte bun si scrupulos la volan, am aflat ca 1 casca e nociva pentru sanatate.Tocmai vroiam sa-i fac cadou casti Plantronics,dar mi-a taiat elanul.

    1. aoleu? de ce ne afecteaza utilizarea unei singure casti? Ca eu de asta nu stiam si sa nu zica lumea ca scriu prostii.

        • Valentina
        • 15/11/2017
        Răspunde

        nu sunt foarte documentata,dar e clar-si asta am citit in multe locuri -ca acel tip de casca care se introduce in ureche e foarte nociv,e preferabil de utilizat cele externe.Banuiesc ca 1 singura casca e legata de faptul ca se creeaza un dezechilibru intre cele 2 urechi.In plus, citeam ca utilizarea bluetooth-ului nu trebuie facuta mai mult de 2 ore.Prin filme am mai vazut si eu ca cel de la volan isi pune castile cand suna telefonul,nu le tine in urechi tot timpul.

        1. multumesc mult pentru lamuriri. Probabil ca ai dreptate, dar uite ca eu nu ma gandisem la aceste aspecte.

  7. Si eu cred ca trebuie mare atentie la volan iar castile sunt o solutie eficienta. Dar mai ales sa se evite certurile.

    1. cearta la volan poate face victime, nu?

  8. Răspunde

    Nu sunt sofer, insa sotul meu vorbeste foarte rar la telefon cand conduce. Asta si pentru ca era cat pe ce sa ia amenda pentru ca vorbea la telefon :)))

    1. al meu chiar a luat amenda…

  9. Răspunde

    Ai mare dreptate. Nu este deloc bine sa ai si alte activitati in timpul sofatului. Ar fi de preferat sa fii concentrat la trafic si evident, asa cum ai mentionat, sa nu folosesti casti in ambele urechi pentru ca trebuie sa auzi si ce se intampla in jur!

    De exemplu, eu, care sunt un sofer amator, nu ma descurc sa fac astfel de arogante, dar sotul meu are o alta atentie distributiva si reuseste sa faca ambele activitati in acelasi timp. De 20 de ani n-a avut nici un fel de incident si cred ca asta spune multe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares