Cate manuale poti sa cumperi de 50 de lei?

parintele la școală

Treaba aia cu invatamantul gratuit si obligatoriu nu mai e valabila de mult. Invatamantul in Romania a ramas doar obligatoriu. Gratuit nu prea mai este nimic: pornind de la banii grei dati pe carti, continuand cu banii pentru fondul clasei si fondul scolii, in care sunt inclusi si banii de paza si uneori si pentru femeia de serviciu si culminand cu spagile date sub o forma sau alta, cu diverse ocazii, profesorilor.

Din cate stiu eu, carti se mai dau gratuit de la scoala doar prin clasele primare si nici acolo nu se dau toate manualele necesare si parintii trebuie sa scoata bani de nu stiu cate caiete caiete si manuale speciale, menite sa scoata din copil un geniu. Din cate imi aduc eu aminte, in afara de cele doua-trei caiete speciale din clasa intaia, pe vremea mea nu s-au mai cerut altele si se preda din aceleasi manuale mai multor generatii la rand si toti ne faceam temele pe caiete simple dictando sau matematica. Culmea e ca invatam chiar mai bine si gradul de promovabilitate la examene era mult mai mare.

Vazui zilele astea o stire, in putinele minute in care ma mai uit si eu la TV, ca statul se pregateste sa sustina elevii din clasele mai mari(cred ca era vorba de clasele a XI-a si a XII-a) cu bani de carti. Cati bani credeti ca se vor da? In jur de 50 de lei. Oricum ei nu se acorda de la inceput pentru a putea cumpara manuale. Vi le cumparati frumusel din banii vostri si apoi statul vi-i deconteaza. Cate manuale poti sa cumperi de 50 de lei? Maximum trei. Poate ca nu o fi vorba de manuale si statul se refera la bani pentru cartile de joc folosite in timpul orelor de curs, in ultima banca? Daca e asa, atunci banii sunt suficienti!

bottegaverde.ro

Eu ma gandesc ca ar fi mai bine sa se investeasca o suma mai mare de bani, sa se cumpere niste manuale bune si sa se mearga pe sistemul in care am crescut noi, cel in care primeam cartile la inceput de an si trebuia sa le predam pastrate cat mai bine, la sfarsitul anului. In felul asta se vor asigura manualele pentru mai multi copii. Normal ar fi sa aiba prioritate elevii cu medii mai mari in anii trecuti si ca, cei care pierd manualul sau isi bat joc de el rupandu-l sau mazgalindu-l, sa il plateasca.

Voi ce ziceti? Cate manuale puteti cumpara de 50 de lei? Nu era mai bine inainte, cand exista un singur manual, nu 15 manuale alternative, si cartile erau „imprumutate” elevilor pe parcursul anului scolar si apoi erau stranse si redistribuite urmatoarei generatii? Eu am avut multe manuale uzate, unele chiar mazgalite si asta nu m-a impiedicat sa invat carte. Poate ca ar trebui macar sa existe o astfel de optiune pentru copiii care provin din familii care chiar nu isi pot permite sa dea 100-150 de lei pe manuale la fiecare inceput de an scolar. Sunt multi copii dornici sa inveti carte chiar si de pe manuale uzate!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Catalina Dumbrava
    • 12/09/2015
    Răspunde

    Cred ca poti sa-ti cumperi 1/2 deoarece numai un manual este in jur de 30 de lei. Baga in ei o gramada de informatii, unii saracii nu fac fata si asa clacheaza.

  1. Răspunde

    Si eu cred ca era mai bun sistemul atunci cand am invatat noi, pentru ca o carte noua nu te ajuta ca sa prinzi drag de ea si multi parinti nu au bani de manuale.
    Dragos e la gradi si chiar daca se spune ca gradinita e gratuita si noi dam bani pe manuale de mate si romana si bani in plic pentru doamna educatoare cu diverse ocazii mai mult sau mai putin festive. Nu e o plangere, e doar realitatea..in dulapul meu asteapta doua plase pline cu materiale cerute in grupa mica la gradi.

  2. Din păcate asta e România, nu se pune accent pe ce este mai important: educație și sănătate!

    • Hacman Radu
    • 19/09/2015
    Răspunde

    Invatamantul nu mai este de mult gratuit))) totul se cumpara in ziua de azi..
    Fiica mea a inceput anul scolar si din nou nu au manuale….e strigator la cer))))

    • Gabriela R
    • 22/09/2015
    Răspunde

    Din cate stiu, profesorii chiar au anumite manuale preferate, pentru ca nu mai exista unul singur pentru o materie ca inainte. Momentan nu am copii in scoala, insa vin nepoteii din urma. Oricum, suna de 50 de RON este prea mica pentru manuale.

    • Gutu Adriana Maria
    • 26/09/2015
    Răspunde

    Parerea mea e ca cei 50 de lei,se vor duce pe tigari!oricum carti nu mai cumpara copilasii astia mai mari,ca nu le trebuie!de abia vin cu un caiet in mana la scoala..dar sa mai care ditamai ghiozdanul!

    • Hacman Mariana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    In ziua de azi e tot mai greu sa te adaptezi si sa faci fata cerintelor din scoli,atata timp cat statul roman nu ofera nimic gratuit….ne miram de ce multi abandoneaza scoala,acesta este un motiv intemeiat,lipsa banilor sa faci scoala in ziua de azi e destul de greu daca nu ai o situatie materiala cat de cat buna,totul se cumpara…mai zic ca a scazut natalitatea,pai de ca sa faca oamenii copii sa-i chinuie?doar romii mai au curaj …

    • Mihaica Iuliana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Daca ai noroc sa cumperi unul sau doua este bine de 50 lei…insa acum s-au scumpit toate foarte mult…parca intra singure in capul copilului, asa sunt de scumpe

    • Oprea Alexandru
    • 30/09/2015
    Răspunde

    Dupa parerea mea cam 3, asta daca sunt accesibile ca pret, insa in ziua de astazi sunt manuale care costa si mai mult de 50 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares