Rulada cu magiun de prune Topoloveni

rulada cu magiun de prune

Ce ar fi weekend-ul fara o prajitura facuta in casa? Sunt eu cam lenesa dar, de la a gati ceva dulce, nu ma dau niciodata in laturi. Sambata am ascultat sfatul unora dintre voi si am incercat pentru prima data sa fac rulada. Nu ca nu mai facusem niciodata rulada cu magiun, nu mai facusem niciodata rulada, de nici un fel. Aveam impresia ca se face greu dar, la solicitarea unui sot pofticios, mi-am luat inima in dinti si am trecut la treaba.DSCN0211

Am adunat pe blatul din bucatarie patru oua, 140 grame de faina, o esenta de vanilie, un borcan de magiun de prune Topoloveni, 200 de grame de zahar si putina sare. Am separat albusurile de galbenusuri si m-am inarmat cu una bucata mixer fioros care a batut spuma albusurile cu un praf de sare si cu 100 de grame de zahar adaugat treptat. Trebuie batuta o spuma foarte tare. Apoi, vine randul galbenusurilor sa se lase mangaiate de „telul” mixerului, acompaniate de esenta de vanilie si de restul de 100 grame de zahar. Cand galbenusurile devin cremoase si zaharul este topit, dam pauza mixerului si ne inarmam cu un tel. Turnam spuma de albusuri peste galbenusuri si amestecam usor cu telul, de sus in jos, pentru a pastra aerul in acea spuma. Apoi, incepem sa cernem treptat faina(neaparat trebuie cernuta) si sa o incorporam cu acelasi tip de miscare, de sus in jos, cu telul. Intre timp, pornim cuptorul pentru ca acesta va trebui sa fie bine incins cand vom baga blatul pentru rulada. Pe o tava de aragaz, punem hartie de copt si apoi turnam aluatul pe care il intindem uniform cu ajutorul unei linguri sa al unei spatule. Daca am nivelat bine aluatul si cuptorul este incins, introducem tava in cuptor. Eu nu am cuptor electric, ci cuptor clasic pe gaz si am copt-o 12 minute la foc foarte mic.

Odata copt, blatul se lasa doua minutele sa se racoreasca, apoi il rulam cu tot cu hartia de copt, cat de strans putem si infasuram rulada provizorie intr-un servet curat de bucatarie pana se racoreste bine de tot. Acum vine cel mai savuros moment, acela in care umplem rulada cu deliciosul magiun Topoloveni. Textura sa cremoasa, il face usor de intins pe blat si in acelasi timp, irezistibil! N-ai cum sa nu gusti in timp ce lucrezi cu el. Intindem bine magiun pe toata suprafata blatului, apoi rulam din nou strans pentru a obtine rulada perfecta. Umplutura noastra naturala din prune nu curge asa ca, puteti pune fara sa va zgarciti! O dam la rece 2-3 ore(daca aveti rabdare) si e gata sa fie savurata!

Daca va feriti de zahar, puteti inlocui zaharul cu un indulcitor natural si scade considerabil si numarul de calorii si riscul de a va trezi cu o glicemie crescuta. Pentru magiunul de prune Topoloveni, n-aveti grija! E facut fara pic de zahar(lucru atestat de catre Institutul de Cercetari Alimentare), fiert ore bune pana se evapora toata apa, respectand reteta dupa care faceau magiunul bunicile noastre. Nu contine conservanti, aditivi sau E-uri si, astfel, acest desert poate fi oferit si copiilor. Magiunul magic are continut bogat in fibre, fier, calciu, magneziu si potasiu asa ca desertul nostru nu e numai dulce si pe placul tuturor, ci si hranitor si sanatos, mai ales daca inlocuim zaharul rafinat cu un indulcitor natural, cum va spuneam mai devreme. Astept sa imi spuneti daca ati incercat reteta si cum vi s-a parut.

PS: daca ati cautat magiunul si nu l-ati gasit in magazine(asa cum am patit eu), puteti merge la sigur intr-unul din magazinele din Bucuresti(Bulevardul Carol I, Nr. 57, Sector 2, Bucuresti sau  Bulevardul C. A. Rosetti Nr. 26, Sector 2, Bucuresti) sau il puteti comanda de online la 10.5 Lei/borcan sau, mai avantajos, la 100 Lei/bax cu 12 borcane de magiun natural gustos.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Catalina Dumbrava
    • 15/09/2015
    Răspunde

    A ta arata chiar pufoasa, bucxxxx, a mea parca era mai mica

  1. Ce-mi place cum descrii „procesul de fabricare” a ruladei. :)) Mai că-mi vine să mă apuc și eu de treabă, mai ales că nu-mi amintesc să fi făcut vreo ruladă până acum. Doar magiun de prune nu am… Sunt curioasă ce gust are ”marmelada fără zahăr”, trebuie să fac și eu rost de un borcan!

    • Hacman Radu
    • 19/09/2015
    Răspunde

    O reteta ca la carte dar…nici gospodina nu e mai prejos….Felicitari! Arata super bine! S aveti pofta!

    • Gabriela R
    • 22/09/2015
    Răspunde

    Si mie imi place felul in care ai descris prepararea ruladei :)) Eu incerc sa nu ma apuc de facut prajituri in casa, ca vom lua cu totii proportii. Din cand in cand insa, imi doresc sa am la indemana un borcan cu dulceata/magiun/miere, un pachet de unt si paine.

    • Tudor Alexandra
    • 24/09/2015
    Răspunde

    N-am facut pana acum rulada, mai mult de teama ca nu-mi va iesi :)) Desi pare atat de simplu, eu raman nedumerita in legatura cu partea de dupa coacerea blatului… Blatul se ruleaza o data in servet de bucatarie, iar dupa ce e racit complet, se scoate din servet, se intinde iar, se umple cu magiun si se ruleaza la loc? Adica nu se sfarama blatul? 😀 :)))

    • Hacman Mariana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    incredibil de delicioasa!Savurez numai vazand poza…abia astept sa incerc si eu aceasta reteta!Cea mai tare gospodina!Descrierea retetei e facuta ca la carte,oricine poate intelege pasii de realizare a produsului finit!

    • Mihaica Iuliana
    • 28/09/2015
    Răspunde

    Sigur tu vrei sa ma pun la ingrasat acum. Mi-a lasat apa in gura si vreau sa pap si eu. Mai ai si pt mine ceva?

    • Oprea Alexandru
    • 30/09/2015
    Răspunde

    alta prajitura cu magiun de prune? De data aceasta rulada…oare cum o fi si tortul cu acest magiun?

    • Anda Stanciu
    • 24/03/2018
    Răspunde

    Arata foarte bine. .O sa o fac și eu

    • ghelbere elena
    • 25/03/2018
    Răspunde

    Nu am facut niciodata rulada pentru ca imi este frica sa nu-mi iasa blatul ca lumea.

    1. Sa stii ca nici eu nu fac prea des, dar e simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares