Ia-ți un plus de spațiu din balcon! 4 pași esențiali pentru un proiect reușit

plus de spațiu - balconul

Ai un apartament sau o garsonieră prea mică în care abia mai ai loc să te miști? De ce să nu îți iei un plus de spațiu din balcon? În loc să ții acolo rafturile alea mai mult goale și sacii cu jucării, îl poți transforma în zonă de luat masa, colț de relaxare, birou, loc de primit oaspeți sau loc de joacă. Da, sunt apartamente și garsoniere la care balconul e chiar mai mare decât bucătăria, așa că ar fi păcat să folosim acest spațiu bine iluminat și aerisit doar pentru a depozita în el diverse lucruri sau a ieși la o țigare.

Amenajarea balconului nu e greu de făcut, dar este destul de costisitoare. Sunt multe lucruri în care ai de investit când ai pornit pe acest drum. Azi nu vorbim despre finisaje, ci despre pașii esențiali în pregătirea lui pentru transformare. În primul rând, balconul trebuie bine izolat pentru a nu te trezi apoi că îți îngheață picioarele, când lucrezi la un proiect, sau ți se umple balconul de mucegai pentru că vecinul de deasupra are balconul deschis și apa din balconul lui ajunge și la tine. Uite ce e de făcut!

1. Hidroizolarea plafonului

Dacă vecinul de deasupra are balconul închis, ai scăpat de stres. Dacă nu, ai o problemă! Cea mai bună soluție pentru hidroizolarea plafonului unui balcon este să se hidroizoleze balconul apartamentului de deasupra. Cele mai multe materiale hidroizolante sunt gândite pentru a fi aplicate pe pardoseală, nu pe plafon. Dacă ai un vecin înțelegător și te oferi să suporți o parte din cheltuiala lucrării, s-ar putea să-l convingi să facă treaba asta. Altfel, foarte greu spre deloc o să iasă ceva bun.

2. Închiderea balconului

Următorul pas este să montăm ferestre termoizolante care să închidă partea deschisă a balconului pentru a-l transforma în spațiu bun de locuit. Aici depindem în totalitate de specialiști. Alegeți produse de calitate, nu vă zgârciți să investiți în ferestre cu tâmplărie ieftină! La acestea din urmă, nu doar că riscați să nu aveți parte de izolarea fonică și termică dorite, dar la ploi mai puternice vă puteți trezi cu apa în casă din pricina garniturilor și îmbinărilor proaste.

3. Termoizolarea pardoselii

Dacă nu cumva vrei să-ți înghețe picioarele și să-ți pătrundă frigul de pe balcon și în bucătărie, sufragerie sau dormitor, următorul pas este să izolezi termic pardoseala. Pentru asta ai nevoie de polistiren extrudat cu grosimea de 5 cm, de un ciment de tipul celor de aici și de nisip. Treaba e simplă: tapetezi pardoseala actuală cu polistiren și peste el vii cu un strat de 4-5 centimetri de șapă din ciment, nisip și apă. Nivelezi și aștepți să se usuce.

4. Termoizolarea pereților și a plafonului

Ultimul pas este cel menit să împiedice pierderile de căldură prin plafonul și pereții balconului. Pentru această etapă puteți alege și varianta placării cu polistiren, dar rețineți că trebuie să vă așteptați la condens, igrasie și mucegai în acest caz. Mult mai eficient este să apelați la un astfel de rigips la pret bun pe care să-l montați pe structură metalică, folosind vata minerală pe post de termoizolant. Balconul va respira fără a permite pierderi de căldură.

Abia după ce ai parcurs acești 4 pași esențiali în transformarea balconului, poți trece mai departe la planurile privind amenajarea propriu-zisă. Rămâne la latitudinea ta dacă pui parchet sau gresie, dacă aplici doar vopsea lavabilă sau montezi lambriu din lemn, dacă pui jaluzele verticale sau perdea și draperie, dacă amenajezi un birou în spațiul câștigat sau un colț de relaxare.

Nu uita că pentru pasul 2, închiderea balconului, ai nevoie de autorizație! Dacă îți vine ideea să modifici ceva din peretele care desparte balconul de camera de care este legat, din nou trebuie cerut acordul autorităților

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 11/07/2018
    Răspunde

    O idee minunata, multumim de sfaturi.

    • Lamiita Petre
    • 12/07/2018
    Răspunde

    Am vazut multe cazuri in care balconul a capatat alta destinatie. De cele mai multe ori s-a marit livingul sau s-a transformat in bucatarie. Ambele variante mi se par foarte bune, depinde de nevoile pe care le are fiecare.

    1. Eu l-as gandi separat. Nu prea sunt de accord cu daramat pereti, poate de aceea.

  1. Ehe, când locuiam în București aveam 2 balcoane, ambele logii. Le făcusem tare fain.

    1. Baiat priceput la toate, din cate se vede treaba.

    • Anda Stanciu
    • 12/07/2018
    Răspunde

    O idee foarte buna

    1. Sper.

  2. Eu nu l-aș închide, l-as amenaja ca terasa cu flori, spatiu de citit, relaxare, contact cât de cât cu natura.

    1. Si iarna? Unde stai?

  3. Răspunde

    Eu nu mai am cum sa ma extind si nici foarte multe spatiu in balcon nu am pentru ca deja am frigiderul acolo. Mi-ar fi placut sa am putin mai mult spatiu ca sa-mi pot pune o masuta si 2 scaune. Mi-ar fi placut sa-mi beau cafeaua pe balcon dimineata.

    1. Oricum, daca ai scos frigiderul acolo, inseamna ca ai mai facut loc in bucatarie.

    • Nicolae Claudia
    • 14/07/2018
    Răspunde

    Pentru a nu face aburi in apartament, eu mi-am scos aragazul in balcon. Iar langa aragaz un dulap cu toate condimentele. Si practic asa, imi mentin bucataria curata. De fiecare data cand gatesc, usa o inchid si nu mai am problema cu aburul care iese

    1. Foarte buna ideea. Si spatiu mai mare pentru luat masa in bucatarie.

  4. Răspunde

    am numarat azi dimineatza 25 de rosii pe balcon, printre flori si condimente si borcane 🙂 .
    Nu imi ziceti ca am exagerat :))))

    1. Eu cred ca ai un balcon prea mare 😀

  5. Răspunde

    De curand a schimbat si mama balconul, l-a pus din termopan. Si pentru ca acum arata mult mai bine decat cel vechi si nici nu mai ploua in el, l-a amenajat simpatic si e un spatiu al apartamentului de care amandoua suntem bucuroase ca acum il folosim altfel. Inainte doar depozitam diverse chestii (multe inutile). Era si pacat de el. Acum este o oaza de relaxare. Asa ca oamenii care sunt inca indecisi, ar trebui sa tina cont de sfaturile tale si sa-si amenajeze balconul astfel incat sa nu mai fie doar un spatiu mohorat de depozitare.

    1. Eu stata stiu, ca as profita de fiecare jumatate de metru, daca as sta la bloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares