Ce face Farmec? De ce nu scoate acei dezinfectanți promiși pe piață?

chimist

UPDATE 14 aprilie – De azi, noile produse Farmec pot fi comandate online de aici. La comenzi de peste 59 de lei, achitate cu cardul, aveți transport gratuit.

De câteva zile, mă tot uit pe site-ul celor de Farmec, în căutarea celui mai mic semn de produse dezinfectante. Ca și voi, și eu am nevoie de astfel de produse pe care sper că Farmec la va aduce publicului la un preț corect. Sunt conștientă că, în momentul de față, nu ne mai putem aștepta la prețuri de genul 5 lei/ 100 ml pentru că cererea este mare, oferta mică și țara noastră mai duce și lipsă de materii prime necesare producerii de biocide. Bun! Lăsăm prețul și revenim la întrebarea unde sunt produsele despre care povesteam în acest articol. Când vor beneficia unitățile medicale de ele? Când vor ajunge la noi, consumatorii?

Răspunsul este că nu se știe. Deși miniștrii s-au plimbat pe la pupitre și au anunțat că Farmec va produce cutare și cutare produs, momentan avem doar speranța. Eu am crezut că la acel moment compania trimisese deja mostre spre testare, că totul era ok și se demara producția. De fapt, nu este așa. Ele sunt încă în curs de avizare, după cum arată comunicatul pe care l-am primit astăzi. L-am atașat ca să îl citiți și voi.

În contextul crizei cauzate de noul Coronavirus, compania Farmec a urgentat începerea producției unor dezinfectanți pentru mâini și suprafețe. Conform Regulamentului (UE) privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, procesul de avizare a dezinfectanților noi impune efectuarea unor teste de eficiență virucidă, fungicidă, bactericidă. Până la declararea stării de urgență, astfel de teste se puteau efectua doar în laboratoare autorizate externe, iar durata lor era de circa 45 de zile. Pentru accelerarea procesului de avizare, Farmec a solicitat ajutorul Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Ministerul Economiei, încă de la început, a răspuns promt și s-a implicat pentru a grăbi demararea producției de dezinfectanți.

Astfel, prin eforturile Ministrului Economiei și ale Ministrului Apărării Naționale, în Ordonanța Militară nr. 4 din 29.03.2020 a fost autorizat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino „pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea răspândirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”.

Compania Farmec a trimis în data de 30.03.2020 mostre pentru dezinfectanți la Institutul Cantacuzino și a primit asigurările că avizele vor fi emise în decurs de câteva zile.

Între timp, la nivelul companiei se întreprind toate eforturile pentru planificarea și asigurarea materiei prime necesare, în special a alcoolului etilic, care este disponibil în cantități foarte mici în țară, depinzând de producătorii locali autorizați. De asemenea, pentru a putea începe producția în cel mai scurt timp posibil, se lucrează intens pentru identificarea și achiziția de ambalaje.

Este nevoie de o colaborare eficientă între producător – adică Farmec -, furnizori și autorități, pentru fabricarea cât mai rapidă a acestor biocide de maximă necesitate pentru populație și instituțiile din România, iar noi apreciem implicarea și suportul oferit de ministere, dar și de ceilalți parteneri de care depinde producția. În acest regim de urgență, intervin multe provocări și limitări, dar mobilizarea tuturor este impresionantă. Lucrăm la capacitate maximă pentru a acoperi cererea de pe piață, de aceea, până la startul producției de biocide, am început să fabricăm două igienizante pentru mâini, pe care le livrăm deja de două săptămâni către instituții și companii, care luptă în prima linie împotriva răspândirii COVID-19.

Cu alte cuvinte, nu se știe cât mai avem de așteptat. E bine că produsele au început să ajungă la instituții și companii din prima linie, dar le vrem și noi! Eu sunt convinsă că responsabilii cu avizarea mai au și alte treburi în perioada aceasta, dar i-aș ruga să țină cont de faptul că românii nu își permit să cumpere dezinfectanți la prețul la care se găsesc acum pe rafturile magazinelor și că de utilizarea lor depinde bilanțul victimelor la finalul acestei pandemii. Asta dacă există un final…

Etichete: ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Nu ne-am dezinfectat noi ca acum niciodata, sper sa se termine cosmarul!

    • Valeria Chertes
    • 04/04/2020
    Răspunde

    Când se va termina tot va ajunge și la noi.

    • Anghelina Irina
    • 04/04/2020
    Răspunde

    Ce chestie!Credeam ca deja au fost lansate pe piata aceste produse

  2. Mă tot uitam și eu după ei în magazinul online, dar se pare că primele au plecat direct spre institutii, ceea e bine, dar vorba ta, sa ajunga si la noi, cei marunti, ca si noi avem nevoie si prefer sa cumpar Farmec decat alte firme.

    • Nicolae Claudia
    • 05/04/2020
    Răspunde

    O situatie foarte dificila

    • Oana
    • 06/04/2020
    Răspunde

    Si eu m-am tot uitat pe site dupa el…dar nu-i.

  3. Răspunde

    Eu sunt contra dezinfectarii in uzul casnic – e suficient spalatul cu sapun, dezinfectantul nu inlocuieste carentele de igiena si alimentatie, din contra, anumite produse chimice accentueaza (de ex clorul agraveaza pe cei cu probleme pulmonare – si sunt si alte substante mirositoare care sunt o pacoste in cazul infectiilor respiratorii).

    Dar e mare nevoie de asta in spitale…. romania a avut mari probleme cu dezinfectatul spitalelor de pe timpul comunismului, acum nu e mare lucru diferit.

  4. Răspunde

    Cred ca este normal sa aiba prioritate sistemul sanitar. Pana acum au fost cei mai expusi, 25% din cei infectati sunt din sistemul medical. Plus ca ei raspandesc si cel mai usor boala fiindca iau contact cu multi oameni, asta e meseria lor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares