Clasa pregătitoare? Ajută-ți copilul să pășească zâmbitor și încrezător pe poarta școlii!

sfaturi părinți - cum pregătim copiii pentru clasa pregătitoare

Orice nou început este greu. Cu teamă, emoții. Mai ales începutul școlii. În special pentru cei mai mici dintre copii, cei care intră în clasa pregătitoare. Colegi noi, oameni noi, locuri noi, provocări noi. Pregătirea copiilor pentru școală este foarte importantă. Nu doar la capitolul echipare pentru școală, ci și ca pregătire mentală, psihică. Este esențial să le oferim sprijin și să le insuflăm încrederea necesară pentru a putea aborda cu succes această nouă experiență.

Copiii nu trebuie să creadă că școala este o pedeapsă

Din păcate, nu toți adulții conștientizează asta. Am auzit părinți/bunici care îi amenință pe cei mici prin parcuri sau pe stradă cu lasă că vezi tu când oi începe școala, abia aștept să începi școala ca să nu mai faci mereu doar ce vrei, când oi fi la școală nu mai dormi tu cât vrei, ce crezi tu, că la școală mai merge așa? Școala este prezentată ca un Bau Bau gata să atace și să le ia acestor copii totul. O fi corect așa? Cu siguranță, nu. Rolul nostru este să le prezentăm fiecare nouă provocare cât mai sincer, dar în mod optimist.

Asta nu înseamnă că cel mic nu ar trebui să știe că începutul școlii impune un alt program de somn, că sunt și lucruri care trebuie tratate cu seriozitate și atenție. Doar că nu mai trebuie alimentate sau stârnite teama, emoțiile, anxietatea, cu astfel de amenințări. Școala înseamnă și atât de multe lucruri bune! Copiii merită să știe despre ele, să pășească pe poarta școlii, în clasa pregătitoare, cu entuziasm și curiozitate, nu cu lacrimi în ochi și sentimentul că școala este o pedeapsă. Clasa pregătitoare înseamnă încă suficientă joacă.

Vreau să cred că sunt puțini inconștienți în acest sens și că restul părinților știu cât de important este cum le vorbesc celor mici despre școală. Iată câteva sfaturi și idei de discuție pentru a transmite copiilor o percepție pozitivă despre școală și pentru a-i pregăti mental pentru această etapă!

Comunică deschis despre școală

Este extrem de important să încurajezi o comunicare deschisă cu copiii tăi în legătură cu tot ceea ce implică tranziția la școală. Îi poți întreba despre așteptările și temerile lor, despre cum cred ei că va fi la școală și ce îi neliniștește. Ascultă cu atenție și fără a judeca îngrijorările și temerile lor și oferă-le răspunsuri adecvate pentru a-i calma și a le oferi încredere.

Unii copii se pot teme de schimbările majore pe care le aduce școala, cum ar fi întâlnirea cu profesori noi și cu elevi necunoscuți, adaptarea la un program fix și la rigorile academice. Este important să le explici că aceste îngrijorări sunt normale și că mulți alți copii trec prin ele. Poți împărtăși cu ei propria experiență despre cum ai depășit temerile legate de școală și cum te-ai adaptat într-un mediu nou, într-o vreme în care nici exista minunea asta numită azi clasa pregătitoare.

Vorbește despre prieteni și experiențe sociale

Subliniază beneficiile și plăcerile de a-ți face noi prieteni, de a socializa și de a participa la activități interesante alături de colegi. Merită amintite toate jocurile noi pe care le vor învăța, subliniat faptul că de acum vor avea și mai mulți prieteni, că se vor distra pe cinste (așa cum te-ai distrat și tu, la vremea ta) în pauze, în drum spre sau de la școală, în excursii și în tabere. Nu uita să le povestești și despre activitățile extra curriculare, precum cluburile sportive, corurile sau teatrele școlare, unde își pot descoperi și dezvolta talentele și abilitățile lor specifice!

Accentuează importanța învățării

Explică-le că școala este locul în care vor descoperi lucruri noi, vor învăța despre lume, vor dezvolta abilități și vor crește ca persoane.

De fiecare dată când primești o întrebare despre ceva, oferă-i răspunsul de care ești capabil și nu uita să menționezi că școala îl va ajuta să afle mai multe despre orice, să găsească toate răspunsurile de care are nevoie. Prin intermediul cursurilor și al materialelor didactice, elevul se va familiariza cu o gamă largă de subiecte, inclusiv istorie, matematică, științe, literatură și multe altele. Această diversitate de cunoștințe îi va permite să înțeleagă mai bine lumea.

Împărtășește experiențele tale pozitive

Poți povesti copiilor despre amintirile tale plăcute de la școală, despre momentele frumoase, profesorii minunați și realizările pe care le-ai avut. Le va oferi o perspectivă pozitivă și îi poate face să se simtă mai încântați de acest nou început.

Pentru nimeni școala nu a fost doar lapte și miere. Nu putem nici să le-o prezentăm copiilor noștri ca pe un paradis perfect, dar nici să le dăm motive pe bandă să se teamă de ea. Trebuie să fie conștienți că-i așteaptă noi responsabilități, dar și de faptul că mersul la școală poate însemna și distracție și multe lucruri plăcute. Mai ales la clasa pregătitoare.

Nu începe să impui, să ameninți, să promiți recompense

Copilul trebuie să învețe pentru că a înțeles cât de multe beneficii îi vor aduce în viață toate cunoștințele acumulate. Nu pentru că tata l-a amenințat cu bătaia sau că nu-l mai lasă afară dacă doamna îi spune ceva rău despre el, nu pentru că mama i-a zis că trebuie să fie cel mai bun sau pentru că i s-au promis diverse premii pentru rezultate școlare bune. Și nu uitați că nici voi nu ați fost buni la toate, da!?

Este deja o etapă dificilă, și fără critici exagerate și setarea unor așteptări uriașe. Da, trebuie ca micul școlar să fie educat să respecte școala și educația, să ia lucrurile puțin mai în serios de acum, să fie atent, dar nu să i se spună că dacă se va foi în bancă îl va doamna afară, că dacă nu va avea cele mai bune rezultate nu va mai avea voie la televizor și alte chestii de genul acesta.

Vă las și o listă cu cărticele foarte utile pentru pregătirea de școală. Citiți-le împreună cu cei mici și discutați pe baza lor!

Oscar merge la școală

Franklin merge la școală

Tot ce trebuie să știi înainte să începi școala

Un băiat de nota 10

De ce este școala importantă?

Marea mea carte despre școală

Prima zi de școală a Mirei

Bufnițel și prima zi de școală

Mama se teme de școală

De ce merg la școală?

Zebra care nu voia să meargă la școală

Mami, nu sunt prea mic să merg la școală?

cărți pentru acomodarea copiilor la școala pregătitoare

Copiii au o viață întreagă la dispoziție să fie stresați. De ce să-i stresăm de-acum, inutil? Da, vor avea teme, se vor trezi devreme, vor avea mai puțin timp pentru joacă, dar sunt și atâtea lucruri minunate care îi așteaptă. Școala nu este pedeapsa copiilor care au făcut lucruri rele, ci oportunitatea celor care vor să facă lucruri minunat de acum încolo. Este important să le oferim copiilor suportul și încrederea de care au nevoie pentru a-și dezvolta în mod natural interesul față de școală și pentru a vedea această etapă ca pe o oportunitate de creștere și învățare. Prin comunicare deschisă și încurajare, putem transforma începerea școlii într-o experiență pozitivă și plină de satisfacții.

Etichete: , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: La școală în pandemie. Cum ne pregătim? - Caietul Cristinei

    • Valeria Chertes
    • 06/09/2023
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, mulțumim.

      • Cristina Dragomir
      • 19/09/2023
      Răspunde

      sa fie cu folos!

    • Ionela Simona Monea
    • 20/09/2023
    Răspunde

    Asa multe emoții am avut atunci cand a plecat piticul meu la școală ????… Mi-ar fi fost foarte util articolul…copilul chiar trebuie pregatit pentru noua etapa din viata lui… ❤️

      • Cristina Dragomir
      • 22/09/2023
      Răspunde

      fieare nou inceput este cu emotii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares