Tort de mere cu nuci caramelizate

tort de mere

Pentru că e luni și pentru că urăsc lunea, aveam nevoie de ceva dulce azi, așa că am pus de copt un tort de mere, că tot luasem niște mere din piață care aveau o coajă tare de mă dădea pe spate. Am zis că n-ar fi rău să vă fac și vouă poftă, așa că iată și rețeta de tort de mere.

În mod normal tortul de mere se face din mere întregi, într-o cratiță cu pereții înalți, dar cum la noi e famelie mare, eu am l-am făcut într-o tavă de friptură dreptunghiulară (dimensiuni aproximative 45/35 cm). Pentru el am folosit următoarele cantități de ingrediente:

  • 10 mere mari
  • 200 de grame de zahăr pentru ars
  • 100 de grame de unt
  • dulceață de vișine
  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr
  • 8 linguri de ulei
  • 8 linguri de făină
  • esență de vanilie
  • 200 de grame de nuci
  • 1 praf de copt
  • 2 linguri de zahăr pentru caramelizat nucile

Cu ce începem? Cu spălat și curățat merele. Se curăță de coajă și se scobesc înăuntru, așa întregi, pentru a scoate cotorul. Dacă faceți în cratiță, lăsați merele întregi. Dacă faceți ca mine, în tavă, le tăiați pe jumătate. Punem apoi cele 200 de grame de zahăr într-o cratiță de fontă și îl caramelizăm pe ochiul de la aragaz. Eu am încercat în trecut să pun zahăr direct în tavă și să-l caramelizez în cuptor, dar nu prea mi-a ieșit.

Când s-a caramelizat, îl mutați așa fierbinte în tava în care veți face tortul (dacă faceți în tavă. Dacă faceți în cratiță, lăsați zahărul în vasul în care l-ați ars). Peste zahărul ars așezăm merele. În fiecare măr, în locul de unde am scos cotorul, puneți câte o linguriță de dulceață de vișine, apoi peste fiecare măr puneți câte o mică bucată de unt. Introduceți tava în cuptorul pre-încins 20 minute la vreo 180 de grade.

În timp ce se coc merele, vom prepara aluatul. Începeți cu separarea albușului de gălbenușuri. Albușurile sa bat spumă tare, ca la pandișpan, cu un strop de sare, adică o jumătate de linguriță. Eu am folosit noile mele linguri pentru măsurat cumpărate din magazinul Pandortex.ro. Am scris despre ele aici. Când ați obținut o spumă tare și lucioasă începeți să adăugați câte o lingură de zahăr continuînd să bateți albușurile.

Gălbenușurile se amestecă ușor, cu o lingură, ca la maioneză, cu uleiul și cu esența. Mixând albușurile la viteză mai mică vom încorpora în ele și crema aceasta de gălbenușuri. Tot treptat vom adăuga apoi și cele 8 linguri de făină și praful de copt stins cu puțină zeamă de lămâie sau puțin oțet. Amestecăm până obținem un aluat omogen.

După ce s-au copt merele, scoatem tava din cuptor și le lăsăm vreo 5 minute să se răcorească apoi turnăm aluatul deasupra lor, nivelăm cu spatulă și dăm la cuptor pentru încă 30 de minute tot la 170-180 de grade. În acest timp, ardem cele 2 linguri de zahăr și adăugăm în ele nucile mărunțite. Acest susan de nuci se răstoarnă pe un fund de lemn pe care punem puțină apă pentru a se desprinde ușor. Când se va răci, vom rupe bucăți mai mari sau mai mici pe care le vom pune peste tort.

Tortul copt se lasă în tavă să se răcorească 15-20 de minute, apoi se scoate pe o altă tavă, prin răsturnare, astfel încât merele, care erau dedesubt, să ajungă acum deasupra. Adăugăm nucile caramelizate.

Tortul se poate servi atât cu frișcă, cât și cu înghețată de vanilie. Noi preferăm varianta a doua, așa că nu am pus frișcă peste el.

Spor la gătit și poftă bună!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 11/09/2017
    Răspunde

    Doamne ce pofta mi se facu, trebuie facut.

    1. Spor la treaba!

    • Popa Oana-Gabriela
    • 11/09/2017
    Răspunde

    Arata asa de bine, mi-ai făcut o pofta! Îmi dai și mie?? ??

    1. Da, ti-am oprit … tava de spalat 😀

  1. Mie îmi plac prăjiturile cu mere, cu prune, cu nucă. Sunt răcoroase și nu ai senzația de greață după.
    Îmi termin și eu acum treaba și fac un crumble cu mere sau prune, de dietă, că azi e luni și sunt iar la dietă!

    1. am notat si reteta de crumble, mai ales ca este foarte simpla.

  2. Răspunde

    foarte faina! si gustoasa!!
    Cu ani in urma cand inca nu ajunsesem sa evit zaharul aveam reteta asta in meniu lunar, doar ca o faceam mai rapid: caramelizam oleaca de zahar pe fundul tavii si nucile maruntite acolo, apoi puneam merele. Dupa 15-30 min veneam cu blatul pregatit si turnam si iar la copt.
    La finalul rasturnarii, fundul cu zahar si nuci caramelizate venea numai bine pe deasupra.

    1. Da, si eu faceam varianta asta, dar am zis sa incerc si asa, ca domnul sot voia musai cu nici caramelizate deasupra.

    • nicolae claudia
    • 11/09/2017
    Răspunde

    nu cred ca am mai vazut pe undeva un astfel de tort..chiar mi-ai facut pofta..

    1. Te invit la o felie.

  3. Răspunde

    Vreau sa incerc si eu varianta la cratita. Daca imi iese promit ca pun poze pe facebook cu el. 🙂

    1. Nu are cum sa nu iti iasa, serios. Stii ca eu sunt lenesa, dar asta e simplu de facut.

  4. Răspunde

    Pur si simplu am inghitit in sec. Si mi-ai facut asa o pofta! 🙂
    Neaparat sa mai fac si eu. E preferatul meu si l-am facut in mai multe combinatii.
    Eu il imbrac si in frisca :)) Ca sa fie mai caloric :p

    1. Stim ca tie iti plac preparatele cu multe calorii. Iti urmaresc blogul culinar 😛

    • Angelica Popa
    • 11/09/2017
    Răspunde

    Cred că merită să încerc, măcar de poftă…! ?

    1. Merita sigur. Si nu e greu de preparatt.

  5. Răspunde

    Vai de viata mea, Cristina! Mi-ai facut prima oara pofta cand am vazut poza pe facebook. Iar citind reteta mi-au curs balele pe tastatura :)). Deja vedeam cu ochii imaginatiei cum pun merele in tava si apoi dulceata de visine, untul… Mi-ar placea sa fiu vecina cu tine si sa vin la cersit prajituri 😀

    1. Ioana, nu stiam ca esti genul caruia ii plac dulciurile. Poate gasesti putin timp de gatit si il faci tu singurica pana ajungi sa te muti mai aproape de mine.

    • ghelbere elena
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Tortul din mere(fara dulceata) este tortul cel mai des facut de mine si care se termina foarte repede.

    1. Eu nu mai facusem de cativa ani. Stiti ca sunt puturoasa :))

  6. Răspunde

    Tort de mere nu am mai facut de mai bine de un an. Mi-ai dat o idee pentru week-endul care vine.

    1. Atunci ne vedem duminica la tine!

  7. Răspunde

    Arata absolut delicios. N-am facut asa ceva pana atunci. Am vazut ca Cristinuta mea a inceput sa aprecieze prajiturile de casa si daca vede ca ma apuc de ceva, nu mai are rabdare si se invarte in jurul cuptorului

    1. De-acum Cris e fetita mare, cred ca te si ajuta sa le prepari.

  8. Prea mult de muncă pentru mine dar nu aș spune nu la o felie, așa de gust… 😉

    1. Ma dezamagesti. Intr-o perioada aveam sperante mari ca te apuci serios de gatit si te vad pe la Chefi la cutite.

  9. in ce stil arata!!! nu-s fan prajituri cu mere, dar cred ca o sa l fac, arata mult prea bine!

    1. Multumesc, sper sa iti placa.

    • Toma Tantica
    • 14/03/2018
    Răspunde

    Din nou mi-ai facut pofta!!Si e si post…Felicitarii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares