4 lucruri pe care le poți face pentru a dormi mai bine

sfaturi ca să dormi mai bine

Avem nevoie de odihnă, de somn, așa cum o pereche de acumulatori au nevoie să se întâlnească periodic cu priza. Somnul ne încarcă, dar nu întotdeauna. Din cauza stresului, a alimentației incorecte a poluării și a altor factori se întâmplă adesea să dormim, dar să ne trezim la fel de obosiți ca în urmă cu 7 ore, când ne-am pus în pat. Calitatea somnului depinde mult de starea de relaxare pe care o atingem(sau nu) înainte de a adormi. Sunt anumite schimbări pe care le putem face în dormitor pentru a ne relaxa mai rapid și a dormi mai bine.

1. Lenjeriile schimbate zilnic

Ați remarcat cât de bine vă simțiți atunci când vă așezați pe o lenjerie proaspăt spălată și călcată? Este o senzație mai mult decât relaxantă. Simți nevoia să te întinzi pe ea, să te abandonezi pe materialul ei fin, s-o îmbrățișezi și adormi zâmbindu-i. Schimbând lenjeria zilnic sau măcar la două zile, sigur vei avea parte de un somn mai bun. Eventual, dacă-ți este prea greu să schimbi tot setul de lenjerie, poți schimba doar cearșaful de pat și fețele de pernă.

La fel se important este materialul din care sunt făcute lenjeriile sau piesele respective (cearșafurile de pat sau fețele de perne). De preferat ar fi să mizați pe unele în genul celor de aici, din bumbac. Sunt potrivite în orice anotimp, rezistente și cu potențial alergen extrem de redus. Slabe șanse să aveți insomnii din cauza așternuturilor.

2. Întunericul perfect

Nu știu dacă ați citit studiile care se referă la influența negativă pe care o are asupra somnului orice sursă de lumină oricât de mică. Din spusele cercetătorilor, chiar și un amărât de LED rămas aprins la televizor ne poate tulbura somnul. Nu este de mirare că mulți dintre noi nu mai pot dormi dimineața, dacă apucă să deschidă ochii pentru o secundă și să intre în contact cu lumina zilei.

Vrei să dormi mai bine? Renunță complet la ideea de televizor în dormitor! Cât despre lumina zilei, puteți scăpa de ea cu ajutorul unor draperii mate, groase, cât mai închise la culoare. Mai multe sfaturi privind alegerea perdelelor și a draperiilor pentru dormitor găsiți în acest articol.

3. Confortul acustic

Pentru unii somnul nu poare veni dacă nu este liniște perfectă. Alții nu pot adormi decât cu muzică. Este important să avem confortul pe care ni-l dorim din acest punct de vedere.

Liniștea o putem obține printr-o mai bună izolare a dormitorului. Asta ține de niște termopane de calitate, de o izolare bună a pereților, dar și de elemente decorative fono-absorbante. Da, ați auzit bine. Există chiar draperii care absorb zgomotul venit din exterior și nu-l lasă să ajungă la urechile noastre.

Muzica, în cazul celor care au nevoie de ea pentru a se relaxa și a adormi, trebuie să fie una liniștitoare, ascultată nu foarte tare și cel mai bine pe un dispozitiv care permite programare pentru oprire automată după un anumit interval de timp. Muzica ne face bine înainte de somn, dar ne poate agita dacă va continua să cânte ore întregi după ce am adormit.

4. Aromaterapia

Este vorba de terapia cu mirosuri. Sunt anumite mirosuri care contribuie la relaxarea noastră și este bine să le aducem în dormitor. Aromele de lavandă, fructe sau vanilie sunt cele mai apreciate în acest sens. Unii ard bețișoare parfumate sau lumânări parfumate. Lumânarea este sursă de lumină, deci eu nu aș recomanda-o. Aș miza mai degrabă pe un ulei esențial natural într-un difuzor sau pe niște săculeți cu plante uscate care se pun în perne.

Toate aceste lucruri te pot ajuta să dormi mai bine: o lenjerie curată, proaspăt așternută pe pat, lipsa oricărei surse de lumină sau de zgomot și un miros relaxant. Un somn de calitate, după care te simți perfect odihnit, înseamnă performanțe crescute la job și un tonus mai bun și o atitudine optimistă în general, deci o viață mai frumoasă.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Roman Nicoleta
    • 11/09/2017
    Răspunde

    Adorm greu,imi place cat mai intuneric si liniste deplina!

    1. Eu adorm cu muzica, dar programez player-ul la o ora.

    • Popa Oana-Gabriela
    • 11/09/2017
    Răspunde

    La mine trebuie sa fie întuneric și sa fie liniște ca sa pot sa dorm. ??

    1. Lumina treaca-mearga la mine, dar linistea e de baza.

    • Valeria Chertes
    • 11/09/2017
    Răspunde

    Eu chiar am o problema cu somnul.

  1. Eu dorm bine dacă aerul din cameră e curat și proaspăt, dacă citesc pagini bune dintr-o carte, dacă e liniște perfectă! Mi-as dori să pot dormi până la 10-11, dar la 7,30-8 sunt fresh!

    1. Si eu citesc inainte de culcare. Ma si relaxeaza si ma ajuta sa adorm mai repede ca nu mai stau sa ma gandesc la problemele mele si sa ma stresez.

    • ghelbere elena
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Pe cat de repede adorm, tot asa ma trezesc. Nu am probleme cu somnul.

    1. Eu adorm greu, dar ma ajuta cartile. De trezit ma trezesc la cel mai mic zgomot si mi-e greu sa mai adorm la loc.

  2. Răspunde

    Lenjeria nu o pot schimba zilnic, iar de calcat nici atata. Dar aerisitul zilnic ia fix 2minute de efort.

    Inca un lucru ce ajuta la somn: exercitii inainte de culcare. E ideal o plimbare, dar deseori si 15 min de strech-ing fac minuni.

    1. Sa ne intelegem! Nici eu nu o schimb zilnic. Si nici nu calc lenjerii, chit ca o sa radeti de mine. Vara o schimb la 2-3 zile. Dar pentru cei care au posibilitatea sa o schimbe zilnic, e o idee.

      1. Răspunde

        nici eu nu calc, zau, o spal, scutur si pun intins la uscat, si gata. Dar acum 10 -15 ani ce calcam …. : D 😀 😀 . Apoi m-am trezit 😀 😀

        1. Io v-am zis ca urasc sa calc… N-am glumit. Calc doar ce nu se intinde suficient pe sarma sau pe noi.

  3. Răspunde

    De câteva săptămâni nu dorm bine deloc. Nu știu dacă este vorba de stres ori de griji, dar de lătratul câinelui sigur este vorba 😀
    La aromaterapie nu am apelat pentru că soțul nu suportă mirosul de lumânări etc, dar la celelalte recomandări făcute de tine, da.

    1. Da-l afara din dormitor! :)) Referitor la caine, al meu sa stii ca e cuminte ca doarme in casa. In schimb, al vecinilor, latra si la muste si stiu cum e latratul de caine cand vrei sa dormi.

  4. Răspunde

    Ai mare dreptate, eu asta fac de ceva timp si functioneaza. Ok, in afara sa schimb lenjeria zilnic. Hai, nu ma pune sa schimb lenjeria zilnic, da? :))

    1. nu te pun eu. Dar stii vorba aia cu sa faci ce zice popa, da?

  5. Eu sunt destul de ciudata. Nu prea imi place sa fie intuneric mortuar cand ma asez la somn seara. Daca s-ar putea, as adormi cu TV-ul pornit, dar l-as programa sa se opreasca singur o ora mai tarziu. Sotul meu nu e pe aceeasi lungime de unda sub acest aspect :-))).

    1. asa eram noi acum 3-4 ani. Eu voiam cu Tv si el nu putea dormi din cauza lui. Adesea se culca in canapea sa scape de mine.

  6. De când mă știu adorm pe la 2 și mă trezesc la 6 iar dacă e nevoie stau trei nopți (acu, c-am îmbătrânit) nedormit fără probleme. Îmi place să las televizorul pe știri în timpul acelor 4 ore ca să fiu și eu la curent cu evenimentele. Pă bune! 🙂

    1. Radu, ferice de tine ca te odihnesti asa bine intr-un timp asa de scurt si te mai trezesti si informat!

      1. Știu că pare greu de crezut și chiar poate fi o problemă pentru cei din jur, dar e purul adevăr.

        1. Poate ca am parut ironica, dar eram doar glumeata, Radu.

    • nicolae claudia
    • 12/09/2017
    Răspunde

    pana sa se nasca fetita, dormeam in bezna totala..de cand e si ea, lasam un bec de veghe si ne-am obisnuit asa. eu am o problema cu somnul..daca nu e salteaua confortabila, ma trezesc cu o durere de spate groaznica..de aceea cand plec pe undeva, imi vine sa imi iau patul cu mine

    1. eu nu sunt asa pretentioasa la saltea. Important sa simt o lenjerie din bumbac sub mine si peste mine si sa fie liniste. Cu o lumina de veghe m-as descurca.

  7. Răspunde

    Lenjeria nu o schimb zilnic ca na… nu o schimb :)) aromaterapie de cand tot zic ca incerc. In rest nu pot sa dorm daca nu e intuneric si liniste :p

    1. vai, dar de ce nu schimbi lenjeria zilnic? :))

  8. Răspunde

    Sa stii ca nu schimb lenjeria zilnic. Nu am cum sa fac asta si am optat pentru schimbat la saptamana. Lenjeria intima o schimb zilnic. Cea de pat nu reusesc s-o schimb asa des pentru ca asta ar insemna sa spal zilnic vreo 2 masini 🙂
    N-am luat pana acum lenjerii de pe elefant. Am vazut niste lucruri chiar interesante

    1. Eu, daca as avea menajera, as schimba-o sa stii 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares