3 situații în care aș face un credit de nevoi personale

3 situații în care aș face un credit de nevoi personale

M-ați întrebat zilele trecute dacă eu aș face un credit de nevoi personale. V-am răspuns atunci, pe Facebook, că l-aș face dacă banii mi-ar fi absolut necesari și dacă nu aș avea de unde obține un împrumut din altă parte. Vă spun și aici că nu aș face niciodată credit ca să-mi cumpăr cel mai nou telefon apărut pe piață. Pot supraviețui foarte bine și fără el.

Sunt lucruri care merită, pentru care ai motive reale să faci un credit sau un împrumut, și motive închipuite. N-am să încurajez niciodată îndatorarea irațională și iresponsabilă. Niciodată datorii pentru prostii și niciodată mai mult decât știi că poți duce. Dar, revenind la titlu, iată care sunt cele 3 situații în care aș face sau aș consimți la solicitarea unui credit de nevoi personale.

Când am nevoie să fac analize sau să cumpăr un tratament

Se știe că la noi, dacă îți vine ideea să te îmbolnăvești după primele zece zile ale lunii, nu mai sunt fonduri pentru analize. Îți rămâne să aștepți luna viitoare, în speranța că vei supraviețui până atunci, sau să le faci cu plată. Nu sunt ieftine deloc, deci cam greu să le faci din banii care NU ți-au rămas din salariu după ce ți-ai plătit facturile și dările către stat. Sănătatea are prioritate și pentru a rezolva o problemă de sănătate aș face un credit, dar pe termen cât mai scurt.

La fel, dacă eu sau un membru al familiei am avea nevoie de un tratament care nu se decontează, nu aș sta pe gânduri prea mult.

Când se strică un aparat electrocasnic

Treaba asta chiar mi s-a întâmplat acum vreo 7 ani, fix în perioada în care soțul meu muncea pe ici-colo, neavând un loc de muncă stabil. Nu aveam pe vremea aceea niciun card de cumpărături și era exclus să primim bani de la vreo bancă, de vreme ce niciunul din noi nu avea vreun venit. Reparația ne costa enorm și ni se oferea garanție doar 6 luni. Am riscat, am făcut un credit de nevoi personale pe 6 luni, preferând să luăm un frigider nou.

Când vreau să fac îmbunătățiri în locuință

Confortul este important pentru mine. De aceea, dacă ar trebui să renovăm sau să schimbăm anumite lucruri prin casă, aș recurge la varianta unui credit de nevoi personale dacă nu aș avea bănuții necesari. Țineți cont că am zis CONFORT, nu LUX. Nu aș cere niciodată un credit de 10.000 de lei ca să-mi pun cadă cu hidromasaj, ca să fie clar, dar nici nu aș face lucru de mântuială și din cârpeli, ca să iau totul de la capăt peste 2-3 ani. Știu eu cazuri de oameni care s-au zgârcit, au zis că se descurcă cu ce au, au făcut o baie cu cădiță de duș în loc de cabină de duș și au pus cea mai ieftina faianță. Acum au mucegai negru pe jos și faianța crăpată peste tot.

Pentru un iPhone n-aș face niciodată credit sau rate, vă spun sincer. La fel cum nu m-aș îndatora ca să plec o lună la all-inclusive în Grecia. Dacă fac un credit, am să-l fac pentru lucruri de care am neapărat nevoie, lucruri cu adevărat utile, nu mofturi.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Lucica Lazar
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Motive intemiate.
    Eu as imprumuta doar daca as fi nevoita sa fac operatia la inima,…am auzit ca-i vorba de o suma foarte mare …deocamdata mai merge cu tratament.

    1. Sanatate, Lucica! Incearca sa o duci cu regim si tratament sa nu ajungi acolo!

  1. La primul punct subscriu si eu in totalitate. Cand vine vorba de sanatatea celor dragi, ba chiar a mea, cel mai putin ma gandesc la bani. Rectific, nu ma mai gandesc la bani, important e sa ai suma necesara. Sanatatea e nepretuita, dar tot cu bani cumperi tratamentu, vindecarea. Paradoxal, nu?

    1. La asta ma gandesc si eu adesea, dar sunt si cazuri in care banii nu mai pot face nimic, zuzi.

      1. Din pacate… Iar cei cu bani o simt uneori pe propria piele.

  2. Răspunde

    Sunt multe situatii in care ai nevoie de bani si faci un credit. Primul meu credit de nevoi personale l-am facut la cateva luni de la angajare. Cu acei bani am cumparat lemne pentru casa la tara unde se mutase tata, o masina (vai steaua ei!) Dacia pentru sotul meu.
    Ulterior am facut alt credit, alaturi de sotul meu, pentru ca vroiam sa cumparam un teren. Nu am mai facut acel lucru, dar asta e alta poveste.

    1. Din credit in credit catre succes… ai putea sa scrii o carte.

    • Carmen
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Io am doua carduri de credit, in caz ca e nevoie de ceva, sper sa nu, am apelat la un imprumut acu jdemii ani, a ramas cardul si am facut cumparaturi cu plata in rate si a ramas cardul, platesc la ele comisionul anual de gestionare si sper din toata inima sa nu am nevoie sa intru in ele, cumulate nu sunt o suma mare dar e o suma de care te poti folosi ptr nevoi personale modeste. Mai mult nu vreau, nici gand sa ma imprumut, sper totusi sa nu ajung in cazul in care sa fie neaparat nevoie.

    1. Cardurile astea sa stii ca sunt bune la casa omului mai ales daca prinzi rate fara dobanda. Asa mi-am cumparat si eu aparatul foto pe care-l am acum.

  3. Unii își fac credite pentru lucruri importante, alții doar pentru lucruri de fite si cu asta nu sunt de acord.

    1. Sigur ca pe ei nu ii intereseaza ca nu suntem noi de acord 😀

    • Popa Oana-Gabriela
    • 12/09/2017
    Răspunde

    Sunt total de acord cu tine! Doar dacă ar fi o urgență în care sa am nevoie de bani și sa nu am de unde lua altfel prefer sa nu fac împrumut! îmi este bine și asa! ??

    • Valeria Chertes
    • 13/09/2017
    Răspunde

    Daca as fi nevoita sa fac pentru sanatate s-au pentru ceva foarte important desi nu prea sunt de acord.

    1. Nimeni nu iubeste creditele, asta e clar. Poate doar inconstientii.

    • ghelbere elena
    • 13/09/2017
    Răspunde

    Pentru sanatatea mea si a celor dragi fac orice, chiar si un credit cu toate ca mai am unul. La electrocasnice doar pentru frigider as face daca s-ar strica vara.

    1. Scapa intai de primul, sa nu faci vreo belea!

  4. Răspunde

    Fiecare are standardul lui la lucrurile importante. Ce mie mi se pare important, altuia ii poate parea o bagatela – vezi cazul iphone-ului sau silicoanelor etc.
    Eu pentru cheltuielile surpriza am fondul de urgenta: un dinte cazut sau o problema de sanatate, un ramas temporar fara job, o masina de rufe stricata etc. – am cu ce le acoperi pentru o perioada. Echivalentul a 2-3 salarii il tin acolo – on sais jamais. Daca mi se intampla toate 3 o data, I am fucked 😀

    Creditul de nevoi personale insa l-as face pentru o investitie unde am randament mai mare dacat dobanda la credit. De ex. am informatia un job de nisha cu salariu mai mare si firma mai aproape de casa, pentru asta am nevoie de diploma/extra calificare, gasesc cursul in 2 saptamani, iau concediu fara plata sa invat bine bine inainte de curs /certificare, dar am nevoie si de acoperit concediul ala fara plata si de platit cursul si perioada pana la primul salariu care e salariul babanul 😀 . Ideea e ca acest credit sa il inchid in 3 luni dupa aia ca doar
    e salariul ala mai mare, da ? 😀 . Sau cand e o oferta de job in alta tara/oras dar mutarea implica niste cheltuieli extra si bani blocati (de ex. unele inchirieri cer garantie 2 chirii, bani pe care deseori nu avem de unde sa ii scoatem si sa ii blocam in cont).
    Sau am nevoie de inca o masina de cusut si sa angajez pe cineva sa imi extind afacerea, ca tocmai am prins un contract gras si indelungat. Ei bine creditul poate aduce un salt in bussssiness…
    Sau pentru noi geamuri ca astea vechi sunt un strat de sticla si au 50 ani vechime si uite ca acum e o oferta la termopane bune cu reducere de 10-20% (mai mica e dobanda la creditul ala de nevoi personale). si termopanele vor duce la scaderea facturii de incalzire. La fel pt izolarea casei sau pus celule fotovoltaice sau centrala noua mai performanta cu 10-20%.

    Whatever, pricepeti voi de ce: efort acum dar castig in perioada imediat urmatoare si pe termen lung.

    1. In ultimii ani am reusit si noi sa punem cate putin deoparte si sa facem fondul asta de zile negre 😀 Dar pe vremea cand al meu lucra pe salariu minim, iar eu deloc, iti dai seama ca nu putea fi vorba de pus la saltea. In vremea aia nu ne ajungeau banii de la salariu la salariu. Am avut noroc cu varul meu care avea o situatie mai buna si ne imprumuta cate 500 de mii, un milion (bani vechi) fara dobanda. Altfel…. nu stiu cum ajungeam.

      1. Răspunde

        Tocmai la situatia asta ma gandesc, ca doar am fost si eu la salariul minim pe economie. Atunci abia reuseam sa pun deoparte, cu siguranta nu aveam cum sa returnez un imprumut luna urmatoare..

        1. unii functionam diferit, adica suntem mai capabili sa strangem cureua in situatiile in care avem morcovul undeva 😀

  5. Eu as face doar la nevoie! Ma strange in spate ideea de a fi nevoita sa platesc un credit!

    1. Stiu exact cum e sa stai cu grija lui.

  6. Răspunde

    Cand ne-am cumparat apartamentul, am avut nevoie de un credit pentru a il mobila. L-am achitat si am mai facut unul acum 2 ani cand ni s-a stricat si masina de spalat si televizorul, mai avem un an si gata. Este bun sa stii ca ai unde apela atunci cand chiar ai nevoie de un imprumut si nu ai de unde lua bani…

    1. Se intampla de multe ori sa nu ne ajunga banii pentru tot ce ne-am propus.

    • nicolae claudia
    • 14/09/2017
    Răspunde

    eu nu prea am intalnit oameni care sa isi faca un credit pt telefon, ceas etc..pt asta exista cardurile de credit. Am auzit de astfel de persoane, dar majoritatea recunosc ca a fost o greseala a tineretii.. Un om cu toate tiglele nu face asta. Am un credit acum, pt casa dar nu pot zice ca ii duc grija. Pt ca daca nu il faceam, plateam chirie, asa ca mai bine platesc pt casa mea..sper sa il termin in cativa ani..

    1. sunt si aia care nu au acces la cardul de credit pentru ca muncesc la negrul. Ii stiu eu.

  7. Răspunde

    Chiar eram curioasa sa vad acele situatii si eram pornita sa te contracarez. N-am putut pentru ca ai punctat totul asa de bine si nici cu siguranta si eu as apela la un imprumut daca m-as afla intr-una din acele situatii

    1. Ti-am zis ca nu as imprumuta bani pentru tampenii niciodata.

  8. Poate că sunt mai atipic dar eu m-aș ghida după : „un credit se face atunci când nu ai nevoie de el”. De exemplu dacă aș putea investi împrumutul în ceva cu randament mai bun decât DAE efectiv al creditului și dacă creditul de nevoi personale ar fi mai avantajos decât alte instrumente de profil. Cel puțin în teorie. 🙂

    1. Eheee, Radu. Nu toti le avem cu finantele, ca tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares