Suc de roșii pentru iarnă – cea mai simplă și economică metodă

suc de roșii cea mai simplă rețetă

Nu-s eu cea mai mare gospodină, dar gătesc destul de des în casă și îmi place să-mi fac singură tot felul de conserve pentru iarnă. Sucul de roșii nu îmi lipsește niciodată din cămară. Cele mai bune ciorbe și sosuri, cu suc de roșii de casă îmi ies. Știu că este sezonul roșiilor și al conservării lor și am remarcat tot felul de rețete, care mai de care mai complicate, pe rețelele sociale.

Unii merg pe varianta pe care o știu de la mamaie, cu datul roșiilor prin mașina specială pentru roșii. Am făcut și eu așa în trecut. Este mult de muncă și arunci mult din roșii. De ce atâta risipă? Bunica măcar dadea resturile găinilor. Eu n-am găini.

Azi am dat peste o metodă chiar mai complicată. O gospodină lua roșiile prima dată la tăiat în patru și scos cotoare. Le fierbea așa vreo jumătate de oră, apoi se apuca să dea toată fiertura prin sită, ca să scape de semințe și coji. Abia apoi punea sucul la fiert.

Alții dau roșiile prin storcătorul de fructe. Evident că sitele se înfundă des, trebuie curățate, timp pierdut, etc.

Apoi, mai e treaba cu sterilizat borcane, fiert la bain-marie, fie complet, fie în faza finală, după ce sucul deja a fost fiert, scăzut, doar pentru o mai bună conservare.

Eu nu fac nimic din toate astea. Sunt în al treilea an de preparat suc de roșii printr-o metodă mult mai simplă și mai economică. Risipă, aproape zero. Nu dau roșiile prin mașină, nu stau să le dau nici măcar coaja jos, nu sterilizez nimic. Nu folosesc conservant. Doar sare și puțin zahăr. Și fac sucul din vară și ține garantat până în primăvara viitoare dacă sticlele sunt închise ermetic.

Cum procedez eu pentru a face suc de roșii?

După ce-mi cumpăr roșii bine coapte (anul ăsta am luat cu 2 lei/kg din târgul de pe Pucheni, din București), le spăl, le scot cotoarele și verific să nu fie stricate pe undeva, apoi le arunc ÎNTREGI în blender. Evident că vă trebuie unul puternic. Nu încercați cu orice blender pentru că o să vă chinuiți grozav, cum m-am chinuit eu anul trecut, la țară (când l-am uitat pe al meu acasă și am făcut treaba cu unul vechi, de-al cumnatei) și o să aveți și urme de coji în suc. Eu folosesc acest blender Grundig. Este foarte puternic, sparge chiar și gheața. Vasul are capacitate de 1.5l. Aparatul nu alunecă, transformă rapid roșiile întregi în suc, fără urmă de coji. Rar, câte o sămânță care a scăpat blenderului.

Sucul obținut îl pun la fiert. Las să fiarbă până scade mai mult de un sfert. Evident, amestecați din când în când. Puteți lăsa și mai mult, dacă vreți un suc de roșii mai concentrat. Dar, ca idee, dacă scade 1/4 din vas, e destul de fiert. Abia la final, înainte să opresc focul, adaug sare și zahăr. La vreo 7 litri de suc obținut, eu am pus cam 4 linguri mari (de ciorbă, adânci, cu vârf) de sare grunjoasă și 2 linguri de zahăr.

Sucul îl torn fierbinte în sticle bine spălate și uscate. Eu folosesc atât sticle cu dop ermetic (cică tip Swing le zice). Nu am dat bani pe ele, ci le-am colecționat de la berea Bernard, cât și sticle din acelea cu gura mai largă, rămase de la alte produse cumpărate în anii trecuți. La cele cu dop ermetic, doar pun capacul și atât. La cel cu gura mai largă, care au capac cu filet, după ce strâng bine capacul (aveți grijă să nu se dea peste cap, să se rotească în gol), pun sticla cu gura în jos (așezată pe capac) pe o tavă de aragaz. Le las așa măcar 10 minute, apoi le întorc, las sucul să se răcorească și-l depozitez.

Știu că mama și bunica făceau altfel, dar ele nu aveau alternative. Mașina aia de făcut roșii era minunea lor. Noi avem alte minuni, alte ajutoare de care ne putem folosi pentru a ne face viața mai ușoară.

Faceți sucul de roșii așa și o să-mi mulțumiți! Fără muncă inutilă, fără conservant, simplu și economic. Nu irosești mult din roșii, nu pierzi jumătate de zi numai cu faza de pregătire a roșiilor pentru fiert. Dacă sticlele sunt bine închise, sucul suficient fiert și conservele păstrate în loc corespunzător (nu în bătaia soarelui, locuri foarte luminoase sau călduroase), nu are cum să vi se strice. Eu nu am beci. Depozitez sticlele cu suc într-o cutie de carton, sub scară, și rezistă foarte bine. În doi ani, am făcut peste 70-80 de sticle de suc și nu mi s-a stricat nici măcar una.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Pingback: Dovle-pizza sau pizza în dovlecel - Caietul Cristinei

    • Valeria Chertes
    • 22/07/2023
    Răspunde

    Super tare, voi încerca și eu.

    • Cereces Loredana
    • 24/07/2023
    Răspunde

    Ma bucur ca am vazut ca cineva mai face ca si mine sucul de rosii!!Asa am facut anul trecut si imi place mult!

  2. Bulion faceam la mama acasa in fiecare an. La casa mea, nu am facut niciodata, adun de pe la prieteni care fac 😀 sau cumpăr din comert din surse sigure.

      • Cristina Dragomir
      • 02/08/2023
      Răspunde

      Ce prieteni buni ai tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares