Vrei să-ți dresezi câinele acasă? 7 reguli stricte de respectat

câine cu stăpâna lui

Un nou membru a intrat de curând în familia ta. Oameni noi, spațiu nou, iar el poate este chiar pui. Foarte greu să vă acomodați unii cu alții. Oricât de adorabil ar fi, anumite reguli trebuie să respecte pentru ca relația voastră să fie una de durată. Aici intervine rolul dresajului. Nu vorbim de dresaj de performanță, de pus câinele să sară peste obstacole sau să danseze, ci despre o minimă educație, despre câteva obiceiuri pe care trebuie să le deprindă de mic și câteva comenzi pe care să le execute. Nu te speria dacă nu ai bani și timp să-l duci la un centru de dresaj! Poți să-ți dresezi câinele acasă.

Nu vei învăța asta azi. E nevoie de mai mult decât un articol, dar nu e foarte complicat. Ai nevoie doar de un ghid (găsești chiar și online, gratuit) și de răbdare. Iată și câteva reguli pe care este musai să le respecți! Să zicem că ele sunt baza.

Începe cât mai devreme

La vârsta de două luni, poate e prea devreme, dar la patru luni sigur ar trebui să începi să lucrezi cu un câine. Mulți fac greșeala de a-i mai lăsa să-și facă de cap, pe principiul sunt mici, jucăuși și tare drăgălași. Orice trăznaie care devine obicei va fi greu de corectat. Și crede-mă că ceea ce pare drăgălaș acum va fi enervant în scurt timp. Cu cât mai devreme începem dresajul, cu atât mai bine și pentru câine și pentru stăpân.

Pune-i lesa de mic

Unul dintre cele mai dificile lucruri de învățat un câine care se apropie deja de vârsta de un an sau a trecut de ea, este mersul în lesă. Un câine care nu știe ce este lesa până la o anumită vârstă și apoi se trezește cu ea, este evident că va fi speriat, va refuza să meargă sau, din contră, o va zbughi, trăgând de ea, ca să se elibereze. În primul caz, alege o lesă cât mai ușoară, retractabilă, pe care câinele să nu o resimtă ca o pedeapsă. În cel de-al doilea, dimpotrivă, un ham în genul celor de pe pagina cu lese și zgărzi căini și pisici. Cu ham, nu riscați să vă strângeți de gât un câine mai greu de controlat.

Un câine trebuie strunit chiar dacă stă la curte, să zicem, și nu prea iese la plimbare. Zgarda și lesa îți oferă control. Sunt elemente esențiale când vrei să-ți dresezi câinele acasă, să știe cine este stăpânul.

Pune limite de la început

Foarte greu vei dezobișnui câinele de a se mai urca în pat, odată ce el s-a învățat deja acolo. La fel stă treaba și cu accesul în anumite camere, cum ar fi bucătăria sau camera copilului. Anumite limite trebuie puse de la început. Astfel, limitele vor face parte din normalitate. Interdicțiile apărute mai târziu vor fi luate drept pedepse.

Fără pedepse sau țipete

Un câine poate face multe trăsnăi și greșeli, mai ales în primele luni de viață. Poate urina pe unde nu trebuie, poate roade diverse lucruri prin casă, poate lătra sau scânci noaptea. Aceste comportamente nu pot fi corectate prin țipete sau pedepse de genul lovirii, închisului câinelui în baie sau privarea de hrană. Nici dresajul nu se face pe bază de pedeapsă sau țipat. Se merge pe recompensarea comportamentului corect. Cea mai bună recompensă este cea alimentară.

Atenție! Recompensa trebuie să fie de mici dimensiuni. Nu dai un os unui câine care a executat culcat. În primul rând, pentru că o întrerupere îndelungată a lecției duce a pierderea atenției câinelui, apoi pentru că o cantitate prea mare de recompense, pe lângă doza obișnuită de hrană, înseamnă probleme de sănătate. Cel mai bine este să cumperi mâncare câini uscată, tip bobițe, și să folosești câteva boabe drept recompensă. La fiecare comandă ascultată, o singură bucățică de hrană. Musai ceva cu gust de cărniță, chiar dacă aveți câine-iepure, ca mine. La dresaj, nu merge cu morcovi!

Câinele are un singur stăpân

În teorie, sunteți o familie. Toți îl iubiți, toți sunteți stăpâni. De fapt, când începi să-ți dresezi câinele acasă, trebuie să înțelegi că, pentru a face lucrurile să meargă, el trebuie să aibă un singur stăpân care lucrează cu el. Asta nu înseamnă că nu va asculta, pe viitor, și de alți membrii ai familiei, dar pe durata lecției, este necesar să aibă un singur stăpân asupra căruia să-și concentreze atenția.

Alege atent momentul pentru lecții

Un alt lucru important când vrei să-ți dresezi câinele acasă este să alegi corect momentul zilei în care să faci asta. Cel mai bine ar fi să aveți lecțiile fixate dimineața, când câinele este odihnit și relaxat. Oboseala sau stresul acumulate peste zi (da, și câinii sunt stresați!), nu îl lasă să se concentreze, să fie atent la tine și la comenzi. O altă lecție se poate ține înainte de masa de prânz sau masa de seară. În felul acesta, la executarea unei comenzi, recompensa va fi muuuult mai apreciată.

Nu prelungi lecțiile prea mult

Ai atenția lui, ai recompensele în buzunar, e timpul să treci la treabă. Tu dai comanda, el executa, tu îi dai recompensa. Nu execută, nu primește nimic. Nu este nevoie și nici recomandat să prelungești o lecție de dresaj mai mult de 10-15 minute. Câinele nu poate fi prea mult timp atent la tine. Mai bine mai multe ședințe scurte, pe zi, decât să încerci una lungă, în care să stresezi câinele și să te enervezi și tu.

Nu e greu să-ți dresezi câinele acasă. Ai nevoie de câteva cunoștințe (pe care le împrumuți de la alții), de ceva timp și răbdare, de calm, de un ton ferm, dar nu ridicat, de recompense și de… câine, desigur. Spor la treabă!

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Frumos sa stii sa dresezi un animalut!

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      da, trebuie sa ai rabdare totusi.

    • Asaftei Simona
    • 12/08/2020
    Răspunde

    Foarte bune sfaturi,chiar am un cățel de vreo 3-4 luni acasă și mai am și unul mai bătrân ,dar pe acela îl las că nu mai trebuie dresat la vârsta lui ,dar cu acesta mic chiar că aș încerca ceva dresaj cu el ßi așa este trebuie să avem și răbdare ,dar și ședințele să nu fie prea lungi .

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      putina disciplina nu ii strica, mai alez daca face nazbatii.

    • Oana
    • 12/08/2020
    Răspunde

    Eu i-am lasat pe ai mei sa-si faca de cap si poate n-am facut bine.

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Zuzi, tu ai catei?

    • Valeria Chertes
    • 12/08/2020
    Răspunde

    Mulțumim pentru sfaturi .

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Sa fie de folos!

    • Anghelina Irina
    • 13/08/2020
    Răspunde

    Treaba cu lesa am patit-o și noi,deci sunt de acord ca e mai bine sa începem mai devreme această aventură.Cat despre anumite restricții,nu i-am impus de la început dar nici nu am insistat prea tare sa nu se mai culce pe pernă

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Al meu a ajuns in razgaiat si mi se urca in cap si la propriu si la figurat.

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 13/08/2020
    Răspunde

    Imi place articolul,util,bun de luat in seama ,multumiri,mi-s dragi cateii ,la tara am si ma impac bine cu ei.

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      sa iti traiasca!

  2. Ne dorim si noi un caine, dar doar cand cel batran nu va mai fi, si ne-am propus sa ne ocupam de educatia lui pentru binele nostru.

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      este si spre binele lui sa fie un caine educat.

  3. hi hi, eu am apelat la dresor. recunosc, nu s-a prins foarte mult de el, dar asta si pentru ca e foarte alintat. pe de alta parte, am scapat de ros si de dezastrele pe care le facea cand era singur acasa

      • Cristina Dragomir
      • 20/09/2020
      Răspunde

      Al meu nu a ros mai nimic. Dar alintat este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares