Marile minciuni nevinovate – Liane Moriarty (recenzie)

Marile minciuni nevinovate - Liane Moriarty

TitluMarile Minciuni Nevinovate (titlu original Big Little Lies)
Anul apariției în România 2015
Editura TREI
Autor Liane Moriarty
Traducere Mariana Piroteala

Un orășel din Australia. O școală. Un eveniment – concurs de cultură generală pentru părinți. Unul dintre ei moare. Nu știm cu cine și nu știm de ce. Începe o anchetă și ne întoarcem în timp pentru a cunoaște protagoniștii poveștii și a afla cum au evoluat lucrurile în ultimele săptămâni, ce a dus la acest episod.

Madeline își conducea fiica cea mică spre cursul de orientare școlară, când a avut un mic accident. Așa a ajuns să o cunoască pe Jean, o mămică singură, foarte tânără, recent sosită în oraș cu fiul ei, care se oferă să le ducă pe Madeline și pe micuța ei la școală. Cele două mame se împrietenesc rapid. Lor li se alătură și prietena mai veche a lui Madeline, Celeste. Își lasă copiii la școală și ies toate trei la o cafea pentru a se cunoaște mai bine.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Celeste este fostă avocată, în prezent măritată cu Perry, un finanțist bogat. Au o viață fericită, doi băieți gemeni și sunt invidiați de toată lumea. Madeline se apropie de Jean pentru că și ea a fost mamă singură. Pe fiica ei cea mare a crescut-o singură, după ce soțul a părăsit-o. Acum are o căsnicie reușită, din care au rezultat alți doi copii. Singura problemă este că fostul ei soț și actuala lui soție locuiesc în același orășel și fiica lor va fi colegă cu a ei. Jean îl are pe Ziggy. Ziggy nu are tată. Nimeni în afară de Jean nu știe cine este acel bărbat. S-a retras în acest orășel, în căutarea unui nou început pentru ea și fiul ei.

Cele trei femei au lucruri în comun (principalul fiind copiii de aceeași vârstă), dar sunt atât de diferite! Se cunosc mai bine, dar fiecare își va păstra anumite secrete. Madeline nu le spune despre cât de deranjată este de prezența fostului soț în viața ei. Celeste nu dă nimic din casă și lasă pozele frumoase de pe Facebook să vorbească pentru ea. Nimeni nu știe adevăratul motiv pentru care Jean a venit în oraș.

Ceva urât s-a întâmplat la școală. O fetiță a fost strânsă de gât de un băiețel. Fetița îl arată cu degetul pe Ziggy. Ziggy spune că nu a fost el. De aici începe de fapt povestea. Părinții se împart în două tabere: unii care o susțin pe Jean, alții care fac petiție să fie dat afară din școală puștiul ei. Problema este că Jean însăși nu mai știe ce să creadă. Dacă Ziggy a moștenit un comportament violent de la tatăl lui?

Cine i-a făcut rău fetiței? A fost Ziggy sau nu? Până unde poate ajunge războiul părinților declanșat de acest eveniment? Ce s-a întâmplat în seara concursului de cultură generală? Care părinte a fost ucis și de ce? Cine este vinovat? Răspunsurile le vei afla parcurgând cele peste 500 de pagini ale romanului.

Mi-au plăcut atât de mult Secretul soțului și Când vina ne departe, că nu puteam rata și acest roman mai vechi al lui Liane Moriarty. Știu că există și serialul omonim pe HBO, dar m-am învățat minte și nu mai urmăresc niciun film înainte de a citi cartea care stă la baza lui.

La început ai senzația că este una din multele cărți care tratează problema războiului declanșat între mame plictisite și frustrate, pe fondul unui eveniment minor între copii, dar vei descoperi că nu e deloc așa.

Este un roman lung, dar nicidecum plictisitor. Sunt atât de mult lucruri de aflat despre fiecare personaj și acțiunea atât de bine dozată de autoare, că Marile minciuni nevinovate mi s-a părut mai captivant decât multe din așa-zisele thrillere citite în ultima perioadă. Cred că de vină sunt în primul rând personajele pe care ajungi să le cunoști așa de bine, în ale căror frământări și probleme aparent banale ajungi să te recunoști.

Sunt oameni reali cu probleme reale, dar și cu multe secrete. Iar secretele pot fi lesne catalogate drept minciuni. Și, ca în toate romanele lui Liane Moriarty, secretele nu pot rămâne ascunse. Mai devreme sau mai târziu ies la iveală și atunci fac prăpăd. Nu vreau să dau nici cel mai mic indiciu despre cum vor evolua lucrurile. Te las să le descoperi singur.

Magic mi se pare că nu ni se dezvăluie întâmplările din seara problemă decât la final, după ce am ajuns să cunoaștem bine toate datele problemei și toate personajele. Și, dacă tot vorbim despre final, trebuie să-ți spun că pentru mine a fost complet imprevizibil, lucru care face cartea asta cu atât mai delicioasă.

Un roman complet, credibil, cu suficientă acțiune și multe frământări interioare. Multe povești de viață din care avem ce învăța. O lecție despre cum ar trebui să nu reacționeze părinții atunci când copilul lor sau unul din copiii de la școală este hărțuit. O carte despre căsnicii ținute în picioare de dragul copiilor, unde, paradoxal, copiii au cel mai mult de suferit. O carte care te va face să te întrebi ce adevăruri dureroase se pot ascunde în zâmbetele și viețile aparent perfecte ale celor din jurul tău. Asta reprezintă Marile minciuni nevinovate.

Cartea de azi mi-a fost oferită de targulcartii.ro, librărie și anticariat online. La ei poți căuta cărți vechi, pe care nu le mai găsești în altă parte, dar și cărți mai recente, la mâna a doua (deci mai ieftine), multe cu aspect impecabil, așa cum este și cazul volumului Marile minciuni nevinovate.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 05/07/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie,o carte interesantă.

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Pe placul meu sigur a fost.

    • Anghelina Irina
    • 06/07/2019
    Răspunde

    Foarte interesant! Chiar sunt curioasa ce ascunde această poveste

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Multe de descoperit!

    • Maria Aghinitei
    • 07/07/2019
    Răspunde

    O VOI CITI CU PLACERE DACA O RECOMANZI!

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Multumesc pentru incredere.

  1. De luat in vacanta merge, e ok? Nu de alta, dar am mare nevoie de recomandari, eu citesc cate 3-4 carti in vacanta!

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      eu zic ca da. Si stiu ca tie iti plac povestile de viata si aici sunt multe de aflat despre multe personaje, deci sigur nu adormi la plaja.

  2. Răspunde

    Pare o carte pe gustul meu. Sa stii ca nu am citit nimic de autoare dar m-ai facut tare curioasa sa incerc ceva scris de ea.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Eu sunt la a treia carte scrisa de ea, deci…

  3. O sa caut si eu cartea asta pentru ca sunt sigura ca am de invatat din ea. Sunt foarte multe cupluri care raman impreuna „de dragul copiilor” sau asa se amagesc, dar de fapt o fac din egoism si din cauza fricii de necunoscut.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Sau poate ca li se pare ca se iubesc, in ciuda problemelor…

    • Ioana Radu
    • 24/07/2019
    Răspunde

    Eu am vazut ecranizarea inainte de a citit cartea. Guilty! 😀 insa de regula nu fac asta, pentru ca am fost patita de cateva ori, astfel ca prefer sa citesc cartea si abia apoi sa ma uit la film/serial.

      • Cristina Dragomir
      • 24/07/2019
      Răspunde

      Am vazut doua episoade, dar nu m-a atras prea tare pentru ca nu prea imi plac actritele. Cartea e de baza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares