Secretul soțului (Liane Moriarty) – rezumat și impresii

Secretul soțului (Liane Moriarty)

Cartea de astăzi nu este una nouă. Este apărută încă din 2014, la editura TREI, dar eu acum am descoperit-o abia de curând pe Libmag, unul din site-urile de pe care îmi iau cărți de obicei. Cum să nu mă atragă un titlul de genul acesta – Secretul soțului? Unde sunt secrete, acolo sunt și eu. Momentan, pe Libmag nu mai este în stoc, dar puteți încerca și pe TârgulCărții.ro.

Secretul soțului – scurt rezumat SPOILER ALERT!

Cecilia este o femeie perfectă: soție devotată, mamă grijulie, gospodină perfectă, nora de vis, unul dintre cei mai buni agenți de vânzări din firma la care lucrează. În timp ce soțul ei, John-Paul, este într-o deplasare, ea găsește o scrisoare de-a lui adresată ei. Numai că pe plic scrie să nu o deschidă decât după moartea lui. Rezistă tentației de a o deschide până în punctul în care, într-o discuție telefonică, îl întreabă ce e cu ea.

Răspunsul primit nu este deloc convingător și în mintea Ceciliei înfloresc fel și fel de scenarii despre ce ar putea ascunde scrisoarea. Dar rezistă din nou și nu deschide plicul. Își vede de activitatea ei obișnuită, până când soțul ei apare acasă mai devreme decât era cazul. Ba, mai mult, după o noapte de dragoste, prima lui grijă este să se asigure că soția lui nu a citit scrisoarea. Atunci Cecilia a știut că trebuie să deschidă plicul.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Ce-a descoperit? Că soțul ei, tatăl fetelor ei, bărbatul vieții ei, omul pe care-l credea perfect, este un criminal. În adolescență omorâse o fată. Nimeni nu l-a bănuit vreodată, nimeni nu l-a anchetat, nimeni nu a știut măcar că o cunoștea pe Janie. Iar mama lui Janie, Rachel, trăiește de 28 de ani fără să știe de ce a fost ucisă fiica ei și de către cine. Și Rachel face parte din grupul lor de cunoștințe, este în conducerea școlii la care merg fetele Ceciliei și ale lui John-Paul.

Ce să facă Cecilia – să meargă mai departe purtând povara secretului descoperit sau să-și denunțe soțul? Când vede cât de atent este cu fetele și își aduce aminte de toate momentele frumoase petrecute împreună, e sigură că-l vrea în continuare alături și că nu îl poate împinge în spatele gratiilor. Apoi vede suferința lui Rachel și se pune în locul ei și parcă ar vrea ca John-Paul să plătească totuși pentru ce a făcut. Dar ezită să ia decizia finală până când devine prea târziu. Altcineva va plăti pentru păcatele soțului.

Cum a fost ucisă Janie? A fost sau nu un accident? Este sau un John-Paul omul care crea Cecilia că este? Pe cine bănuiește Rachel și cum plănuiește să pedepsească acea persoană? Cum va face soarta dreptate acolo unde oamenii nu au putut? Trebui să citiți cartea ca să aflați.

Secretul soțului – impresii de după

Romanul are și câteva elemente de thriller, dar cred că este mai potrivit să-l încadrăm la drame. Seamănă, din anumite puncte de vedere, cu Copilul (Fiona Barton), dar nu prea mult.

E genul de carte la finalul căreia nu poți să nu te întrebi ce ai face tu dacă ai găsi o scrisoare de genul celei găsite de Cecilia și cum ai reacționa dacă ai afla că soțul tău este un criminal. L-ai crede când îți spune că a fost un accident și ai încerca să uiți, în ideea că e un om bun și că vrei să-ți crești copiii alături de el, sau criminalul rămâne criminal indiferent că a vrut sau nu să ucidă și fapta lui trebuie pedepsită?

Mă așteptam la orice alt gen de secret în scrisoare, dar nu la crimă. Din imaginea pe care mi-o făcusem până atunci despre John-Paul, pe baza povestirii soției, era un om bun, sensibil. Cum poate un om bun să omoare pe cineva? Sau nu a fost întotdeauna bun? Sau nu a fost niciodată bun și doar a jucat un rol?

Cecilia m-a surprins oscilând între cele două decizii posibile. Îmi făcuse impresia unei femei foarte tranșante când vine vorba de adevăr. Dar poate că, atunci când sunt implicate sentimentele și copiii, lucrurile se schimbă. Obsedată mereu să dețină controlul, acum l-a pierdut definitiv. În final, decide să nu facă nimic. Doar că Rachel decide și ea să-și facă dreptate singură. Și, chiar dacă aceasta nu bănuiește că John Paul este cel care i-a ucis fiica și nu pe el îl vizează, John Paul va plăti pentru tot restul vieții sale prețul secretului din adolescență.

În acest moment Rachel nu-l mai poate acuza, chiar dacă află adevărul. S-a răzbunat deja într-un mod în care nu ar fi vrut. Altcineva a plătit pentru el. Un preț prea mare.

Destul de captivantă cartea, deși povestea (despre care nu am pomenit nimic) pătratului amoros Tess – Will – Felicity – Connor a fost doar de umplutură, cum s-ar zice, și treaba asta nu îmi place. Adică îmi pui niște personaje în carte, cu o poveste amplă, pierd pagini și timp cu ele… e normal să mă aștept la o legătură între ele și acțiunea principală. Și ea nu apare niciodată. Asta e frustrant. Dar sunt anumite lucruri de învățat și din povestea lor.

Cartea are și un epilog care întărește și mai tare mesajul principal – adevărul ar fi putut schimba totul!

Tu ce ai face dacă ai găsi o scrisoare adresată ție de către jumătatea ta, iar pe ea ar fi mențiunea „a se deschide după moartea mea”? Ai deschide-o sau nu? Și dacă ți-ar mărturisi că a comis o crimă?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 23/01/2019
    Răspunde

    Interesanta! Nici eu nu cred ca l-as fi denuntat

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      E foarte greu sa iei o asemenea decizie.

  1. Răspunde

    nu stiu dacartea wow, ce situatie! habar nu am ce as face – oricum, deja sotul are peste 20 de ani de la adolescentza asa ca crima si pedeapsa este pierduta. Dar mi-ar placea sa stiu ca mama fetei moarte este informata ca da, criminalul aflat, a omorat-o din prostie/rautate/obsesie/greseala …
    Probabil nu as putea sa mai locuiesc cu el in casa, deci divortz.

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Eu chiar nu stiu ce as face, recunosc.

    • Valeria Chertes
    • 23/01/2019
    Răspunde

    Mulțumim pentru recenzie ,îmi place ce am citit.

  2. Răspunde

    Eu cu siguranta as deschide scrisoarea, chiar daca pe ea e specificat sa astept pana cand….; la ce curioasa sunt, nu m-as putea abtine pentru nimic! In ceea ce priveste cartea, pare un roman foarte interesant, exact genul meu de carte. „Copilul” mi-a placut maxim, daca este asemanatoare, atunci sigur trebuie sa o citesc!

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Imi iau iar injuraturi ca mai pun o carte pe lista ta?

    • Anda Stanciu
    • 23/01/2019
    Răspunde

    Interesanta cartea

  3. Răspunde

    Eu sunt pentru loialitate in familie, chiar daca o sa ma certe lumea pe aici. Indiferent ce se intampla, sunt alaturi de familie pana la capat.

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Nu cred ca ar avea cineva de ce sa te certe. Parte din mine gandeste la fel. Mai ales ca e un om bun…

    • Lisac Raluca
    • 24/01/2019
    Răspunde

    Hmmm..are câteva puncte slabe după cum văd dar nu e nici slăbuţă.Eu aş citi-o..

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Rea nu este, dar nici grozava.

  4. Eu as deschide scrisoarea ca in caz ca a facut ceva grav, sa-l fac sa plateasca s-au sa-l ajut sa rezolve problema. Daca a ucis pe cineva nu stiu ce as face, depinde de motiv, dar sper sa nu fiu pusa niciodata in aceasta situatie.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Cred ca nimeni nu-si doreste sa fie vreodata pus in asa situatie.

  5. Hmm, nu stiu cum as reactiona la o astfel de marturisire si chiar dupa moarte, cred ca as cauta raspunsuri.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Drept sa iti spun, nici eu nu stiu cum as reactiona.

  6. eram super curioasa de cartea asta, am vazut-o de cativa ani in carrefour, dar la vremea aia mi s-a parut destul de scumputa. sincer, ma pune pe ganduri. nu stiu ce as face daca as fi in situatia asta

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Eu sunt tot mai convinsa ca l-as acoperi.

  7. Răspunde

    Inceputul recenziei imi patrea a fi perfect si nici o clipa nu ma gandeam ca astfel de detalii s-ar putea ascunde intr-o scrisoare de genul. Chiar mi-ar placea sa stiu cum se va rezolva acest mister si daca isi apara sotul pana la final, desi nu cred

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares