Vrei mai mult timp liber? 5 schimbări obligatorii în modul de lucru

femeie la birou notând pe agendă

Unde se duce timpul? De ce scurge atât de repede? Nu mai am timp să fac nimic sau, dacă le fac pe toate, nu-mi mai rămâne timp pentru mine. Te recunoști? Timpul fizic a rămas același. Tot atâtea minute are o zi, câte avea și pe vremea bunicii. Noi ne-am schimbat, viața s-a schimbat, avem distanțe mari de parcurs zilnic, pierdem timp prețios cu nimicuri. Bunica avea timp de toate. Ea nu făcea 3 ore pe drumuri și nici nu stătea pe Facebook. Vrei mai mult timp liber? Nu ai de unde cumpăra. Trebuie să economisești din cel pe care-l ai deja, făcând câteva schimbări mici.

Planifică în avans

O primă măsură care te poate ajuta să câștigi mai mult timp liber pentru tine este planificarea. Nimic mai greșit decât atacarea unei zile de lucru fără un plan de bătaie, fără să pui pe foaie care sunt lucrurile de făcut. Cel mai bun moment să faci asta este în seara de dinainte.

O agendă mică, datată sau nedatată, de tipul celor de aici va deveni prietenul tău cel mai bun. Vei dormi mult mai liniștit știind că ai deja lista cu sarcinile de mâine făcută. Nu mai este nevoie să-ți repeți în minte ce ai de făcut a doua zi și să te stresezi ca nu cumva să uiți să dai acel telefon important la prima oră.

Păstrează-ți în minte obiectivele

De câte ori nu te-ai apucat de un proiect și te-ai trezit cu nasul și cu ochii în cu totul altă sarcină? Totul pentru că uiți care ți-e obiectivul și pentru că nu ți-ai stabilit clar care sunt activitățile urgente și importante pentru atingerea lui.

Dacă ai nevoie de ceva care să-ți reamintească în fiecare clipă de obiectivele tale, scrie-le pe ceva și pune-le la vedere. Poate fi un post-it colorat sau o tablă magnetică. Eu a doua variantă o folosesc. Mi-am pus-o deasupra biroului, unde îmi sare în ochi imediat. Scrii pe ea cu markere speciale (le găsești la secțiunea instrumente de scris) și, când ai bifat un obiectiv, îl ștergi cu buretele și îl scrii pe următorul. Folosește culori puternice și markere mai groase!

Stabilește prioritățile zilei

Este foarte important să faci asta, să iei lucrurile în ordinea priorităților. Să zicem că ai de făcut un raport până în prânz. NU te apuci mai întâi de sunat clienți. Asta poți face până seara. Prima grijă trebuie să fie raportul.

Pe lista cu lucruri de făcut pe ziua respectivă, în agendă, folosește markere colorate pentru a stabili care îți sunt prioritățile! Subliniază cu roșu ceea ce este urgent, cu albastru ce suferă o amânare de 2-3 ore și cu verde ce nu e tragedie dacă rezolvi după pauza de prânz. Pe măsură ce le bifezi, te tai cu o linie. Treaba asta îți dă o satisfacție foarte mare și te motivează.

Învață să spui NU

Degeaba îți organizezi foarte bine activitățile pe care le ai tu de făcut, dacă nu știi să spui NU atunci când ți se pasează unele noi, care nu au ce căuta la tine, sau vine un coleg și îți cere să-l ajuți. Poate este vorba de un prieten care vrea să-i faci ceva sau un coleg care zice că el nu știe să-și facă singur referatul. Nu zic să nu-i ajuți, dar nu să le preiei sarcinile în totalitate, să-ți sacrifici din timpul tău doar pentru că nu ai putut spune NU. Altfel, riști să rămâi cu propriile obiective neatinse sau să le bifezi cu riscul de a lucra ore suplimentare.

Elimină lucrurile care-ți pot distrage atenția

Nu știu care sunt lucrurile care-ți distrag ție atenția de obicei, dar îți pot spune cum stă treaba la mine. Mă apuc de scris sau de citit ceva și primesc o notificare pe telefon. Intru doar să văd cine mi-a dat tag pe Facebook sau mesaj pe Instagram și mă trezesc, 10-15 minute mai târziu, că m-a furat peisajul și am uitat de ce aveam de făcut. Uite așa ajung să lucrez două ore la un articol care putea fi scris în 40 de minute și, la final, creierul meu se simte epuizat și stresat.

Oprește notificările telefonului, închide ușa, trage o draperie, ia toate măsurile pentru a te asigura că nimic neimportant nu te va întrerupe din ceea ce faci. Vei termina treaba mult mai repede.

Vrei mai mult timp liber pentru tine? Trebuie să ți-l câștigi. Investești 10 – 20 minute în organizare și planificarea și stabilirea priorităților, dar câștigi ore pe care le-ai putea pierde trecând de la un lucru la altul fără a face practic nimic. Privește mereu obiectivele notate și nu lăsa nimic să te distragă sau să-ți fure timpul necesar atingerii lor!

Cât timp crezi că pierzi zilnic din cauza telefonului mobil?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 22/01/2019
    Răspunde

    Am sa incerc sa ascult de sfaturile tale.

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Si eu incerc sa ascult de ele.

  1. Răspunde

    Foarte bune sfaturile tale si mare dreptate mai ai. Bunica avea mai mult timp pentru ca nu statea toata ziua pe retelele de socializare.
    Sa stii ca si eu patesc de multe ori sa fiu ”furata de peisaj” si sa uit de fapt scopul pentru care am intrat pe Facebook. Asa ca atunci cand vreau sa fiu eficienta inchid si FB si tel si tot. Si chiar am spor!

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      si nu te mai mananca mainile sa verifici din cand in cand? Ca pe mine da.

    • Anghelina Irina
    • 23/01/2019
    Răspunde

    O sa țin cont de sfaturile tale dar când vor mai creste copiii.Momentan nu pot sa planific nimic, totul depinde de ei, dacă unul si-a decalat programul de somn, adio planuri

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Vad si eu, in jurul meu, cum este cu pitici si te inteleg destul de bine.

  2. Răspunde

    Chiar sunt sfaturi bune, de urmat. Foarte adevarat cu notificarea pe Fb…de multe ori stau si cate 30 min, desi am intrat doar sa citesc ce a postat x 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Facebook face bani din timpul nostru. TRebuie sa ne gandim la asta.

  3. Răspunde

    O, tehnologia ne distrage si ne distruge atentia. De cand imi tin telefonul pe mute cand am treaba am constatat ca sunt mai rapida si mai eficienta. Deci fac asta de cateva luni.

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      telefonul ne-a acaparat de tot. Il verific atat de des, de zici ca astept cine stie ce vesti importante.

    • Lisac Raluca
    • 24/01/2019
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune dar in ciuda faptului că încercăm mereu să salvăm timpul; el va fii mereu o problema.Asa e cel putin in cazul meu.

      • Cristina Dragomir
      • 24/01/2019
      Răspunde

      Asta e pretul civilizatitie si exploziei de tehnologie!

    • Rotaru Gabriela Tatiana
    • 25/01/2019
    Răspunde

    Timpul va fi mereu o problema,mereu e prea putin nu ne ajunge,uneori planificam unele lucruri dar totul se da peste cap,in fiece zi trebuie sa vezi ce ai de facut,degeaba fac planul ca tiganul ca nu tine.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Este adevarat ca se intampla si lucruri neprevazute, dar nu putem lasa totul la voia intamplarii.

  4. Incerc sa imi organizez treaba pentru a avea si timp liber. In functie de programarile din ziua respectiva, imi aranjez tot programul.
    Daca esti organizat si nu pierzi timpul cu lucruri inutile, vei avea si timp liber.

      • Cristina Dragomir
      • 31/01/2019
      Răspunde

      Sau macar iti va ajunge timpul sa faci ce ti-ai propus…

  5. mult…mult rau! si din cauza telefonului mobil, si din cauza retelelor de socializare. recunosc, e mai complicat sa nu imi fure ochii. norocul meu e ca am si un job destul de lejer

      • Cristina Dragomir
      • 01/02/2019
      Răspunde

      Macar cu asta sa te consolezi!

  6. Răspunde

    Sunt atat de dezorganizata in ultimul timp .. ceva de nedescris. Am agende peste agende si liste peste liste. Am sa incerc sa fiu putin mai atenta la felul in care imi propunsa fac diverse

    • Maria Aghinitei
    • 18/06/2019
    Răspunde

    Acum am timp liber, dar tare as fi vrut sa il am la tinerete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares