Cum mi-am făcut soțul „vedetă”

Daniel Dragomir

Soțul meu este un star. Poate și tu îl știi, dar nu i-ai cunoscut numele până azi. Se numește Dragomir Daniel și este vedetă pe Facebook. Îi datorează totul nevesti-sii, adică mie. Mi-am făcut soțul vedetă fără să vreau. Cum?

Povestea noastră începe simplu cu o colaborare cu cei de la Printado.ro, maeștri în personalizări. Am luat de la ei doua sacoșe și două tricouri personalizate cu mesaje haioase. Foarte frumoase, după cum puteți vedea în articolul Se poartă Printado. Toate au fost motiv de bună dispoziție în casă, până când s-a întâmplat ceva…

Poza noastră cu sacoșa cu mesaj N-am nevoie de Google, nevastă-mea le știe pe toate s-a bucurat de mare succes. De la câțiva prieteni ai paginii care au distribuit-o pentru că le-a plăcut ideea, poza a ajuns mai departe. A circulat din share în share până a ajuns să fie furată de cam toate paginile de bășcălie, care se autointitulează pagini de divertisment. N-o să le dau numele. Nu merită.

bottegaverde.ro

Uite așa, poza cu soțul meu a ajuns pe zeci de pagini care fac like-uri și distribuiri folosindu-se nu doar de o poza furată, ci permițându-și să râdă de un om pe care nu-l cunosc. Vorbim de furat pe bune, nu de preluat. Se putea da share postării mele. Se putea lua poza măcar cu menționarea sursei. Nici vorbă de așa ceva. Că doar trăim în România, țara în care bloggerilor li se bagă morcovul în dos cu GDPR-ul (deși ei stochează maxim adresa de mail și un IP), iar altora li se permite orice.

O să-mi spuneți că există legi și că trebuia să fac plângeri. Serios? Voi chiar credeți că s-ar deranja cineva să caute adminii unor pagini pentru că au încălcat cuiva un drept și pentru că practic lezează imaginea unei persoane și chiar o hărțuiesc în mod indirect? E aceeași țară care jupoaie pielea de pe cei care muncesc și îi premiază cu ajutoare sociale pe puturoși. Aceeași țară în care tinerii care nu iau BAC-ul primesc șomaj. Țara în care… nu mai zic, că o știți și voi câte defecte are.

Și să nu credeți că doar paginile create de copii de 14 ani care au picat testul de evaluare au furat-o. Am avut surpriza neplăcută să constat că pagini mari, cu peste 1 milion de fani și cu site-uri serioase asociate se pretează la așa ceva. Scuza lor este că au găsit poza distribuită și au luat-o și ei. Bun, ai luat-o că era distribuită și ți-a plăcut și te-ai gândit că o să aibă impact. Dar nu te-ai întrebat de unde vine poza aia? Cine a făcut-o? Cine e în ea? Chiar vrei să cred că un proprietar de site cu vechime nu știe ce poze și de unde poate lua fără a avea probleme cu legea?

Am scris la început câtorva pagini. Unele au ignorat mesajul. Puține au răspuns, și-au cerut scuze și au șters poza. M-am resemnat într-un fel. Norocul meu că am un super soț care ține la glumă, e super calm și înțelegător și le ia pe toate așa cum vin. Îi trimit prietenii și colegii mesaje să-i spună pe ce pagini și grupuri l-au mai văzut și el zâmbește. Atât. Deși sunt convinsă că nu-i pică bine că se râde pe seama lui doar pentru că a purtat o sacoșă cu mesaj haios.

Prostia omenească este și mai mare. Pe la postările pe la care am comentat atrăgând atenția că s-a folosit o fotografie pe care nu aveau dreptul să o fure și să o folosească în acest mod, am avut surpriza ca unii din proștii poporului să îmi spună că trebuia să pun watermark dacă voiam să nu fie furată. Bag de seamă că îmi pot însuși orice lucru pe care nu este scris numele unei persoane. Bună treabă! Asta unu la mână. Doi la mână, voi vă puneți watermark pe pozele personale încărcate pe rețelele sociale? Nu cred. Și chiar dacă aveți profilul privat, pozele voastre tot pot ajunge unde nu trebuie, prin distribuiri de-ale prietenilor prietenilor prietenilor voștri. Și, trei la mână, am văzut destule poze furate cu tot cu watermark. Așa că se poate întâmpla oricui să devină ținta ridiculizării unor și altora, doar pentru că a postat o poză într-o ipostază haioasă.

Așa mi-am făcut soțul vedetă. Fără voia lui și fără să fi fost asta dorința mea. Mai grav este faptul că raportez pozele pentru hărțuire, specific cine este persoana hărțuită și Facebook îmi răspunde că poza nu încalcă standardele comunității. E grozav, nu?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Valeria Chertes
    • 06/07/2019
    Răspunde

    Foarte urât din partea lor,îmi pare rau că sa întâmplat așa ceva.

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      E un semnal de alarma sa aveti toti grija ce poze puneti pe net.

  1. Îmi pare rău pentru experiența neplăcută.

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Eh, nu e chiar tragedie, dar te enervezi, normal.

    • Anghelina Irina
    • 06/07/2019
    Răspunde

    Da, am văzut postarea și chiar nu.mi se pare ok sa iți fure poza.Urât

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Fiecare cat poate si cat il duce mintea.

    • Oana Alexandru
    • 06/07/2019
    Răspunde

    Bai frate ce oameni, in ce tara traim 🙁

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Romania se numeste si pe ea noi o iubeste.

    • Oana Mihai
    • 06/07/2019
    Răspunde

    Foarte urat din partea lor

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      Urat sau frumos, astia sunt oamenii.

  2. Sincer, nu ma mai mira nimic. Trăim în tara lui Papura Vodă, unde orice e posibil. Nu America e tara tuturor posibilităților, ci România!

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      De ce nu or vrea americanii sa vina la noi?

  3. Răspunde

    FB lasa mult de dorit in privinta raportarilor. O gramada profile false care posteaza diverse dubiosenii. Reportul functioneaza daca dau mai multi altfel slabe sanse.

      • Cristina Dragomir
      • 07/07/2019
      Răspunde

      da, cred ca daca sunt mai multi cei care raporteaza, merge.

        • Nicolae Claudia
        • 09/07/2019
        Răspunde

        Foarte urat. Eu nu am vazut nici o postare in care ti-a fost furata poza, dar si pe mine m-ar deranja sa patesc asta..poate ca de asta eu nu am poze cu mine, cu familia mea..etc. La tine cu blogul poate e mai greu sa nu postezi poze, dar eu m-am nicio obligatie. Multa lume m-a intrebat de ce nu am poze pe facebook..nu vreau..cine vrea sa ma cunoasca, ma poate cunoaste personal ? acum cativa ani, am avut un profil cu poze, multe poze..pana cand o prietena si-a gasit pozele pe un profil de matrimoniale..a mers si la politie si nu s-a rezolvat nimic..de atunci pe facebook nu mai pun nici o poza..familia mea are dreptul la intimitate

          • Cristina Dragomir
          • 14/07/2019
          Răspunde

          Foarte bine faci! Eu ii respect in special pe parintii care nu isi expun copiii pe Fb. Este o alegere inteligenta.

  4. Am vazut si eu postarea abia dupa ce ai pus tu linkul si am vrut sa o raportez dar nu mergea, cred ca deja stersesera poza. Poza era haioasa, dar comentariile unora erau complet deplasate. Nu pot sa-ti spun decat sa incerci sa nu pui la suflet ca vor exista mereu persoane care profita de munca altora.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      cred ca asta ma deranjeaza mai mult decat luatul pozei- faptul ca se rade aiurea si se fac speculatii pe seama personalitatii unui om.

    • Livia Rada
    • 08/07/2019
    Răspunde

    Urat din partea lor, dar in tot raul si un bine? sotul a devenit vedeta, fii mandra! Sunteti minunati amandoi!!❤

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      multumim.Asa zice si el, ca e mare vedeta acum!

  5. Răspunde

    Cristina, iti spun sincer, mai intai, tu semeni atat de bine cu sotul tau, eu nu gasesc nimic de ras la chipul lui, se vede ca sunteti suflete pereche. Din punct de vedere al reclamei, mi se pare geniala ideea, deci pe mine m-ar deranja mult ca mi-a furat cineva ideea aia cu Google… Si da, am scriu si eu despre partea asta cu furatul, a patit-o si printesa urbana sa i se fure un text intreg ad litteram, deci nu stiu cum pot fi opriti cei ce fura continut. Plus ca nu pricep de ce n-au dat share si asa se vedea de unde vine postarea, asa era normal, si nu sa-si aproprie 🙁 Imi pare rau. E bine c-ai scris despre asta, eu habar n-aveam ca tu esti geniul din spatele reclamei asteia ca am auzit-o de multe ori si am ras, nu, nu am ras de sot, am ras de gluma in sine, ca e o gluma, e umor romanesc de calitate si eu pentru asta chiar te felicit! 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Hello, sa ne intelegem! Textul ala cu Google nu imi apartine. Ce imi apartine (sa zicem!) este sotul meu si poza cu el si cu un tricou. Asta reclam eu. Faptul ca lumea a luat o poza, a scos-o din context si a postat-o pe pagini unde lumea s-a apucat sa rada de sotul meu ca e mai-stiu-eu-cum…

  6. Cât mai avem pana sa ne civilizam si sa fim corecti… Respectul le lipseste unora cu desavarsire.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Nu respect, nu teama, nu rusine… Nimic.

  7. Sincer, eu nu am vazut ce site.uri au preluat poza dar nu e ok. Da, nu se va face nimic cu nicio plângere ca na…la noi e bataie de joc. Eu iti admir sotul pt intelegere.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Cris, nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca aveam vreun nebun acasa, sa urle de fiecare data cand se vede pe vreo pagina.

  8. Răspunde

    Mi se pare de prost gust nu ca au luat poza, ci ca atunci cand le)ai scris, nu au sters- pus link.

    Si eu am ‘furat’ un text. Mai exact am primit pe mail, mi-a placut, si publicat. Am primit un comment si am cautat sursa – si am sters articolul.
    Shit happens.

      • Cristina Dragomir
      • 14/07/2019
      Răspunde

      Sunt de acord ca se poate intampla. Problema e cum reactionam cand ni se atrage atentia ca nu e ok ce am facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares