Mă spăl pe dinți, dar tot fac carii. De ce?

femeie la stomatolog

Nu te-ai întrebat niciodată asta? Pe mine mă întreabă mama mereu cum de eu mă spăl cel mai des pe dinți și tot eu fac mai multe carii. E ciudat, în aparență, dar explicații există. Iar soluția nu este să nu te mai speli pe dinți pentru că oricum nu ai rezultate. Gândește-te că, dacă nu te-ai spăla, poate ar fi de zece ori mai tragic diagnosticul de la dentist. Să vedem, așadar, care sunt motivele pentru care facem carii, deși ne spălăm pe dinți.

Materialul prost

Așa zicea bunicul. Adică nu toți avem aceeași moștenire genetică. Unii sunt mai predispuși la dezvoltarea cariilor, alții sunt mai feriți de ele printr-o structură mai bună a smalțului dentar. Dacă smalțul tău este catalogat de medicul dentist drept moale și predispus la probleme, poți apela la ceea ce se numește sigilare dentară. Mie nu mi-a spus nimeni de asta când încă mai aveam dinții în stare bună.

Alimentație greșită

Cum de bunicul a murit la 80 de ani cu toți dinții în gură, întregi, deși nu s-a spălat niciodată pe dinți și nu știa ce e un medic stomatolog? Păi bunicul abia dacă mânca o bomboană la o săptămână. Nici vorbă de prăjituri, prăjiturici, fast-food, patiserie sau băuturi dulci acidulate. Se mânca mai sănătos pentru că prostiile nici nu apăruseră încă și, dacă ar fi apărut, nu erau bani pentru ele. Rar o plăcintă făcută în casă sau niște colărezi cu lapte.

Igienizarea incompletă

Spălatul pe dinți nu este suficient. Trebuie folosite și ața dentară și apa de gură, ba chiar și dușul bucal zice-se că ar fi bun. Degeaba speli suprafața vizibilă a dinților dacă printre ei rămân resturi alimentare. Aici am greșit eu grav. Am învățat să folosesc ața dentară și apa de gură prea târziu. Probabil că și cu ele ar fi apărut câte-o carie, că nu se poate altfel, dar…

Ronțăitul continuu

Dacă respecți cele 3 mese pe zi, chiar dacă nu te speli neapărat după fiecare, deși cică așa ar fi normal, tot nu faci la fel de multe carii ca atunci când ești genul care ciugulește toată ziua câte ceva. Explicația este simplă: în orele de pauză dintre mese, saliva își face treaba și curăță gura de resturile alimentare care dezvoltă bacterii. Dacă tu mănânci din oră în oră câte ceva, saliva nu te mai poate ajuta la nimic. Alta este povestea dacă la ronțăieli vorbim de un morcov sau un măr, nu de covrigei sau alte prostioare.

Nu bei apă

Ce treabă are apa cu dinții și cariile? Are. Atunci când nu ai acces la pastă și periuță de dinți, medicul recomandă ca măcar să-ți clătești gura de mai multe ori cu apă. Apa acționează ca un duș asupra dinții și gingiilor și îndepărtează o bună parte din resturile alimentare rămase pe ele. Treaba asta se întâmplă și atunci când bem apă. Ea reduce nivelul de aciditate din gură și scade șansele de a dezvolta carii.

Dinții dispuși incorect

Poate că aparatul dentar este o modă pe care unii nu o suportă, dar trebuie știut că beneficiile purtării lui nu sunt doar de natură estetică. Alinierea corectă a dinților ajută și pe partea de prevenție a cariilor. Atunci când mușcătura este una perfectă și nu pune presiune mai mare pe un grup de dinți sau pe o anumită parte a unui molar, smalțul dinților nu se va mai eroda așa repede. În plus, tratamentul ortodontic va crea și spațiul necesar curățării interdentare cu ața dentară.

Presiunea pusă pe dinți

Ce intră aici? Spartul boabelor de popcorn, al cojii fistic sau de alune de pădure în dinți sau scrâșnitul dinților sau încleștarea maxilarului. Dacă pe primele le poți evita prin voință, pe ultimele două nu prea stă în puterea ta să le controlezi pentru că se manifestă inconștient și mai mult în timpul somnului. Prin forțare și scrâșnit, nu se distruge doar smalțul, ci pot apărea și fracturi. Soluția o reprezintă gutierele.

De-asta faci carii. Nu e de ajuns să te speli pe dinți dimineața și seara. E importantă și moștenirea genetică. Contează mult și ce mănânci și ce alte obiceiuri nesănătoase ai. Nu e de vină pasta de dinți, la fel cum nu este o minciună că spălatul pe dinți ne protejează de carii. Repet, dacă nu te-ai spăla, sigur problemele ar fi și mai mari.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Sunt de acord cu tot ce zici. Vorbesc din experienta (azi fusei iar la dentist 😀 si mai merg inca de 2 ori, s-a rupt o masea sub plomba si primesc o coroana de portelan – sunt o printesa :D)

    Adaug:
    – bauturile. Apa bauta este singura bautura ok pt dinti, toate celelalte nu sunt la fel de prietenoase: pateaza, aduc coloranti sau zaharuri
    – mancarurile gatite, fainoasele fatza de salate. Mancatul de legume tari, crude, ajuta la curatat dintii temeinic, pe cand cele supra gatite, si mai ales fainoasele se amesteca superficial si lipesc pe tot felul de locuri. Fa un experiment si mananca o perioada carne fiarta /gratar (deci nu tocata, ci una ce impune mestecat) si alaturi salate de cruditati, si examineaza atent dintii cu o oglinda mica- diferentza e vizibila chiar si pt un periaj nu complet.
    -periat mai mult de 2 min. Eu am nevoie de 4-5 min ca sa vad ca dintii sunt curati (adica sa dau cu atza dentara si cu unghia si sa nu iasa nimica)

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      si eu perii cam 4 minute seara si dimineata mai putin. Cica nici prea mult periaj nu e bun.
      Cat despre coroane, tu esti printesa daca ai doar una. Io-s regina ca pusei doua si mai am nevoie de 2 pe care le-ai pune in toamna ca nu mai e bani acu.

      1. Răspunde

        deja am 3. Vine a 4a.
        2 din astea vrea dentistul sa le dea jos, au 15 ani, si zice ca e nevoie sa pun implant. Pierd masa osoasa deci va fi nevoie si de o aditzie de os.
        Bine ca am banii pusi deoparte – aman pana in punctul in care nu am de ales. Am impresia ca dentistul asta se grabeste sa imi cheltuie banii – m-am mai dus la inca unu sa cer parerea, si o sa ma programez la dentista mea din Bucuresti.

    • barbierucristina
    • 09/04/2019
    Răspunde

    Total de acord cu tine!
    Eu chiar am o genetica proasta, zau..inca de mica am probleme cu dantura.
    Asta e, incerc sa am grija cat pot de ea.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Prima plomba am pus-o la 14 ani, deci tot pe acolo sunt si eu.

        • carmen
        • 11/04/2019
        Răspunde

        Scump dentistul, dar necesar. Tot de pe la 14 ani am inceput cu plombarea, uite acu după ce au trecut ani de când vreo doi dinți au fost scoși, mă gândesc la 2 implanturi, plus plombele aferente, am inceput cu ele, vreau sa scot ”aurul’ din gura, nu de estetic, ci ptr că sunt bube, esteticul e bonus. Dar da, conteaza periatul, apa de gura, ce mănânci, ce bei plus genetica. Sper sa îți găsești varianta potrivită de îngrijire, poate o pasta de dinți cu mineralizare mai puternică te ar ajuta? Se da pe baza de prescripție, nu știu denumirea .

          • Cristina Dragomir
          • 21/04/2019
          Răspunde

          O sa imi intreb medicul despre asa ceva. Multumesc pentru sugestie si bafta la tratamente si la fabricat bani pentru ele, ca stiu cat costa.

      • Valeria Chertes
      • 10/04/2019
      Răspunde

      Eu am avut când am fost mai mica probleme cu dantura și acum suport consecințele.

    • Catalina
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Foarte util articolul! Mi-ai amintit că trebuie să-mi fac programare la dentist, oricât de neplăcut ar fi, e important. Să nu uităm de controlul de rutină care ar trebui să fie de cel puțin două ori pe an, dar noi ajungem doar când avem dureri. 🙁

      • Baicu
      • 10/04/2019
      Răspunde

      Articolul este unul foarte educativ.Periajul dinților , de cele mai multe ori, îl fac în grabă.Doar seara insist corespunzător .

    • Corina Cosa
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Da . nici periajul in exces , si mai ales cu periute de dinti hard nu e indicat , ranesti gingiile si tocesti si din smalt ,…normal trebuie o periuta soft, cel mult medium , iar la periaj nu e atat de importanta pasta de dinti folosita , ci mai ales tehnica corecta de periaj 🙂

    • Nicolae Claudia
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Eu am avut probleme cu dintii de cand ma stiu..stiu ca e o chestie genetica. Bine, trebuie sa recunosc ca in copilarie spargeam alune sau nuci in dinti. Acum de ceva timp, sunt ok. Nu am carii, doar un dinte lipsa, pe care am sa mi-l pun, cand prind putin curaj.

    • Cristina Popescu
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Foarte util si inetersant articolul, multumim. Ar trebui sa renutnla dulce si sa beau mai multa apa.

  2. Eu intrunesc aproape toate criteriile de pe lista, in special materialul prost, cum zicea bunicul tau. Dar incerc sa tin cariile sub control atat cat pot, prin vizite regulate la stomatolog.

  3. materialul prost e o cauza destul de frecventa. din punctul asta seman cu mama si e singurul lucru de care ma bucur, ca nu am decat 2 plombe si fara probleme…

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Ohooo, ce bine o duci! EU deja pusei 2 coroane si mai pun 2 la toamna. Sunt regina deja.

  4. Asta cu apa e o surpriza pentru mine,pe bune?

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Asa zic studiile, nu eu. Dar logic ar cam avea dreptate.

    • mihaelanistor
    • 12/04/2019
    Răspunde

    Bauturile carbogazoase si colorate afecteaza dantura. Incerc sa fac cat pot, desi nu imi iese in fiecare zi, dar m straduiesc 😀

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Stai calma ca nici macar medicilor nu le iese!

    • dumitrescu elena
    • 17/04/2019
    Răspunde

    Probleme cu dantura am avut de mica acum suport consecintele desi ma feresc de cam tot ce se spune ,bauturi carbogazoasesi colorate si tot ce mai pot face ptr a nu avea mai multe probleme dar ,vorba aceea „prost materialul” dar si o frica teribila de dentis.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Frica, frica, pana nu o sa mai poti sta asa si vezi tu atunci!

    • Ramona Gheorghe
    • 19/04/2019
    Răspunde

    Cred ca la mine sunt o multitudine de cauze si asta explica faptul ca am aceste probleme. De fapt rontai destul de des, am descoperit ata dentara mult prea tarziu pentru ca multa vreme credeam ca este o fita, dintii sunt asezati mai …. ciudat si tot asa. Cauze sunt si nu pot sa dau vina pe ceva anume. Imi doresc sa ma bucur de dantura mea o perioada cat mai lunga de timp

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Asta e cel mai important, sa ii pastram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares