De ce iubim tabletele?

tablete Evolio Axis 7″ HD
N-am sa uit niciodata ziua cand a intrat in viata mea prima mea tableta. Nu de ciocolata. Cu ciocolata cred ca am facut cunostinta inainte de a ma naste, dar asta e alta poveste. De atunci, am tot schimbat cateva modele de tablete, in cautarea celei perfecte si, momentan, m-am oprit la aceasta tableta de care sunt aproape la fel de dependenta ca si de tableta zilnica de ciocolata. In ziua in care a adus-o curierul, nu eram acasa si a primit-o mama. M-a sunat disperata ca nu stia ce e in capul meu de am luat televizor asa mic(asa vazuse ea pe cutie ca e televizor).
 

Acum, la doi ani de la episodul respectiv, mama are propria ei tableta. I-am facut-o cadou pentru ca ma saturasem sa vad teancuri de hartii decupate din ziare cu leacuri si tratamente naturiste. Ii explicam ca nu e nevoie sa le tina in casa pentru ca le putem gasi pe internet, dar nu ii venea sa creada ca tot ce se scrisese atatia ani in revistele in care investise, poate gasi intr-o chestie atat de mica cum e o tableta cu ecran de 7″. Sa va mai spun ca daca unul din noi avea o problema, le lua pe toate la vanturat ca sa gaseasca ce trebuie sa luam sa ne facem bine? De acum, sta pe fotoliu linistita si citeste cat e ziua de mare articole si carti din domeniu, unde mai pui ca si gaseste informatia foarte usor cand are nevoie de un remediu anume. Numai Dumnezeu sa ne fereasca sa ne imbolnavim ca, la cate ore pe zi o tine bateria sa se documenteze, tare ma tem sa nu isi dea doctoratul in homeopatie facand experimente pe noi! Cam noua ore pe zi… program full-time, cum va ziceam. Face si ore suplimentare, adica mai citeste si in pat inainte sa adoarma.

 

Am inceput cu mama ca tot vorbiseram de cum a primit ea tableta dar, daca o luam in ordine cronologica, al doilea posesor de tableta de la noi din curte a fost sotul meu. El pleaca des in deplasari in interes de serviciu(sau asa imi spune mie) si mereu lua dupa el laptop-ul si i se parea incomod chiar daca de felul lui e un fortos. Tocmai se pregatea sa isi cumpere un GPS cand nevasta lui econoama si bine informata(adica eu, daca mai era vreun dubiu) l-a anuntat ca o tableta Evolio i-ar tine loc si de GPS si l-ar scapa si de laptopul prea voluminos din bagaj. Zis si facut!

De cand si-a cumparat tableta, nu se mai rataceste niciodata pentru ca o foloseste ca GPS ziua cand e la volan si, seara, sta foarte comod in camera, poate chiar intins, dupa o zi intreaga de sofat, tinand tableta intr-o singura mana si vorbind cu mine pe Skype prin intermediul camerei frontale a tabletei. A renuntat pana si la agenda care se dezlipise din coperta si acum si-a organizat o agenda electronica de invidiat in tableta(asta e partea care nu prea imi place pentru ca acum agenda e parolata). Muzica tot de pe ea aculta: doar conecteaza o mufa la iesirea audio si melodiile din memorie sunt redate in boxele masinii. Cateodata devin geloasa pentru ca nici cand ajunge acasa nu se desparte de ea dar imi trece atunci cand intra pe mainile mele si ma delectez cu poze si selfie-uri facute prin colturi ale tarii pe unde eu nu am ajuns inca.

Doar pentru asta i-o butonez. In rest, eu am tableta mea. Tataie s-a gasit sa ne certe ca ne-am luat toti tablete. O fi crezut ca am facut si credite ca se le luam… Sunt destui cei care cred ca o tableta e doar un moft. Oricum, daca tataie ar sti ca pe o tableta conectata la internet, ii poate deranja pe cei de la primarie in fiecare zi cu mesaje, sigur ar vrea si el una.

Ca sa revin, am optat pentru tablete pentru ca ele se situeaza la mijloc si sunt mult mai ieftine decat un laptop dar mult mai practice decat un smartphone. Unde mai pui ca un laptop ocupa destul loc si nu ofera atata mobilitatea si confort ca o tableta. Iar smartphone-ul avand dimensiunile mai reduse, desi ofera mobilitate, taie mult din confortul utilizatorului pentru ca stim cu totii ca e greoi sa citesti o carte sau sa iei notite pe telefon.

Pentru mine am ales o tableta 4G cu procesor dual-core. Nu m-a dezamagit niciodata. In privinta accesului la internet, nu am avut vreodata surpriza sa nu ma pot conecta, indiferent de locul in care ma aflam. Spre exemplu, la tara la sotul meu, unde nici la telefon calitatea semnalului nu e stralucita si nu se pune problema de internet wireless, am reusit sa ma conectez pe facebook si sa tin legatura cu prietena mea, sa ne hlizim  de cat de frumos e in vacanta la soacra-mea la „sapte stele all inclusive”, cum ii spunem noi.

Cred ca fara net nu as fi rezistat sa stau trei zile acolo. N-as fi crezut ca in zona asta de munte o sa pot sa imi fac selfie in porumb sa le arat tuturor ce instarita e soacra-mea! Am facut multe poze ba chiar am si filmat si am inregistrat-o si pe soacra-mea cand ii spunea baiatului ei „galusca lu’ mama” ca sa avem de ce rade acasa. Le-am salvat pe toate in tableta ca doar de aia i-am pus card ca sa ii fac memoria „dodoloata” de 64 GB.

Procesorul dual-core imi face viata mai usoara pentru ca obisnuiesc sa lucrez cu mai multe aplicatii deschise in acelasi timp. Pot sa ascult muzica in timp ce scriu pe blog si sa am si chat-ul activ pentru a mai schimba o vorba cu prietenele(o mica barfa creativa).

Daca tot vorbim de blogging, tin sa mentionez ca mie mi-a fost imposibil sa ma obisnuiesc sa scriu folosind tastatura touchscreen dar partea buna e ca mi-am putut atasa tastatura si acum imi este foarte usor sa scriu de pe tableta. Tot in cele trei zile de vacanta la soacra-mea, am putut sa remarc ce tableta performanta am pe partea de video. Ma plictisisem de citit bloguri si inca nu ma luase somnul, asa ca am descarcat un joc in care m-am pierdut vreo doua ore.

Tot atunci am aflat si la ce foloseste ecranul rotativ si a aflat si sotul meu cat de bine se aude jocul in boxele tabletei, dupa ce a sarit in sus cand eu ambalam nervoasa masina si am dezactivat butonul „mute” din greseala. Credea ca ne-au furat masina….

 

Tableta pentru mine e sfanta. Nu chiar atat de sfanta incat sa ma inchin si sa o sarut ca pe microfon(ca in filmuletul de pe net) dar sfanta prin savarsirea minunii de a-mi oferi conexiune la internet oriunde si oricand dar nu oricum. Eu imi iubesc tableta, sotul meu e innebunit dupa a lui iar mama e in stare sa doarma cu ea sub perna.

De ce iubim tabletele? Cum sa nu adori o tableta cand ea tine loc si de agenda si de GPS si de laptop si de televizor, cand in cei cativa centimetri ai ei poate cuprinde kilometri de carti puse cap la cap? Cum sa n-o iubesti cand ea iti asigura legatura cu lumea oriunde ai fi, cand iti ofera atatea avantaje, moduri de a comunica, de a te distra, programe pentru a lucra?

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares