Singurul OM – Andrew Gross

Singurul OM Andrew Gross

Incă o carte despre o parte din istorie care ne-am dori să nu fi existat – Holocaustul. Nu există cărți blânde pe această temă. Oricare ar fi povestea, în ea se ascund întotdeauna multă cruzime și multe suferințe. Și în Singurul OM este la fel, doar că unele dintre personajele sale primesc o nouă șansă, una pe care mulți dintre evreii închiși n-au mai primit-o niciodată.

Singurul OM – scurt rezumat

Într-un spital de veterani de lângă Chicago, o fiică trecută de 50 de ani este pe cale să afle un secret pe care tatăl ei, acum tot mai slăbit, l-a păstrat toată viața. Povestea lui este așa:

Războiul este în toi. Doi oameni de pe întreaga planetă știu cum să construiască acel ceva care ar putea pune capăt mai repede războiului. Dar care va putea porni altele. Unul lucrează pentru naziști. Celălalt este un evreu dornic să ofere cunoștințele sale Aliaților. După tentative eșuate ale Aliaților, de a-l proteja și scoate din teritoriile controlate de nemți, profesorul de fizică Alfred Mendl ajunge prizonier la Auschwitz.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Familia îi va fi ucisă curând. De teamă că nu va supraviețui regimului aspru din lagăr și munca lui va dispărea odată cu el, profesorul decide să transmită toate cunoștințele sale mai departe unui tânăr jucător de șah cu o minte strălucită, capabilă să rețină tot. Pe când lecțiile lor se apropie de final, în lagăr apare Nathan Blum. El s-a infiltrat în lagăr special pentru a-l găsi pe profesor și a-l scoate de acolo. Așa cum vă imaginați, această salvare este aproape imposibilă.

Ce a fost în mintea lui Nathan de a acceptat o astfel de provocare? Cum a reușit să se infiltreze în lagăr și cum plănuiește să iasă de acolo? Îl va mai mai găsi pe profesor în viață? De reușita acestei misiuni depinde soarta războiului.

Singurul OM păreri

Acțiunea este mult mult mai amplă decât ce v-am prezentat eu în rezumat. Este genul de roman care te ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit, care te surprinde și te răscolește, cu un final neașteptat sau de prea puțini intuit. Este un thriller veritabil, o poveste care arată detalii istorice mai puțin cunoscute de mine până acum. Pentru că, da, în spatele a ceea ce este ficțiune în această carte, există fapte și oameni reali care au inspirat-o.

Te-ai întrebat vreodată unde era și ce făcea Vestul, de ce nu reacționa în niciun fel la ororile nemților, de ce nu încercau să atace lagărele și să elibereze oamenii nevinovați închiși acolo? O scurtă explicație s-ar putea să-ți ofere romanul despre care vorbim astăzi. Vestul este cel care stă în spatele curajului nebun al lui Nathan. Fără susținere serioasă, nimeni n-ar fi reușit să intre acolo fără ca nemții să știe și, cu atât mai puțin, să spere că va și ieși viu.

Nu lipsesc din roman paginile care descriu cum erau capturați evreii și urcați în trenuri de marfă în care nu primeau lumină, aer, hrană sau apă, în care dormeau și stăteau înghesuiți și inspirau mirosul propriilor fecale. Detaliile despre viața din lagăr, cu pâine uscată, munci grele și teama că fiecare zi poate fi ultima, te vor răscoli și ele.

Dincolo de cadrul general, avem câteva povești particulare, uimitoare, de viață. Nimic nu e simplu, deși rezumatul așa ar face să pară lucrurile. Nemții nu-și numărau și tatuau degeaba prizonierii. Erau foarte atenți la numărătoare. Plus că, dincolo de gardul de la Auschwitz, Nathan descoperă ceva care schimbă totul în misiunea lui. Veți descoperi singuri despre ce este vorba, doar citind cartea.

Poate că bănuiești pentru ce au nevoie Aliații de cunoștințele profesorului Alfred, poate nu. Miza este foarte mare și certitudinile nu există. Nimeni nu știe dacă Alfred va mai fi găsit în viață sau dacă cei doi vor putea ieși din lagărul morții. Dar ajutorul vine de unde nici cu gândul nu gândiți și dovedește că nu tot ce s-a născut neamț simte plăcere când se hrănește cu evrei.

Personajele care trebuie să scape sunt excepționale. Toți au suferit. Fiecare este important în felul lui. Unii pentru ceva, alții pentru cineva. Tu decizi, la final, cine este SINGURUL OM. Poate fi singurul OM care știa secretul bombei, poate fi singurul OM care a avut curaj să se infiltreze în lagăr, poate fi singurul OM capabil să țină minte rezultatele a ani de studiu, poate fi singurul OM care a trăit suficient cât să-și spună povestea zeci de ani mai târziu, în spitalul pentru veterani, sau singurul OM de partea cealaltă a baricadei căruia nu i-a fost teamă să acționeze pentru a schimba ceva.

O misiune aproape imposibilă. 72 de ore la dispoziție să o duci la îndeplinire. Personaje puternice, curajoase, lovite greu, dar care nu și-au pierdut umanitatea. Legături care strică sau, dimpotrivă salvează totul. Durere, suspans, emoții, spionaj și acțiune. Un final care te sfâșie pe de-o parte și te bucură pe de alta. Un roman absolut senzațional, cum nu am mai citit de mult. Dacă vrei să afli povestea completă și să afli și cine-i bătrânul care spune povestea, nu-ți rămâne decât să parcurgi cele peste 400 de pagini. Crede-mă că le vei citi rapid. Mai greu va fi să digeri adevărul istoric din spatele lor.

E genul de carte pe care nu o vei uita prea curând. Cel care o va ecraniza va trage lozul cel mare, garantat.


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 07/04/2019
    Răspunde

    Frumoasa carte, mi-ar plăcea sa o citesc

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Poate o castigi pe facebook.

    • Valeria Chertes
    • 07/04/2019
    Răspunde

    O carte interesanta,mulțumim pentru recomandare.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      O recomand 100%.

    1. Răspunde

      Imi place recenzia, cred ca este o carte pe gustul meu. Nu am mai citit de ceva vreme o carte despre evrei, insa ma impresioneaza tare acest gen…

  1. sa stii ca am ceva timp (vreo 2 saptamani) de cand nu am mai citit o carte despre holocaust, asa ca ar fi binevenita. mai ales ca e o tema usor altfel fata de clasicele povesti citite pana acum. subiectul mi se pare din ce in ce mai interesant!

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Eu rar recomand o carte la sigur, dar asta eu zic ca 90% o sa iti placa.

  2. Răspunde

    Ah, ce interesanta pare! As citit-o si eu dar cam evit sa citesc cartile care au ca subiect Holocaustul. 🙁 Dar m-ai facut tare curioasa. Daca nu e chiar dura parca ma tenteaza

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Exista carti blande despre subiectul asta? Nu cred.

    • Catalina
    • 08/04/2019
    Răspunde

    Holocaustul, atât de interesant și crud în același timp! Mereu e fascinant să afli despre istorie pentru că implicit afli despre oameni.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Si m-a impresionat foarte tare pentru ca exista si niste povesti de viata reale de la care a pornit ideea romanului.

  3. Wow, cat de interesant suna! Imi plac toate cartile care au ca tema razboiul, Holocaustul. Multumesc pentru recomandare!

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Cu drag!

    • Ceoaca Alina Elena
    • 08/04/2019
    Răspunde

    Imi plac cartile ce au la baza ororitatile facute de nemti. Nu stiu de ce, dar pur si simplu ma atrag. Aceasta carte mi se pare interesanta si mi-as dori sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Oribil. Nu stiu cum se simt nemtii din ziua de azi fiind nevoiti sa isi asume asemenea fapte ale inaintasilor lor.

    • Lamiita Petre
    • 09/04/2019
    Răspunde

    Am citit cateva carti in genul asta si m-am infiorat. Chiar nu mi-am putut imagina asa ceva. Am inteles mult mai bine din acestea ce s-a intamplat cu adevarat, decat din lectiile de istorie.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      La istorie am invatat prea putin despre oameni. Mai mult dete si nume si porcarii.Nu ce conta cu adevarat.

  4. Sunt sigura ca o vor ecraniza la un moment dat pentru ca o poveste atat de buna, de umana si de profunda nu poate sa ramana nespusa si transpusa in imagini, care sa o faca nemuritoare.

    • mihaelanistor
    • 12/04/2019
    Răspunde

    O carte care e o adevarata provocare pentru mine!

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Nu stiu cat de apropiata este de genul tau, dar o poti incerca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares