Cumpărăm din magazinele second hand sau nu?

haine second hand

Trecem adesea pe lângă ele. Nu mai sunt la fel de multe cum erau în anii trecuți, dar încă supraviețuiesc. Unii se feresc de ele. Uneori tocmai cei care ar avea mai mare nevoie de ele. Alții le caută pentru că știu că acolo pot găsi lucruri bune la prețuri super mici. Sigur, depinde și de ce tip de magazin SH vorbim. Sunt unele care pun pe umeraș haine murdare și șifonate, altele care le curăță bine, le calcă și le fac să arate cum trebuie pentru a atrage clienți. Ba, unele magazine, au niște vitrine atât de frumos amenajate, ca la mall! Din punctul meu de vedere, n-ar trebui evitate niciunul dintre ele.

Evident că primul avantaj al cumpărării de haine și alte produse din magazinele second hand este cel economic. Salvezi o grămadă de bani, așa că în special persoanele cu venituri mici nu ar trebui să se ferească de ele. Nu e nicio rușine să cumperi haine puțin purtate, dacă te afișezi cu ele curate și îngrijite. Dacă te uiți atent la material, scanezi produsul de rupturi, cusături sau pete (de care ar fi bine să te ferești pentru că nu știi dacă vor putea fi scoase sau nu), cu siguranță vei duce acasă doar lucrușoare care arată bine.

Un sfat foarte bun, preluat de la colega Camelia, este să verificați aspectul etichetei interioare a produsului. Dacă este foarte deteriorată, aproape ștearsă, e clar că produsul este foarte purtat. La cămăși, manșetele și gulerul trebuie verificate atent. La pantaloni, zona dintre picioare, aceasta fiind prima care se uzează.

bottegaverde.ro

Într-un magazin cu produse SH poți avea surpriza să găsește haine aproape noi la preț de nimic. Oamenii le cumpără, nu le plac sau nu li se potrivesc (mai ales la cele comandate online pe care nu le mai returnează) și nu le poartă. Așa ajung să fie vândute ca second hand, deși arată impecabil. Chiar și cele puțin mai uzate, dar din materiale bune și bine lucrate, mi se par de preferat în locul celor noi, dar de calitate îndoielnică, pe care le găsim prin piețe sau magazine gen ORICE PRODUS.

Tot aici găsim uneori haine de la branduri cunoscute, la prețuri care să ne lase mască. Am prietene care-și găsesc produse C&A sau H&M la 10 – 15 lei bucata. Eu recunosc că nu am avut norocul ăsta până acum pentru că second hand-urile prin care mai intru nu sunt într-o zonă selectă și nu se străduiesc să ofere așa ceva.

Tot aici găsești haine vintage, dacă ești amator de așa ceva. Se poartă vintage în ultimii ani, iar cele noi cu aspect vintage sunt foarte scumpe. De ce să nu-ți iei o pereche de blugi sau o geantă vintage autentică la preț poate și de zece ori mai mic?

Sunt și dezavantaje ale shopping-ului din magazinele second hand, desigur.

Primul este acela că majoritatea fie nu au cabine de probă, fie aspectul hainelor nu-ți dă încredere să le pui pe tine nespălate. Dacă nu par curate și călcate, eu vă sfătuiesc să nu le probați. Apelați la măsurat pe talie, pe spate, măsurat cu un centimetru de croitorie. Sau măcar nu probați pe piele. Probați peste alte haine. Altfel, riscați să luați vreo boală de piele. Sigur că o puteți lua și din mall, că și acolo hainele sunt probate și răs-probate, dar… nu sunt purtate timp îndelungat.

Al doilea este timpul pe care trebuie să-l pierzi într-un astfel de magazin pentru a lua toate produsele la mână și a verifica măsuri, material, etichete, etc. Unde mai pui că trebuie să treci și des pe acolo, dacă vrei să prinzi produse cu adevărat faine. Se vând repede, nu te așteaptă pe tine o săptămână. Partea bună este că, dacă ești client fidel și mituiești o vânzătoare, îți poate opri o anumită măsură de la un anumit brand pentru câteva zile.

Nu spun nici să dai năvală, dar nici să ocolești magazinele second hand. Alegerea îți aparține. Tu decizi de unde și cu ce vrei să te îmbraci, dacă-ți pasă de preț, de mediu, de modă sau de stil., dar sunt curioasă dacă ai intrat măcar o dată într-un magazin SH.

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anda Stanciu
    • 06/04/2019
    Răspunde

    Eu am cumpărat din astfel de magazine

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Si vei mai cumpara?

        • Ionela
        • 09/04/2019
        Răspunde

        Eu am cumpărat din sh, când puteam să mă plimb prin oraș. Am găsit rochii frumoase, blugi la câțiva lei, geci de blugi, pe care le am de vreo 5 ani și încă rezista, fuste de blugi, o fusta care îmi este foarte draga și abia aștept să revin la mărimea mea sa o pot purta, tricouri cu eticheta. Intram in Humana, pentru că era în drumul meu. Acum, accept cu mult drag, daca cineva vrea să îmi ofere ceva de imbracat. Și pentru fete am primit saci de haine, le-am spălat și am folosit ce a fost bun pentru ele, ce nu, le-am oferit mai departe.

          • Cristina Dragomir
          • 09/04/2019
          Răspunde

          denimul este materialul cel mai rezistent si de aceea este si o alegere buna sa investim im piese din denim.

    • Anghelina Irina
    • 06/04/2019
    Răspunde

    Recunosc ca nu am haine de la sh, nu ca as avea ceva împotriva dar nu am în vecinătate

      • Adina Chindriş
      • 06/04/2019
      Răspunde

      Eu sunt clienta fidela a magazinelor SH.
      Ultima data am luat 3 perechi de blugi denim si skinny, o pereche de pantaloni scurți(Made în România) cu 35 lei….
      Sau am cumpărat copiilor adidași (Nike și Pună) cu 28 lei doua perechi…
      Doar trebuie sa colinzi și sa ai răbdare….
      Am avut surpriza odată sa fiu întrebata din ce magazin din mall mi-am luat niște blugi și dacă am dat mai mult de 150 pe ei …
      De unde? SH și au costat 9 lei

        • Cristina Dragomir
        • 07/04/2019
        Răspunde

        ce tare aia cu blugii! Dar e adevarat, ca trebuie sa stii unde sa cauti si sa mergi des ca sa gasesti marfa buna.

        1. Răspunde

          Ohoo, la cat m-au purtat picioarele prin sh-uri în toată viața mea, știu bine ca a intra în asemenea magazine este mai mult un avantaj. Mie îmi place sa numesc asta vânătoarea de comori. Cam mereu gasesc ceva fain si ieftin pt mine sau pt cei dragi. Am atâtea haine bune din sh din România încât o vreme nici nu mai intraintram în alte magazine. Iar acum, ca sunt în Franța, am gasit aici mici buticuri cu haine vintage, „fliperii”, cum le zic ei, unde m-am ‘abonat’. Chiar am și card de reducere. Imaginează-ti! Reducere pt haine oricum reduse ca pret. ?

            • Cristina Dragomir
            • 20/04/2019

            Eh, pot doar sa imi imaginez ca in Franta SH-urile arata mult mai bine decat la noi. Poate ca or avea preturi putin mai mari, zic, dar cred ca merita.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Da, e aiurea daca nu ai unul langa casa.

    1. Sunt magazine care au chestii f f mișto, e drept, trebuie răbdare și chef, să cauți, sa probezi. Rar probez, gen sacou/haina da, restul am cumva memoria mărimii dacă pot spune așa…mă prind daca imi vine mie, mamei, surorii, nepoatei, ii iau și fiului și am grija sa le spăl la temperatura mai înaltă. Humana de exemplu le verifica f bine înainte de a le pune la vânzare. Plus că eu îs fan Gap, markspencer, etc, mărci care nu sunt la.noi sau sunt f scumpe.Carmen

        • Cristina Dragomir
        • 08/04/2019
        Răspunde

        Uf, pretentioaso! Uite ca la HUmana nu am ajuns niciodata pentru ca nu sunt in zona mea. Dar am auzit multe lucruri bune depsre ei si cred ca tocmai m-ai provocat sa trec pe acolo.

  1. Eu am un magazin second hand preferat de tip outlet in centrul Brasovului si singurul meu regret este ca nu au mai multe haine de baieti acolo. In rest, mi-am luat haine ca noi de la branduri cunoscute pe care altfel nu mi le-as fi permis. Pe vremuri nu-mi placeau magazinele second hand din cauza mirosului dar acum hainele sunt curate, calcate si arata impecabil.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Mai sunt si unele jegoase, dar nu rezista. Le deschid azi si peste doua luni le vezi inchise.

  2. Eu nu am.luat niciodată de la Sh. Si nu ca nu sunt haine bune sau ca.s vreo prințesă eu. Doar ca in orasul.meu sunt niste sh.uri de tot râsul. Bănuiesc că in orasele mari sunt magazine mai ok. Chiar sora mea de la Iași din Sh isi ia niste haine asa mișto la preturi mici de tot.
    Zău că.mi pare rau ca nu pot face si eu achiziții asa bune.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Ti-am zis ca si la noi la periferie sunt cam nasoale SH-urile, deci stiu ce zici.

    • Ceoaca Alina Elena
    • 06/04/2019
    Răspunde

    Mi-am luat saptamana trecut un hanorac de la SH, am dat 3 lei pe el si este super. Intru rar in astfel de mangazine dar mereu ma bucur cand gasesc ceva de calitate

      • Valeria Chertes
      • 06/04/2019
      Răspunde

      Eu îmi cumpăr de multe ori haine de la aceste magazine.

        • Cristina Dragomir
        • 07/04/2019
        Răspunde

        Economie scrie pe noi.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Ooo, stii vreunul bun la noi in zona?

    • Baicu
    • 06/04/2019
    Răspunde

    Recunosc faptul că am cumpărat haine din astfell de magazine.Deși știu că sunt spălate și dezinfectate cu diverse soluții tot am unele rețineri și primul lucru pe care îl fac când ajung acasă este să le spăl.
    Niciodată nu aș cumpăra lenjerie intimă de acolo.
    Vă urez răbdare căci sigur veți găsi ceva pe gustul vostru.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Lenjerie intima nici eu. Si de spalat, e normal sa spalam orice haine, nu doar pe cele SH.

    • mihaelanistor
    • 06/04/2019
    Răspunde

    Eu nu cumpăr din magazine second hand, dar am văzut în vitrinele magazinelor că au haine tare chic. Eu le prefer pe cele noi, îmi cumpăr multe haine din vacanțe și apoi fac pauze lungi până la următoarea vacanță! De ce? Pentru că hainele pe care le găsim în mall-uri sunt de proastă calitate și preț nejustificat de mare.

      • Cristina Dragomir
      • 07/04/2019
      Răspunde

      Stiu. Tricouri care la noi, la reduceri sunt 30 de lei, in Spania le iei cu 2 euro.

    • Cristina
    • 07/04/2019
    Răspunde

    Mie nu mi se pare deloc jenant cumpăratul de haine SH. De fapt se face și în cercuri mai de lux, acolo numindu-se, mai fancy, haine pre-loved. Sunt o mulțime de magazine prin Londra, Milano, New York, Tokyo, care vând haine pre-loved. Da, îs din alea de firme de lux gen Dior sau Armani, dar care e diferența între a purta un SH Dior și un SH no name atâta vreme cât e curat și bine întreținut?

    De fapt cumpăratul SH mi se pare o practică mai ok și e și mai prietenoasă cu natura decât ceea ce fac anumite firme, precum Burberry, care preferă să ardă hainele nevândute decât să le vândă la prețuri reduse. Asta pentru a păstra exclusivitatea brandului.

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      Pai ti se pare tie ok, ca esti femeie deschisa la minte, dar stii cati dintre cei care nu au bani cred ca e mare rusine sa fii vazut la SH? Sau stii ca sunt unii care prefera sa se imbrace in zdrente decat sa poate ceva primit, ceva care arata foarte bine? Asta o zic din experienta.

    • Lamiita Petre
    • 07/04/2019
    Răspunde

    Cand puteam sa umblu, era o adevaata placere sa umblu prin astfel de magazine, gaseam lucruri deosebite si gaseam si marimi mari. Acum, din pacate nu mai pot si tare sufar din cauza asta. Imi mai casuna pe o prietena care mereu isi cumpara cate ceva misto, si stau de capu ei sa mi-l dea mie daca e ceva care imi vine bine.

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      pacat ca nu stai mai spre mine, ca ieseam amandoua la shopping.

  3. Răspunde

    evident. Si nu doar de la second hand ci si de pe grupurile de fb locale, de la persoane diferite. Cred ca mai mult de jumatate din casa e second hand, inclusiv aprt,o parte din mobila, bicicletele de sport, bucataria, electrocasnice, oale, jucarii, peste 100 de carti sunt second hand etc.
    Aici la moda sunt vanzarile garages sales, inclusiv la scoli se organizeaza, sau pe stradute duminica, scoala/comuna castiga ceva din inchiriat plasamentele (10-15 euro) si copii/parintii ca isi golesc/cumpara alte chestii. La haine deja am ochi: ma uit la incheietura, la axila, la guler. Sa iti dai seama am pantaloni de iarna (singura mea pereche de reiat gros) ce o port 3 luni pe iarna, si e a 2a iarna cand rezista (ii port de 4 ori pe sapt si a 5a oara unii mai subtiri). Am dat 3 euro pe ei. Geaca groasa de iarna are 4 ani la mine, si tot second hand, firma GAP, tipa care a vandut-o era la inceput de insarcina toamna si stia ca 2 ierni nu mai incape in marimea S. Nu e bai, incap eu si mai incap o iarna!! o spal lunar, uscator, nu am alta geaca groasa.
    Sau luai o rochie mie. Cred ca am dat 4 euro. Stiam firma. Rochia arat impecabil, si o port saptamanal ca bluza (e o rochie din bumbac tricot, mulata si mini jupe, dar eu o port peste pantaloni si imi tine super cald la shale). O port de 3 ani aproape tot anul ca e cu maneca pana la cot, deci are peste 100 de utilizari si spalari si inca arata impecabil.
    Sau ieri vecina a pus anunt: „garage sales in aprt. nr.XYZ de la ora 10:00 la 12:00, mutare in alta tara”. Ne-am dus si pt 30 euro am venit cu: triplu prelungitor, un suport de sticle de vin (avem o singura sticla de vin in casa 😀 , dar na, asta a vrut sotul), 3 panouri de pictat si-a luat copila, o lampa de birou ca aia mare e incomoda si vreau sa o matrashesc dar sotul nu si nu dar acum il conving eu :D, sandale joase de vara mie si ghete cu toc mie. Dupa o ora de pictat la fiica mea, s-a dus sa isi cumpere si restul panourilor de pictat 🙂 . M-am ofticat ca tipa avea vreo 10 pantofi cu toc, toti simpli, marimea mea, doar ca eu nu port tocuri. Sa vedem ce fac eu cu ghetele alea cu toc :))))))))))))))))))

    Evident ca avui si multe rateuri: luat ceva ce nu mi-a placut si purtat de 2 ori. Nu am nicio tristete ca o donai mai departe, realmente am dat 3 euro.

    As putea vorbi vreo 2 ore despre ce cumparai la mana a2a, si 2 ore ca multe altele uitai 😀

      • Cristina Dragomir
      • 08/04/2019
      Răspunde

      Eu chiar te rog sa scrii mai des si e blog despre ce si de pe unde cumperi. Este clar ca ne mai luam si tepe, dar macar la 2-3 dolari nu iti vine sa plangi ca atunci cand dai 30 de dolari. Pacat ca nu se practica la scara larga si noi asta cu garage sales ca si eu am si lucruri de dat si m-as duce si la cautat.

      1. Răspunde

        sa stii, la 2-3 euro nu plang daca am luat ceva ce nu imi trebuia, sau nu e cel mai bun lucru.
        Altfel, si in bucuresti vazui grupuri de vanzare item-uri la mana a2a, pe fb.

          • Cristina Dragomir
          • 09/04/2019
          Răspunde

          de pe net nu am curaj sa iau, recunosc, ca nu toti oamenii sunt corecti si…

          1. eu am cateva grupuri locale pe fb. Si optez sa ne vedem in fata, si sa ne intalnim la statia de metrou.
            Asa si vand. Si vand f. ieftin, cu 10-25% din pretul initial, pt ca ma intereseaza sa nu imi incarce casa aiurea dar si sa fie obiectul ala bine apreciat de cineva in nevoie.

  4. mie mi se pare super ideea de a cumpara de la sh! de ex, eu am geaca de ski si panatalonii pentru amandoi luati din sh. vreo suta de lei toate. cand in magazine e 100 lei pantalonul si minim 200 geaca… pe bune acum, de ce as da 100 lei pe o pereche de blugi cu talie inalta sau jupuiti la tiv, cand eu nu port asa ceva si mi se par hidosi? am observat si chestia asta, ca nu mai gasesc anumite haine care sa imi placa. asa ca nu mai bine dau eu o fuga la un sh si ii iau cu max 20 lei? pai… chiar, de niste blugi am nevoie. mi s-a mai rupt ieri o pereche…

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      Cred ca factorul economic este primul care ma indeamna spre SH.

  5. Răspunde

    Da, recunosc ca eu mai cumpar dar, asa cum zice si Camelia, ma uit la eticheta si daca e vizibila atunci da, produsul nu e prea purtat. Uneori gasesc chiar noi noute. Deci merita sa cumperi dar sa stii cum si ce sa alegi.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      mi s-a intamplat si mie, mai rar, sa gasesc si haine noi la SH.

    • Catalina
    • 08/04/2019
    Răspunde

    Eu sunt foarte atentă la ce cumpar SH. Mi se pare o idee bună, dar nu aș cumpăra din orice loc. Ce îmi place la hainele SH e că, în general, sunt calitate bună, dacă arată bine și sunt purtate, ai garanția faptului că o să țină în timp, din moment ce deja au făcut-o.

      • Cristina Dragomir
      • 09/04/2019
      Răspunde

      bine gandit! E normal ca nu lua orice si de oriunde. Eu de-aia ma feresc de grupurile pe care se vand produse la mana a doua. Nu am incredere daca nu vad eu produsul.

    • dumitrescu elena
    • 17/04/2019
    Răspunde

    Da,am mai cumparat ,gen geci ,blugi dar sunt lucruri foarte bune ,unele si cu eticheta ,ideea este sa sti de unde cumperi ca sunt magazine si magazine de second.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Corect! Nu toate magazinele astea merita vizitate Unele sunt sub orice critica.

    • Ramona Gheorghe
    • 19/04/2019
    Răspunde

    Sincera sa fiu eu nu prea intru. De fapt nu intru in SH. Nu stiu care are lucruri ca lumea si nu-mi place sa caut chilipiruri printre zeci de haine. Nici in magazinele fizice nu-mi place sa scotocesc. Nu prea am rabdare. Prefer online-ul

      • Cristina Dragomir
      • 19/04/2019
      Răspunde

      Aici iti dau dreptate ca ai nevoie de multa rabdare. Eu mor cand ma duc la C&A si nu gasesc masurile mari puse separat si trebuie sa stau sa caut prin tot magazinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares