Cum aplica politistii legea pe batrani neajutorati

smiley face bancuri

Pe dracu’ datorie! Politia romana, indiferent de departament, ma scarbeste. La rutiera, unul cu o abatere grava scapa cu spaga de 200-300 de lei iar un fraier, pe care doar l-au prins raspunzand la telefon, isi ia si amenda amenintari ca, daca vrea muschiul lui de organ, ii mai gaseste el te miri ce pe la masina si nu o sa fie bine. Treaba buna si cu RCA-u’ lu’ Peste si cu constatarea amiabila. S-au spalat pe maini de tot.

Noua ne-au lovit masina parcata iarna trecuta si vinovat era un vecin de pe strada din spate. Cu el nu s-a putut face amiabila pentru ca sunt ferm convinsa ca nu avea asigurare. Ne-am dus la accidente usoare, s-a constatat ca masina este lovita s-au completat formulare si au zis ca il cheama la verificari ca doar le-am dat si numarul masinii si adresa si tot. Asta in decembrie 2012. Suntem in iunie 2013 si nici o veste.

Azi am asistat la un nou episod in care politistii nostri dragi isi fac meseria cu pasiune. Eram in piata. Piata Rahova unde se obisnuieste si comertul pe trotuar, practicat si de rromi dar si de tarani extrem de amarati care vin sa vanda cateva legaturi de ceapa ca sa aiba bani de medicamente. In piata nu au loc pentru ca ma uitam azi de-a lungul si de-a latul sa iau rosii de la tarani dar… in spatele tarabelor erau numai cetateni rromi, ca sa nu le zic altfel. A nu se intelege ca am ceva cu toti. Din intamplare o prietena buna de-a mea este tiganca(ea nu se supara si nu considera o ofensa sa ii spun asa). Si in piata asta, pe unde cautam eu cate ceva de cumparat, isi face aparitia un falnic politist blond, inalt ca o prajina. Nu stiu pe ce criterii, din toata gloata de negustori ilegali, printre care si multi tigani care vindeau tigari de contrabanda, el a gasit sa se ia de o mamaie vai de mama ei care avea si ea o sacosa cu ceapa si usturoi de vanzare. Plangea saraca si ii tremurau mainile pe o batista din care incerca sa ii arate certificatul de producator. Dar politistului nu ii pasa!

bottegaverde.ro

Toata lumea ii lua apararea si el ne privea de sus ca doar el e autoritatea. Imi venea sa il scuip, sincer. Vedeam in batrana aceea pe bunica mea care a trait toata viata singura, intr-o casa in spatele cimitirului, fara curent electric si cu un venit care nu ii permitea sa cumpere mai nimic. A murit la 79 de ani, pe camp, la sapat de porumb. Si domnulcare isi face meseria de ce nu o exercita in mod egal asupra tuturor? Nuuu ca de tigani ii e frica. Si cum isi permite sa o tina una si buna ca cheama duba sa ii ia marfa, cand la 8 metri de el, tiganca intreaba in soapta pe toata lumea „tigari, domnu?”.

Legea e lege daca e pentru toti. Daca nu, sa nu mai fie. Va rog sa imi scuzati limbajul dar nu ma pot controla. Imi vine in fata ochilor aceeasi imagine a unei batrane plangand dupa saptamani intregi de munca la razor, venita sa vanda doua legaturi la un leu, tremurand in fata unui om care aplica legea preferential. Imi doresc din toata inima sa existe ceva dincolo de noi, sa existe macar dreptatea divina si macar dincolo oamenii ca el sa plateasca.

Related Posts

Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares