3 lucruri pe care nu le știai despre carii și sfaturi pentru prevenirea lor

prevenirea cariilor - cariile sunt contagioase

Dinții ne dau bătăi de cap toată viața. Mai întâi durerile din perioada în care erup. Nici nu cresc bine, că ne cad și ne cresc alții. Apoi încep să apară cariile. Partea bună este că o carie poate fi tratată de medicul stomatolog. Partea proastă este că o carie nu vine niciodată singură. După ea vor urma altele pentru că ceva din obiceiurile noastre alimentare sau de igienă le dă voie să se dezvolte.

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le înțelegem despre carii.  Le-am aflat și eu de curând, în cadrul unei discuții mai serioase cu stomatologul meu. Iată 3 lucruri pe care e posibil să nu le fi știut nici tu. Te vor ajuta în lupta pentru prevenirea cariilor.

1. Cariile sunt contagioase

Da, ai citit bine, cariile sunt contagioase. Orice interacțiune care permite schimbul de bacterii dintre două cavități bucale devine cauză posibilă pentru apariția cariilor sau a bolilor gingivale. Împărțitul unui sandviș de către doi copii, băutul apei din cana din care a băut mama mai devreme și chiar sărutul sunt metode de transmitere a cariilor.

Prin urmare, dacă știi că tu păstrezi o igienă impecabilă și cariile continuă să apară, s-ar putea ca vinovat să fie partenerul tău de viață, care uită să se spele pe dinți. Sfatul ar fi să vă faceți un ritual comun și să vă ocupați împreună seara de acest aspect.

Și, dacă tot am ajuns la periajul dinților, aveți în vedere și faptul că nu orice mișcare dute-vino cu periuța de dinți se numește periaj eficient. Cei care nu știu cum să se spele corect pe dinți sau nu au răbdare să facă asta de două ori pe zi câte 2 minute, pot apela la periuțele de dinți electrice. Noile periuțe de dinți, ca aceasta, sunt mult mai eficiente și mai blânde. Nu pun presiune pe dinți, dar reușesc să curețe mult mai bine spațiile interdentare, într-un timp foarte scurt.

2. Acru sau dulce – tot despre carii vorbim

Am crescut cu ideea asta, că alimentele dulci sunt principalele vinovate de apariția cariilor. Pentru mine a fost un șoc să aflu că sucul meu natural și sănătos, din portocale proaspăt stoarse și fără adaos de zahăr, îmi atacă dinții la fel de tare. Cum așa? Acidul citric are un pH scăzut și erodează pur și simplu dintele, subțiindu-i smalțul și făcând-l mai vulnerabil în fața bacteriilor care duc la formarea cariei.

Atunci ce facem? Ne luăm adio de la citrice dacă vrem dinți sănătoși? Medicii recomandă să le consumăm în combinație cu alte alimente capabile să neutralizeze acizii din ele (brânza este cea mai bună). De asemenea, este de evitat spălatul pe dinți imediat după ce ați băut un fresh de portocale sau o limonadă de lămâie, de exemplu.

3. Apa este cel mai bun aliat în prevenirea cariilor

Apa face minuni pentru dinți. La fel ca saliva, ea vine să curețe dinții și să-i facă mai puțin vulnerabili. De-asta mestecăm gumă, în principiu. Bine, ea conține și xilitol, dar mestecatul ei stimulează glandele salivare să producă mai multă salivă menită să neutralizeze acizii și să curețe cumva dinții de resturi alimentare.

La fel este și cu apa. Simpla clătire energică a gurii cu o cantitate mare de apă poate fi de folos în prevenirea cariilor. Astfel, bacteriile sunt îndepărtate și placa dentară nu se mai poate forma.

Mai greu este cu spațiile interdentare. Acolo rămân cele mai multe resturi alimentare și bacterii. Se ascund atât de bine sub gingie, că nu le poate veni de hac nici ața de dentară. Tot apa este cea mai bună, doar că nu folosită oricum, ci prin intemediul unui duș bucal de tipul celui de aici. Capătul său funcționează ca un aerator pentru baterie – amestecă apa cu particule de aer și o aruncă apoi cu presiune pe dinți și între dinți.

Jetul este suficient de puternic pentru a îndepărta placa bacteriană, dar foarte blând cu gingiile. Nu există riscul de a le răni, ca în cazul utilizării aței dentare. Doar apă și aer! Nimic nociv pentru dinți și gingii.

Ține minte că o plombă doar peticește un dinte! El nu va mai fi niciodată la fel, iar durata de viață îi va fi redusă. Plombele se sparg, se tocesc sau cad. Ulterior, dintele trebuie șlefuit din nou și aplicată o nouă plombă. Fiecare nouă intervenție mai slăbește puțin dintele, până vei ajunge să ai nevoie de pivot și coroană sau chiar de un implant, iar chestiilea astea chiar costă. Iată de ce, deși o costul unei plombe este redus, e mai bine să știm lucrurile astea și să luăm măcar măsurile de igienă menite să întârzie sau să reducă numărul cariilor. Ajunge că mâncăm ce nu trebuie.

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Cristina Barbieru
    • 09/07/2018
    Răspunde

    Uite am mai aflat câteva chestii interesante de care chiar nu aveam idee.
    Vreau si eu sa.mi iau o periuta electrica , momentan folosesc una normală.

    1. Eu am una electrica de vreo 3 ani, dar vreau una mai smechera.

  1. Răspunde

    Aia cu contagiozitatea nu o cred. Sunt cupluri unde ea e cu carii si el nu, aia nu se saruta? Cum am peste 10 plombe plus implant, 5 nervi omoratzi, portzelanuri, smaltz sarit, din experienta zic ca mai e ceva nasol: fainoasele. Ca se lipesc pe dinti si se curata greu, pe cand alimentatia cu carne de mestecat si legume crude e mult mai prietenoasa.
    Cu apa iar confirm, dr m a convins sa las smoothie si suculetz, ca la ce smaltz slab am, nu ma ajuta….

    A, si stresul. In perioada grea a vietii copila scrashnea din dinti. I au sarit smalturile de pe dinti de a plombat 10, sub anestezie generala, la 3 ani si…

    1. Si mie mi s-a parut incredibil, dar cam are logica, zic eu. Oricum, dincolo de igiena si toate astea, conteaza mult si mostenirea genetica.

      1. Răspunde

        Nici cu asta nu sunt de acord. Maica mea e cu dantura buna desi si-a batut joc de toate principiile afirmate: cafea, fumat, nespalat, nemers la dentist, mancat aiurea, spart alune in dinti, etc. – ei i-au cedat pe la 60 de ani datorita dezechilibrelor astea…si-a batut joc de genetica si nu e corect fata de genetica …

        1. ti-am zic sa nu intru in polemici cu tine ca ma bati cu ochii inchisi, dar am si eu chestiile mele in care cred.

    • Valeria Chertes
    • 09/07/2018
    Răspunde

    Sfaturi foarte bune, cateva lucruri nu le stiam.

    1. Aflam impreuna.

  2. Răspunde

    Eu le auzisem pe toate, dar tot nu-mi explic multe. De ce ai mei copii n-au carii. Cea mica mananca f prost, dar nu are nici o carie. Si scrasneste noaptea din dinti si mananca multe paste 🙂 Si uneori o prind ca nu s-a spălat pe dinti 🙂
    Si,ca mama degenerata ce eram cand nu stiam atatea, le dadeam uneori copiilor sa se serveasca din mancare cu lingurita mea.
    Dentistul nostru ne spunea ca multi pacienti de-ai lui inceteaza sa mai faca noi carii cand se muta in strainatate. Nu-și explica de ce.
    Într-o carte scrisa de o nutritionista renumita se zicea ca e o chestie de degenerare a rasei.
    Am citit si teoria cu stresul, la mine se aplica: am facut multe carii in perioade cand nu eram bine cu psihicul.
    Oricum am o bănuială ca, la fel ca pentru alte parti ale corpului, bacteriile sunt mult incriminate. E simplistă explicatia asta: nu te speli bine, ai atunci multe bacterii, care iti fac carii. Ai carii desi nu te speli? Inseamna ca nu te speli bine: mai ia o perie mai buna, mai o pasta de dinti…
    ..

    1. cu spalatul pe dinti eu te contrazic pentru ca eu pana la varsta de 22- 23 de ani am facut carii peste carii. Am plombe pe aproape toate maselele. Dar eu ma spalam pe dinti de mantuiala si gresit. Dupa 22 de ani, o doctorita m-a invatat cum sa ma spal pe dinti. De atunci n-am mai avut decat 2 carii mici interdentare. In rest, am mers pentru extractii molari de minte, controale sau refacut plombe mai vechi. La restul intrebarilor, nu ma bag 😀

      1. Răspunde

        E clar, cine are o sensibilitate, periajul si alimentatia fac diferentza.
        Altfel tot mi-e ciuda pe aia care le-a dat mama natura si isi bat joc de darul asta…

  3. Răspunde

    Scuze, spre sfarsit am pus un nu din greșeală. A se citi ” ai carii desi te speli „

  4. Eu am cumparat astfel de periute electrice pentru mine si pentru Dragos si vreau sa-ti spun ca nu m-as mai intoarce niciodata la periuta clasica pentru ca nu se compara. Noi in familie avem mari probleme cu dintii asa ca suntem destul de rigurosi cu igiena dentara. Al meu si-a luat un dus bucal la recomandarea dentistului si e foarte multumit iar lui Dragos am de gand sa-i sigilez dintii permanenti pe masura ce-i apar ca sa previn cariile, fiindca cei de lapte i s-au cariat foarte repede si nu am apucat sa fac nimic.

    1. Am auzis vorbindu-se despre sigilarea asta. Sa ne spui cum e!

      1. Răspunde

        Am facut copilei. Are maselele definitive si nu se periaza bine pe acestea (cat timp maselele vecine se misca si gingia e sensibila si mananca moale, dintii nu se curatza corect) – dar nu previne cariile, ci salveaza anumite masele, cele cu o forma neregulata si spatii. Periatul si mancatul sanatos, fara zaharuri si fainoase de legume/fructe crude (ce se mesteca atent) previn cariile.
        PRactic e o rasina transparenta, nu ca o plomba, care se toarna ca plomba dar fara pilire ci doar periat si uscat inainte. Nu rezista 100 ani ca o plomba – ci rezista pt 1-3 ani. Ajuta pentru spatiile marunte unde e periajul dificil, mai ales ca ii pica si alte masele pe langa si gingia e f. sensibila.

        1. care plomba 100 de ani? Alea vechi, de se puneau cu nustiu ce, de erau negre. Am si eu una d-aia, cu pivot. Prima mea carie imensa si singura de acest tip. Aia mi-a zis medicul ca o sa stea acolo mult si bine. astea de se pun acum se duc in cativa ani.

  5. Dacă aș putea renunța la băuturile carbogazoase, ar fi minunat pentru dinții mei.

    1. Deci si tu mai pacatuiesti? Credeam ca si tu esti perfecta.

    • Lamiita Petre
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Spre rusinea mea, nu stiam despre acest dus bucal si nici despre beneficiile acestuia. Nu am stat niciodata bine cu dantura. Daca in tinerete as putea da vina ca nu stiam sa mi-o ingrijesc corect si evitam mersul la doctor pana nu mai aveam incotro, acum, nu mai pot spune acelasi lucru si dau vina pe gena.

    1. dincolo de toate greselile pe care le facem in alimentatie si igiena, buba cea mai mare e aia pe care ai amintit-o tu: amanam prea mult mersul la medic.

    • Anda Stanciu
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Sunt binevenite aceste sfaturi

    1. Multumesc.

    • Nicolae Claudia
    • 11/07/2018
    Răspunde

    Din pacate la mine e o chestie de familia cu dinti sensibili si care se cariaza repede. Igiena orala e obligatorie zi de zi

    1. Eu am noroc ca nu seman cu mama in privinta asta.

  6. Răspunde

    Nu stiu cum faci, dar mereu ma surprinzi cu lucruri noi. Chiar nu stiam ca sunt contagioase cariile. Iti multumesc ca mi-ai zis. Voi fi mai atenta pe viitor in ceea ce-o priveste pe fiica mea

    1. Da nici eu nu am stiut pana nu am citit rezultatele unui studiu intr-o publicatie americana parca.

    • Ioana Radu
    • 17/07/2018
    Răspunde

    Asta e subiect tare sensibil pentru mine, ca zilele trecute mi-am scos doi dinti si inca ma dor zonele cu pricina si abia azi e prima zi in care am scapat de sangerari, cheaguri si dormit cu tifon steril in gura :(. A fost o experienta pe care sper sa nu o mai repet. In general am grija de dantura mea si merg regulat la doctor, insa exista uneori posibilitatea ca acea nesuferita carie sa se formeze la radacina dintilor si sa ajunga sa nu mai poata fi tratata… caz in care extractia e singura varianta. Asadar mare atentie celor care ajung pe aici si citesc articolul tau, ca ar trebui sa ia cat mai in serios sfaturile tale si sa aiba grija de sanatatea cavitatii bucale.

    1. tocmai ca si eu sunt patita. Am pierdut o masea la 25 de ani, din cauza ca nu m-am dus la medic. Credeam ca ma omoara freza. Acum stau fara masea pana o sa am bani de implant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares