Soția – Meg Wolitzer

Soția - Meg Wolitzer

O copertă roșie îți sare în ochi atunci când răsfoiești site-ul Libris în căutare de noutăți. O ilustrație cu un stilou care ia forma unui șarpe și o pată de cerneală. O descriere incitantă – un soț, o soție un secret. Acestea sunt ingredientele care te împing să pui romanul Soția în coș, chiar dacă nu știi nimic despre Meg Wolitzer și stilul ei.

Soția – rezumat

Doi soți trecuți de 60 de ani sunt în avion spre Finlanda. El, Joe, scriitor, se pregătește să primească un premiu pe care și l-a dorit toată viața, recunoștere a talentului său literar. Ea, Joan, îi stă alături, cum i-a stat în ultimele patru decenii. Îl privește, observă cât s-a transformat fizic. Este dezgustată de felul în care el privește la stewardesă. Acum e mai hotărâtă ca niciodată – va divorța.

Pe măsură ce îmbătrâniți, viața vă va devora ca acidul de baterie și toate lucrurile pe care le-ați iubit odată vor fi, brusc, tot mai greu de găsit.

S-au cunoscut pe când ea era studentă și el un tânăr profesor dornic să devină scriitor. El avea soție și copil. Au fugit împreună. Joan l-a încurajat să scrie, chiar dacă primul lui manuscris i s-a părut foarte prost. I-a dăruit trei copii de care el a avut prea puțin grijă. I-a fost alături la toate întâlnirile cu scriitorii, conferințele. L-a ajutat chiar cu publicarea primului său roman. A avut grijă de el, de copii, de casă, de imaginea lui. I-a tolerat infidelitatea și atitudinea de superioritate. Superioritate față de ea, cea care dăduse dovadă de un mai mare talent scriitoricesc decât el în tinerețe și care renunțase la visurile ei pentru a și-l împlini el pe al lui.

libris.ro
Oferta zilei la carti


El sfărâma stânci, iar eu eram aici, alături, ștergându-i fruntea, oferindu-i băuturi reci.

Acum copiii sunt mari, la casele lor. El va primi premiul care-i va încununa cariera. Dar ea? Cum rămâne cu ea? Visase de multe ori la libertate, dar nu fusese niciodată hotărâtă ca acum să pună capăt unei căsnicii care a sufocat-o. Și mai este și secretul ăsta pe care a fost nevoită să-l poarte cu ea atâția ani. Acum nu se mai poate.

De ce l-a suportat atâta timp? Prin câte a trecut în cele patru decenii de jucat rolul de soție perfectă? De ce s-a hotărât acum să renunțe la tot? Care-i secretul care nu-i dă pace? Cum va reacționa el când va afla că Joan vrea să-l părăsească?

Soția – păreri

Nu știu la ce categorie să încadrez romanul. I-aș zice dramă. Recunosc că pe mine m-a dezamăgit puțin pentru că am tot așteptat ca secretul despre care vorbea coperta să îi dea ceva din suflul unui thriller, fie el și mai slăbuț. Dar departe așteptările mele de ceea ce oferă cartea. Nu că ar fi proastă. Nu mă înțelegeți greșit. Pur și simplu mi-am imaginat-o altfel. Cred că așteptam ceva gen Soția tăcută. Nu e. Ca acțiune nu spune mare lucru. Ca idee și lecție de viață, valorează mult.

Soția – Meg Wolitzer este povestea în care se vor regăsi multe femei pe care mentalitățile și dragostea le-au convins că trebuie să stea în umbra bărbaților, să-i lase pe ei să iasă în față, ba chiar să-i ajute să urce tot mai sus. Au fost acolo când ei au avut nevoie de ele, apoi ei au plecat la infidelitățile lor și ele au stat să aibă grijă de copii. La final, când copiii cresc și ele constată că au pierdut atâția ani investind în soți care nu le-au respectat niciodată suficient și nu le prețuiesc, au de ales: ori pun punct și se bucură de anii rămași, așa cum vrea să facă Joan, ori merg mai departe suferind în tăcere ca și până acum.

Mariajul lui Joe și Joan este ca al multor vedete și persoane publice, și nu numai, din lumea întreagă – perfect, dacă e văzut din afară, dar putred la interior, în viața privată. E clar de ce a acceptat el o astfel de căsnicie. Toate avantajele sunt în curtea lui. Privită prin prisma mentalității lui 2019, Joan este puțin de neînțeles, mai ales că este o femeie cu studii și talent. Dar povestea lor de dragoste a început în 1956. Încercați să vă amintiți asta pe tot parcursul romanului!

Pe Joe îl vei urî de la un capăt la altul. E genul de bărbat care nu merită nimic. La Joan nu e clar dacă a ales să stea în relația asta de dragul copiilor. din iubire prostească, sperând că el se va schimba la un moment dat, sau din dorința de a sta în public la brațul unui bărbat de-acum cunoscut și râvnit. Oricum ar fi, eu am simțit milă față de ea. Dar am și apreciat-o pentru că, deși târziu, a luat decizia corectă pentru ea.

Finalul nu e grozav. Personajele nu sunt iubibile. Secretul nu e tocmai secret pentru că-l vei intui ușor. Nu e vreo poveste care să te țină cu sufletul la gură, dar e una din care vei avea ce învăța. În viață e bine să faci sacrificii cu măsură și doar pentru cine merită. Niciodată să nu te lași pe tine pe locul doi pentru oameni care cred că locul unu li se cuvine. Căsniciile nu sunt contracte prin care unul trebuie să se sacrifice ca să se înalțe celălalt. Căsnicia înseamnă fericire în doi. Atât fericirea cât și nefericirea se construiesc în doi. Ambii sunt la fel de vinovați când lucrurile merg prost.

Stilul lui Meg Wolitzer de a scrie este însă unul plăcut, presărat din loc în loc cu metafore și expresii amuzante. Trebuie să știți că acest roman a fost și ecranizat deja, filmul având-o în rolul principal pe Glenn Close. Trailerul chiar arată bine și mi se pare că Glenn Close îi dă lui Joan o forță care în roman îi lipsește.

Tu ai putea suporta 40 de ani un om ca Joe? Pentru ce?


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Elena dumitrescu
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Pare o carte interesantă,mi.ar face placere sa o citesc ,poate ca nu te ti .ne cu sufletul la gură dar te tine in suspans sa vezi finalul.

      • Baicu
      • 10/04/2019
      Răspunde

      Se aseamănă mult cu povestea vieții mele!

        • Cristina Dragomir
        • 21/04/2019
        Răspunde

        Exista femei care se simt bine in postura asta. NU pentru toate este o drama.

      • Popa Angelica Stela
      • 11/04/2019
      Răspunde

      Cred că femeile care sunt în această „dilema” ar avea nevoie de această carte, sunt lecții de viata. Eu nu aș fi tolerat nimic de la început, însă fiecare face alegerile sale.

    • Lucica Lazar
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Am citit rezumatul cartii si pare destul de interesanta, citind mi-am dat seama ca trebuie sa avem grija si de noi pana e prea tarziu.
    Da, as vrea sa particip cu drag ❤

    • Anghelina Irina
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Îmi place povestea și îmi place hotărârea pe care a luat-o Meg

    • Valeria Chertes
    • 10/04/2019
    Răspunde

    Cred că este o carte buna,care mi se pare foarte interesanta.

    • Dumitrescu Stefanela
    • 11/04/2019
    Răspunde

    Mi-ar placea sa o citesc pe toată!

  1. sa stii ca si eu ma tot uitam dupa ea si am cam mirosit-o ca nu e thriller. de-aia am si stat momentan deoparte. dar da, pentru lectia de viata, chiar as vrea sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Ce nas fin ai avut de data asta!

  2. Răspunde

    Revin mereu cu drag pe blogul tau pentru receziile pe car ele faci. Sa stii ca pare interesant filmul si chiar cartea, sa vad cand imi fac timp 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Ma bucur ca imi iese ce mi-am propus- sa va instig la citit.

    • mihaelanistor
    • 12/04/2019
    Răspunde

    Cred că ne poata o lecție o astfel de carte. Soția nu trebuie să stea in umbra sotului și să facă totul pentru el. Ea trebuie să facă totul pentru ea!

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Sau macar pentru amandoi.

  3. Eu nu cred ca trebuie sau ca merita sa te sacrifici pentru nimeni. Cred ca fiecare trebuie sa-si implineasca propriul destin atat cat poate pentru ca altfel la batranete va avea doar regrete si va fi ca Joan. Da, atunci cand iubesti prea mult e usor sa pici in capcana de al pune pe celalalt pe primul loc si sa uiti de nevoile tale.

      • Cristina Dragomir
      • 21/04/2019
      Răspunde

      Ce bine zici tu!

  4. Răspunde

    Ofof, încă o carte buna de adăugat pe listă. Mă intriga mult din ce spui tu aici. Și mersi și de celălalt titlu mentionat în recenzie. Cred ca le pun pe amândouă în topul celor de citit.

      • Cristina Dragomir
      • 20/04/2019
      Răspunde

      Daca iti place genul, nu ezita sa le iei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares