Sadie (Courtney Summers) – rezumat și impresii

Sadie (Courtney Summers)

Cartea de azi a apărut pe final de 2018 la editura Leda Edge – grupul editorial Corint. Titlul nu spune nimic. Nici coperta nu te va ajuta dacă te uiți doar la grafică. Apoi vezi fraza dacă va muri, va îngropa și adevărul odată cu ea, dar și o recomandare din partea lui A. J. Finn cel care a semnat romanul Femeia de la fereastră. Așa ajungi să vrei să citești Sadie.

Sadie – scurt rezumat

Sadie are 19 ani. Tatăl nu și l-a cunoscut niciodată, iar mama, dependentă de droguri și alcool le-a părăsit de ceva vreme pe ea și pe sora ei Mattie. Sadie a întrerupt școala destul de devreme. Trebuia să meargă la muncă pentru a-și întreține sora și nici nu prea-i plăcea la școală, unde colegii o ridiculizau din cauza problemelor sale logopedice (este bâlbâită). Locuiau într-o rulotă pe care o numeau acasă. Dar Sadie era fericită și așa. În ziua în care Mattie a dispărut, fericirea a dispărut și ea.

Surioara ei este găsită moartă într-o veche fermă incendiată. Poliția nu face mare lucru pentru a descoperi cum a ajuns Mattie acolo și ce s-a întâmplat, așa că Sadie începe propria ei anchetă. Căutările o duc departe de casă, prin mai multe orașe. Se pare că toate indiciile obținute de la martorii timizi duc spre unul din tipii care se perindaseră prin casa lor pe vremea când mama lor încă nu plecase. Pe el îl caută Sadie și este hotărâtă să-l găsească și să-l pedepsească. Nu este deloc ușor, mai ales că tipul e un nomad care-și schimbă numele ca pe ciorapi, dar Sadie nu se lasă descurajată de pericolele pe care le întâmpină.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Când Sadie nu mai apare în parcul de rulote, proprietara, care fusese ca o mamă pentru cele două fete, dă alarma. Sadie a dispărut. Poliția din nou nu face nimic. Din fericire, data asta se implică presa, mai exact un post de radio care pornește o anchetă care speră să atragă public pe frecvența respectivă. Din aproape în aproape, ziaristul aflat pe urmele fetei află de toate pericolele pe care ea le-a avut de înfruntat în încercarea ei de a face dreptate și a răzbuna moartea surorii.

Sadie a cumpărat o mașină, a călătorit destul de departe, a amenințat un om cu briceagul, a trimis după gratii un altul, a bătut la toate ușile care o puteau duce mai aproape de scopul ei și, în final, a dispărut.

Își iubise sora la fel de mult cum își ura mama. Dar mama o iubea pe Mattie, iar Mattie ar fi făcut orice să-și găsească mama. De aici a pornit totul, iar Sadie n-a încetat niciodată să se simtă responsabilă de moartea surorii sale, dar nimeni n-a știut de ce. Până la final.

Pentru unii oameni, viitorul înseamnă noi oportunități. Pentru alții, nu e decât ceva ce nu au trăit încă, iar acolo unde locuiam eu, viitorul nu însemna decât o bucată de timp. O bucată de timp pe care nu merită să te agiți ca să o aperi.

Dacă vrei să afli cum a murit Mattie, de ce se simțea Sadie vinovată, într-o oarecare măsură, de moarte ei violentă și dacă planul ei de a se răzbuna a reușit, va trebui să parcurgi cu atenție cele 350 de pagini.

Sadie – impresii de după

Un Bestseller New York Times care a primit doar cuvinte de laudă de la A. J. Finn, Veronica Roth și Stephanie Perkins, dar pe care nu l-aș numi chiar thriller. Are momentele lui de suspans, are un final care te dă puțin peste cap, dar parcă îi lipsește ceva.

Sadie nu e un simplu detectiv. Este o adevărată justițiară. Pare greu de crezut că o fată de vârsta ei, cu problemele ei, se poate descurca într-o lume periculoasă. Dar Sadie a văzut și trăit multe până a această vârstă (pierderi, secrete, trădare, indiferență).

Când unii se temeau de examene banale, ei nu i-a fost teamă să-și asume rolul de mamă. Și ar fi făcut orice pentru ca Mattie să fie fericită pentru că Mattie era toată lumea ei. Și, când lumea ți-este dărâmată, ce mai ai de pierdut? Nu se poate spune că e neînfricată. Se încurajează să pară puternică și să inspire teamă, dar sufletul ei rămâne sufletul unui copil care n-a simțit niciodată iubirea adevărată, dar a dăruit iubire din plin.

Fata aceasta a jucat un rol secundar în propria viață. A trăit pentru Mattie, a trăit pentru a-și iubi, îngriji și proteja sora mai mică în fiecare secundă a scurtei ei existențe.

Nu este cea mai bună carte citită anul acesta, dar subiectul, ne place sau nu, este unul de actualitate și nu poate fi o poveste plictisitoare. Mame care se droghează și uită de copii, copii care se cresc singuri și nu știu cine le este tată, sărăcie, abuzuri și polițiști care nu se implică. Multe lucruri n-ar fi ieșit niciodată la iveală dacă nu ar fi fost acel om de radio pe urma ei.

Cartea se împarte în capitole în care Sadie își spune povestea, la persoana I, și capitole în care prezentatorul de radio West McCray și invitații emisiunii sale vorbesc despre evenimentele trecute și prezente din viața lui Sadie, despre caracterul ei. Așa se construiește un personaj complet de care ți se lipește sufletul și pe care-ți dorești cu ardoare să-l vezi fericit la final.

Finalul m-a supărat puțin. În rest, nu am ce reproșa acestui roman. Nu e genul de carte despre care să spui că ți-a plăcut. E genul de carte care doare și trage semnale de alarmă. Iar pe Sadie, chiar dacă este o fată aparent prostuță și cu probleme de adaptare, nu poți decât s-o admiri. Pentru tot. La fel și pe autoare, Courtney Summers, care a scris capitolele relatate de Sadie atât de bine, încât am căutat pe net să văd ce vârstă are, dacă nu cumva abia a trecut și ea de adolescență.

Citat preferat


Oamenii nu se schimbă. Doar că ajung să poată ascunde mai bine cine sunt.


Tu crezi că ai fi avut curajul lui Sadie?


Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

    • Anghelina Irina
    • 04/02/2019
    Răspunde

    Tare mult îmi plac cărțile despre crime, investigatii și totate cele❤
    De aceea cred ca și iubesc id discovery

      • Cristina Dragomir
      • 05/02/2019
      Răspunde

      Si eu ma mai uit la genul asta de emisiuni!

  1. Titlul cartii imi cam provoaca fiori pe sira spinarii. Ma gandeam la cu totul altceva. Cred ca am vazut prea multe filme horror, stupide, care inglobau pe undeva cuvantul asta.
    Oricum, nu stiu daca este cel mai relevant cuvant pentru a o caracteriza pe eroina. Pana nu citesc, nu ma pot pronunta.

      • Cristina Dragomir
      • 05/02/2019
      Răspunde

      Sa stii ca si eu mi-am imaginat ca e despre altceva Sadie, inainte sa citesc descrierea.

  2. Răspunde

    Exact la fel am simtit si eu in legatura cu Sadie. Este o carte buna, cu un subiect de actualitate, dar finalul e usor dezamagitor.

      • Cristina Dragomir
      • 05/02/2019
      Răspunde

      Poate ca ne trezim cu o continuare? Desi nu prea cred…

    • Valeria Chertes
    • 04/02/2019
    Răspunde

    Foarte interesanta aceasta carte, mi-ar place sa o citesc.

      • Cristina Dragomir
      • 05/02/2019
      Răspunde

      O voi pune si pe ea la bataie la concurs curand.

  3. Mie mi-a placut povestea ei si trage multe semnale de alarma, pentru copii si parinti. Din pacate, unii copii trebuie sa se creasca singuri, unii reusesc, altii nu prea.

      • Cristina Dragomir
      • 05/02/2019
      Răspunde

      Sunt de acord ca mama are mare parte de vina pentru ce s-a intamplat, dar macar acum stiu ca o iubea si pe Sadie.

  4. mmmm… nu stiu ce sa zic. mi-e un pic cu dus si intors cartea asta, desi am mai vazut recenzii pentru ea. dar nu are acel ceva care sa ma puna pe ganduri

    • Lamiita Petre
    • 05/02/2019
    Răspunde

    De cele mai multe ori ceea ce nu rezolva politia, rezolva mass media, asta si in zilele noastre. Cu siguranta mi-ar placea sa citesc cartea, mi-ar placea sa o descopar pe Sadie, care cred are multe de spus in aceasta carte.

  5. Cred ca as avea curajul ei daca nu as mai avea nimic de pierdut la fel ca ea. Dar e trist sa-ti traiesti propria viata ca spectator, sa fi mereu pe locul doi, sa traiesti doar pentru altii. Insa ea nu a avut de ales si cred ca exista multi oameni si multi copii pe lumea asta care nu au de ales.

  6. Răspunde

    Acum astept sa ajunga un alt roman recomandat de tine, insa trebuie sa aflu prin ce trece Sadie pentru a descoperi adevarul despre moartea surorii ei.

  7. Răspunde

    Chiar eram curioasa sa stiu ce parere ti-a facut. Am fost pe punctul de a o comanda si eu dar in ultimul moment m-am razgandit. Asa am ajuns sa citesc Bird Box :))
    Inca nu sunt decisa daca o sa vreau sa citesc Sadie. Parerile sunt impartite si eu tot ezit.

  8. Răspunde

    Nu citim mereu cele mai bune carti doar ca povestea mi se pare draguta. Chiar mi-ar ploacea sa citesc si eu aceasta carte.

      • Cristina Dragomir
      • 19/02/2019
      Răspunde

      Ca parinte, eu cred ca ti-ar prinde bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares