Femeia de la fereastră (A.J. Finn) – rezumat și impresii

Femeia de la fereastră - A.J. Finn

Cauți un super thriller de citit în perioada asta? Pune mâna cât mai repede pe Femeia de la fereastră! Este un roman semnat de A.J. Finn, un american de 38 de ani care sper să mai scrie astfel de cărți. Găsiți cartea și la prietenii mei de la librăria online Libris.ro, unde aveți transport gratuit la comenzile mai mari de 50 de lei. Ce e așa mișto la romanul ăsta?

Femeia de la fereastră – scurt rezumat

Se dă un personaj principal pe nume Anna Fox. Anna este o femeie inteligentă, psiholog de profesie, care nu a mai ieșit din casă de luni bune. Motivul? Agorafobie și atacuri de panică. Locuiește singură. Nu iese din casă nici măcar ca să ducă gunoiul.

Anna este despărțită de soțul ei, iar fiica ei a rămas la tatăl ei. Vorbesc uneori la telefon. Uneori o vizitează fizio-terapeuta ei și medicul ei psihiatru. În rest, tot timpul stă închisă în casă. Viața ei se împarte între pastile, alcool, și urmăritul vecinilor. Nu iese și nu primește vizite.

libris.ro
Oferta zilei la carti


Din spatele obiectivului unui aparat foto scump, Anna știe cam tot ce se poate despre vecinii spre ale căror case are vedere casa ei. Și, într-una din zile, apar vecini noi, familia Russell. Îi urmărește și pe ei, dar nu suficient de atent. Primește vizita unei femei pe care nu-o cunoaște și intuiește că este vorba de Jane Russell. Apoi îl cunoaște și pe fiul lui Jane, Ethan. Ambii dau de înțeles că Allistair, capul familiei, este un om rău și violent.

Ce treabă are Anna cu asta? Niciuna. Cel puțin până în seara în care aude un țipăt, se înființează la fereastră, privind spre casa familiei Russell, și o vede pe Jane în timpul unei discuții aprinse cu soțul ei, apoi înjunghiată în piept și cerând ajutor. Anna sună la poliție pentru a raporta crima. După primele cercetări, reiese că Anna este doar o nebună care ascunde un trecut tulburător, care vorbește singură prin casă și, pe fondul amestecului total interzis de medicamente prescrise de psihiatru și vin, și-a imaginat o crimă care nu a avut loc.

Jane Russell trăiește și chiar vine, împreună cu soțul ei, acasă la Anna, pentru ca detectivul să îi demonstreze acesteia că vecina ei este în viață. Numai că Jane care o vizitează nu este aceeași Jane pe care a cunoscut-o acum câteva zile. Este cu totul și cu totul altă persoană.

Oare Anna chiar are halucinații la un asemenea nivel încât să inventeze persoane și povești? Să fie toate astea rodul plictiselii, al problemelor psihice și al filmelor thriller pe care le urmărește mereu? Vă spun sigur că nu. Dacă nu, atunci cine era femeia de la fereastră, pe care a văzut-o înjunghiată, de ce a ucis-o vecinul ei și unde a ascuns cadavrul? De ce nu spune Ethan nimic poliției și-i lasă să creadă că Anna e nebună? Ce ne ascunde Anna despre trecutul ei?

Femeia de la fereastră – impresii de după

Este unul din cele mai bune thrillere citite în ultima vreme. Răsturnările de situație, misterele sunt la tot pasul. Nu e loc de plictiseală. Ca dovadă , am dat gata 540 de pagini în două seri. Iar faptul că este scrisă la persoana I, sporește și mai tare dinamismul.

Semne de întrebare au existat de la început. Am și eu atacuri de panică și am experimentat și eu agorafobia, atacurile de panică și izolarea, dar nu am ajuns niciodată în punctul în care să nu ies să-mi duc gunoiul sau să-mi fie teamă să deschid o fereastră. Și să se întâmple asta unui psiholog care ar trebui să știe să depășească astfel de stări? Trebuia să fi fost un șoc emoțional al naibii de puternic în trecutul ei pentru a genera o astfel de stare. Și am avut dreptate. Doar că nu mi-am imaginat prin ce-a putut trece Anna.

Anna este o femeie inteligentă și rațională, în ciuda a ce ați putea crede despre ea. Ajută oamenii care au aceeași problemă ca ea, pe un forum de specialitate, și este foarte bună la șah. Nu pare genul care să cheme poliția după ce își imaginează crime prin vecini. Dar ce te faci când toate dovezile sunt împotriva ei și ea însăși nu mai știe dacă poate avea încredere în ceea ce-a văzut?

Totuși Allistair i-a fost prezentat drept violent. Ethan se teme de el. Și Jane, cea pe care a cunoscut-o ea, se temea de el. Și Allistair a amenințat-o și a reușit să afle despre el că și-a pierdut locul de muncă înainte să se mute în orașul lor. A avut unele probleme cu șeful și a plecat pe fugă împreună cu familia. Dar de ce Ethan, care e un copil așa cuminte și educat, nu este de partea ei? Poate că totuși se înșeală și ceea ce-a văzut în seara aceea a fost o scenă dintr-un film vizionat după mai multe sticle de vin combinate cu medicamente cu efecte adverse din cele mai diverse?

Finalul te va lua complet prin surprindere, îți garantez. Toate personajele noastre ascund secrete. Este ceva în genul romanului Fata dispărută. Nu e de mirare că Gillian Flynn are doar cuvinte de laudă la adresa romanului Femeia de la fereastră. În ambele cărți avem un criminal care joacă pe toată lumea pe degete. În cartea lui Gillian Flynn el nu a fost prins și pedepsit niciodată. Oare și A.J. Finn va fi la fel de blând cu personajul lui? Rămâne să aflați singuri.

Este o carte care te va ține în priză de la început până la sfârșit. O carte care te va surprinde în repetate rânduri. O carte din care avem multe de învățat despre oameni în general, despre pericolele la care ne expunem atunci când lăsăm să ne intre în casă persoane pe care nu le cunoaștem, despre încrederea în cine nu trebuie, despre faptul că pe internet oricine poate spune orice. La final vei înțelege că nebunii nu sunt cei care iau medicamente și se izolează, ca urmare a unui șoc post-traumatic, ci cei care stau mândri în lumina zilei și pe care nu-i bănuiește nimeni că ar avea probleme sau ar putea face rău.

Tu cum te-ai simți să fii în locul Annei?

Etichete:

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    Un scenariu interesant si o poveste care ar putea captiva pe oricine. Chiar sunt curioasa daca totul este in capul Annei si daca Jane este aceeasi femeie sau de fapt a fost injunghiata

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Trebuie sa recunosc ca nu mi-am imaginat ca ma va prinde asa tare cartea.

    • Anghelina Irina
    • 27/12/2018
    Răspunde

    Interesanta cartea. Mulțumim pentru rezumat!

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Sper sa va placa.

    • Valeria Chertes
    • 27/12/2018
    Răspunde

    Mi se pare o carte buna,mulțumim pentru recenzie.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Este mai mult decat buna, zau.

  2. Răspunde

    Rezumatul tau m-a captivat, iar Femeia de la fereastra a fost trecuta pe lista mea De citit…chiar in capul listei. Abia astept sa aflu cine este criminalul si ce s-a intamplat cu adevarat! 🙂

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Pai criminalul se cam stie cine e, asta daca a ucis pe cineva. Si daca da, oare pe cine?

  3. Răspunde

    Nu-mi plac astfel de carti. Sa nu va suparati pe mine . Eu nici la filme thriller nu ma uit, ma cert cu al meu pe telecomanda.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      pai si de ce m-as supara eu?

  4. O carte bună care să mă țină în priză îmi doresc și eu, așa că o să pun pe listă recomandarea ta.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      sincer, nu prea te vad citind-o. Am remarcat ca tie iti plac mai mult cartile de stare.

  5. Răspunde

    Asa, deci. Zici ca e buna cartea. Perfect. Tot cautam sa aflu de un thriller bun ca sa il trec pe lista de lectura pentru anul care vine. Imi propun sa il citesc si eu daca il recomanzi tu.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Ramai pe aproape ca si pentru ianuarie tot carti bune pe sectiunea thriller am.

  6. Imi plac povestile pline de suspans si dupa ce am citit rezumatul cartii am si trecut-o pe lista pentru 2019. Nu cred ca mi-ar placea sa fiu in locul Annei, nu m-as simti foarte confortabil ca lumea sa ma creada nebuna.

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Sigur nimanui nu i-ar placea sa fie in locul Annei, zuzi.

  7. deja daca ai asemanat cartea cu cea lui Gillian Flynn, cred ca m-ai cam cucerit! plus ca din ceea ce ai punctat tu, pare exact genul meu de carte!

      • Cristina Dragomir
      • 05/01/2019
      Răspunde

      Tie stiu sigur ca ti s-ar potrivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares