Tu de unde bei apă în parc?

Ies rar dar, atunci când ies, prefer întotdeauna parcurile, niciodată localuri sau săli de cinema. Dintotdeauna am preferat distracția și relaxarea în aer liber, în detrimentul celor din spațiile închise. în timpul liceului, preferam parcul Tineretului (acesta mi se pare și acum destul de bine amenajat) dar, între timp, m-am orientat spre alte parcuri mai puțin ”agitate”.

Un lucru de apreciat la parcul Tineretului este faptul că acolo încă mai există țâșnitori, de la care să poată bea apă și românul ieșit în parc strict pentru a se plimba, și nu pentru a-și da ultimii bani din portofel pe o sticlă de apă. În ultimile zile, am ieșit de două ori în parcul Carol (aparține tot de sectorul 4 al Capitalei, ca și parcul Tineretului). Aș avea multe lucruri să îi reproșez:  gardul de la intrare a rămas același de vreo zece ani, multe bănci sunt în stare foarte proastă, nu prea sunt plantate flori). Totuși, cel mai mult m-a deranjat lipsa cișmelelor.

Recunosc că nu am colindat tot parcul, dar am parcurs mai bine de jumătate din el, dus-întors, de două ori, pe alei diferite. Eu nu am găsit nici o sursă de apă. Ba, pardon, există surse de apă – cele câteva chioșcuri amplasate în parc. N-am fost curioasă să întreb cât costă o sticlă de apă plată de 0.5l.. Ceva mă face să cred că prețul nu este mai mic decât cel pe care l-am ”admirat”, acum câteva zile, în frigiderul unui chioșc amplasat în parcul Unirii – 4 lei. Repet, ăsta e prețul pentru o jumătate de litru de apă. Nu știu dacă în parcul Unirii există cișmele, dar mă îndoiesc. În Carol, dacă vreți să îmi spuneți că ele există, vă rog să îmi indicați și locul (deși nu cred că există șansa să stau așa de prost cu vederea, mai ales că aveam o mare sete pe mine).

bottegaverde.ro

Acum vreo lună, am fost în parcul Cișmigiu. Atunci nu era așa cald și nu am simțit nevoia de a bea apă, așa că nu am căutat cișmele ca să vă pot spune dacă sunt prezente în parc și dacă funcționează.  Aceiași situație și la un târg organizat pe Kiseleff, acum câteva luni. Acolo existau cișmele, dar nu funcționau. Doar nu era să le lase să strice afacerilor celor care vindeau băuturi la târg, nu?

Știu că anul trecut autoritățile se lăudau că vor fi montate nu știu câte țâșnitori prin centrul orașului. N-am mai fost prin centru pe jos, așa că nu știu cum stă treaba în acele zone. Dacă e la fel ca acum 10 ani, când am terminat eu facultatea, e superb. Cert este că ar trebui să existe minimum 2-3 astfel de surse de apă în orice parc. Acolo vin copii care se agită și au nevoie de apă, acolo poate se refugiază un bătrân care nu are aer condiționat acasă și nici pensie care să îi permită să dea 3-4 lei pe două pahare cu apă, acolo sunt animale care suferă de sete chiar mai rău decât noi, oamenii. Să-i mai amintesc pe cei care aleargă cu rucsacul cu sticla de apă în spate? parc

Deshidratarea nu este deloc de dorit. Chiar autoritățile dau mereu avertismente să ne hidratăm suficient, mai ales pe timp de vară. Dar nu ne oferă și acces la apă. De ce am avea dreptul să primim o gură de apă gratis?

Prin urmare, dragilor, dacă aveți drum prin parc, aveți două soluții pentru a nu muri de sete: ori veniți cu apa de acasă și o beți fiartă (știu prea bine cum e pentru că eu am băut apă carată de acasă în toți cei patru ani de facultate), ori vă luați ceva calmante ca să nu vă apuce nervii din cauza prețurilor exagerate la apă și alte tipuri de băuturi răcoritoare. Să zicem mersi că avem parcuri, nu?

Etichete: , , ,

Related Posts

Previous Post Next Post

Comments

  1. Răspunde

    E o problema generala, Cristina. In toata tara e la fel. Au facut disparute absolut toate sursele de apa potabila pentru care omul nu platea. Cine ar mai fi cumparat la fiecare jumatate de ora bidonele de apa plata daca exista macar o tasnitoare in parc? Uite, la Ploiesti exista una, in cel mai mare parc. Apa e salcie si fiarta, oribila, de parca ar fi trasa direct din bazinul plin de mormoloci. Dar primaria nu poate fi acuzata ca nu le ofera oamenilor posibilitatea de a se hidrata daca nu au bani.

    1. Răspunde

      si eu care credeam ca doar in capitala avem parte de asemenea tratament. Urat de tot. Eu ies rar si, cand ies, imi permit sa imi cumpar apa. Dar sumt unii pentru care 2-3 lei inseamna deja foarte mult :(.

    • Nicolae claudia
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Din pacate cam asa este. Eu am fost doar de vreo 2 ori prin Carol si nu mi-a placut..prefer Tineretului ( ca e aproape de casa) sau Cismigiul ( e un parc de suflet). Apa mi-o cumpar din zona de obicei, dar eu nu prea ies in timpul zilei afara..asta cand e cald. Incerc sa stau cu fetita departe de 40 de grade.

    1. Răspunde

      in Tineretului oricum stiu ca erau tasnitori dar nu am mai fost de curand, nu stiu daca le-or fi scos. Stiu ca era una sigur la intrarea de la Sincai, in apropierea zonei dedicate cateilor, si una pe la jumatatea aleii principale. in zona fantanii aleia rotunde.

    • ghelbere elena
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Cred ca este ceva generalizat, nici in Iasi nu vei gasi asa ceva si in plus acum cu canicula nu gasesti nici macar corturile cu care s-au laudat. Au trecut alegerile si promisiunile au fost uitate.

    1. Răspunde

      de unde bani de corturi? 😀

  2. Răspunde

    Beau apa doar din sticla proprie si nu as bea de la tasnitoare. La cat de multe lagazine Mega Image si Shop&Go sunt in Bucuresti, intotdeauna gasesc unul in apropierea parcului si cumpar o sticla la un pret decent inainte de a incepe plimbarea.
    Chiar recent am gustat apa de la chiuveta din zone diferite ale Bucurestiului si mi s-a parut execrabila, cu un miros si gust de clor pregnant. Foarte fain mi s-a parut in tarile nordice, unde apa de la chiuveta este fix ca apa plata (in supermarketuri nu gasesti apa plata, pentru ca nimeni nu cumpara asa ceva).
    But I get your point si ar fi utile astfel de tasnitori…sau acele corturi faimoase.

    1. Răspunde

      sa stii ca eu, in timpul liceului, eram zilnic in parc si chiar beam apa de la tasnitoare si era super buna la gust si foarte rece. Ca sa fiu sincera, eu acasa beau apa din put (stau la curte) si nu suport apa imbuteliata. Am avut, acum vreo doi ani, o problema cu hidroforul, pentru cateva zile, si am fost nevoita sa consum apa plata din comert, am incercat vreo 2-3 marci si nu mi-a placut gustul niciuneia. Cred ca e si in functie de cum ne-am obisnuit dar eu nici nu ma incred prea mult in calitatile si proprietatile apei imbuteliate. La noi toate sunt controlate foarte putin spre deloc…

      1. Răspunde

        Apa din put beau si eu cand merg la casa de la tara si e excelenta. Apa de la mine de acasa zici ca e clor diluat si toate electrocasnicele mele sunt dovada ca este foarte calcaroasa. Alta solutie in afara de apa plata eu nu am gasit pana acum 🙁 Este ca la alegerile electorale de la noi: raul cel mai mic =))

        1. Răspunde

          Aici nu pot sa te contrazic. Eu vazui lucrurile numai din punctul meu de vedere 😀

    • Amy
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Eu cand plec sa ma plimb prin oras, am intotdeauna o sticluta cu apa la mine. Mi-o incarc frumusel cu apa plata de acasa si beau atunci cand mi-este sete. Avand in vedere ca ies des afara vara, banii pe care i-as plati pentru a-mi cumpara apa, prefer sa-i cheltuiesc pentru a-mi satisface alte pofte: o cafea, o inghetata, floricele, etc. 😀

    1. Răspunde

      Si eu cu sticluta de apa dupa mine mereu. Eu stau lângă IOR și există țâșnitoare în parc sau cum se numesc, însă evit să beau de acolo.
      Dacă am uitat să umplu sticla, caut un Shop&Go sau orice magazin care vinde apa la un preț decent. O variantă bună de refill, cel putin prin S3, sunt dozatoarele de apa filtrată – 50 de bani dai pentru 2 litri, dacă ai o sticlă mică asta e, tot dai mai puțin decât la magazin.

      1. Răspunde

        Lucky you, those who live in S3! Nici nu stiam ca exista genul asta de dozatoare. Tot este un pas inainte.

    2. Răspunde

      Pai, nu? asa si eu, tot ca pensionarele, cu apa dupa mine. Singura probleme ca se cam incalzeste.

  3. Si la Galati este aceeasi problema! 🙁

    • dumittrescu raluca
    • 28/07/2016
    Răspunde

    cred ca in toate parcurile din tara este o problema .dar cine se gandeste ,nu am vazut nici pe acesta caldura corturi amplasate de primarie pentru apa rece ,dapa-I in parcuri?

    1. Răspunde

      la ce bun corturi? lasa asa, ne mai rarim ca si asa suntem multi :))

    • Daniela Dodoi
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Nu e indicat a consuma apa din surse nesigure,bem apa la sticla si cu bani…autoritatile nu au nici un interes …si culmea e vara.

    1. Răspunde

      pai daca ar avea bunavointa sa monteze cismele, ar trebui sa ofere si apa potabila la ele 😛

  4. Răspunde

    si eu cu apa dupa mine. Nu astept sa imi ofere altii, sunt eu pregatita 🙂 . Am constientizat asa ca in perioada cand opream la fieshce chiosc cheltuiam zilnic 10-15 lei… pe nimicuri.

    • Vasile Rotaru
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Apa carata in sacosa e sfanta,alta de unde? In unele parcuri chiar daca sunt chioscuri,crasme de unde poti cumpara apa plata,minerala costa cat nu face,asa iau apa de acasa si gata!Peste tot in tara e cam acelasi lucru,lipsa apei,lipsa unei toalete,etc.

    • stoica claudia
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Eu nu prea ies prin parc rareori ,dar am observat ca nici la mine prin parc nu exista tasnitori si alea care sunt sunt seci ,off

    • HOSSU CLAUDIA
    • 28/07/2016
    Răspunde

    CIND IES IN PARC IAU O STICA MICA DE APA MINERALA SAU SUC IAU SEMINTE SAU GRISINE MA DUC CU PROVIZI DIN PARC NU IAU NIMIC.ORICUM NU ESTE BINE SA MERGEM DEPREGATITI.

  5. Răspunde

    Acum încerc să nu beau așa multă apă,pentru că așa este situația.Dar când era totul bine,nu luam apă după mine pentru că aveam nevoie de toaletă,care lipseșc și în momentul de față din parcuri.O țâșnitoare știu că era,unde stăteau oamenii la rând.Acum a rămas doar urma,nici picătură de apă.Cred că au tăiat-o și au dus-o la fier vechi ,cei ce se ocupă cu așa ceva.

    1. Răspunde

      de toalete nu mai zic! Eu nu as avea curaj sa intru in ele. Bine, Doamne ferește sa nu te apuce treburile dar as evita pana as simti ca nu mai pot.

    • Anda Stanciu
    • 28/07/2016
    Răspunde

    Nu beau apa din parcuri sau din alte zone nesigure,prefer sa cumpar din magazin o sticla

    • Rox
    • 29/07/2016
    Răspunde

    Sincer, eu n-as mai bea apa de oriunde, ca atunci cand eram mica. 🙂 vin cu apa de acasa sau dau 3-4 lei pe una de acolo. E adevarat, nu ies foarte des in parc, dar cand ies, sunt pregătită!:)

    1. Răspunde

      eu as bea fara probleme, Cred ca sunt mai inconstienta de felul meu 😛

  6. La Brasov avem tisnitori, insa doar Dragos e amator sa bea apa, in rest o caram de acasa si o bem cum o fi. 🙂 Iar in cazuri extreme dam 5 lei sa ne luam de la chiosc.

    1. Răspunde

      si la voi tot scumpa… 🙁

  7. Răspunde

    Eu nu beau apa de la tasnitori pentru ca sunt un pic reticenta. Nu cred ca aceea este cea mai buna pentru mine si daca stiu ca plec undeva si am nevoie de hidratare imi iau o sticla cu apa plata sau imi cumpar de pe drum. Nu vreau sa par fitoasa dar nu stiu de ce am o reticenta in aceasta privinta

    1. Răspunde

      cine a zis ceva de fite? Fiecare are piticii lui! Eu as bea apa de la tasnitori dar nu as avea incredere sa beau din paharele de la terasele ieftine de la mare 😀

  8. Ori intru intr-un magazin pe drum, ori imi iau de acasa. Eu sunt mai germofoba de felul meu.

    1. Răspunde

      la cum sunt controlate liniile de productie de la noi, nu stiu cat de mult ne putem feri de bacteriile din produse precum cele de panificatie sau lactate.

    • Valeria Chertes
    • 15/07/2017
    Răspunde

    Eu de obicei oriunde merg imi pun apa de acasa.

    • ghelbere elena
    • 16/07/2017
    Răspunde

    Sunt parcuri unde nici acele tasnitori nu sunt, sau daca sunt, sunt de decor.

    • Iacob Elena
    • 17/07/2017
    Răspunde

    Zi mersi ca sunt parcuri! Ce mai vrei si cismele acum? Prea multe! ?
    Lasand gluma la o parte mori de sete daca nu te aprovizionezi cu apa in gentuta!

    1. da, chiar asa. Slavit fie Domnul ca nu ne-au distrus parcurile pana acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 shares